Efektívna pomoc rodine v núdzi

15. feb 2022

Ake su moznosti efektivnej pomoci rodine vo financnej nudzi?
Konkretne: Ista rodina ma skolopovinne deti + matka invalid (predtym normalne pracovala) + otec poloinvalid (ciastocne pracuje). Ziju v prenajatom starom dome - nevyhovujuci asi po vsetkych strankach.
Robilo sa im niekolko zbierok na mensie opravy v dome na stranke ludialudom.sk.
Obcas dostanu aj nejaku pravidelne nepravidelnu mensiu financnu ciastku.
Na ake davky maju narok rodicia?
Na ake prispevky maju narok deti? (obedy? cestovne? kruzky?)
Ako pomoct danej rodine "udicou" a nie len "rybami" aby nemusela zivorit z mesiaca na mesiac? Maju narok na nejake byvanie, ktore by bolo ciastocne preplacane?
Dakujem za slusnu konverzaciu.

pribinak
15. feb 2022

Matka je schopná aspoň pracovať na dohodu?

Otec, píšeš že je poloinvalid, ale to je veľmi široký pojem. S takou dgn niekto pracuje aj na TPP.

Koľko majú deti? Ich vek?

kacena4
15. feb 2022

no je to zlozite, dolezite je ci si chcu v zivote nieco zmenit alebo im vyhovuje ako ziju, zbytocne im bude niekto pomahat podporovat ich, deti ked nemaju snahu zmenit svoje doterajsie spravanie a nevadi im ako ziju. matka moze ist do prace hoci aj akejkolvek ak jej to zdravotny stav dovoluje. ja som tiez na invalidnom po operacii chrbtice ale stalepracujem na cely uvazok, lebo na 1/2 ci bez by sme to financne nedali takze je to na nich ci chcu mat 2 prijmi ci len 1 ci ziadny poriadny len podpory od statu, tak isto aj s opravami domu, nie je problem zit v pekne upravenom dome ked ho staci napr. vymalovat a nezit v osarpanych stenach ci nieco podobne. to su drobnosti. takze najprv by som pomohla rodicom aby stali na nohach po financnej stranke inak to nema vyznam - z vlasnej skusenosti viem posudit

martinkatinka
15. feb 2022

Zmenit prenajom staršieho domu, do ktoreho vrazaju peniaze a nie je ich. Poziadat o mestsky obecny byt.
Zalezi od zdravotnych problemov co maju. Pri invalidnom sa da aj pracovat. Co sa tyka prispevkov, myslim, ze na UP im poradia.

nikdenikto
15. feb 2022

Odísť z prenajatého starého domu v ktorom by mal inak opravy realizovať a financovať majiteľ a nie nájomník. Radšej nejaký menší byt...prípadne domček v lepsom stave.

Príspevok možno ten v hmotnej núdzi, neviem ale podmienky.

autor
15. feb 2022

Matka je stale v nemocnici, vela ochoreni + nejake onko. Otec je tazky diabetik. Deti stare asi do 14.

autor
15. feb 2022

Udajne ani na lieky nemaju.

babulkomale
15. feb 2022

Toto napis do uvodneho prispevku radsej, ze matka je stale v nemocnici, plus onko ochorenie. Lebo tu ine nevedia nikto radit len supdoprace supdoprace aj bez nohy aj bez ruky 🤦 mozno by bolo lepsie sa poradit na socialnom odbore UPSVaR.

ursula22
15. feb 2022

hmotná núdza: Výška dávky v hmotnej núdzi je:

68,80 eura mesačne, ak ide o jednotlivca,
130,90 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
119,60 eura mesačne, ak ide o dvojicu bez detí,
179 eur mesačne, ak ide o dvojicu s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
191,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi,
241,30 eura mesačne, ak ide o dvojicu s viac ako štyrmi deťmi.

Ak je žiadateľom o pomoc v hmotnej núdzi občan poberajúci invalidný dôchodok, sumu nárokov môže tvoriť dávka (výška dávky je závislá od spoločne posudzovaných osôb), príspevok na zdravotnú starostlivosť (výška závisí od počtu spolu posudzovaných osôb), aktivačný príspevok (v prípade ak občan zúčastňuje na vykonávaní menších obecných služieb alebo si zvyšuje kvalifikáciu formou štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov alebo formou externého štúdia), príspevok na bývanie (v prípade, že občan je vlastníkom alebo nájomcom bytu alebo domu a preukáže, že šesť po sebe nasledujúcich mesiacov hradil náklady spojené s bývaním a uhradil poplatky za tuhý komunálny odpad potvrdením tlačiva) a ochranný príspevok (v prípade ak občan dosiahol vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, je invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, osobne sa stará o ťažko zdravotne postihnutého občana odkázaného na opatrovanie alebo sa zúčastňuje na resocializačnom programe, alebo má nepriaznivý zdravotný stav, pri ktorom je práceneschopný viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní).

tu si to pozrieš
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

ak im dá obec nájomný byt, tak bude super.
problémom v SR je, že neexistuje sociálna infraštruktúra, alebo je slabá sociálna infraštruktúra a sociálne služby sa minimálne zaoberajú chudobnými. Takže chudobní sú odkázaní na donorstvo a charitu. Pre štát nie sú chudobní problém, je ich len cca 600.000 osôb žijúcich pod hranicou chudoby. Dávky a dôchodky sú financované zo štátnej sociálnej politiky (pre politikov je to agenda Sociálna Politika) ale sociálna ekonomika a štátne intervenčné programy sú v tomto štáte na bode mrazu. Vznikajú nízkoprahové zariadenia pre rodiny s deťmi, tam sa chodia deti učiť a hrať sa .
v Nemecku - každý týždeň nákup na týždeň zadarmo (na poukážky z úradu práce) - sú to potraviny, ktoré vyhadzujú pred dátumom spotreby z obchodov. Deti majú v škole doučovanie, chodia na krúžky, na tábory, rodičia sa stretajú v zariadeniach pre chudobných ...

pribinak
15. feb 2022

V ktorom meste žijú? Charita má potravinové balíčky

martinkatinka
15. feb 2022

@babulkomale keby to napisala v uvode, rady by boli ine. Ale nenapisala.....

katka2602
15. feb 2022

No neviem, ale sociálne a nájomné byty majú podmienku, že musí aspoň jeden rodič pracovať, veď ako inak. Z čoho by to bývanie platili. Ale za skúšku nič nemajú, hoc teda u nás je čakacia doba nekonecna. Treba požiadať o hmotnú núdzu, ak im vyjde môžu na základe toho žiadať o obedy zadarmo, úľava na platbe za odpad atď. To si teba zistiť v konkrétnom meste. Popozerať charitu v okolí či nemôžu pomôcť.

janickacrazy
15. feb 2022

Pokiaľ je matka onko pacient, tak napíšte do Dobrého anjela, oni dávajú príspevky takýmto ľuďom. Pokiaľ otec čiastočne pracuje a matka poberá invalidný dôchodok, tak možno im ani tá hmotná núdza nevyjde. V tom prípade nemajú nárok na žiadne dávky. No treba to overiť na úrade práce. Požiadať o mestský byt, ale to je tiež na dlho. Prípadne napísať Vilovi do Modrého neba, proste skúsiť každú možnosť.

babulkomale
15. feb 2022

@martinkatinka ved preto to pisem...

karolinakr
15. feb 2022

Markiza furt robi zbierky na takych ludia Orange

ukulela
15. feb 2022

@babulkomale skusit dobreho anjela. Tam vefia pomoct aj pravidelkou fin. pomocou. Byvanie asilen socialny byt v meste niekde.

pieksamaki
16. feb 2022

Ja by som oslovila starostu obce.....co sa tyka vhodnejsieho byvania...ci nevie pomoct.....invalidny pani pobera? Ak nie je vybeny...treba zacat s tym.....nakolko nemaju ani na lieky...bez zbierky to nepojde....potraviny by sa mozno dali poriesit cez OZ z tesca.....take pred datumom spotreby...
Kolko je tam deti?

vanda323
16. feb 2022

@ukulela Ale na anjela musíš mať tkz. "Ich" choroby....
Vypisovala som veľa klientom a malo komu to prešlo...

zuzinabila
16. feb 2022

Kontaktovat Centrum konkretnej pomoci Femina,socialne pracovnicky poradia,pomozu

martinkatinka
16. feb 2022

Na to sa treba pozriet komplexnejsie.
V prvom rade one byvanie, kam nebudu vrazat peniaze na opravu. Spisat potom prijmy a vydavky, poriesit nejaky finacny plan. Oblecenie a potraviny sa daju zariadit cez cerveny kriz.
Ak su i poskytovane financie, treba to robit cielene.

autor
16. feb 2022

Su tam 3 deti, byvaju v dedine, okres Galanta.

karolinakr
16. feb 2022

A čo ta zbierka potravin, ktoru robi LIdl, Kaufland, Tesco do tych kontajnerov kupuju ludia trvanlive potraviny, Pekne nech si zažiadaju, nielen do osady ich vlačiť..

oliva276
16. feb 2022

Nepíšeš približný mesačný príjem rodiny, to rozpätie môže byť dosť veľké -c asi celý ID, ČID, mužov príjem z práce. Na hmotnú núdzu pravdepodobne nedosiahnu, benefity na deti, ktoré spomínaš, sú na HN naviazané, bohužiaľ. Najstarší potomok pôjde čoskoro na SŠ, možno splní podmienky pre soc. štipendium, nech si nezabudne oň požiadať.

Neviem, aké "chytanie rýb" je v ich situácii reálne, keď pani je ťažko chorá a pán si popri chorobe privyrába, Očakávať, že budú mať energiu trebárs na rozbeh podnikania v ich situácii popri starostlivosti o tri deti je utópia. sú asi vyčerpaní z chorôb a finančných starostí Pomôcť im, pokiaľ nemajú nárok na štátne dávky, môže len donorstvo, napr. vyššie spomenutý Dobrý anjel, resp.charitatívne zbierky. (Nárok na dotované bývanie ma jen mládež po dovŕšení 18 rokov z DD, príp. reedukačných pobytov , pre starších len ojedinelé projekty. OZ).

autor
17. feb 2022

Dakujem za napomocne informacie a vsetkym zenam, ktore sa uprimne snazili poradit bez zbytocneho sudenia a rypania.

simonka100592
6. dec 2023

Ahojte hladam tu pomoc pre moje deti volam sa simona a mam dve deticky chore jedno je na srdiecko chore a druhe ma decku mozgovu obrnu a problemybzo svalmi svalivu distrofiu.budem rada za potraviny co teraz velmi.potrebuheme a drogeriu.Prosim o financnu.pomoc na vsetko som sama dakujem za kazdu pomoc.