Ex vyhodila syna z domu

16. okt 2023

Ahojte.Prosim poraďte prosim v tejto situácii.
Som vydatá.Manzel ma 17 ročného syna z predchádzajúceho manželstva, ktorý je zvereny do starostlivosti jeho matky.
Včera ho však vyhodila z domu so slovami,ze ma ísť do podnájmu,alebo na ulicu, alebo k otcovi.Jej je to jedno.Chlapec je u nás,aj so vsetkymi jeho osobnými vecami.Manzel- otec ho bol odtiaľ vyzdvihnúť autom.Bude u nás,my sme radi a chceme aby to bolo uz natrvalo.
Poraďte prisim ako postupovať.Kam ísť?Koho kontaktovať? Sociálku, súd? Existuje nieco ako neodkladné opatrenia,ale nerozumieme tomu.... proste je to pre nás chaos... Doplním aj informácie ak bude treba,len prosím poraďte nejak fakt po lopate ako ďalej...
Vsetkym vopred ďakujem.

lubkavargova1
16. okt 2023

Najprv by bolo dobré zistiť realny stav, že prečo sa to stalo, lebo len "tak" sa to nestalo z ničoho nič...možno ten synator nebude až taky anjelik...aby vam nezačali miznuť veci, peniaze, čudne kamaratstva, zaškolactvo, zle znamky, prerušenie školy a sľuby že "potom si školu dorobim" fetak, drogy, gamblovanie... nas na prave ako prve naučili, "každý klame a prevracia si pravdu, aby mu sedela"....takže bez nejakych prehnanych emocii, s chaldnou hlavou zistiť skutočný stav....Aj ked ste radi, že ho tam mate nech blikaju kontrolky aj tak...

lucka_ke
16. okt 2023

ak je súdne rozhodnutie, že syn bol zverený matke a otcovi bolo vymerané výživné, je treba podať návrh na zmenu súdneho rozhodnutia, inak je to stále platné, súd si vyžiada aj vyjadrenie matky

janage
16. okt 2023

Kontaktovala by som okamžite úrad práce, soc.veci a rodiny. Tam poradia.

maranco
16. okt 2023

Doteraz ste ako fungovali?
Zaujímal sa manžel o syna, komunikoval s Ex o jeho výchove, správaní, výsledkov v škole, chodieval na rodičovské? Chodil k vám syn na návštevy? Trávil spoločný čas s otcom?

Vy chcete by bol u vás, on chce byť u vás, ona ho posiela k otcovi tak všetci traja ste za rovnakú vec, len treba zistiť prečo jej praskli nervy a v pokoji nech sa s Ex porozpráva o tom.

autor
16. okt 2023

@lubkavargova1 nie nue,z ničoho nic to nebolo.Mali medzi sebou uz dlho napäté vzťahy.
@maranco chlapec trávil,aj trávi u nás vela času.S otcom aj so mnou má pekný korektný vzťah.Sviatky, víkendy alebo aj cez týždeň, hocikedy je u nás vítaný.On je u nás doma.

autor
16. okt 2023

@lubkavargova1 ešte doplním ze reálny stav zistený je.A co sa týka tych negatívnych vecí ktore si spomenula,ze sa môžu udiať.Toto nie je tento prípad.Otec chlapca( a aj ja keďže sme manželia) sa spolupodieľa intenzívne na jeho výchove od ich rozvodu.Oni prestali byť manželia,ale neprestali byť rodičmi.Takze v tom problém absolútne nie je.Chalan je slušný, športuje, študuje remeslo,cez prázdniny brigáduje.Nie som tu preto,aby som krivdila jeho matke.Ich nezhody skončili ako skončili... proste len potrebujem poradiť kam a aje úrady informovať,ake povinnosti nám vyplývajú z tejto novo vzniknutej situácie.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
16. okt 2023

@kittykat22 oni ako manželia si prešli rozvodom.Dieta bolo zverené matke, stanovené výživné, stanovené kedy sa môže otec stretávať so synom a hotovo.Slo to všetko hladko.
Toto je niečo iné predsa.

autor
16. okt 2023

@kittykat22 ja neuvádzam ze to budem obvolavat ja.A to ze si to zisťujem,nie he predsa nic zlé.

lucka_ke
16. okt 2023

stále platí rozhodnutie súdu, čiže muž musí požiadať o zmenu, lebo stále je povinný napríklad platiť výživné matke

autor
16. okt 2023

@lucka_ke ďakujem.Toto je potrebná info.

deti95060810
16. okt 2023

určite zájsť na úrad práce soc vecí a rodiny...
tam tetušky už povedia...

0silvia0
16. okt 2023

@deti95060810 že tetušky, veď tam pracujú aj mladé ženy, to sú tetušky? Stačí napísať pracovníčky.

autor
16. okt 2023

@deti95060810 ďakujem.Tak pojdeme tam najskôr.

autor
16. okt 2023

@0silvia0 ale ved to nevadí.🙂nemyslela to ako urážku.

maminabobo
16. okt 2023

Na úrad soc.vecí a rodiny a potom manžel podá žiadosť na súd súdiť o zverenie syna do starostlivosti, čím vznikne povinnosť matky platiť výživné na syna.

lulu0123
16. okt 2023

Poziadat sud o zverenie do starostlivosti plus vyziv ne nech plati matka otcovi.Kedy ma 18?lebo potom uz nie je potrebne riesit starostlivost,ale kazdopadne vyzivne treba riesit,tato povinnost nekonci 18.rokom.

autor
16. okt 2023

@maminabobo ďakujem veľmi pekne.🙂

autor
16. okt 2023

@lulu0123 v lete bude mať 18

simona20201309
16. okt 2023

Co musí vyústiť až do takého extrému, že vyhodím 17r slušného milého synčeka na ulicu?

autor
16. okt 2023

@simona20201309 napriklad jedna z vecí,ze uz mu nemôže nariadiť kedy pôjdeš a kedy nepôjdeš k otcovi.Pretoze oficiálne môže byť u nas iba 2 víkendy v mesiaci.Je uz skoro dospelý a chodi k nam kedykoľvek.Je vo veku,ked mu je bližší otec.A mnoho iných vecí, ktoré sa týkajú iba ich dvoch a nie sme tu na to,by sme to tu prepierali.

lubkavargova1
16. okt 2023

Tak to pekne riešte sudnou cestou...ale aby ste mladeho pana nevracali s taskami s jeho vecami...evidentne pani mamka ho "vyhodila" lebo chcel ist za otcom ku ktoremu ma blizsie a viac mu dovolite a matka je prisnejsia a tak jednoducho matka mu dala na vyber, "chod si ku tak fantastickemu oteckovi"....chlapec zisti, ze az tak fantasticke to nebude ak zisti, ze u vas su tiez pravidla co treba dodrziavat...a ty bude v koncoch z polo dospelaka co onedlho dospelak a teba posle do prdele duplom...som zvedava ako ti bude pomahat v domacnosti, spolufinancovanie a tak veci okolo toho...vieme ako to funguje...

simona20201309
16. okt 2023

@lubkavargova1 asi tak
a to by ma ešte zaujímalo ci majú vlastné deti...

autor
16. okt 2023

@lubkavargova1 budeme to riešiť súdnou cestou,na to som sa pytala v príspevku.Ze ako to riešiť a kde.A vychovavame ho pár rokov,pre nas to nie je novinka.Nie som v koncoch z polo dospelaka.Ci teraz každá zena ktorá má dospievajúce dieťa je z neho v koncoch?Pre nas je novinka,ako to administratívne dať do poriadku ohladom výživného,kde nahlásiť, že maloletý môže ostať u nás natrvalo atď...
V niekolkych komentároch mi uz poradili ako postupovať.

autor
16. okt 2023

@simona20201309 stačí da opýtať predsa priamo mna ako autora príspevku.Ano,mame s manželom aj spoločné dieťa.A nie, nerobím medzi deťmi rozdiely.Obe deti vyrastajú ako plnohodnotni súrodenci.Zmena u nás nastáva iba po právnej stránke.

lubkavargova1
16. okt 2023

Veľa síl a optimizmu ti prajem...lebo zmena bude aj pravna, finančna aj emocionalna...držim palce, ešte sami neviete do čoho idete...je rozdiel mat nieko doma dva-tri krat do mesiaca a niekoho v kuse 24 hodin...ale tak smer urad prace, sud a velmi dufam, ze s vasim pripadom sa nestretnem na cviceniach

ahhola
16. okt 2023

Myslím, ze nemusíte robiť nič, nezatazovat sa zo žiadnymi úradmi. O rok ma 18.,tak už dupľom▪️

mk22
16. okt 2023

@ahhola no ak má chlapec u nich bývať, a neurobia nič.. Potom otec bude zbytočné platiť výživné na syna, ktorého má doma on.
Túto povinnosť plniť bude musieť..

autor
16. okt 2023

@lubkavargova1 ďakujem...ale ešte upresnim jednu vec ak dovolíš.Sudom ma určené,ze môže byť u nás 2 az 3 krát do mesiaca.On vsak u nás travi ovela ovela viac času.Nemusis sa obávať,ze by sme mali ružové okuliare.Tvoj príspevok rešpektujem.Nevidim vsak dôvod, prečo by mala byť naša situácia na tvojich cvičeniach.Mozno nie je bežné,ze otec zaziada o zverenie do starostlivosti,ale su aj takí otcovia, ktorí su otcami aj po rozvode,maju radi svoje deti a ich otcovstvo nekončí zaplatením výživného.Nie je nič zle na tom,ze ho chceme mať natrvalo.A ano,prinesie to zmeny.Bude potrebné popracovať na tom,aby sa vzťahy medzi synom a mamou urovnali.To je vsak medzi nimi.