Ex svokry - vaše skúsenosti

tiwyna
25. dec 2015

Ako vychadzate s ex svokrami? Davate im vnucata? Komunikujete?

tova
25. dec 2015

nemem ex svokru. Ako myslis ci jej dat vnuca? ked dieta ma k babke vztah tak rozvodom ich vztach s babkou a dedom nemal skoncit. ked je striedava starostlivost a dieta trvi cas s otcom tu babku s jeho strany by mal riesit v case ked je dieta s otcom. ale ked je nejaka oslava a dieta chce ist, preco nie?

zutera
25. dec 2015

Ahoj, dávám jí dcerku.Otec zájem nejeví, ale exsvokra si ji bere pravidelně. Volá mě i dcerce jako se má,jezdí spolu do welnes,do hory,i k moři. Já svou ex svokru moc nemusím-ani ona mě, ale s dcerkou mají super vztah a já to jen podporuji 😉

emily76
25. dec 2015

@tiwyna syn k byvalej svokre chodi kedy chce. Je jeho babka a na tom rozvod s jeho otcom nic nezmenil. Cize ked chce aj vnucik/vnucka aj babka, tak preco nie? A nepozerala som, ci je "moj cas" alebo "otcov cas". Ak boli deti zvyknute ku nej chodit na vikendy alebo cez prazdniny, tak by som im nebranila...

cecil36
25. dec 2015

dcera tam nechodi, ale nie rozvodom, babka nikdy zaujem o nu nemala, ignorovala ju. Ani neviem kde exsvokra byva, len mesto tusim 😀 Takze nie, nie sme v kontakte.

sissy27
25. dec 2015

@tiwyna takto sa spýtam... a po rozvode budeš obmedzovať aj vzťah detí a tvojich rodičov? lebo pre tie deti sú to presne takí istí starí rodičia ako tí z otcovej strany... nie sú viac ani menej len preto, že sú to tvoji rodičia...
rozvodom sa končí manželstvo, nie rodičovstvo ani vzťah starí rodičia-vnúča...
pokiaľ boli vzťahy medzi deťmi a starými rodičmi v poriadku počas vášho manželstva, tak prečo to kaziť rozvodom?
pokiaľ starí rodičia záujem majú a netýrajú deti, tak prečo vôbec táto otázka? 😕

timea7
25. dec 2015

@tiwyna ja som asi výnimka, moja svokra je úžasným človekom, ktorý mi veľmi v živote pomohol, máme asi nadštandardný vzťah aj vyše desať rokov po rozvode, sme stále v kontakte, navštevujeme sa, v čase nášho rozvodu som mala už stredoškoláka, takže o dávaní alebo nedávaní dieťaťa sa hovoriť nedá. Ale ak by som aj mala malé deti a svokra by sa správala normálne, neútočila by na mňa, netlačila deťom do hlavy hlúposti, určite by som nechcela obrať deti o starých rodičov a starých rodičov o vnúčatá. Pri starších deťoch by som to nechala na nich, nech by bola svokra akákoľvek. Môj syn chodí k svokre rád, zbožňuje ju.

katrin21
25. dec 2015

@tiwyna ex svokra je sice ex svokra ale nie ex babicka... stale je to babicka tvojich deti...a aj bude. nikdy nou byt neprestane a deti maju pravo mat s nou pekny vztah a mat starych rodicov...
Ja osobne som so svokrou v kontakte neni, lebo to nie je potrebne... Dcera k nej totiz chodi, ked je u otca, on tam min. raz mesacne za nou vzdy zbehne, takze su spolu vtedy a aj na prazdniny tam chodieva na par dni... takze pohoda... Preco by malo rozvodom dieta prist o starych rodicov, alebo starí rodicia o svoje vnucatko??? ved to by bolo bezcitne....

breznica
25. dec 2015

asi takto:s ex sme rozídení 4 roky,zo začiatku som ich navštevovala,kúpili malému darček k narodeninám,potom sa ale bývalému narodil syn s novou partnerkou a môj syn sa stal zbytočným.jeho otec ho prestal navštevovať,prestal sa oňho zaujímať.ex-svokrovci detto,teraz v lete sme ich stretli v Lidli,ex-svokra že ako sa má malý (bol tam so mnou) a nekúpila mu ani pos..né lízatko....takže tak

maminuska
25. dec 2015

@breznica nič výnimočné , to sa deje často , stačí iba ak nabehne nová partnerka so svojim predstavami o novej rodine a deti z predchádzajúcich vzťahov idú bokom .

Ja exsvokru som nemusela ani počas manželstva a ona mna duplov ale správali sme sa k sebe ..povedzme " eticky " . Po rozvode , svoej vnúčatá viac nekontaktovala a ani nijak sa o ne nezaujímala, kopírovala svojho syna .. ich otca. Zomrela bez toho aby videla svoje vnúčatá ..smutné ale aj taká je realita.

bonaqa2013
25. dec 2015

Moja exsvokra už nežije, bývali sme od seba 3 ulice, v jednej dedine, po rozvode môj syn tam nechodil, pretože ocinko si ani pre neho nechodil. ale blízko nich je MŠ, tak chodila môjho syna pozerať tam. Aspoň cez plot sa s ním rozprávala - syn sa nato dodnes pamätá..... Syn keď je na cintoríne, tak ide sa pomodliť aj k hrobu starých rodičov.

charlie1980
25. dec 2015

Pravidelne jej posielam maleho fotky a videa kvoli dialke, ktora nas deli. Keby sme boli blizsie a maly by bol vacsi, nikdy by som v styku nebranila...Svokra nema so vztahom nic spolocne. Komunikujeme pravidelne. Vynimku by som urobila iba ak by na to bol padny dovod. S terajsou si velmi rozumiem, je to cele len o nas o ludoch, nakolko clovek ma rad cloveka vo vseobecnosti, o tolerancii a dobrych vztahoch...

charlie1980
25. dec 2015

@timea7 Ty nie si divna, ty si len dobry psycholog so srdiecko na spravnom mieste 🙂

katrin21
25. dec 2015

@bonaqa2013 skoda, ze si ho k svokre,kym zila , mozno nezobrala ty, ked otec bol o nicom.. starka sa asi trapila, ze vnucika nevidi, ked ho chodila do skolky pozerať a on ju mal evidentne tiez rad. mozno skoda toho .... ☹

malabiba
25. dec 2015

@tiwyna čím viac ľudí bude ľúbiť a venovať sa deťom, tým lepšie a krv nie je voda

betka239
25. dec 2015
Používateľ betka239 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od betka239.

je hlupost drzat deti od starych rodicov 🙂

timea7
25. dec 2015

@charlie1980 si milá, polovica MK si o mne myslí asi niečo iné 😀 😀 😀 😀 , ja rada nazývam veci pravými menami a radšej sa snažím nešťastnú ženu nakopnúť, ako ľutovať, to jej nepomôže. A mala som šťastie na super svokru, aj okolo seba som pozorovala len pekné vzťahy svokry a nevesty, alebo svokry a zaťa. Viem, že sú svokry, s ktorými sa nedá absolútne existovať, sú svokry, s ktorými to ide len na úrovni diplomatických vzťahov, nikdy tam bližší vzťah nebude, ale sú aj svokry, ktoré nikdy nebudú dobrými svokrami, pretože keby urobili alebo neurobili čokolvek, pre nevestu to bude vždy zle. Bude sa sťažovať, aké to tam má ťažké a ona sa k nej nasáčkovala, lebo nemala kde bývať a chce v jej dome určovať podmienky....Tu ale ide nielen o svokry, ale najmä o deti. Ak svokrovci nie sú takí úbožiaci, že sa po rozvode otočia svojim vnukom chrbtom, deti by som o babku a dedka neochudobňovala. Deti vnímajú aj tieto vzťahy a zrejme by sa zakladateľke témy nepáčilo, keby to po rokoch zažila ako svokra, že vnúčatá nevidí.

zlevysavam
25. dec 2015

Tak ja tu mam bohuzial negativny priklad.

U nas je to tak, ze matka mojho ex partnera bola pocas toho, ako som bola tehotna uplne natesena na prve vnucatko, bozkavala mi brucho (tak rychlo a necakane pri pozdrave) a cely cas rozpravala ako bude chodit strazit a pomahat. Za 9 mesiacov od narodenia prisla tak 5 krat a to aj vacsinou s niecim inym spojena navsteva. Zato vsetkym dookola nadsene o vnukovi rozpravala, aj o tom ako pomaha 😕 Rozumejte, ja som od nej ziadnu pomoc necakala, len ma zaraza, ze tolko kecov a v praxi nic. Po case vztahy ochladli, asi to suvisi s tym, ako sa jej synacik chodil na mna stazovat. Urcite ma nema rada, lebo mojmu ex este pocas nasho vztahu darovala k narodeninam dve giganticke kolaze s fotkami, kde su vsetci, okrem mna 🤐 To prislo pre mna dost necakane. Potom od kedy som sa odstahovala, prerusila vsetky kontakty, aj s mojou mamou, s ktorou dovtedy bola velka kamaratka. Mame neodpisala, ked ju uz po tom kontaktovala.
Momentalne sa babka a vnuk nevidia vobec napriek tomu, ze su v 1 meste, nepisala mi a ani ja jej. Neviem, co s tym. Aktivne robit nic neplanujem (jedine, ze by mi tu niekto dal nejake nove myslienky a poradil opak), najma ked si pomyslim, ako kedysi ona cely cas kydala na byvalu manzelku mojho ex. To aj ked boli nase vztahy este dobre, som si hovorila, ze dokelu, snad to nebude raz hovorit aj o mne... Je mi uprime celkovo nie dobre pri predstave, ze by syn mal byt s nou. Na druhej strane sa snazim toto nejako odstranit a uplne suhlasim s tym co sa tu popisalo, ze nase zle vztahy nemaju mat nic spolocne so vztahom babka-vnuk. Len sa bojim dvoch veci, ak sa budu stretavat:
1. bude o mne hovorit nejake klamstva (ano, viac krat vyslo najavo, ze klamala) a syn bude mat z toho zmatok v hlavicke.
2. Ako mam potom vysvetlit synovi, ze preco sa my dve "nerozpravame"? Zrejme vyciti, ze sa nemame rady.
Zaujem by ona predpokladam mala, aspon raz za cas, keby to mna nezahrnalo.
Ja by som si zelala nejake neutralne vztahy po rozchode a nie takto z bozkavania brucha po totalnu nulu (alebo skor minus). Ale mozno je to len moj strach a ona bude mat pochopenie pre dieta a bude konat tak, aby on z toho nemal chaos. To si zelam...ja mu na babku nic negativne povedat neplanujem. Ak budem mat taku potrebu, to si radsej zalozim nejaky dlhsi prispevok na MK...
Presli 3 mesiace od rozchodu. Je pravdepododne, ze casom negativne pocity vyprchaju a nejako sa to znormalizuje?

ena1903
25. dec 2015

@bonaqa2013 To je strasne smutne ☹

tiwyna
autor
25. dec 2015

@sissy27 lebo som ju polozila,ja som ta nevyzvala hodnotit moju otazku,ale odpovedat. Na polozenie otazky mam dovody.

sissy27
26. dec 2015

@tiwyna myslím, že som odpovedala dosť jasne, ale pre teba zopakujem - ak starí rodičia majú záujem a deti u nich nie sú týrané, tak nie je dôvod, aby sa kontakt prerušil... ješitnosť a urazené ego exnevesty sa nepovažuje za dôvod... na druhej strane ak starí rodičia záujem nemajú, tak nemá zmysel im vnúča nasilu pchať..,

ukulela
26. dec 2015

@tiwyna v rodine mame pripad, ked exmanzel sral na dieta, neplatil, nestratval sa .... exsvokra sa stratavala s vnucatom aj exnevestou, pomahala, nemala problem sa stretnut aj s mladsimi detmi exnevesty uz z noveho vztahu. vnuca je uz dospele, stalemajupekny nadstandardny vztah.
inac suhlasim so vsetkym, co napisala @sissy27. ak stari rodicia maju zaujem o deti, tak je velmi zle ich o to pripravovat. raz sa tomoze obratit proti matke.

stella33
26. dec 2015

@tova ...ano, bol by to idealny stav, ak exsvora nekyda pred dietatom na exnevestu (matku svojho vnucata). Aj take poznam 😉

@tiwyna ono je to asi individualne. Ak tam ale nie je nejaky zavazny problem(dieta nie je ohrozovane, nie je to nevjodne prostredie...) v podstate sa tomu neda zabranit. Ak ich tam napriklad privedie ex manzel na navstevu. Ona sama (svokra) myslim na to nema z pravneho hladiska ziaden narok. Takze ide len o to, ci to dietatu prospieva, aky maju vztah.
Moja svokra mi este v case, ked som bola tehotna (ale nevedela to) povedala, ze najlepsie bude ked sa nebudeme stretavat (tak ma ma rada 🙂. Kadeco mi vykricala, kritizovala ma. Ja osobne, som bojovnik za vztahy, do poslednej kvapky krvia sama som nezazila ani jedneho stareho rodica.Takze som ju neposluchla a uz 14 rokov sa tvarim, ze som to prepocula 🙂 .... aj ked by sa mi zilo lahsie, keby som ju posluchla 😉

stella33
26. dec 2015

@zlevysavam ja osobne by som na to netlacila. Synovi nehovor na babku nic zle, len to, ako to vidis ty. To, ze to vyzera zle, nie je tvoja vina. Mozno casom, ked sa bude svokra "zohynat nad hrobom", pride sama a veci sa utrasu. Inak to vidim ako z klasickeho psychohororu, kde je syn s matkou chorobne previazany, kazda frajerka je zla a v tvojom pripade, aj obidve nevesty boli zle... lebo maminka je naj. 😉

zlevysavam
26. dec 2015

@stella33 Dakujem za komentar, asi to tak bude najlepsie.
Bol to trochu mamickar, ale nie zas taky extremny ako tu niekedy citame. Jeho maldsi brat (ale zas uplne mlady nie ;) ) stale s mamickou byva a to sa aj kedysi odstahoval, ale za 2 mesiace tusim, bol znova spat v hniezdocku. Oni to volaju "team".

zlevysavam
26. dec 2015

@stella33 Neviem ako na SK, ale z pravneho hladiska si svokry tu v Rakusku normalne mozu podat ziadost na sud na stretavanie s vnukmi (ako otcovia).

jani_uk
26. dec 2015

@zlevysavam To mozu aj na SK.

zlevysavam
26. dec 2015

@jani_uk Myslela som si a ma to svoje opodstatnenie...

penn
26. dec 2015

Ja som dieta co malo ex-babku, dedka. S otcom som sa stykala pravidelne..a cbodili sme k starym rodicom aj na prazdniny, ked som bola dospela, chodila som na druhy koniec Slovenska sama. Velmi som ich milovala, samozrejme.

lucia20
26. dec 2015

@tiwyna no u nas je to jednoduche... od okamihu ked som oznamila rozvod mi len raz zavolala s tym, ze mam dat exmanzelovi polku mojho domu a viac nezavolala. 😂 na ulici ma nepozdravi, odvrati pohlad... ale ked jej deti chcu volat tak volaju. Ale musim najskor napisat sms, ze volaju deti a nie ja, kedze mne nezdvihne. Ale ked si ich beru, co mi oznami exmanzel, tak ich tam odveziem, co najsteucnejsie jej podam info a viqc ju nezatazujem nejakymi frazami, kedze z jej pohladu mi je viac ako jasne, ze mnou pohrda od nechtov na nohe az po konceky vlasov. 😀 😀 😀 je mi to luto, ale uz som to prekonala. Jasne, ze to boli, mrzi ale je dospely clovek a je zodpovedna za svoj postoj a spravanie.

kleofaszkutya
26. dec 2015

Davam vnucata a nekomunikujem.