Ahojte žienky. Chcem sa informovať tu, lebo už naozaj neviem ako ďalej. Som v 18tt. S (bývalím) snúbencom zažijeme spolu už 3 roky v spoločnom byte, na ktorý sme brali spolu úver. Vec sa má tak. Partner ma podviedol, nebolo to prvý krát, spravil to keď sme spolu chodili prvý rok, odpustila som mu, dala druhú šancu. Teraz po ďalších 5 rokoch to spravil zase. Rozišli sme sa ale ja som zistila že som tehotná. Ostať s ním nechcem, lebo viem, že to nemá význam a on tiež nijaký záujem, ani o mňa ani o bábätko nejaví. Počula som niečo o príspevku pre slobodné mamičky? Existuje niečo také vôbec? A platí to aj keď mi bude posielať alimenty na dieťa? A dostanem ho, teda keď ešte pred pôrodom predáme byt a ja budem bývať trebárs u rodičov? Alebo musím ísť napríklad s bábom do podnájmu? Alebo ako to funguje? Ďakujem za odpoveď.
Aký príspevok? Osamelá matka ma akurát nárok na dlhšiu materskú, ale musí byť osamelá, t.j. bývať sama v domácnosti (ak budeš bývať s rodičmi, nebudeš považovaná za osamelú). Čo sa týka nároku na hmotnú núdzu, ak máš príjem, resp. ak budeš poberať MP a potom RP tak na ňu nárok mať nebudeš. A navyše pri hmotnej núdzi sa posudzuje príjem celej domácnosti, t.j. ak budeš bývať u rodičov, bude sa brať do úvahy aj ich príjem. Inak máš nárok na to, čo ostatné. t.j. materskú, potom rodičovský, rodičovské prídavky, príspevok po narodení, od ex výživné.
@nikola_12
MP (ak si osamela matka 37t- - musis zit s dietatom sama) alebo RP (po narodeni dietata), rodinne pridavky, alimenty od otca. Plus prispevok pri narodeni dietata. Na viac narok nemas.
@nikpa nie je pravda. U mňa zisťovali a musela som opisovať svoje pomery + dokladať čestné prehlásenie. A to nie že po podaní žiadosti by sa mi ozvali, aby som dokázala svoj stav. Oni po podaní žiadosti sami od seba usúdili, že nemám nárok na predĺženú materskú a ani mi nikto nič nedal vedieť. Až keď mi dlhšie nič nechodilo a volala som tam ja, tak som sa dozvedela že mi to zamietli a že ak chcem tie 3 týždne naviac, musím to takýmto spôsobom dokázať.
Ďakujem Vám všetkým za odpovede.
linkpm
http://www.centrumpravnejpomoci.sk/wp-content/u...