Fajčiarsky dym od susedov v našom byte a na chodbách bytovky

4. máj 2022

Ahojte, ako ste riešili keď vás dlhodobo otravoval sused jeho fajciarskými splodinami? Nám dym roky ide cez vetračku z druhého poschodia na štvrté, a tiež dym stúpa hore a tak máme zadymenú celú chodbu pred bytom a keď ideme okolo bytu susedy na druhom tak ani nevravím aký je tam smrad.
Dokým sme nemali deti, tak som zatínala zuby, ale teraz sa to už nedá. Dieťa má imunitný problém, alergie a silny nábeh na astmu. Susedu som viac krát upozornila, no nepomohlo, dokonca sa zaćala vyhovárať na susedu oproti nám na poschodí, ale od nich som dym nikdy necítila. Byt je pre nás kvôli tomuto doslovne neobývateľný. Zvažujem trestné oznámenie. Poraďte ako ju usmerniť a kde to riešiť. Ďakujem.

zuzahajdulka
4. máj 2022

paragraf 127 obcianskeho zakonnika. Mas plne pravo to riesit. Sused nesmie obtazovat druhych susedov dymom, smradom, popolcekom atd.

luccija
4. máj 2022

Dobre chápem, že fajčia u seba v byte?ak, áno nepomozes si.Neexistuje, aby si mala zadymenu chodbu pred dverami

lucia851
4. máj 2022

Treba mu dobre vynadat a poprípade zavolaj naňho policiu

zuzahajdulka
4. máj 2022

@luccija z fajciarskeho bytu smrad citit - cez stupacky, cez otvorene okna, cez dvere, zasmradi to celu bytovku. Fajciari to necitia, lebo su na ten humusacky smrad zvyknuti. A presne na toto je urceny paragraf.

petronellla87
4. máj 2022

Ostatni susedia co na to? Skuste jej dohovorit viaceri... Ako ak fajci u seba dnu v byte a dym je na chodbe to je totalny grc...a to pisem ako fajciar

mistymay33
4. máj 2022

Trestne oznamenie za aky trestny cin? Taky neexistuje, fajci vo svojom byte, nic neporusuje. Nefajci ani v spolocnych pristoroch.

miselar
4. máj 2022

Omg tak ak to až tak vadí treba ísť bývať do domu ....Veď v činžiaku žijú aj iný občania nie ...vo svojom byte si môže každý robiť čo chce či nemajú sa ťa náhodou opýtať či môžu maľovať či sexovať ??🤣🤣🤣

luccija
4. máj 2022

@zuzahajdulka ja rozumiem, že cez stupačky to je cítiť, rovnako počuť sexovanie, či smrad od gulášu🙂ale neverím, že to bolo zadymene a, že si niečo pomôže.Nasa suseda riešila, že niekto fajčil na balkóne x sťažnosti a nemohli nič.

autor
4. máj 2022

@luccija jej chodba, naša chodba a z jej bytu, keďže fajčí na záchode, cez vetračky mám nadymené aj na mojom wc a v byte!

autor
4. máj 2022

@miselar naozaj existuje zákon, ktory vraví, že nemôžeš obťažovať susedov dymom napr. Ako prečo by sme my malu mať astmatické záchvaty lebo ona je...

miselar
4. máj 2022

Áno ale ona ti nefajčí pred bytovými dverami to je ako keby si sa sťažovala že vari každu chvíľu segedín ....

zuzahajdulka
4. máj 2022

@miselar z vone segedinu nedostanes rakovinu.

luliu
4. máj 2022

Nespravis s tým nič, oni si môžu vo svojom byte fajčiť koľko chcú. Trestné oznámenie? Za čo?

miselar
4. máj 2022

@zuzahajdulka no tak to potom môžeš dostať nielen z dymu ale aj s výparov a životného prostredia....

mistymay33
4. máj 2022

Ano, nemožeš obražovať dymom, ale to vtedy ked páliš smeti na svojej záhrade a dym je citiť v celej dedine. Lebo záhrada je volný priestor a nemá steny, ktoré by dym zacchytili.

lucia851
4. máj 2022

Mojej susedy mamka fajcievala u nej pod nami v kúpeľni a vždy pustila ventilátor a všetok smrad išiel k nám do kúpeľne tak som jej vypucovala žalúdok ze hneď prestala

autor
4. máj 2022

@miselar v byte nemôže fajčiť.

luliu
4. máj 2022

V byte môže každý fajčiť koľko chce, nespravis s tým nič, je to osobne vlastníctvo toho cloveka

andrejka1974
4. máj 2022

Môže v byte fajčiť s tím si nepomôžes jedine utesnit spary

mistymay33
4. máj 2022

Autorka v byte moze fajcit kolko chce. Je to jeho vlastnictvo, jeho sukromny priestor. Nemoze fajcit v spolocnych priestoroch.

dankamg
4. máj 2022

Aj ja mám podobných susedov, buď reve hlučná hudba alebo ide smrad z cigariet. Tu nič nepomôže len sa odsťahovať. Je síce zákon o bytoch a nebytovych priestoroch, ale toto nie je na trestné oznámenie, dostanú max.pokutu za priestupok a budú v tom pokračovať. Ja sa už s mojimi susedmi naťahovať ani nejdem, keď som naposledy volala policajtov za hlučnu hudbu, prepichli mi gumy na aute.

luccija
4. máj 2022

Máš to nejako pomýlené, ale tak chod za správcom bytov, alebo na políciu či zavolaj domovu schôdzu vysvetlia Ti to.U seba doma môže fajčiť koľko chce.Ja viem, že to je cítiť, ale nie doslovne dym mať na chodbe a ak áno, tak si zavolaj majstrov nech Ti to okolo stupaciek zabezpečia nech máš či najmenší priestor, aby Ti išiel smrad hore.Mne tak vadilo v sobotu ráno ísť na wecko a cítiť cibuľu a varenie.V byte sa tomu nevyhnes

missdiva
4. máj 2022

S tymto absolutne nic neurobis (tiez som nefajciarka a mam astmu) a viem presne o com pises lebo v byte na WCku mam stupacky a cez ne ide cigaretovy dym z nejakeho spodneho bytu. Mam samostatne wcko a vyriesila som to tak, ze tam mam jemny aroma difuzer a stale pustenu vetracku. Nastastie mi to ta vetracka vzdy pohlti lebo usti von a nesiri sa to dalej do bytu lebo wcko mam uplne na boku. Ak by to nepomohlo dala by som tam urcite ionic cisticku vzduchu co odporucam tebe alebo potom sa jedine odstahovat.
Ako pravnicka si nemyslim, ze mas sancu s tym vyhrat.

autor
4. máj 2022

ako či uveríte či nie je smrad všade!!!!

Ona fajčí v byte a obťažuje tým susedov. Na chodbe máme špajzy, takže otvorí dvere, a ten smrad ide na chodbu.
Ale aký silný, to by ste neverili, a to býva sama. Dym stúpa hore čiže z druhého to mám všetko na štvrtom a všetko mi to ide do bytu! Nehovorí ešte vo wécku cwz vetračku ako to cítiť v celom byte. Sťažovali sa všetky návštevy u nás že to cítia.

autor
4. máj 2022

@missdiva a prepláca ti niekto elektriku za to vetranie?

skolara
4. máj 2022

jedno slovo DOM 🙂

oblecenieavecicky
4. máj 2022

V byte síce fajčiť môže, avšak nemôže druhého obťažovať nad mieru primeranú pomerom - viď. spomínaný § 127 občianskeho zákonníka. Takže určite rieš.

martina123s
4. máj 2022

Mne ide od suseda s ktorym mam spolocnu stenu ten nechutny smrad cez zasuvky...je to humus a to, ze si nemozem ani v spalni vyvetrat, lebo ma vedla mna balkon ani nehovorim. Bezne ma v noci budi svojim dusenim na balkone a rano o piatej kazde rano budicek. Humusaci nechutni.

miselar
4. máj 2022

To počujem prvý krát aby sa v byte nemohlo fajčiť ....😬.To je totálna hlúposť .to je ako keby sa v byte nemohlo prať,variť,fajčiť ,sexovať a neviem este čo.....v byte môžeš robiť čo chces akurát tak nerušiť nočný pokoj alebo grilovať v obývačke 😉

nikpa
4. máj 2022

Fajčí vo svojom byte. Ešte keby fajčila na balkóne a ide ti to do okien ale to, že sa šíri smrad z jej bytu na chodbu, no neviem či s tým niekde uspejes. Toto sa ťažko dokazuje, ak aj existuje na to paragraf. Druhá vec je, že pokiaľ je to len na chodbe pred bytom tak tam asi netravite veľa času, že? Treba si uvedomiť, že toto sú veci ktoré sa v paneláku dejú, rovnako ako keď počuť hádky, hluk, pachy z varenia, prach z prerábky... Mňa by to tiež osobne hnevalo keďže som nefajčiar ale zase uvedomujem si, že keď chcem pokoj od všetkých, mala by som sa presťahovať do domu lebo v paneláku mám susedov a s nimi sa nie na všetkom dá zhodnúť.