Ahojte, chcela by som sa spýtať možno takú súkromnú otázku ale ako to funguje u vás pretože dcéra sa dala dokopy z evanjelikom. Nič proti nemu nemáme je to fajn chalan akurát my sme dcéru vždy vychovalali v katolíckej cirkvi každú nedeľu do kostola a podobne ale akurát mam strach ze kde bude svadba a ako bude ich život fungovať po ako to bude s krstom a podobne. Či niektorý ste tiež zobratý ludovopovedane "z kríža" a ako to funguje u vás. (áno nič ma do toho nie je keďže dcéra je dospelá a jej život je jej vec)
nikde nie je napísané že sa spolu aj zoberú, že im to vydrí.....kde bude prípadná svadba sa rozhodnú mladí, možno nakoniec bude len na úrade....a kludne si môže každý praktizovať svoju vieru, pri deťoch sa musia oni rozhodnúť v akej viere budú viesť deti...
Ja si myslím že táto viera je dosť podobná a je celkom jedno či evanjelik a či katolik. Dôležité je že je chalan vôbec veriaci. Dnes je skoro každý druhý ateista. Ja som ako evanjelička rada chodila aj do katolickeho kostola. Chápem že ak sú rodičia silný katolíci môžu to znášať ťažšie že zať je ineho vierovyznania a že môže si dcéra vybrať druhu vieru aj pre dieta ale v dnešnej dobe naozaj evanjelici a katolíci je ešte tá lepšia situácia
Bratranec evanjelik si bral katolicku. Sobas vymysleli salamunsky. Najprv bolo u evanjelikov pozehnanie manzelstva a potom v rkc sobas. Deti su pokrstene v rkc, bratranec nie je praktizujuci.
Ja som evanjelicka, manzel katolik. Jedna dcera pokrstena v katolickom, druha v evanjelickom. do kostola nechodievame kazdy tyzden, skor tak raz za mesiac a teraz iba do evanjelickeho. manzelovi sa Sluzby Bozie viac pozdavaju.
Mam kamaratku, u nich je manzel evanjelik a ona katolicka. Deti su katolici. Do kostola chodievaju kazdu nedelu, ale maju to podelene. Raz do vsetci katolickeho, raz vsetci do evanjelickeho a zvysok mesiaca kazdy do svojho.
My s manzelom sme takto.svadba v rimkat.kostole,knaz nam vybavoval dispenz,ze sa mozme zobrat a manzel musel podpisat ,ze nebude branit deťom v rimkat.viere.deti mame pokrstene v rimkay.kostole.svadva v tomto pripade je bez bohosluzby obety.
Ja som evanjelicka, muz katolik. Brali sme sa v katolickom kostole a zivot si riadime podla seba.. Verte, ze mladi sa zariadia podla seba a budu zit podla svojich predstav. Moja svokra mala tendenciu bravat ma do kostola, vsugerovat mi ich myslienky atd. Nakoniec obe strany od toho ustupili, zijeme si podla seba a rodiny sa respektuju..
Teraz si neter katalicka brala muža evanjelika v katalockom kostole a viem že dačo podpisovali že deti budú vychovávať ako katolíkov....či to tak bude neviem to je už ich rozhodnutie.....ani jeden s nich však nechodieval predtým do kostola
Moja mama je katolíčka a otec evanjelik. Ako deti pokrstili len brata a to ako katolíka. Do kostola som chodila aj ja aj on, niekedy do katolíckeho niekedy do evanjelického. Nakoniec som bola krstena neskôr (na vlastnú žiadosť) ako evanjelička a brat podpísal nejaký papier že prestupuje na druhú vieru,spravili sme si konfirmaciu. Nic to ale nemenilo a nemáme problém ísť ani do jedného kostola.
Chodila som s evanjelikom. Sme v rodine silne veriaci katolici, ale vobec nikto z rodiny do toho nezasahoval. Chodievala som s nim casto do evanjelickeho kostola. On so mnou do katolickeho. Pre nas bol Boh stale ten isty. Suhlasim s @miirka123 Je super, ze je praktizujuci.
Strach je opodstatnené mať z trochu iných vecí, ako zo spôsobu svadby a krstu. Je to kresťan, keby bol moslim, prípadne neveriaci, čo by ste robili potom?
Záleží od človeka, nie cirkvi. Môj muž je reformovaný, ja katolíčka. Svadba v katolíckom kostole, deti katolíci. Akurát keď ideme do kostola, tak každý do toho “svojho”. 🤷♀️ U nás nie je problém.
žijem v oblasti, kde je veľa manželstiev "nakríž". Jeden z manželom je katolík - druhý evanjelik. Deti majú pokrstené kde ako - buď sú všetky jednej viery po matke, alebo po otcovi, niekto má zas dievčatá po matke - chlapcov po otcovi....niekto nemá deti pokrstené vôbec. Je to všetko len o tolerancii, záleží len ako sa dohodnú dvaja ľudia - pán farár nemá čo do toho rozprávať . Najlepšie je keď sa do to nestará ani rodina... 😉
Ahoj, ja som evanjelicka a muz je katolik. Prave koli tomu, comu si zalozila diskusiu, sme sa rozhodli ze nebudeme praktikovat nabozenstvo. Moja mama odmieta a navzdy bude odmietat katolikov a ich vieru a svokra samozrejme evanjelicku nikdy do rodiny nechcela. Kazdu nedelu nasi v kostole - ale nasi v evanjelickom, muzova rodina v katolickom. Nakoniec sme ani nepokrstili dieta a presli sme na ateizmus. Aby sme sa my doma hadali, pretoze rodicia sa nevedia vpratat do koze - to by neslo. Dieta je vychovavane cisto v ateizme, ale ked je niekto krestan, tak hovorime ze je to jeho volba a treba ju respektovat.
Aj ja momentalne teraz zijem s priatelom uz 2 roky a on je evanjelik a ja katolícka… rodicom to je jedno.. ale mamina moja trva na tom ze ona chce aby som mala svadbu v katocickom kostole a svokra neviem.. uvidime ci ma vobec niekedy požiada o ruku 😀
Toto su velmi dolezite otazky, ktore by si ale mala klast najma dcera. Ja co poznam podobna situacia (ona katolicka, on evanjelik). Svadbu mali v katolickom kostole, podpisal dispenz, ze deti budu pokrstene v katolickom kostole. Jeho rodicia na svadbu neprisli (ak by bola iba na urade, tak by mozno prisli). Po narodeni syna "zrazu" mal byt krst u evanjelikov a krstna mama sestra/svagrina (taktiez nebola na svadbe). Oficialny dovod vraj muz bol najskor "vlazny veriaci", ale uz mu na tom viac zalezi. Kym nebolo dieta, tak chodili kazdy do "svojho" kostola, mali ich relativne blizko a casovo viacmenej naraz. Kedze ide o dieta narodene uz v case korony, tak nasledne vela online a neviem dalsie detaily. Kazdopadne, je to veeelmi individualne a nie jednoduche, ale to asi ziadne manzelstvo, najma s malymi detmi...
Ahoj ja som katolíčka a manžel evanjelik. Brali sme sa na úrade. Deti sú krstene v katolíckom kostole. Manželovi rodicia tak ako my len oni dali prvé dieťa pokrstiť v katolíckom a druhé v evanjelickom kostole. A moja sestra s mužom to majú tiež ako my lenže oni mali aj svadbu v katolíckom kostole.
Mojo rodicia su v takto.zmiesanom manzelstve, nas pokrstili s bratom tiez kazdeho v inej viere, ale do kostola sme obaja dlhe roky chodili s maminou, oco nejako nemal Tuto potrebu. Ked vsak brat podrastol a Mal ist na konfirmaciu, zacal viac.oca tahat do kostola a nakoniec aj ocino zacal v nedelu chodit do kostola. Pokial sa obaja vedia slusne dohodnut, tak vlastne vie byt vsetko fajn a v poriadku. Evanjelicka strana urcite pochopi, ze sobas v kostole pre katolika (praktizujuceho) je podstatba, nakolko je to vysluzenie sviatosti. Vychova deti SA da dohodnut, ved dnes uz aj pri sobasi v kostole SA striktne nevyzaduje, aby deti boli pokrstene v katolickej viere, Len nekatolik prehlasi, ze nebude branit katolickej vychove, no ako nakoniec pokrstia deti a ci vobec je na manzeloch. Vsetko je to Len o komunikacii, pochopeni a komprisoch. A samozrejme, zalezi kto a ako zije svoju vieru.
Dakuj bohu za tuto kombinaciu, kamaratkina dcera si zobrala moslima - na urade. Tvaria sa ze ziadnu vieru nepraktizuju...
Vsak veria v toho isteho Boha, tak v com je Problem?
kazdy ti moze dat nejaku inu skusenost a predsa tvoja dcera bude s muzom zit vlastny zivot. moji stari rodicia z maminej strany boli kat a ev, deti pokrstili v kat, ale vieru nepraktizovali. ale zasa sa vela o viere doma laicky rozpravali. nikdy neboli prieky kvoli rozdielom.
otcova strana boli praktizujuci katolici, ale otcova sestra si vzala nepraktizujuceho evanjelika. velmi sikovny muz, velmi obetavy, rodinne orientovany, pracovity, nie je mu co vytknut. ale od rodicov dostal silnu antikatolicku vychovu. deti pokrstili v kat, ale dalsie sviatosti uz robili tajne, aby otec (moj ujo) nevedel. pre tetu je viera nieze kazdodenna, ale kazdosekundova zalezitost a tak to dost tazko preziva, ze s muzom vieru zdielat nemoze.
kazdy pripad je iny, verim, ze normalni ludia vedia vo vsetkom najst to dobre a spolocne.
Áno v rodine máme.
Ale všetko je to o dohode ich dvoch, v akom kostole, aj ako budú krstiť deti atď. To sa už dohaduje pred svadbou, je tam veľa možností
Nechápem načo sa riešia takéto veci, pokial to dcére nevadi tak načo to riešite ?
Ste jej matka chápem, ale čo zmeníte tým ak by Vám to vadilo? NIČ.
Aj tak si spravi po svojom.
Ja žijem s moslimom, mame spolu dieťa a sme manželia. Ja som katolícka on moslim.
A???
Tiež nechápem v čom vidíte problém .
Vo viere? Všetko je len o dohode medzi ženou a manželom 😊😊
@n_i_ka Ahoj Nika, ten prestup prosím kolmo trval ? A ako dlho trvalo spraviť si konfirmaciu ? Dakujem
Ano, ja katolicka muz evanjelik. Brali sme sa v ev kostole, dieta krtsili v ev kostole, a v nedele ak sa da tak sme tiez v ev kostole. A to som bola praktizujuca katolicka, ale akosi viac sa mi to u nich videlo a tak som sa prisposobila. Ale poznam aj takych co maju deti pol na pol a jeden rodic ide tam s nimi do kostola a druhy zas tam. Ale svadbu neviem ako mali, asi v katolcikom, kede katolici maju hriech ak sa nevezmu v kat kostole ( podla farara co mi vravel , ked som krstny list pitrebovala)