Rada by som poprosila o názor. Prosím neodsudte ma...že si idem po radu k vám ale pre mňa je to vážna situácia, s ktorou si neviem rady.
Moji rodičia majú dlhoročné finančné problémy,neustále sa opakujúce. Nabrali si pôžičky vraj lebo nemajú z čoho žiť, ale dokola vyživujú môjho mladšieho brata, kupujú nepotrebnosti. Bývaju v rozpadnutom dome po starých rodičoch, pričom majú hotovú hrubú stavbu,krásneho poschodového domu. Do predaja starého domu sa im nechce, nový sa im asi nepodarí dokončiť. Mne je strasne lúto, že takto žijú a dlho sa trápim ako im pomôcť a mám výčitky, že som sebecká a myslím na svoj život. Doma už nebývam 10 rokob. Prosím o váš názor. Vďaka.
@marher Ťažko radiť... nevieme ako to je s vašimi, ako to je s ich finančnou gramotnosťou (Nemyslim to v zlom, ale nie každý vie narábať so zarobenými peniazmi).
Ale ak sa za tie roky v dlhoch, nepoučili sami a ani nevnímajú, že treba niečo zmeniť - nepomôžeš im. To by si ich rovno mohla “živiť”.
Maximálne sa skús s nimi porozprávať a zaviesť ich za finančným poradcom. Či sa nedajú pôžičky nejako refinancovať, spojiť, a pod.
my (našťastie) finančné problémy nemáme, ale s bývaním to máme podobné - nikto nám nerozumie prečo bývame ako bývame, hoci máme na výber z niekoľkých nehnuteľností... už mi lezie na nervy, čo sa do toho všetci starajú a "všetci nám chcú dobre" 🙄 neporadím, ale tu máš pohľad aj z druhej strany
@zuzanka.zuzu dakujem
je to len ich vec,nerieš
nerieš, hlavne neplat za nich nič, bud sa spamätaju alebo nie, maju 18 maju
Ako využívajú tvojho brata? Lebo to by som bral jedine za problém čo treba riešiť....
@miskooo1987 ja som pochopila, že “vyživujú”, že chlapec už mohol pracovať, ale necháva sa živiť od rodičov.
@daniela1911 aha sorry, nejako v rýchlosti som prečítal a domysleli iné sloveso...
@miskooo1987 vyzivuju, platia mu nenormalne ucty za mobil, kupuju mu oblecenie ,platia zanho dlhy
@daniela1911 presne
@marher tak podľa mňa, musia traja dospelí z 2,5 zárobku vyžiť (a nerobiť dlhy).
Určite im nepomáhaj. Keď budú mat sviatok, kup im niečo do domácnosti čo im treba, určite nedávať peniaze ani ako darček, ani na réžiu.
Ako, môžu dospelí ľudia takto nezodpovedne pristupovať k životu. Daj od toho ruky preč, hoci sú to tvoji rodičia. Majú príjem, tak nech sa starajú. Chápem ťa, že sa ti na to zle pozerá.
Viem si predstaviť to, že ti to je lúto. No podľa toho čo si napísala, tak takto žijú už nejaký ten čas, mali čas na to veľa vecí zmeniť, predať starý dom, nedokončenú stavbu a postaviť sa na nohy. No kde nie je snahy, tam niet ani pomoci
Asi im to takto vyhovuje ak ked tomu my nechapeme. Pomoct im nemas ako podla toho fakt co si napisala, tak by sa lahko vedeli postavit na nohy sami len sa im ako tak nechce
Ziju si svoj zivot ako vedia, keby chceli pomoc, tak myslim, ze by o nu poziadali. Zi si aj ty svoj 🙂
Su to 3 dospeli svojpravni ludia s platnymi obcianskymi preukazmi, ako si zariadia tak maju a ty nie si zodpovedna za ich nezodpovedné jednanie.
Skus im raz prehovorit do duše vsetkym 3 a potom sa nestaraj.
Ked ti budu plakat, podaj vreckovku a povedz im moju 1.vetu.
Viem ze ta to trapi, ale skus sa odosobnit a nechaj ich v tom.ich vec
baby, len taka otazka - nechcem malovat certa na stenu ani nic zle privolat, ale co v pripade, ze rodicia maju exekucie a dlhy a nedajboze sa pominu skor ako sa to vyplati, potom tie zavazky su tiez predmetom dedicskeho konania a prechadza povinnost platit na dedicov?
@nairia ak sa zacne riesit dedicstvo, tak vykonavajuci notar musi spisat vsetky aktiva aj pasiva. Majetok - hnutelny a najme nehnutelny(dom, byt, garaz, zahrada, pozemky, auto, ucty v bankach preveri, a vyzve vo vestniku a v evidencii exekucii veriteľov- cize zrata aj dlhy.
Dedicia musia spolupracovat. Vsetko sa to spise a podla stavu + a - dohodne.dedi sa iba do vysky dlhov. Ak dedicstvo prijmu musia vyplatit aj dlhy a vsetky poplatky. Avsak mozu dedicstvo odmietnut a nezdedia nic. Nemôžu prijat iba cast. Buď alebo.
Bud vsetko prijmu(+ aj -) alebo vsetko odmietnu.
Pre presnejsie si precitaj par rád v skupine Pravne poradenstvo. Odporúčam byt v obraze.
@marher trochu nerozumiem
Myslis ze napr.by si mala
1)zdedit byt v hodnote 100 000 a dlhy by boli 120 000. Ak prijmes dedičstvo tak musíš vyplatiť 120 000.
Ak neprijmes nič, tzn odmietnes nevyplacas ziadne dlhy, prejde to na štát a ten rieši. Zaplatis asi iba nejake poplatky u notara. Kolko netuším.
2) Ak by si dedila byt v hodnote 100 00 a dlhy su vo vyske cca 80 000 tak mozes prijať, byt predas a zvysne peniaze po odratani poplatkov su tvoje.ale pozor po roku sa este ozve veriteľ co sa "pozabudol" tak aj toho musíš vyplatit = lebo si prijala dedicstvo tzn + aj -.
Toto je iba hruby nárys a porovnanie. Je tam este zopar kluciek a tie fakt zavisia od vsetkych viac ci menej podstatnych okolností.
Ja nie som odbornik, ale pomáhali sme kamaratke tak sme zistovali.
Kludne sa pytaj ak som pisala ine co si chcela
ked si nasi predkovia preseru majetok, ich dlhy nie sú naše. Našťastie.
Ale ak chces, môžes ich vyplatit....
Len preco by si to robila, vsak...
@cacianka a to s veritelom pozabudnutym je aj niekde spomenute v zakone? Zaujima ma to, lebo ked sa raz vysporiadavaju dlhy, napr. aj za spolocnosti zanikajuce, restrukturallizacie atd. Tak ten nenahlaseny do urcitej doby, ma proste smolu. Nebude sa to brat do uvahy a jeho pohladavka je nevymozitelna tym padom. S dedicstvom nemam skusenosti, preto ma to zaujima.
@simca06022011 presne odborne ti neviem, ale ked sme riesili ze vyplatime dlh cca 2 000, notarka a pravnik povedali ze aj ked sa uzavrel termin na možné naroky veritelov, ze môžu byt este nejake na súde a vyskocia aj po roku.a ak prijmeme tak musime doplatit. A to by už bolo vyse dedičstva tak.
Viac som neriesila, levo to islo mimo.mna a velmu su nepamätám tie narychlo drobne info.
Nechaj ich tak, to ty nezmeníš.