Finančný nepomer medzi partnermi a kúpa domu

17. apr 2023

Dobre rano prajem. Tato tema bude zniet zvlastne ale trapi ma to. Mam priatela, ktory je financne na tom asi 100x lepsie ako ja. Zdedil dva byty v centre mesta, podnika a ma prijem priblizne 3-4tisic €. Plus ma aj velku financnu rezervu. Ja mam normálnu pracu 9-17 zarobim približne 1500€ netto. Nepracujem dlho takze mam odlozenych 3000€. Auto mam sice starsie ale jazdi. Otazka na vas: s priatelom v buducnosti planujeme staviat/kupit dom. Spolu. Desi ma tento financny nepomer medzi nami. Ako to riesit? Aby som sa mohla aj ja podielat vo vacsej casti na financovani toho domu? Lepsie platena praca zatial v nedohladne. Bojim sa toho, aj ked nie je taky, aby mi to nevycital ze som prisla s holou ritou do vztahu.

aliaray1
17. apr 2023

Pokecala si si s nim uz o tom? Taketo obavy by som mu urcite povedala.

autor
17. apr 2023

@aliaray1 ano, vraj keď budem jeho zena nezalezi mu na tom koľko zarabam. Ale to je teraz, o 10 rokov môže byt situacia uplne ina

andrejkap123
17. apr 2023

Kupovat/stavat dom treba s manzelom nie priatelom. A potom tieto obavy nebudes mat lebo financie su v manzelstve spolocne. Ale podla toho co ti povedal, mas dobreho chlapa a nemaj stresy zbytocne 🙂

sajmonka_1216
17. apr 2023

ja som na tom s manželom podobne a nikdy k ničomu takému neprišlo... kým sme neboli manželia, tak sme to tiež neriešili. ked sme boli v obchode tak zaplatil hocikto, kto prvý vytiahol kartu a nikdy sme si to neznačili kto čo kolko zaplatil.. a teraz v manželstve je predsa všetko spoločné...
avšak zažila som, že muž žene nie že vykrikuje, že prišla s holou riťou, ale proste vadí mu, že áno, on mal vlastný dom, prerobený bez hypotéky a ona sa k nemu nasťahovala, robiť sa jej nechcelo a svoje peniaze z RD si strážila ako oko v hlave a jeho rozhadzovala...
a ako hovorí @andrejkap123, ideálne s manželom ... :D sesternicu tak neskôr už manžel vyhodil z domu aj s deťmi..lebo stavali, ked manželia neboli, všetko riešil on a hoci bol napísaný dom na oboch, on si zdokladoval, že všetko platil pred manželstvom väčšinou len on

chillibubble
17. apr 2023

@sajmonka_1216
@andrejkap123 no dobre, ale aj ked to uz bude manzel, tie peniaze co do toho da budu preukazatelne jeho, ziskane pred manzelstvom. takze keby pride casom k rozvodu, ona bude mat narok len na to, co ziskali spolu pocas manzelstva. ano, pri plate 3-4 tis. je to ine ako keby zaraba tolko ako ona. ale z domu jej polovicu vyplatit nebude musiet.

autor
17. apr 2023

@chillibubble veď práve, ma našetrených cca 60 tisic € takze to je preukazatelne jeho. Tie by tiež vložil do domu. Čiže ak by nedajboze prišlo k rozvodu, reálne aj tak nemam na nič nárok?

lauriik
17. apr 2023

Tak mate moznost tu nemovitost nadobudnut spolocne aj bez toho aby ste boli manzelia. Proste si to od zaciatku osetrit zmluvne, ze ste obaja majitelia pol na pol. (A zrejme sa budes podielat na splacani hypoteky) Alebo moze nemovitost kupit on, platit si ju sam a ty tam s nim len budes byvat.

pbra40
17. apr 2023

Ja by som si asi sama nieco kupila, 1-2izb byt. Este pred manzelstvom. Plat mas podla mna super. A potom riesit nieco spolocne

anjelicek26
17. apr 2023

Na slovenske pomery zarabas dobre, to by som nejako nehrotila. Kup si nieco pomimo - mensi byt, prenajimaj, velku cast hypoteky ti to zaplati a zvysok budes s platu davat... neostanes s holym zadkom, priatelovi to normalne vysvetli, ze proste potrebujes mat pocit mat nieco vlastne... on ma tiez byty pomimo, je to normalne pochopitelna vec a zdroj prijmu a financna rezerva, ktora nestraca hodnotu ako keby ma na ucte peniaze a inflacia mu to stale zerie... Co sa tyka domu, tak nech je len jeho, ked zaplati prakticky vsetko, mne by to bolo blbe, co ti ja viem... takto budete vsetci spokojny a nikto nebude nikomu nic vycitat...

stanulienkat
17. apr 2023

Plat máš veľmi pekný. Ja by som si kúpila nejaký menší byt ešte pred manželstvom a prenajímala ho. A dom nech financuje on. Keď sa rozvediete, každý budete mať svoje.

chillibubble
17. apr 2023

nemas narok na nic, co on nadobudne pred manzelstvom. ani na tie dva byty ak ich potom preda a z nich postavi spolocny dom. aj keby to spravi uz pocas manzelstva. tie byty vlastnil predtym. tak isto on nema narok na nic, co si ty nasetris pred manzelstvom. potom v manzelstve budes ako keby ty na tom lepsie, ze financie budu spolocne a ked sa to da napoly, tak budes mat akoby viac ako len svoj plat.

liljana
17. apr 2023

Najdi si chudobneho ako ty sama a nemusis riesit peniaze vo vztahu. Este ste iba priatelia a uz riesis, ako delit majetky za manzelstva pri rozvode.

autor
17. apr 2023

@liljana precitaj si temu v kontexte prosím ta skôr než napises hlúpy komentár. O jeho majetky mi absolútne nejde, keby slo asi by nevznikla tato tema. Hladam spôsob ako sa podieľať na financovaní domu spolocne a nie ako lahko prist k majetku a jeho peniazom.

sidicek
17. apr 2023

Platte hypo spolu aj so zápisom na LV , ved ak aj dá svojich 60 000, tak stále budeš mat nejaký pomer z domu a keby sa nedajbože niečo pokaslalo, tak ta vyplatí a neodíde s holým zadkom.

chillibubble
17. apr 2023

a inak este, ak by si teraz kupila byt na splatky a splacala ho potom aj v manzelstve, tak to uz nebude platene z tvojich penazi, ale uz z vasich spolocnych. tak tam to potom neviem ako funguje v pripade rozvodu.

kvetinka75
17. apr 2023

autorka - keď mu to nevadí, tak to nerieš, keď budeš jeho žena , všetko bude spoločné. Pozor ale pri kúpe a stavaní. Išla by som do toho až počas manželstva, kedy bude všetko BSM.

liljana
17. apr 2023

Uz ti povedali, ze si kup svoj vlastny byt, daj do prenajmu, byvaj u neho a splacaj z platu A prenajmu. Splacanie domu spolocne nikdy nebude vyrovnane, ked on ma uspory a plat, ake ma a ty take, ake mas.

weronika171717
17. apr 2023

@pbra40 presne tak.... Autorka kúp si nejaký byt na hypotéku, aby si mala niečo svoje, ak náhodou

marsmykkok
17. apr 2023

A ako to budete financovať? Ak dá "len" tých 60 000 a zvyšok hypotéka, dom vás so zariadením vyjde aj 300 000 a viac a to je potom zanedbateľná suma tých 60 000. Ak predá tie byty a všetko bude platiť zo svojho, bolo by fér keby je dom iba jeho.

majlo1234
17. apr 2023

Vsetko je to o dohode, poznam manzelsky par, ktory ma dom rozdeleny 30/70 aj napriek manzelstvu, kedze jeden z manzelov zafinancoval viac. Rovnako poznam par slobodny, ktory zafinancoval dom 10/90 a tak je aj rozdeleny na LV. A potom je kopec manzelstviev, kde je nepomer v zarobku, ale vsetok majetok patri do BSM. Je to na vasej dohode

cervenaruza123
17. apr 2023

Otvorene sa o tom porozpravajte. Jasne, ze mas z toho blby pocit, ale nikdy nevies... Moze sa nieco stane, bude dlhodobo PN, strati pracu alebo nieco podobne... A budes ty ta lepsie zarabajuca. Alebo ak by ste na tom boli rovnako, zeny casto idu na matersku, prijem klesne. Mnohe sa chcu vratit do prace skoro, ale nie vzdy sa to realne da, pripadne kvoli starostlivosti o deti neskor musia hladat horsie platenu pracu, ale s dobrou pracovnou dobou alebo aby mohli byt castejsie s dietatom OCR. S tymi financiami sa to v zivote rozne meni. Aj je dobre, ze teraz sa nad takym niecim musite zamyslat, lebo je fajn, ze uz teraz zistite ako o peniazoch uvazujete a ci sa viete dohodnut tak, aby ste boli obaja spokojni.

nikpa
17. apr 2023

Akože o 10 rokov môže byť situácia úplne iná? Že ti bude vyčítať, že nemáš toľko peňazí k dispozícii ako on? Tak potom by som sa s ním rozlúčila, nech si teda nájde seberovnu. Chápem, že máš z toho stres ale on to berie v pohode a ty máš ešte dosť času zlepšiť svoju situáciu. Za 10rokov môžeš mať aj ty vlastný byt a lepšiu prácu, sústred sa na to, to môžeš zmeniť ale to, ako sa on zachová nie.

tosomja
17. apr 2023

Výdaj sa a potom kupujte spoločné. Potom aj všetky príjmy aj výdavky už budú spoločné. Či bude jeden zarábať 5tisic, či tisíc, alebo budeš na materskej a on zarábať. Alebo opačne. Keď ste sa rozhodli tvoriť pár, tak treba mať jasno už teraz ako budete hospodáriť, aby bolo dobre obom a časom si nevycitali financie.