Maminky prosim pomozte mi, poradte, prosiiiim.
Rozisli sme sa s priatelom po neprekonatelnej krize. Zajtra by si mal pobalit veci a odist. So sebou chce vsak vziat aj nasu dcerku. Si zmyslel, ze ideme mat striedavu starostlivost tyzden/tyzden. Len tak z brucha. Rozhodol sa, ze ju rano zanesie do skolky (ma od zajtra 2 tyzdne dovolenku, ja musim do prace nakolko som na plny uvazok nastupila len minuly tyzden) a ze popoludni ju vezme a pojde s nim k jeho rodicom. Dcerka a ja mame trvaly pobyt u mna, on s nami sice byval. ale trvaly pobyt ma inde. Zosobaseni nie sme, v RL je uvedeny. Ja chcem vediet ci ma pravo zobrat miju len tak. sice s mojim vedomim, ale bez suhlasu. Ja by som to chcela riesit vsetko sudnou cestou, aby som mala dcerku oficialne v osobnej starostlivosti a taktiez si myslim, ze mam sancu aby ju mal menej sko cely tyzden, napr.len vikendy alebo tak. Ja bez nej tak dlho nevydrzim. ma este len cerstve 3 rocky. Poprosim vase rady i skusenosti. dakujem baby
@sue1818 keďže nemáte momentálne upravené rodičovské práva, tak áno, má právo si ju zobrať kedy chce a kam chce... na tvojom mieste zajtra nejdem do práce, ale na úpsvar a hneď riešim predbežné opatrenie - zverenie dieťaťa do starostlivosti a rovno to podám aj na súd, samozrejme jedným vrzom aj žiadosť o výživné a stretávanie s otcom...
teraz machruje, lebo má dovolenku, ale potom už taký hrdina nebude, špeciálne pri prvom sopli, kedy by bolo treba ostať s malou doma...
trvalý pobyt nie je nič iné ako evidenčný údaj, nemá to absolútne žiadny vplyv na stretávanie sa s dieťaťom alebo čokoľvek iné... akurát teda on samozrejme nemá čo v tvojom byte robiť bez tvojho súhlasu, nie si povinná ho tam pustiť...
striedavky sa neboj, je mizivá šanca, že by ju súd odklepol...
Hneď zajtra podaj na súd predbežné opatrenie o zverení dcérky do tvojej starostlivosti a uved všetko čo si aj tu popísala istota je istota súd musí rozhodnúť rýchlo a keby ti ju zobral tak s rozsudkom mu zamavas a bude ti ju musieť vrátiť striedavku dohodnete potom
To kde ma trvaly pobyt je uplne nepodstatne, TP ma len čisto evidenčný charakter prd úrady nic viac
Ty zajtra rano chod zs kurátorkou, spis di predbezko - zverenie dietata a zanes na sud.
Striedavku vam musi schvalit sud, ak nesuhlasis myslim, ze je vacsia sanca, ze to neprejde, kedze je este malinka a schvalia mu mozno kazdy druhy vikend.... Bohuzial ak nieje vyslovene v tvojej starostlivosti, ste obaja rodicia aj na papieri, moze je zobrat aj bez tvojho suhlasu, kedze on je otec a ma rovnake prava ako ty... Ale to neznamena, ze mu ju musis dat, ak ti to casovo vychadza skrz prace, tak mu ju urcite nedaj, skuste sa dohodnut, ze ju bude mat cez vikend.... A suhlasim, ze zajtra ist podat ziadost o predbezne opatrenie.... To nieje hracka, ze si len tak zmysli a zobere ti ju... Ved na to male dieta to budes strasne psychicky vplyvat, nech ju zbytocne netrapi a uvedomi si, co je pre malu najlespie... Debil!!!!
Keďže nemáte upravené práva, ak máš pevné nervy, tak nech ju do škôlky vodí aj celé 2 týždne. Ale žiadne také vyzdvihnúť pripravené dieťa. Nech si pekne zobudí a vychysta. A nezabudnúť pripomenúť, že pri striedavke by toto musel robiť každé ráno pred odchodom do práce 😂 Joj, mám rada takýchto chlapov 😠
@sue1818 Ak si nemozes zobrat dovolenku, tak si vybav na 1 den lekara a šupajdi si vybavit to predbezne, ako Ti tu baby radili. Moze sa totiz stat, ze Ta predbehne on. Asi uz spekuloval, ako by Ti co najviac ublizil, kedze nehladi na dieta a chce trojrocnu vytrhnut z jej rutiny.
To co ste tu za bosorky? ze Bohuzial moze ju zobrat bez suhlasu./ to co bohuzial je otec ktory ma rovnake pravo na dieta ako matka???? A ty bez dietata nevydrzis a dieta ma vydrzat bez otca 2 tyzdne a cakat na kazdy druhy vikend??? 3r. deti nemaju ziaden vztah s otcom? ci ako ste zili doteraz? Rozisli ste sa vy, on bude otcom dietata navzy a bude mat rovnake pravo na dieta ako ty. Dieta potrebuje oboch rodicov a to si musis uvedomit. On Ti ju neberie on ma rovnake pravo byt s dietatom ako ty. ked ma volno nech dieta do skolky nedava a moze sa jej venovat doobeda cely den a poobede ti ju donesie. Striedavky ked bude v praci budete riesit neskor. V skolke s cudzimi ludmi je ok hej ked ti dieta stravi pol dna ale ked s otcom to je problem?
Urobil priatel nieco zle dcerke?akym jej bol tri roky otcom?ako ti a jej pomahal a staral sa? Pises zebty to nezvladnes byt bez nej. Myslisnze ona zvlafne byt bez otca? Ako dieta co so toto prezilo mi je zle z takehoto postoja. Ak so myslis ze situacii ci dietatu pomozu ked do toho vstupia sudy a urady tak sa velmi mylis
Striedavku musi schvalit sud - ANO JE TO PRAVDA ! ale ak mam takého exa ako ja... tak musis mat pevne nervy..... moj klamal ako keby cital z knihy ... boli sme xkrát u psyhologa aj s detickami 3x, deti tvrdili , ze chcu byt som mnou ale zial to nepomohlo...on na súde trvdil, ze chcu byt s ním..... takze sudkyna vypocula moje deticky... vacsi ma 11 rokov a mensi 6 rokov.... 11 rocny uz pochopil, co je striedava, a vôbec s tym nesuhlasil... maly skolaboval na sude a vôbec nepochopil otazkam ako chces byt mamou od pondelka do nedele atd.... je to smutne, ze kvôli striedavke a "móde" - lebo teraz je to HIT - že ockovia majú skoro uz väčsie práva ako matky čo sa týka výchovy... to, ze kaslu na deti x rokov (síce existuje aj výnimky!), nevedia a ani nie su ochotny ist detickami k lekarom, ani nehovoriac o prebdene noci atd....
ja som si tiez nevedela predstavit ako prezijem cely tyzden bez deti... ale chvala Bohu nepresiel jeho navrh a sud zveril deti do mojej strarostlicosti a to IBA kvôli tomu, lebo moj vacsi syn uz vie pochopit suvislosti .
inak ja som ich nechala odist na cely tyzden na dovolenku a NECHCI to vediet, co vsetko mi povedali chalani....ocinko neustale kričal, vyhnal viackrát z izby vacsieho, kritizoval a ponízoval starsieho pred ostatnými bol netrpezlivy.... jednoducho nebol zvyknuty na deti... a nikdy nebol s nimi sam..... chvala bohu som uz rozvedena, sice odvtedy ani ma nepozdravi ked pride po detoch ale nevadi.... ja si cenim klud a samotu...aspon ma uz nikto neterorizuje...
takze DRZ sa a dufam, ze vsetko bude o.k
@tova súhlasím
a nechápem prečo hneď strašíte a utekaj a vybavuj. Veď je to JEJ OTEC!!!!!!!!! Pewdpokladm že nieje úchylák ani vrah a než ste sa rozišli, tak ste fungovali ako rodina bez obmedzení. Potom sa tu založí téme : nemá záujem o dieťa" ......o aj by mal keby ako bosorky neiektoré nebránite v stretávaní.
Kľud. Dýchaj z hlboka, veď je to predsa ten chlap, s ktorým ste spolu žili, plánovali, budovali......no je rozchod OK, ale to neznamená že stratil nárok na dieťa. Ak teda súd neurčí inak........ nestresuj sa.....možno je jeden z tých, čo stratia po chvíli záujem. Alebo to robí ozaj z lásky a patrí k tej menšej časti a určite mu nebráň v styku.
A môžte ma ukamoňovať
@bluka2 co je rovnako? na materskej 3 roky urcite nebol ako matka ani dieta nekojil, nikto musel tahat domacnost financne. Kedze vie kde dieta ma skolku a o ktorej ju konci ma paru o dietati a staral sa doteraz. Este mlada bude prosit aby ju bral k sebe alebo babke, ked bute makat kazdy den v praci a dieta bude chore nebude moct ist do skolky alebo budu prazdniny. Ex svokru bude prosit aby dieta brala na cely tyzden.
Normalne mi je smutno co tu citam. Otec ma rovnake pravo na dieta ako matka. nebudem sa vyjadrovat k tomu, ze tu nazvu otca dietata debilom, za to ze s nim chce travit cas, alebo ze nevie otec vychystat dieta do skolky .... Dieta nie je majetkom matky ani otca!!!! je to ludska bytost!!!! to na margo @sibalka21 a jej "To nieje hracka, ze si len tak zmysli a zobere ti ju." Sama napise ze dieta nie je hracka a ze OTEC si zmysli a ZOBERIE ti ju!!!! WTF?? Kazopadne, ak striedavka, pre tak male dieta nie je vhodne tyzden tyzden ale cca dva dni dva dni. Kazdopadne citaj, co je najlepsie pre tvoje dieta, zahod svoje ego a nebud sebec. Kvoli malej:
http://www.zenyvmeste.sk/striedava-starostlivos...
http://www.rozvod-rozchod.sk/striedava-starostl...
A EX ti nechce zobrat dieta, chce sa s tebou dohodnut na striedavke, chce byt so svojim dietatom tak, ako ty. Nieco si to tom precitaj predtym, ako z neho urobis unoscu.
Ved ste sa len teraz rozisli. Ma dovolenku, isteze ju chce stravit s dcerou, odvedie ju do skolky, dovedie zo skolky, pojde s nou k starkym. Akurat nastupujes do roboty, peniaze budete po rozchode potrebovat s dcerou urcite, NEPOKAZ si to nejakym sialenym panickym letenim zajtra na urady. Baby ti poslali co treba povybavovat, pozri si uradne hodiny a ries to hned, ako sa dostanes von z prace, pripadne vysvetli sefovi situaciu a tie hodinu-dve skor/neskor prijst/odijst dohodni v najblizsie dni. Muzi a striedava starostlivost je kapitola sama o sebe... vacsina ma len plne usta a ked pochopia prakticke veci (ani zamestnavatelia s tymto vobec nerataju, ze by otcom pomahali), rychlo ich to prejde. Momentalne je to reakcia na rozchod, nechce prijst o svoje dieta a chce s nim byt rovnako casto a intenzivne ako ty, matka. To je dobre! A nech mu to vydrzi! Rozchody bolia a na zaciatku velmi. Ked si dohodnete pravidla, bude to uz lepsie. Nezabudaj, ze je to rovnako jeho dieta. Dopraj jemu a dcere peknu dovolenku.
@tova zaujimave, ze mas take pokrokove myslenie (ako napr v skandinavii) co sa tyka prav otcov a v druhom prispevku spominas zas uplne standardny konzervativny slovensky model - ona 3 roky doma a on plati. Ako vies ako to mali? Kazdopadne rodinne pravo statu kde zijem (ci je to tak na sk neviem) pozna pojem KONTINUITA, t.j. uprednostnuje sa pokracovat v zabehnutom systeme, aby to pre dieta nebola dalsia velka zmena.
@deniska11 ze ockovia maju skoro vacsie prava ako matky?? Ockovia maju konecne vacsie prava ako mali kedysi, ano, no stale sa nevyrovnaju pravam matky. Moj muz sa s matkou svojho syna vzajomne rozisiel, ked mal necele triroky, musel ju prosit, nech mu da syna, niekedy ho aj mesiac nevidel. Zacali sa stretavat, teda matka ho zacala davat, az ked sme sa zobrali, si asi spocitala dva a dva a bala sa o alimenty, sak mal dalsiu vyzivovaciu povinnost na ceste. A teraz ho mame skoro pol na pol, ked sa vypyta k nam, vzdy ide, uz konecne tak rok funguje kontakt pravidelnejsie a aj tak s nim furt lietaju po psychologoch a kazdy len naklada, jak mu chyba ocko, preto ma chlapec sam so sebou problemy. A kazdy kuka na mm, jaky chuj ze opustil dieta.
@misscelaneous Ak by som otázku práv otvorila v teoretickej rovine, tak 50:50 to bude presne v momente, keď oteckovia budú mať POVINNOSŤ zabezpečiť to, čo si vysudili.
@klya tak ako aj matky. by si sa cudovala, kolko povinnosti aj matky zabudaju. ta nasa napriklad "zabudla" informovat otca o tom, ze prihlasila syna na cirkevnu skolu, aj ked on je ateista, nehovoriac o tom, ze vobec nedala vediet ze ide na zapis. "zabudala" oznamovat, ked sli do zahranicia.... v zasade maju v rozsudku napisane povinnosti matky aj otca, no matky zabudaju na tie svoje tiez a nikto to neriesi. Napriklad ma POVINNOST dat otcovi dieta v urceny cas a neda. Ked neda, nepomoze si otec nijako ani policiou, vniknut do domu nemoze.... a mentalita ludu je taka, ze ak by to bolo naopak, bol by to unos, no ak to spravi matka, je to ok, sak je mama, dieta je jej.
@misscelaneous prééééééésne tento problém mame s mojho exkou......... Ale môj to prestal riešiť. Zbytočné doťahovanie to bolo a ona riešila včetko cez dcéru. Ojojoj debata na mesiac ak nie viacej. Niektoré matky sú paličaté ale ubližujú deťom najviac.....
Ked to tak citam, ako sa tu matky biju do prs a otcov odsuvaju na druhu kolaj, som rada za moju mamu, ktora nam nikdy nebranila byt s otcom, kedy sme chceli, vtedy sme mohli byt s nim, aj ked s rokmi sa ukazalo, aky zly covek to je, mame neplatil poriadne a my sme neskor prerusili kontakty s nim, aj tak nam nezakazovala stretavanie. Keby si to aj ine matky chceli uvedomit a zahodit svoju hrdost a tuzbu po pomste a pozerat sa na situaciu ocami dietata
Takze sue1818 sa ma teda spoliehat na porozchodovu korektnost jej expartnera, neriesit ziadne papiere, aby neukratila otca o jeho otcovske prava a cakat ci si ich nevybavi prvy on alebo nepodnikne nejake ine kroky?!
Hm, ja som za striedavu starostlivost, ale nech sa striedaju rodicia...jeden byt a pekne na tyzdnovky, aby pocitili na vlastnej kozi, ake to je pendlovat z jedneho bytu do druheho tyzden za tyzdnom. Hned by si to viaceri, ktori toto ziadaju v mene svojich prav, rozmysleli.
striedavá starostlivosť je podľa mňa v pohode, ale nie ako nástroj pomsty, toto mi určite nepríde v poriadku, že ON sa rozhodol, že si ju vezme a že ju bude mať týždeň... spýtala by som sa ho, či naozaj koná v záujme dcéry, alebo len v svojom záujme.. a ak chce vojnu, tak najviac bude trpieť dieťa.. to by som mu povedala.. striedavá pre tak malé dieťa by podľa mňa bola znesiteľná tak 2-3 dni u jedného a u druhého.. ale hlavne, nech sú s tým obaja rodičia v pohode, lebo akýkoľvek stres dieťa vycíti a robí mu to zle.
Kludne mi vynadajte, ale podľa mna pre dieťa striedava starostlivosť nie je prospešná. Možno väčšie deti, ktoré už presne chápu súvislosti a dokonca dokážu sa samé rozhodovať. Ale pre malé deti to je stres, nemajú vybudované korene. Spať a žiť by malo v jednej domácnosti
Mila @tova , neda mi nwreagovat na jednu z tvojich sprav. Len aby si bola v obraze.... Pracovala som uz od 9.mesiaca po porode, do konca decembra som vsak bola len na 1/4 uvazku. Vdaka bohu za moje ohodnotenie, lebo som si zarobila dost. Mala som aj prisluzby, vdaka ktorym castokrat boli peniazky navyse. Pred rokom a pol som si nasla dalsiu pracu, z ktorej tiez nieco mam. SAMA som pocas celej MD+RD platila hypoteku, energie, vsetky faktury, vsetko pre dcerku od stravy cez oblecenie az po skolku ci ine zaujmove aktivity. Chlap mi dal mesacne 200e. A to som dlhu dobu od neho dostavala len 100vku. Vdaka Bohu aj za mojich dobrych rodicov, ktori mi tiez pomahali.
Samozrejme, že striedavo starostlivosť musí byť schválená sudom