Dobrý deň, budem rád ak by mi niekto vedel poradiť,
Môj brat má exekucie a my ako surodenci sa obávamé, že v prípade smrti Matky ako jedinej vlastničky bytu by sme mali problem s predajom a tým pádom by sme mohli prísť o peniaze. Aký by nastal postup pri umrti matky keď má brat, ktorý má exekucie trvalý pobyt v byte Matky, o ktorý sa jedná.
Ďakujem.
@scandinavia, neviem, ci sa to tak jednoducho da. Ten clovek ma zavazky voci veritelom, je nelogicke, ze by sa smel vzdat moznosti vratit peniaze...
Podla mna jedine byt od matky odkupit (jeden zo surodencov), nebude co dedit...
najjednoduchšie je previesť byt na súrodenca, matke dať doživotné právo na bývanie
@scandinavia brat nemá dôvod vzdať sa dedičstva, ved by prišiel o prachy aby mohol vyplatiť exekúcie
@ecliphz
ja mam takuto sestru, vsade ma dlhy, exekucie...., rodicia sa rozhodli mi darovat byt, predtym spisali obaja zavet u notara a po darovai bytu spisali u notara vydedenie...., ja uz ako vlastnicka bytu som sestre zrusila trvaly pobyt vtom byte a moji rodicia maju v tom byte dozivotne pravo a je to vyriesene, rodicia mozu kludne spavat a moja sestra nech si zije svoj zivot kde chce a s kym chce...
Ahoj trvaly pobyt na exekuciu nema vplyv. Tam je rozhodujuce co vlastní, teda ak by nastala ta situacia ze by doslo k dedeniu a brat sa stane vlastnikom tam je uz problem. Exekutori na jeho podiel uvalia exekuciu a moze byt problem s predajom. Ale moze nastat aj ta situacia ze sa najde kupec, ktory byt bude aj napriek tomu chciet kupit, tak potom sa komunikuje s exekutormi a s nimi sa vsetko dohaduje a peniaze ktore by za svoj podiel dostal brat pojdu exekutorom. On dostane iba to co zvysi ak zvysi. 🙂 z pracovnej stranky som toto uz zazila s pozemkami. Ale ak by bol exekutor rýchlejší ako najdete kupca, tak potom moze vyhlásit aj drazbu. Fakt je najlepsie poradit sa s pravnikom a riesit vlastnictvo bytu pocas matkinho zivota
no pri dedičskom by sa nehnuteľnosť delila na rovnaké diely medzi vás ako deti rodičov.
Na dedičskom sa ale môžete rovno dohodnúť, že brata vyplatíte a on nebude už disponovať v liste vlastníctva, čiže sa zdá svojho dielu.
A dáte mu prachy a aspoň splatí dlhy
Ano, už mi to je jasné, ďakujem za odpovede. 🙂
Mmch ak by aj prišlo k dedičskému konaniu a on by sa dedičstva zriekol, exekútor to môže napadnúť. Takze poriešiť ešte skôr.
Trvalý pobyt nemá vplyv, dôležité je čo vlastni.
moji rodicia sa priam desili, ze keby sa jednemu z nich nieco stalo a pride k dedicskemu konaniu, tak ze sestra by mala narok aj na byt aj na vsetko ostatne, tak sme to poriesili..., v pripade dedickseho konania si ju notar predvola a precita jej, ze na nic narok nema..
@ecliphz od 1.3. tohto roku môže tvoj brat takmer bezplatne využiť pomoc právnej poradne, ktorá je v každom väčšom meste a požiadať o osobný bankrot, ktorý je momentálne dostupnejsi než kedykoľvek predtým. Sestra má veľa exekúcii a žiadny majetok, tak to práve riešime v rodine taktiež 🙂
Dievcata notar napise listinu o vydedeni aj ked nie su na to objektivne dovody .. peniaze zmozu vela ... je viacero dovodov vydedenia a je potom len na tom vydedenom ci sa bude sudit alebo nie.
v kazdom pripade jednoduchsie je prepisat majetok na druhe dieta s pravom dozivotneho uzivania ... zanesenom na LV.
Podla mna by sa mal vzdat dedicstva. Tym padom to cele pripradne Vam