Financie v manželstve

prosimpekne
16. dec 2024

Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??

irusa
16. dec 2024

no divný je tvoj muž...no ak je jedináčik, tak potom podedí 😀

tiezjedna
16. dec 2024

@prosimpekne nie, nie je to normálne. Takto finančne dotovať rodičov sa dá v prípade, že máte nadbytok. A nie vtedy, keď kvôli tomu musíte upozaďovať či redukovať vlastné potreby. Chápem manžela, ale pravdu máš jednoznačne ty. Divná nie si.

tundra
16. dec 2024

@prosimpekne tvoj manzel sa zabudol v case...
Priorita je vlastna rodina,nasledne rodicia.
Ked vybuchnes,moc ti to nepomôze,treba argumentovat...kolko ste spolu?

oceanahory
16. dec 2024

@prosimpekne Mna len prekvapuje, ze jeho rodicom to nie je trapne 🫤. Dokonca mam pocit, ze to beru ako synovu povinnost...
Normalne to nie je a muz by sa mal zobudit!

ellgiordani
16. dec 2024

Pekne si ho obmotali okolo prsta. V prvom rade sú vaše potreby, a potom môžete rozdávať druhým luďom

bibina32
16. dec 2024

@prosimpekne Jedine si sadnúť s mužom a pokojne mu vysvetliť koľko máte vy príjem a koľko majú oni. Že budete mať dieťa a musíte si tiež odložiť peniaze, keď budeš na materskej. Nerozumieme, prečo by ste mali prispieť na zatepľovanie, keď tam nebývate.

gribka1
16. dec 2024

Tvoj manžel je divný, takto sa to proste nerobí. Prvoradá je jeho rodina, teda ty a dieťa, rodičia netrpia núdzu, ale podľa mňa do neho hučia. Musíte si to poriadne vydiskutovať, kým nedojdete k riešeniu. Ja by som aj im rodičom naložila, ale to som ja.

hellwant
16. dec 2024

nechapem to zateplovanie, byvate v spolocnom dome? To teda nie je normalne aby im syn hradil zateplenie ak maju vlastne byvanie. Sadni si s nim a povedz mu, čakate babo, kazdy peniaz sa zide, vy ste uz PRVORADÍ, vy traja ( ak nemate dalsie deti) ako rodina a ak budete platit cast veci jeho rodicom, nebude vam to vychadzat. Potrebujete si aj nasetrit rezervu, mat aj peniaze na oddych a vlastne zalezitosti a nie rodicom hradit nadstandard.

ina2405
16. dec 2024

@prosimpekne no nešibe ti a chce to vážnu debatu. My rodičom pomáhame, ale nie tak, aby to negatívne ovplyvnilo naše fungovanie. A to zateplenie, to myslí starý pán vážne? Akože keby to bolo celé už vaše, nepoviem nič. Ale oni už asi pokladajú za samozrejmosť, že im platíte za veci vy.

januska12323
16. dec 2024

Ty si divná, že to všetko trpíš. Platiť im ešte aj zateplenie? Prečo? Napíš na papier vaše príjmy a výdavky a koľko ide každý mesiac rodičom, možno mu to otvorí oči.

7miriam77
16. dec 2024

A to jeho rodičom nie je hlúpe brat od syna takto peniaze, keď vedia že už má vlastnú rodinu a dieťa na ceste?? Jasné, že toto nie je správne, pomôcť rodičom áno, za prácu by som ani ja nevzala peniaze , no platiť im stále niečo??? To isto nie

kavasmliekom
16. dec 2024

@prosimpekne aj keby bol jedináčik a robil "na svojom" lebo bude dediť on... Ale aj tak by mal v prvom rade myslieť na svoju rodinu, čo je už manželka, deti a až na treťom mieste rodičia. Nehovorím, že im netreba pomôcť, tiež by som nevzala peniaze za pomoc na dome, ale materiál a ani nákupy by som nerobila. Nemám nič proti tomu kúpiť mame chlieb, mlieko, čokoládu a nezobrať peniaze, ale nie na úkor toho, že oni budu mat hojno a ja 💩

liaka
16. dec 2024

@prosimpekne nech chodí zadarmo pomáhať, ale peniaze z domu do rodiny nie. Tak by som sa dohodla s mužom ja.

prosimpekne
autor
16. dec 2024

Včera urbobil gesto,počas víkendu mi mamina volala,či jej nekupim veci,co potrebovala (bolo to za cca 50€) ,ona mi tak hocikedy zavolá,pretože nie je šoféŕ a ocina už nemám.Ale vzdy,ked si rozkaze mi povie,ja si to zaplatim,rozkazala som si.pokial su to nejake male sumy,poviem jej velakrat,nech to necha tak.vcera jej muz hovori,ze nech nam nedava peniaze,ze to je od nas,lebo ze aj jeho rodicom sme kupovali.ja som za,nech obcas kupime.ale toto???dnes mu mam chut povedat,ze mamine vyberiem z bankomatu 2000€ a dam jej ich.pritom moja mama je vdova,byva na dome s velkou zahradou a necaka od nas dotovanie,praveze ju to mrzi.
a jeho rodicia?ze dochodci,pomahat sa ma,ja to chapem ale oni si ziju z dochodku,privyraba svokor.je pravda,ze maju hypoteku ale toto?
oni su zvyknuti nato,maju 4 deti ,teraz im dcera prispela ciastku na cast so budovali v zahrade,jedna im kupila kuchynu,sedacku...maju 4 deti.mne je z toho velmi tazke a potom popri tom mam vycitky voci nasej mame.Lebo svokrovcom kazdu chvilu nieco a moja mama si chuda raz za cas poziada o nakup a aj to mi zaplati.celu noc som nespala kvoli tomu

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@kavasmliekom to nebola praca na dome ale fuska niekde u zakaznika,zaco jeho oco dostal zaplatene a kde mne bolo povedane,ze manzel zato dostane peniaze a budeme mat na prilepsenie.vcera,ked prislo na lamanie chcleba mi muz povedal,ze peniaze si nevezme.a nie su to male peniaze

sissy27
16. dec 2024

@prosimpekne pomoct rodicom (ci uz financne alebo fyzicky) je v poriadku ak to naozaj potrebuju. Ale tu by som si buchla po stole a oplieskala muzovi sobasny list o hlavu - ste manzelia, peniaze su spolocne, takze nie, ja nie som ochotna setrit len aby sa mohlo natlacit tvojim rodicom, ktori na to rozhodne nie su odkazani. Preco si pytas na kocik? Zober jeho kartu a chod si ho kupit, ved je to pre vase spolocne dieta. Rodicia su len jeho, dieta a domacnost spolocna 🤷‍♀️
Nie, toto by som rozhodne netolerovala, aby som sa ja uskromnovala a im potecu aj moje peniaze… a teda nie som zastancom ultimat, ale tu by som mu dala na vyber - bud zostavame manzelia a rodina a sme jeho priorita, alebo nech sa paci, po rozvode sa moze pakovat naspat do detskej izby na mamin cecok a nas vztah sa obmedzi na platenie vyzivneho a obcasne navstevy dietata.

ivik4
16. dec 2024

No paradicka , nadsena by som bola mat takeho darcu doma

gribka1
16. dec 2024

@prosimpekne Podľa mňa, to nie je o tom, že nevezme, ale otec mu ich ani nedával.

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@gribka1 daval,on mu vcera pisal,ze ma u nho peniaze

kavasmliekom
16. dec 2024

@prosimpekne tak si vyber z bankomatu 2000e, odlož si ich inde, keď sa bude manžel pýtať, povedz, že keď jemu netreba, tak si budeš odkladať sama. Alebo že si dala mame, lebo ti je ľúto ze je sama...a zakaždým keď pôjde nakúpiť svojim rodičom, ty toľko isto výber z účtu a odlož si. On rozdáva, ty šetrí.

gribka1
16. dec 2024

@prosimpekne Tak potom čo je s tvojim mužom, prečo im tak chce pomáhať, čo je za tým? Nepochopím.

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@gribka1 lebo,ze oco nemusi nahanat dalsiu fusku a bude mat peniaze.a pritom moj muz chodi kazdy mesiac aspon 3x na nadcas,aby viac zarobil...na ukor toho,ze je menej so mnou

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@gribka1 ze pomahat sa ma...ale toto?ked tak spatne pozriem,posledny rok to bolo vcera 100€,pred 2 mesiacmi 200€,pred pol rokom tiež nejaka 100-200€,v zime 350€,v septembri 400€...a to len co si pamatam.Argumentuje tym,ze su dochodci a maju hypoteku este.ale to,ze v aprili a v oktobri idu vzdy k moru a medzitym este 3-4 vikendovy vylet,to je oki.Ja som chcela ist na dovolenku teraz v zime k moru (na lacnu podotykam) ale to setrime.tento rok sme mali velmi vela vydavkov,tak som cuvla ale toto???

kavasmliekom
16. dec 2024

@prosimpekne a keby si mu povedala, že tebe sa to nepáči, sú to aj tvoje peniaze? A mal by sa v prvom rade s tebou poradiť, kde investujete peniaze? 😄

gribka1
16. dec 2024

@prosimpekne Ono sú to vaše spoločné peniaze a preto by ste mali aj spoločne o nich rozhodovať. Povedala si mu, že nesuhlasíš?

jamimo
16. dec 2024

@prosimpekne zvláštne to móresy u vás... Ak by rodičia nemali prispejeme, ale na obe strany rovnako. Vyššie sumy tiež- vianoce, narodeniny= dovolenka, letenky... Nikdy nepýtali, my si doma vždy odkomunikujeme výšku sumy. Ak by bolo treba uhradiť zdravotnú a sociálnu starostlivosť, padajúcu strechu na hlavu, skladala by som sa súrodencami. Nie som dojná krava a ani jedináčik. Ja mám tiež rada peniaze a svoj komfort, záľuby, aktivity, ktoré niečo stoja... 😉
Ak je toto reálny príbeh, myslím, že sa to u vás nezmení. Manžel neprestrihol pupočnú šnúru a žije hlavou a peňaženkou stále u nich 🤷‍♀️

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@kavasmliekom on sa ma vcera opytal,ci by mi to nevadio.mne zacali tiect slzy a plakala som cely vecer.nato urobil to gesto u mojej mamy,ze nechcel tych 50€.argumentuje tym,ze jeho mama nam dala domace kurky 4ks aby sme mali.ale ja som to od nej nepytala

darmasiswa
16. dec 2024

tvoj manzel je mimoza, straz si svoje peniaze, a co najviac odkladaj, neminaj svoje, nenakupuj zo svojich, neprispievaj, vsetko odkladaj a na reziu stale pytaj od manzela

anna777115
16. dec 2024

@prosimpekne No, to sú dobre preplatene"kurky". Nie, nesuhlasila by som s tym. Muž sa ťa pýta na názor, tak ho vyjadri a jasne mu daj najavo, že s tým nesúhlasíš. A neboj sa nebudeš o nič horšia nevesta, ako teraz nie si o nič lepšia, keď necháš zo seba robiť somárika otras sa. Lebo, jedna vec je finančná vypomoc, keď niekoho niečo v živote zájde a druha vec je bohupuste zneuživanie a využívanie.

prosimpekne
autor
16. dec 2024

@darmasiswa my mame spolocny ucet