Financie v rodine - večný problém

happy8051
22. mar 2012

Nikdy som si nemyslela, ze sem budem prispievat takouto temou a este som rozculena, pretoze vec o ktorej chcem pisat je pre mna uplna novinka, dozvedela som sa to vsetko len dnes. Skusim pisat bez prehnanych emocii, zaujima ma nezaujaty nazor.
Mam 32 rokov, 17 mesacnu dcerku, v juni sa nam narodi druha dcerka. Moj parner (nie sme zosobaseni) pracuje v zahranici uz roky. Co sa tyka spolocne straveneho casu, je to tazke, pretoze ho nie je tolko, ako by sme chceli.... Ale uz som si zvykla...
Ja som tiez vela rokov pracovala v Rakusku na dvojtyzdnovky. V roku 2010 som planovane otehotnela, velmi sme sa tesili. Pracovala som est do 5teho mesiaca tehu, potom sa mi stav skomplikoval a musela som ostat doma. A tu zacali problemy.
Kedze som ostala doma skor, ako je nastup na MD v Rakusku, moj prijem sa stopol, zila som z penazi co mi daval partner a z uspor.
Bolo to tazke, pretoze ako zivnostnicka som si naalej musela platiti odvody z vlastneho vrecka, ak som chcela matersku z Rakuska.
Navyse, bola so nutena sa prestahovat z nasho bytu k rodicom, pretoze som mala nariadeny kludovy rezim a nemohla som ostat sama.
Po dlhom case, co som bola zvyknuta na samostatny zivot to bolo s rodicmi odrazu tazke. Je ine prist na navsetvu a ie je spolu byt 24 hodin denne navyse ak mate mamu, ktora sa stara absolutne do vsetkeho vratane toho, ci smiem alebo nie mat v mojom stave s frajerom sex.....
Moji rodicia su uz na dochodku. POrispievala om im na domacnost sumou 400€. To bol prispevok na byt a do stravy. Bezne vydavky som si platila samozrejme z dalsich penazi (telefon, oblecenie atd).
Mama neustale sormrala, kolko veci kupujem pre malu, naco mi to vsetko bude, kolko minam na kozmeticku, kadernika atd.... Dalsi problem bol ten, ze sa jej zdalo nenormalne, ze cakam tak dlho na vyplatenie meterskej z Rakuska. Kazdy den som pocuvala: "Zrus uz tu zivnost, ked tio nic nevyplacaju, kolko to stoji penazi, to uz nie je noirmalne, z coho ty chces zit???!!!" a podobne. Bola som uz z toho na nervy.
Matersku mi vyplatili, ked mala Natalia 10 mesiacov. Vsetky peniaze prisli naraz na ucet. Potesila som sa.
Tu zacina obr problem.....
Peniaze som si presunula cast na slovensky ucet, cas som nechala na rakuskom. Dala som mame jednu bankomatovu kartu, nech si vyberie, ked bude na nieco potrebovat. To som asi nemala robit.
Stale castejsie som pocuvala. ako jej nevychazaju peniaze, ake male dochodky maju obaja (mama ma 490€, otec 470€) aka tazka situacia je...... a ze ja vela minam a podobne. Ona denne kupuje svoje cigarety....
Sok nastal, ked mama za mnou prisla nasrena, ze ona to nechape, ale na ucte nemam ani cent. Ze co som si kupila, kde som dala peniaze. No... nebolo mi vsetko jedno. Pozrela som sa do historie uctu a zamrazilo ma, ked som nasla polozky vyber: 100, 150, 50..... takto cca 5-7 krat v mesiaci.
Samozrejme, mama o tom nevie nic... ale ja som si ista, ze tie vybery som neuskutocnila. Ja platiom vacsinou kartou a nosim v penazenke max 20€.
Teraz som druhykrat planovane tehotna, kedze mam znova od zaciatku rizikove tehozenstvo, zas trcim u nasich a je tu tak dusno, ze ma asi slak trafi kazdu chvilu. Kazdy den sa dohadujeme o peniazoch. Mama sa neustale stazuje, ze z jej dochodku nemoze vsetko tahat (naviem, co presne ma na mysli ked ja staleprispievam, robim nakupy aj pomomo a dieta si financnujem sama). A dnes som zistila, ze mama si zobrala uver 7000€ ktory splaca mesacne sumou 190€, aby pomohla splatit nejake dlhy svojmu bratovi. Nikto o tom doteraz nevedel.
Teraz som zacala podnikat z domu.... Mam etremne zive dieta, cakam dalsie a kazdy den hodiny sedim za pc.... nejde to lahko, tazko sa zhana klientela... a nevladzem pocuvat vety typu: "Ty sa asi tomu podnikaniu dost nevenujes ty asi nepotrebujes peniaze!!! Menej sed na Modrom koniku a voac rob! Kedy mienis mat z toho zisk??" a najviac ma orazila ked mi minule povedala:!Mohli ste pockat s druhym dietatom ked sa ti firma rozbehne" Ale ja stale mam svoje peniaze ja mam z coho zit!!!!
Jej jednanie mi pride nekorektne a nefer.. neviem, ci zvelicujem, alebo sa to aj niekomu inemu za otras situacia.....
Co si o tom myslite? Dakujem za nazory

monr
22. mar 2012

@happy8051 poradím ti len jednu vec, odsťahuj sa, za 400 € mesačne zoženieš aj podnájom a máš pokoj, tie stresy za to nestoja

maznacik007
22. mar 2012

no myslim si ze lespie by si urobila keby si si za tych 400 eur zaplatila podnajom... a zila s detmi tam a plus nejaku studentku co by ti pomohla s dietatom ze sla s nim von a tak... a
samozrejme zablokovat maminu kartu k tvojmu uctu ...

ako stoji ti to za ten stres ... co tam musis prezivat a aj tvoje dieta ... neni ti ho luto...

maznacik007
22. mar 2012

a este dodam ze ake male dochodky maju... to co sranduju alebo ako... ved maju v cistom prijem takmer 1000 EUR nemusia nikam cestovat do roboty, nemaju hypoteku na byt, ...

ako oni sa maju nadstandartne dobre .... omnoho lepsie ako mnohe rodiny kde dvaja robia a musia platit hypoteku a tak

meg9
22. mar 2012

Vobec nerobíš zbytočné haló, práveže je najvyšší čas riešiť situáciu. Presne ako píšu kočku hore za 400e si najdeš krásny podnájom aj opatorovateľku. A ze rodičom nevychádza? z dnes 4 členné rodiny žuijú z menej ako maju oni dokopy dôchodky... Takže smelo do toho, nemáš nejakých známych s ktorými by si sa mohla dohodnuť sa nejakých navštevách aby si nebola uplne sama? manzel nemá rodinu na Slovensku?

sisaha
22. mar 2012

@happy8051 presne ako pisu vyssie, odstahovat sa okamzite.., dalsia chyba bola dat mame kartu k svojmu uctu.. A je vrcholne trapne, ze vybery, ktore uskutocnila, tak sa tvari, ze o nicom nevie. Kartu jej daj zablokovat, alebo zrusit. Myslim, ze im prispievas az nad ramec. To, ze si mama narobila dlhy neznamena, ze ty si za to zodpovedna a mas je to pomahat splacat. Takze moja rada, okamzite odtial prec.

viki2912
22. mar 2012

tak moja zlata,400 eur je vela ak tolko platis rodicom!!!!!!...ja nepoznam rodinu co by rodicom platila 400 eur!!!!!!ved pre krista pana,ak zijem u rodicov,tak platim minimum a ostatok odkladam...tvoja mama je zdieracka a uplna!!!nebudem si davat servitku pred usta,ale toto ma teda dost nasralo...ad2- ju nemaju co zaujimat tvoje zalezitosti,financie....platis podla mna prehnane vela,je na dochodku,mala by ti varit,starat sa o malu.za 400 eur ti najdem podnajom v blave.nijaky luxus,ale 2 izbaky tu takto idu....ako to je vrchol...ja poznam osobu ktora zije u rodicov plati za manzela a dve deti rodine 150eur!!!!!!!a to si myslia,ze vela.kurnik sopa,tvoja mama nema chrbtova kost alebo co??????????????????ved to je akoby si jej dajme tomu ze zijes na vychode,davala jednu celu kompletnu vyplatu!!!je normalna,sa pytam.a to so mnou bude suhlasit podla mna vacsina zien,.co tu napisu,ze je to vela....neboj,starej budu valorizovat dochodky a mladym beru resp.zniziuju rodicak.o nu sa neboj

sisaha
22. mar 2012

@viki2912 suhlasim, vacsina rodicov naopak pomaha svojim detom a na energie si od nich pytaju minimum. A presne ako pises, za 400 eur si najde podnajom v BA, nieto v BS. Tie usetrene peniaze moze odkladat pre svoje deti a nie pre matku fajčiarku..

viki2912
22. mar 2012

samozrejme,tu niet o com....okamzite si haldaj najom,odid...a ani fuka jej nedaj.za 400eur chci perlickovy kupel a nech robi au pair 24 hod denne.no ale som vytocena....tak ze das so sebou tocit..ty nemas rozum?mas dieta,druhe na ceste a mama ktora by z teba kozu stiahla.moze tvoj partner robit,ked mame davate take peniaze.keby bol ten dom tvoj,ze si platis hypo,ale je tvoj..ale je to jej a ty platis taky najom..ach jaj,dievca,rozum do hrsti a pakuj sa stamadial.mozes mat pokojny zivot,relativne.vzdy su problemy,ale toto prezivat naozaj nemusis.

slimstar
22. mar 2012

@happy8051
tiez si myslim ze tvoji rodicia maju nadpriemerne vela penazi na zivot ak pripocitam od teba tych 400 eur,tak je to vyse 1300 eur z toho by som dokazala odlozit minimalne 500 eur mesacne.

to co navytohavala z toho uctu by som jej odratala z toho najmu a dala by som jej o to menej, ved na vypisoch musi byt napisane kto to vytahoval a kde, to je jasny dokaz.
najlepsie by bolo odstahovat, to nestoji za to.
a nech ti nerozprava sprostosti o podnikani ona o tom nic nevie. ona len caka na davku od statu ktora jej prijde bez roboty. ano podnikanie cez internet je velmi tazke a peniaze nepadaju z neba.

evuliatko_tn
22. mar 2012

podla mojho nazoru, za 400 eur by si si urcite nasla podnajom, nervacit sa pri mame ako tvoja ti za to nestoji, urcite mas toho dost aj bez jej poznamok, tiez si myslim ze tie peniaze co si vyberala tvoja mama, by si jej mala pripomenut, asi uz na to zabudla...a potom, prepac, nepochopila som, kam zmizli tie peniaze co si mala na ucte, vsetky vybrala ona ci ako?
podla mna ta si sikovna, podnikas, mas dieta male o ktore sa staras, cakas druhe...nechapem postoj tvojej mamy...

jankaja
22. mar 2012

@happy8051 400 EUR mesačne je aj podľa mňa veľmi vysoká suma.
Ja by som si najskôr vyžiadala z banky potvrdenie, resp. výpis, ktorou platobnou kartou boli tie obnosy z účtu vyberané. Aby si si toto s mamou vyjasnila, lebo podľa mňa je to zásadná vec.
Následne by som si posadila mamu a otca a skúsila sa s nimi dohodnúť. Keď sa mama chce starať do tvojich financií, máš právo zastarieť sa aj ty do jej. Kam dáva peniaze, aké má mesačné náklady, čo všetko platí? Skúsila by som stanoviť si nejaké pravidlá, ktoré sú pre teba aj pre ňu prijateľné. T.j. ak jej dávaš mesačne peniaze, žiadne ďalšie nech od teba nepýta, žiadne mimoriadne nákupy a pod.
Ak by rozhovor nikam nesmeroval, riešila by som odsťahovanie s tým, že by som si skúsila nájsť pomoc v domácnosti.

happy8051
autor
22. mar 2012

@monr ja mam svoj byt 🙂 ved to je najvacsia ironia ze trcim u nasich nie preto, ze nemam kam ist, ale preto, ze nemozem sama byt s malou, ked je priatel stale v zahranici...

monr
22. mar 2012

@happy8051 tak ale potom je to o prioritách, radšej by som bola vo vlastnom byte a zaplatila ochotnú kočku, ako počúvala blbé reči, výčitky, prichádzala o peniaze. dnes je dosť kočiek, či už študentiek, čo by ti radi pomohli, prípadne nejaká mamina na materskej, žeby ti postrážila malú, keď musíš ležať či pracovať. neviem či tie nervy za to stoja. isto to nie je dobré ani pre teba, ani pre malú.
a ako písali kočky, prispievaš vašim veľkoryso a ešte ťa oberajú o peniaze, nič v zlom, ale to by som netrpela. a podľa toho čo píšeš, majú dosť vysoký dôchodok, oproti mnohým iným, čo majú trebárs 230 a sú sami a musia platiť byt a pod. Je to len na tebe.

sladkasue
22. mar 2012

ujdi tak daleko ako mozes - fakt vlastny podnajom je lepsi!

renab
22. mar 2012

@happy8051 a nejaká opatrovateľka pre malú, aspoň na niekoľko hodín denne, by možnosť odchodu do tvojho bytu nevyriešila?

reanda
22. mar 2012

@happy8051 ked mas rizikove tehu, tak ti bude veru lepsie samej na byte, ako s rodicmi v takom prostredi, ved to je ako co za pomoc?

gubcikova
22. mar 2012

@happy8051 že 400€ mňa šľahne.my sme bývali u svokri-ja,muž a dcérka a platili sme 250€ aj zo stravou.potom sme šli do podnájmu kde sme za 3izb.platili 350€.to platíš teda riadne.za tých 400€ si nájdi radšej opatrovateľku.príjem rodičov je veľmi slušný.my sme 4 a máme príjem 800€ a vyžijeme-ešte aj odložíme.a správanie tvojej mami nechápem.mala by mať radosť s vnučky,že ju má konečne pri sebe a môže si jej užiť až až.

renik5
22. mar 2012

je tu na mieste otázka prečo si tam tak dlho za takýchto podmienok vydržala????? Mama si z teba urobila vkladnú knižku. Stojí ťa to ako bývanie v Hiltone aj so slúžkou , k tomu psych. teror. , ponižovanie a to pred tvojím dieťaťom. A čo tvoje dieťa v tvojom lone. Ten stres myslíš, že mu prospieva??? Ak nebude v poriadku na výčitky bude neskoro. Čo ťa tam drží? Čo na to celé hovorí priateľ?

bettypo
22. mar 2012

@happy8051 mne sa vidí že financuješ brata, ale fakt. Preber to s partnerom. Ja by som s nimi neostala. Mala by som veľký problém povzniesť sa nad tie výbery 😒

sisaha
22. mar 2012

@happy8051 Ak mas vlastny byt, tak si vezmi nejaku sikovnu kočku k sebe do podnajmu, ktora ti s malou pomôže, môže napr byvat u teba zadarmo, nieco si privyrobiť kym ti na nu dohliadne a ty sa budes venovat firme. Mohla by si aj pouvazovat nad škôlkou. Možnosti su, ale spravanie tvojej mamy sa mi teda vôbec nepáči.. A ked to nestopneš, bude to este horsie..Ona si uz totiz zvykla na to, ze pri tebe ma peniaze aj na hluposti a na svoje dlhy.

petkave
22. mar 2012

@happy8051 Ach boooože. Moji rodičia pracujú a zarobia dokopy možno toľko, čo dostanú tvoji rodičia na dôchodku. Ale sú schopní kedykoľvek nám pomôcť,pretože majú úspory.Svokrovci zarábajú lepšie a hocikedy donesú stravné lístky, 50 alebo 100 €, aby sa nám ľahšie žilo, keďže som na RD. V živote by si odo mňa peniaze nepýtali. A ak by sme bývali u nich, tak určite by nechceli 400 €, keby som bola v takej zdravotnej situácii. Prosím ťa, vráť sa do bytu, daj si inzerát a zožeň si opatrovateľku - pomocníčku v domácnosti - na pár hodín. Určite sa nájde nejaká nezamestnaná, študentka, dôchodkyňa,ktorá by ti bola ochotná pomôcť. A možno minieš aj menej peňazí ako tých 400 €. Alebo nech ti chodí domov pomáhať mama - nebudeš ju v jej byte otravovať, nebudete si liezť na nervy a nebudú problémy s financiami. Ak je až tak zabažaná za peniazmi, tak jej skús ponúknuť aj nejakú sumu za starostlivosť, ale určite choď do svojho ☹

viki2912
22. mar 2012

@happy8051 ak je pravda toto co pises,byt tebou,tak toto by moj vztah matkou poriadne nastrbilo...neviem,ci by som sa cez to len-tak preniesla.ale je to moj nazor,kazdy sme iny. 😒

fialkaa
22. mar 2012

@happy8051 mas to tazke a tazko je aj radit. v kazdom pripade, ty nie si povinna davat peniaze tvojim rodicom, hlavne ak maju naozaj slusny prijem a ked ty si na materskej. ved to je nonsens. nemas moznost ist do konca tehu k inym pribuznym? ku svokrovcom, k sestre alebo k nejakej tete? pripadne si niekoho najat k malej na par hodin denne, podla toho, ake mas komplikacie, kolko mozes chodit. zotrvavat u vasich nie je pre teba idealne, hlavne ked si tehotna. z vlastnej skusenosti viem, ze aj vikedn straveny s rodicmi, je niekedy na maslu. a ked sa k tomu este pridruzi otazka penazi .... v kazdom pripade by som riesila tie zmiznute peniaze a chcela ich spat. ty si si ich musela zaorbit nie lahkou pracou.

poleva
22. mar 2012

akože nechápem prečo bývaš u rodičov? nemáte vlastný byt? si som to nepochopila

jania023
22. mar 2012

Ahoj poznam to co prezivas ale v inej kombinacii mne to vystrajala svokra,stale jej bolo malo az nakoniec mala cele nase vyplaty a este nas poslala ze brigadovat 😀 ale to uz je davno,ja som to vyriesila tak ze sme si nasli podnajom ale jednoznacne si to spocitaj i ked dusevny klud v tehu aj momo neho je na nezaplatenie,chod ty pekne do svojho bytiku a zozen si kocku-strasiu pani co ti navari postara sa o malu a zaroven aj o teba tym ze nebudes musiet pratat a tak.Ten clovek ti bude ruky bozkat lebo na sr je tazka doba z pracou a mas to vyriesene.Teraz na tie vybery z kartou ak si postreha ked pozeras na ucet ake boli vybery tak pri vybere je aj cislo karty tak si pozri ci je to tvoje cislo karty alebo mamine a vec mas vybavenu,ja by som si to dala vytlacit od banky pripadne doma sama a obila jej to o hlavu najblizzsie ked bude plakat ze nema peniaze,ja mojej mame som davala 100eur a aj to sa mi zdalo byt vela 😀

jarka62
22. mar 2012

Toto ja nikdy nepochopím, bývame u svokrovcov a okrem výdavkov na seba nám všetko zaplatia :-/ dávaš im fakt že veľa, toľko sa tu u nás ani nezarába.. podľa mňa nevedia rodičia hospodáriť.. zbalila by som sa a išla preč, sú aj také staršie pani na dôchodku, ktoré chodia na pár hodín pomáhať a nepýtajú veľa.

poleva
22. mar 2012

@jania023 odomna by mama peniaze nikdy nebrala,sama by som jej dala po dohode,ale v živote by si nedovolila vziať mi kartu a vyberať koľko sa jej zachce.mama má pomôcť a nie ešte vyťahovať od dcéry.moja mamka má dôchodok 220 eur,po celoživotnej práci,nemá manžela ,síce ešte pracuje na " dvojtýždnovky" ale nikdy odomna nevzala ani cent,aj posledné by nám dala,stále malým kupuje ked môže.

simona112
22. mar 2012

@happy8051 Ahoj, asi viem o čom hovoríš. My sme s manželom boli na tom podobne. Síce manžel nerobí v zahraničí. Pracuje na slovensku ako živnostník, a ja na MD. Zo začiatku sme bývali u našich, lebo sme nemali na vlastné bývanie a na podnájom by bolo, ale neuvažovali sme nad tým, až kým neprišla tá chvíľa. Moji rodičia od nás chceli každý mesiac viac a viac peňazí ale už nebolo z čoho ukrajovať. Splácať auto, malým poistky, našim sme dávali cez 400 eur, (aj to sa im zdalo málo). Naši sa sťažovali, že stále kupujú drevo (lebo kúrenie je na tuhé palivo), splácajú pôžičky a prerábal sa dom, tak že už nemajú dosť peňazí aby sa všetko dokončilo. Tak neviem ani ako sa im podarilo prehovoriť (asi nejaká manipulácia) môjho muža aby zobral pôžičku 3500 eur, s tým že 2000 eur dal našim a 1500 sme si nechali, nech teda už máme z toho niečo aj my a že si odložíme. Samozrejme bola taká dohoda, že budme splácať na polovicu, teda o tú sumu čo majú platiť naši, sme dávali menej na bývanie a stravu. Ale oni si zase vymysleli nejaký iný problém, aby sme dávali viac. No nakoniec to manžel nevydržal a povedal dosť, zobrali sme sa o odišli bývať do podnájmu. Platíme menej, ale zase pôžičku platíme celú my. Našich zatiaľ ešte ani len nenapadlo aby nám niečo prispeli, ale čert to ber, už aj muž na to nejak zabúda, povedal, že ako vyciciavali oni nás, bude teraz on ich. Riešime to asi tak, že oni kupujú veci pre malých na oblečenie, občas nabalia kopec vecí do chladničky a mrazáku, nestarajú sa do našich financiia mi sa nestaráme do ich. Asi by bolo fakt najlepšie aj pre teba, aby si išla bývať niekde sama, a budeš mať klud.

katren
22. mar 2012

@happy8051 ako klobuk dolu, vasi maju spolu 960€ a plus tvojich 400€ a nevedia vyzit???? tak to radsej fakt nejaku opatrovatelku zaplat a vyjde ta to lacnejsie....a budes doma v klude....nebudes stresovat....
my mame 400€ na mesiac vsetci 4-ria, od oktobra piati a este 450€lizing....nemame ani tolko, co tvoji rodicia a nevedia vyzit.....nechapem
a chybu si spravila aj ty, ze si jej dala kartu 😠 a aby si ty splacala nejake dlhy z tvojich zarobenych penazi.....no keby to boli rodicia jasne, ale ked je to jej brat....prinajlepsom spisat aspon nejaku zmluvu, ze ti ich vrati...

jania023
22. mar 2012

@poleva moja myslim ze si si pomylila odosielatela 😀 to asi nepatrilo mne 😉