Dobry den, chcem poprosit o radu od tych, co pracuju v DSS alebo maju skusenost s umiestnenim do DSS alebo pracuju na urade a vedeli by mi dat informacie. Bola by som rada keby sa drzime temy, t.j. moznosti umiestnenia.
Otec, 62r ma parkinsona diagnostikovaneho priblizne 5 rokov, aj ked priznaky mal aj roky predtym(nie trasenie ruk, ale sny). Je na tom aj svojou vinou-cele dni nerobi nic a velku cast dna prespi- stale horsie co sa tyka psychickej stranky, lebo sa mu k tomu pridala aj demencia. Nieco som si hladala na internete, otec zatial nie je az tak odkazany na druhe osoby, aj ked zacina byt. Este je schopny sam si spravit jedlo, sam sa najest, osprchovat, spravit potrebu atd. Ale napr. minule uz nevedel na akej panvici pripravit rybie file, tak ho nepripravil. Zatial zije s mojou mamou, ale ta je z jeho stavov na tom stale horsie(nadava jej kam mu odlozila veci, pritom samozrejme mu veci nebrala. minule si pomylil wc a musela to upratovat atd.). Mame ale diagnostikovali rakovinu, co si myslim ze moze mat aj suvis so psychikou a otcovou chorobou, pretoze mama nikdy nemala zly zivotny styl. Len vzdy malo myslela na seba a posledne roky asi trpela psychicky, aj ked nepovedala nic.
Akokolvek to s mamou dopadne, myslim si ze najlepsie by bolo otca niekam umiestnit. Ja mam male dieta, pracujem, nie je v silach nasej rodiny zabezpecit starostilovost o otca.
Lenze co som si tak orientacne pozerala, bud by ho asi nevzali alebo by sme platili 1500-2000€ mesacne ako za samoplatcu. Do dochodku ma este rok a aj ked by mal mat slusny dochodok, na DSS mu to nevide a my, zvysna rodina tiez nie sme schopni to poskladat a doplacat. Do tych 1000-1200€ by sa este dalo. Ale viac nie ani keby sa preda byt a mama by sla do mensieho. Pretoze pri takej vysokej sume by sa ten rozdiel z predaja a kupy minul mozmo uz za 2-3 roky.
Takze sa chcem spytat, ci naozaj nie je moznost umiestnit takehoto cloveka niekam, ale zaroven to dokazat zaplatit.
@majamat dakujem za informacie. ale vzali by ho do zariadenia aj v priapade, ze nesplna tu odkazanost? lebo ano, nasla som aj u nas v okoli za cca 650€+ ale tam pisali, ze osoba musi byt na dochodku a musi mat stupen odkazanosti tusim 5 alebo 4. ale moj otec nesplna zatial asi ani 1. stupen co som si nasla nejake kriteria a body k nim.
neviem ako je to presne s odkazanostou, ale u nas su aj chodiaci. mame zopar ludi aj na PN. cize mozne to je, asi len treba pozistivat a pohladat, popytat sa.
Ahoj, my sme toto riesili ored 3 rokmi, babka zomrela minuly mesiac. Moja babka bola v Hurbanove, tam za najvyssi stupen odkazanosti platila teraz po zvyseni cca 500€. Urcite ries odkazanost, cim vyssia, tym viac ti doplaca štát a ver mi aj keby mal len 3.stupen, aj tak čosi ušetris.
Stupnov je tusim 6 alebo 7, moja babka mala alzheimera, parkinsona aj demenciu keď tam isla. To sa neda takeho cloveka ustrazit akokolvek by si to chcela zvladnut, znici ta to.
Skontaktuj sa s lekarom tvojho otca, my sme pozbierali cerstve spravy od obvodneho, neurologa i osychiatra a posielali sme na posudenie do Nitry - tam su velmi mily (lekar ti poradí ako sa presne vola ta institucia), velmi nam pomohli.
Drzim palce, chce to vela trpezlivosti, v tom Hurbanove bola babka velmi spokojná a rozsirili kapacitu (neviem odkial si ci to mas od ruky). Nevzdavaj to, nemusis platit 2tis e, da sa to ovela lacnejšie
@majamat
@katkaseiner dakujem, skusim si pozistovat. ale myslim si, ze 62 rocneho cloveka co sa este ako tak vie o seba postarat asi len tazko umiestnime 😔 ale mama tym trpi a ja naozaj nemam priestor sa onho chodit starat.
@autorka v prvom rade to treba riesit cez lekara. Aby mal cerstve spravy atd. Treba to aspon skusit. By si sa cudovala akych klientov mame v zariadeni. Mame aj klientov co nemaju dochodkovy vek, ale pozor. Pri diagnozach ako alzhaimer, demencia atd. patri uz pod specializovane. A tych je ozaj malo. Do klasickeho dd Ti ho nevezmu. Ak by si chcela poradit kludne mi napis
tak u nas mame akych, co by sa vedeli postarat, uplne sebestacni, akurat zanedbani, koli zavislostiam. mame dokonca aj ludi na invalidnom dochodku, cize este v mladom veku a to doslova. mame aj vo veku medzi 20-30r a to skor s psychiatrickymi dg. nemaju ziadne fyzicke ochorenia.
@majamat aha, tak to som nevedela ze sa da vdaka, budeme to zistovat.
@modrykolibrik dakujem, to som nevedela. tak dalsia komplikacia 😔 aj sukromnych je takych malo?
Vacsina sukromnych to ma rozdelene ci ten clovek ma rozhodnutie alebo nema. Ono uz teraz ceny tych zariadeni isli hore. Ak mas statne platis cca do 900 euro. Daju sa samozrejme najst aj za 550 ale treba si porovnat kvalitu. Zariadenie ktore ma za 550 a zariadenie za 800 moze mat nieco lepsie a nieco horsie, alebo opacne. Najlepsie ist osobne a vidiet to nazivo aby si videla aky klienti tam su, aky personal, ako sa ku klientom chovaju, aka je strava atd.
Ja osobne by som u nas rodicov do zariadenia neumiestnila
@autorka sukromne zariadenia maju vacsinou v podmienkach akych klientov beru na umiestnenie ale vacsinou su poradovniki a velmi dlho sa caka na miesto. Casto sa stane, ze potencionalni klienti umru skor ako sa dostanu do zariadenia
@modrykolibrik ved to, ze urcite by som pre otca chcela nieco dobre. aby boli na izbe max. dvaja, aby onho bolo naozaj postarane, aby tam bol dobry pristup personalu atd. este som rozmyslala nad moznostou, ze by sme ich 3 izbovy byt prenajimali. to by mohlo byt tak 600€ bez energii. ak sa mama dostane z rakoviny, z platu by jej mohol vist prenajom 1-izboveho bytu. keby uz mina len na seba. tych cca 1500€ mesacne by sme potom asi vedeli dat dokopy. ale aj tak, v niektorych cennikoch to vychadzalo pomaly na nejaky zaklad len.
pokiaľ nespĺna podmienky na odkázanosť, tak ho nevezmú..... ale treba mu vybaviť ID, s takýmito diagnózami mu ho dajú a potom na základe lekárskych správ kde bude jasne uvedené, že nie je samostatný a je odkázaný na pomoc inej osoby - vybavovať prehodnotenie odkázania a umiestnenie v DSS.....dovtedy len opatrovateľka cez Mu
@mogaa je na invalidnom dochodku. do normalneho dochodku ma este rok a uz vyse roka nepracuje. aj to mu pohorsilo, lebo prisiel o rezim, o rutinu, o to, ze nieco musel robit. teraz nemusi robit nic a mozog to pocituje...
My máme mamu nemobilnú, je v súkromnom zariadení a doplácame okolo 800 eur, otec je doma, odmietol íst do DSS..veľmi vysoký vek, ale je samostaný, napriek tomu sme mu dokázali vybaviť odkázanosť. Dala mu ju psychiatrička. Tam by som začala s tvojím otcom. A pár empatických ľudí na sociálnom, pár správnych otázok a máte to. Kľudne sa do toho pustite..
moja teta to minulého mesiaca tvrdila ze babka sa vie o sebs postarat. A to vlastne vobec nie je p tom či vie alebo nie. Choroby typu demencia, alzheimer, parkinson nie su choroby ktore vyliecis...su nezvratne a presme o tomto su tie vyšetrenia a spravy ktore potrebujes. Urcite do toho chod. Akokoľvek tu chcete byt pre neho, on vas nevedomky zničí
Tiež ma zaujala táto diskusia, tiež začíname zisťovať.
Pred 2 dňami som tu aj ja založila diskusiu, nechápem prečo mi ju zmazali.
@cacianka zozen najnovsie spravy od kazdeho lekara - vacsinou to kazdemu dost trva pretoze to ide na posudenie, musia byt dobre vypracovane. Skus zacat tym. Potom to bude tlacivo - uz si zial nepamätám nazov toho uradu v NR ale verim ze obvodny dr ta nasmeruje
@katkaseiner toto nie je moja diskusia, ja som založila podobnú, ale pointa bola že som chcela diskutovať o zariadeniach v okolí Malacky - Bratislava . Možnosti, platby, ceny, personál, zameranie, recenzie a pod. Čudovala som sa že za 24h dom nemala ani 1 reakciu, a upss neviem ju nájsť
@cacianka kludne ak ti niekto odpovie tu, nemam s tym problem. zijeme na zapade, ak by tam boli normalne ceny a dobry pristup, boli by to uzitocne informacie aj pre mna.
Veď práve preto som ju založila, aby pomohla aj iným zorientovať sa. Lebo je rozdiel vzletne slová na stranke zariadenia, a osobná skúsenosť. Mohla pomôcť aj tebe,
Ďakujem ti za pochopenie.
Ale ja nechápem, prečo zmizla tá moja , nič zle som tam nepísala a bola presne v tejto skupine. ?!
moja suseda isla do DSS a hovorila, ze tam kde je ona su aj dochodci, ktorí este pracuju a vyuzivaju domov ako najomny byt. Dodrziavaju samozrejme pravidla odberu jedla ale inac maju vlastne jednoizbovy byt.
ja pracujem v zariadeni, kde patrime pod Trencin, cize da sa povedat statne zariadenie a u nas sa plati tak okolo 500e. teda ak sa ot nezvysilo, ale aj keby, nijak zasadne urcite nie.
samozrejme doplatok za lieky, ak treba dokupovat inkontonencne pomocky okrem tych co su na predpis, kozmetika a pod. to si vsetko platia navyse.
cize skus hladat taketo zariadenia. sice tam cakacia doba bude, ale mozno existuje sposob,a ko ho uprednostnit a ak by aj nie, pises, ze este nie ej an tom tak zle, tak snad by ste dokazali este nejaky cas pockat.