Financie v domácnosti

1. apr 2024

Častá téma...
Potrebujem nestranný názor. Kým som bola na materskej a rodičovskej viac menej všetko financoval muž. Z mojej dávky sa po platili šeky a kúpila som deťom plienky, drogériu, jedlo.. Keď som už nemala, dal mi manžel..
Vrátila som sa do práce skôr čiže ešte dostávam rodičak par mesiacov. Dohodli sme sa, že ja budem naďalej platiť šeky čo je cca 100€, škôlku pre deti čo je tiež cca 100€,jedlo kupujem domov ja plus ak treba deťom niečo na obelcenie alebo tak. Plus si tankujem auto do prace a platím poistku. (auto kúpil muž) zarábam zatiaľ 650€ plus 65€ stravné plus rodičak s pridavkami mam 590€. Výplatu sa snažím si celú odložiť. Muž má novú robotu, zarobí zatiaľ okolo 930€ a stravné vyše 100€. Cestu má zdarma do prace, na obedy občas ide občas nie - to si platí zo stravné karty. Doma platí hypotéku cca 200€ a mobily 40€. Ostatné peniaze mu zostávajú. Daňový bonus poberá na deti on.

mamina7070
1. apr 2024

930€ uz aj s bonusom na dve
deti?

liz_lemon
1. apr 2024

a otazka?

gribka1
1. apr 2024

Dajte si dokopy koľko máte príjem, výdaj, percentuálne spravodlivo prerozdeliť.

gribka1
1. apr 2024

A čo financoval tvoj muž, keď si celú dávku minula ty.

autor
1. apr 2024

A teraz bola malá výmena názorov, lebo len tak. Medzi rečou som spomenula ze, že mám väčšie výdavky ako on (keď teraz nerátam že mám aj výplatu) lebo 2 príjmy dostanem ešte 2x a Dostal som doteraz 4x. On ma na svojom účte na sporenie 20k...a skriepka bola že teda z jedného platu by mi to malo vydávať všetky tieto výdavky po platiť.. Ale to mi vydáva lenze na konci mesiaca mi tam ostane par € zatiaľ čo jemu zostane cez 500€..

autor
1. apr 2024

@mamina7070 áno je v skúšobnej dobe čiže bez príplatkov a prémií

muchotrafka298
1. apr 2024

Treba si toto urcite vydiskutovat. Pretoze ak jeden minie celu vyplatu na "spolocne vydavky" a druhy si polovicku vyplaty odklada, tak je niekde problem.Aj ked v manzelstve neexistuju moje a tvoje peniaze, lebo vsetko je spolocne (v pripade rozvodu sa tie financie delia na polovicku, bez ohladu na to, ze "muz si nasetril"). Nepises, ci ste zosobaseni alebo nie. Za mna neexistuje, aby som celu domacnost tahala z vlastneho a partner si ukladal peniaze "na svoje veci". Lebo takto to byt nema. Na chode a vydavkoch na domacnost sa maju podielat obidvaja, nie len jeden a druhy si poplati to, co je mu vyhodne.

autor
1. apr 2024

@gribka1 myslíš počas rodičaku? Tak neviem zvýšený rodičak je asi do októbra ci ako dovtedy to bolo menej. Zaplatila som šeky a inkasa co píšem bolo a je tych 100€. Občas keď bol nejaký nedoplatok za vodu alebo elektrinu, plyn tak som to zaplatila (smaozjreme zase preplatok bol tiež "môj"). Škôlku a plienky pre deti(2).. Nejaké lieky a par návštev v potravinách a je po 600€...

autor
1. apr 2024

@muchotrafka298 áno sme zobraty..ono vieš ja som bola skoro7 rokov doma (PN, MD, rd) a v práci som len od začiatku roka.. Tak nejako sa to samo takto nastavilo

muchotrafka298
1. apr 2024

Treba si to cim skor vydiskutovat, ze ako to bude dalej. Pretoze toto mi nepride ako dobry system, ty si vo velkej nevyhode. On tie peniaze co ma usetrene ma na co? Na svoje veci alebo na nejake vacsie vydaje, ked sa doma nieco pokazi, na dovolenku, na nove auto?

gribka1
1. apr 2024

Nemáte to dobre poriešené. Určite to treba prediskutovať, nemôže si toľko ušetriť, a ty minúť všetko. Jemu sa potom zvýši plat, ale viac ti nedá. Tvoj rodičak za 2 mesiace akoby ani nebol. To sú peniažky navyše. Dôležié su vaše spoločné príjmy aj výdaje.

luccija
1. apr 2024

Asi to berie tak, že počas tých 7 r vás živil on tak teraz nech platíš ty

44janica44
1. apr 2024

Muž je manžel?

Ak áno je srdečne jedno z ktorého účtu idú platby - peniaze su spoločne. Nechápem toto vydelovanie financii v manželstve. U nás kto ide do obchodu zaplati... muž má všetky platby za byt na trvalom príkaze na svojom účte a nikdy mu nenapadlo niečo pýtať odomna.... ci som bola na rodicaku alebo nie... to isté ani ja nepýtam... keď vytiahneme cash dáme do skrinky a kto potrebuje si zoberie. vlastne áno, presne raz, keď sme mimoriadne splatili celú hypo som mu poslala asi 3000 lebo na jeho ucte chýbala nejaká tisícka a aby nemal účet na nule tak niečo navyše...- to bolo jediné naše preposielanie peňazí medzi účtami.

autor
1. apr 2024

Ono zas keď niekam ideme vždy platil... Ale teraz sme boli prvýkrát niekde a už som platila ja vstup a tak... A on zo ral raz ptiie ale minula som viac ja.. Nechcem to brat ze tvoje a moje ale cítim trochu tlak ze ja mam menej ako on.. Tie peniaze si na šetril popri robote keď chodil na nejakú fuaku alebo tak.. A par tisíc z toho sú našich detí co dostali na krst a narodeniny a tak..

autor
1. apr 2024

Tak on do obchodu nechodí... Max desiatu si kúpiť.. Alebo občas pivko keď ma chuť.

gribka1
1. apr 2024

A peniaze za fušku sú akože jeho? Veď to robí pre rodinu. A odporúčam mať peniaze detí niekde zvlášť. No divne to máte nastavené fakt.

janickacrazy
1. apr 2024

Akože tebe ostane po zaplatení výdavkov 20-30 eur, keď teda rodicak už nebudeš mať a jemu ostane 500 eur každý mesiac? To ozaj treba prehodnotiť a prerozdeliť. A zober ho so sebou na nákup do potravín, aby videl, čo koľko stojí.

gab1sol
1. apr 2024

Zvláštne to máte nastavené. Ale ste manželia, peniaze sú podľa zákona spoločné. Nemusíte mať hneď spoločný účet, ale nemali by ste tiež k tomu pristupovať “moje a tvoje peniaze”, lebo sú vaše. Pokojne míňajte len jeden príjem, ale ušetrené peniaze a k tomu ešte aj peniaze detí (tie by som úplne oddelila) dajte na nejaký účet, sporenie, čokoľvek, na čo budete mať obaja prístup. A potom bude jedno, kto koľko minie vašich peňazí na váš spoločný život. Alebo si hneď na začiatku (keď tu príde výplata) časť odlož, funguj so zvyškom a keď nebudeš mať, nech ti pošle ako kedysi.

autor
1. apr 2024

Ono je to teraz také cudne.. Ani sama neviem. Je mi teraz trápne pytat peniaze keď mam svoj príjem. Ono akože oficiálne si nevydelujeme peniaze ze moje tvoje.. Ale od jeho účtu ja nemám kartu ani od môjho. Spoločný som nechcela..

gribka1
1. apr 2024

Nemať spoločný účet je fajn, to by som nemenila, ale podať mu to polopatisticky aké máte výdaje, kto čo platí, bude platiť. keď má väčší príjem, tak aj viac by mal prispievať do spoločných vecí.

janickacrazy
1. apr 2024

Tak mu povedz, nech platí komplet stravu aspoň a ty teda to ostatné. Radšej ani nebudem písať ako to máme my, lebo ma tu zožerú. Môj muž platí komplet všetko, ja nejaké svoje výdavky typu telefón, poistka, oblečenie pre mňa, pre deti občas.

ahhola
1. apr 2024

Nech potrebuje mesacne 300€pre seba, zvysok by mal vysypat do spolocnej kasy, uctu.

U nas bol stary farar a ten vzdy vytrapil chlapov na pouceni pred svadou....
- Budes zene Imrisko davat vyplatu?
- Budem.
- A celu?
- Celu.
- No 10% mozes strovit, zvysok daj na rodinu.
- A ty Magdicka budes dobre hospodarit?....
Blabla... Ale fungovalo. Mladi sa hambili otvarat tieto temy, stary vedel zo spovedelnic svoje😂

autor
1. apr 2024

Tak on ma niekedy reči, že ja som mindwr a všetko miniem.. A ze on odloží... Ale na moju obranu nechodím ku kadernícke, ani a nechty, na kavicky nakupujem si oblečenie (len nutné ak trevq) míňam len v potravinách a raz v drogérii do mesiaca cca 30€. Raz za pol roka za cca 50-60€kupim synovi oblečenie z čoho vyrastie (dcéra chvalabohu dostáva všelijaké veci od sesternic).. A v lekárni keď sú deti choré..

gribka1
1. apr 2024

Tak prispievaj ty jemu, nech sa stará, očividne nechápe rodinné hospodárenie.

jajo1
1. apr 2024

@gribka1 inak toto mi pripomenulo začiatky nášho manželstva, čo bolo pred cca 25 rokmi. Tiež bol trochu problém pre môjho manžela vzdať sa svojho finančného komfortu a sem-tam mi šplechol medzi oči akože moje nehospodárenie. Tak sme sa naozaj vymenili a začala som ja jemu prispievať na chod domácnosti. Po dvoch mesiacoch to mladý pánko vzdal, víťazoslávne mi odovzdal kompetenciu starať sa o financovanie domácnosti (že on na to nemá čas) a odvtedy máme už iba naozaj spoločné financie, hoci každý máme aj voľné financie na svoje vlastné záujmy. Ešte aj teraz po toľkých rokoch si na to spomenie a uzná, že on finančne viesť domácnosť nedokázal - za tie dva mesiace vtedy minul na domácnosť toľko, čo mne vtedy stačilo aj na 4 mesiace. Ale dodnes sa na tom dobre zabávame ...

gribka1
1. apr 2024

@jajo1 tak, tak, toto celkom určite zaberá👍 tento pánko asi fakt nemá predstavu, kedže ani do obchodu nechodí

jajo1
1. apr 2024

@gribka1 presne tak, ani môj manžel nechodil do obchodu - čo mu teda zostalo doteraz. Potom bol hrdinom a zrazu zistil, že nakupovať nevie - kupoval zbytočné veci, potraviny od buka do buka, na cenu nepozeral, však načo, on zarába dosť .... a zrazu prišlo vytriezvenie a zistil, že ženy to fakt asi dokážu lepšie, len je ťažké si to priznať

sense
1. apr 2024

Ak sa mu zdá ze cela minies vymeňte si úlohy, to co platí on budeš ty a to co ty on.
Ďalšia možnosť každý si odloží rovnakú sumu a zvyšok spoločná kaša. Koniec koncov v manželstve aj tak nie je moje a t oje

rozculena
1. apr 2024

na príplatky má nárok zo zákona,to nemá nič spoločné so skúšobnou dobou

zuzkaa1991
1. apr 2024

Ak ste manželia všetko spoločne od svadby mame hlavne kvoli hypo jeden spolocny ucet nase staresme zrusili vsetky takze všetko ide na ucet(vyplata rodicak vyplata) tiez som zacala skor pracovať takze mam prijem a rodicak takze moj prijem posielam na sporiaci ucet (sporiaci ucet mame spolocny) vsetkoo financiách mame prehlad obaja všetko platim z uctu nakupujem atd...manžel ani nema.prehlad by som povedala všetko z uctu odchadza vacsie náklady vydaje riesime spolocne takze obdivujem ludi ked tak maju rozdelené financie ano ak by gambler alkoholik atd muz tiez mam rozdelene financie ale ak je usporiadana rodina mali by byt spolocne ved tak ako vyse pisu pri rozvode sa vsetko deli na polovicu takze aj na sporene peniažky majetok atd ;)