Druh a družka

breznan26
3. jan 2016

Dobry den.
Potrebujem vediet vas nazor.
11 rokov zijem z priatelkou co ma dve deti.
Deti aj priatelku milijem a staram sa o ne ako o vlastne.Zijeme v svokrinom byte.Nedavno svokra navrhla ze byt daruje priatelke (dcere)
Zarazillo ma ze sucastou darovacej zmluvy je vecne bremeno.Bolo mi povedane ze je to koly jej exmanzelovi keby dcera zomrela aby nemohol predat byt ako spravca majetku deti do 18 rokov.Z pritelkou sme chceli predat byt ked jej ho mama daruje a kupit si vetsi alebo rodinny domcek.Vyrieila by sa aj moja situacia ziskal by som nejaky podiel na majetku keby nahodou doslo k rozchodu na stare kolena by som neostal na ulici.Zo zenou sme to preberali a pocas diskusie mi povedala ze ju manipulujem a ze mi ide o byt.Absolutne ma v tomto nechape.Rozmyslal som ze si kupim vlastny byt,ale podstata toho je na co by mi teraz bol.a zatazil by som rodinny rozpocet o splatky hypoteky ktoru ani nepotrebujeme.Pride mi to ze by to bolo odomna sebecke splacat sebe byt ked rodina potrebuje inde peniaze.Mohol by som kupit dom kde by sme zili spolu ale na to uz nemam dost prostriedkov ,tam by to prave riesil predaj ich bytu.Mne tato situacia pride nefer.Nikto z nich nepozera na mna ale ked trebalo splacat firemne auto tak im to prislo vhod ze som ho splacaj ja.Ked som prerabal byt nikoho netrapilo ze som cudzi co nema podiel v byte a vrazal do toho svoje peniaze a svoju pracu.Zena povedala ze to mam vicislit a ona mi to vrati.To by som odnej nikdi nevzal.Uzavrel som debatu tym ze sa uz viac nebudem starat do ich bytu ani do chaty ktoru som tiez prerabal.Asi fakt prestanem brat ohlad na rodinu poriesim aj svoje zalezitosti bez ohladu na to ci to bude prospesne rodine.

vierocka888
3. jan 2016

Ahoj. No mna hned ako prve napadlo, ked pises ze ich milujes a ste spolu 11rokov, preco ste sa nevzali? Sak by ste boli manzelia,mal by si narok aj na mmajetok - keby nieco a ak by ste boli ako manzelia = rodina, isto by to brala partnerka inak, keby si chcel dom pre vas vsetkych. Ale predpokladam, ze aj s jej mamou, kedze jej byt chces predat. Nad tym si neuvazoval?

mima4
3. jan 2016

@breznan26
aku rodinu?
ved ty nemas vlastne deti, ani vlastnu zenu, byvas iba u priatelky, alebo neviem ako to riesite....
mate vobec plany pre buducnost? idete sa brat? planujete aj vlastne babatko?

tvoja priatelka sa tiez zabezpečuje v pripade rozchodu s tebou a asi tiez vnima pasivitu u teba vo vztahu k nej. Preda svoju nehnutelnost, investuje ju do niecoho na polovicu...a v pripade rozchodu čo?

zda sa, ze neviete o tychto veciach komunikovat a nehladate spolocne riesenie...

mima4
3. jan 2016

@vierocka888 nie som si ista, ale aj u manzelov plati, ze darovana vec nejde do BSM, ale fakt neviem na 100 %

vierocka888
3. jan 2016

@mima4 tak to netusim ani ja, ale riesim len tu cast s novym byvanim. Ako manzelia by mali rovnaky narok na dom. Ale asi sa brat nechcu, ked 11 rokov su spolu a este to nedoriesili...

mima4
3. jan 2016

@vierocka888 ano, kebyze ako manzelia kupuju dom/byt...uz ide na polku.

99zuzula
3. jan 2016

@breznan26 moj nazor: priatelka je potvora, vsetko chce pre seba a svoje deti. Kedze nie su aj tvoje, nema zaujem riesit teba po pripadnom rozchode. Nemusi to vsak znamenat, ze ta nema rada. Kedze ona momentalne nechce nic spolocne a vyhovuje jej byt po matke, hypoteka je tiez blbost, vyhadzovat prachy banke....riesila by som to tak ze by som si sumu, ktoru by si bol ochotny mesacne platit banke odkladala na nejaky sporiaci ucet a v ziadnom pripade ju nepouzila ako rodinne financie. Aj ty mozes mat zadne vratka pre pripad rozchodu, kedze ona uz tie zadne vratka ma a vzdat sa ich nechce.
Partnerka ma zjavne pocit, ze hodnota jej bytu je vyssia ako si ty investoval za 11 rokov do nej a jej deti.
Ak nepochopi takyto pripadny sporiaci program len pre teba, tak je to pijavica pre ktoru je chlap dobry len na prachy.

sue
3. jan 2016

@breznan26 na tvojom mieste by som si kúpila byt na hypotéku a prenajala ho....

vroni
3. jan 2016

No, darovany majetok to BSM nepatri. To hned na zaciatok. Po druhe si dovolim zapochybovat, ze zena, ktora si zu raz v manzelstve nabila hubu sa s dvoma detmi bude "rutit" do dalsieho manzelstva. Ja by som sa veru nie, co by z toho mala? Ale rozumiem obidvom stranam, "Svokra" sa snazi chranit dceru a vnucata, @breznan26 mysli aj na vlastnu buducnost a obaja maju zo svojho pohladu pravdu. V takejto situacii by som rozmyslala nad kupou domu tak, ze by sme boli vlastnici 50/50, hypoteku detto, zena moze svoj byt prenajat a svoju cast hypoteky platit z prijmu z prenajmu (alebo uz ako sa dohodnu). Z toho, ze spolu ziju zu 11 rokov usudzujem, ze deti uz budu vacsie a do plnoletosti im az tolko chybat nebude, v nijakom pripade by som byt nepredavala, ten predsa moze este posluzit detom.

sasa1310
3. jan 2016

@breznan26 no v prvom rade je vecné bremeno presne kvôli tomu, aby keď sa stane čokoľvek mama neostane na ulici. A za druhé...
Ty nemáš žiadne právo riešiť ich byt ani čakať, že niečo z neho získať. Ty si len ich spolubývajúci, keďže nie ste ani rodina ani nič iné.
A keď si rozmýšľal, že si kúpiš byt a prostriedky budeš míňať tam, tak je to len výhovorka. Keďže kľudne môžeš kúpiť byt pre tvoju istotu a dať ho do podnájmu, aby si sám zarábal na splátky hypotéky. Takže nie, nemusíš byť v strate. V podstate získaš, lebo budeš mať nehnuteľnosť.
Na tvojom mieste by som čušala a absolutne sa nestarala do ich bytu, lebo či sa ti to páči alebo nie, do toho ťa nie je absolútne nič.
Akurát sa divím tým rodičom, ktorí napíšu svoju jedinú nehnuteľnosť na svoje dieťa bez toho, aby tam bolo vecné bremeno v prospech rodiča.
A mimochodom tým, že ste sa ani nevzali, tak ťa za pár rokov môže vykopnúť a nemusí ti dávať ani cent. Nemáš na nič právo. A v podstate ani po svadbe už, keďže nehnuteľnosť darovala mama pred svadbou tvojej družke a tým nehnuteľnosť nadobudla pred zväzkom. Takže sa zariaď podľa seba a nerieš to, čo sa ťa netýka

bonaqa2013
3. jan 2016

no pozor, môžeš rýchlo skončiť ako bezdomovec pod mostom. asi by som si na tvojom mieste dávala viac pozor. Nejaké e bokom, pravidelne na sporiaci účet.... lebo toto neveští nič dobré.

sasa1310
3. jan 2016

@bonaqa2013 ako skončiť bezdomovcom? Veď on bezdomovec je. Akurát, že ho priateľka prichýlila 🙂

sasa1310
3. jan 2016

@99zuzula priateľka je potvora? A on investoval do nej? A teraz mi povedz, že kde býval tie roky? Koľko by ho to stálo, keby si musel platiť hypotéku mesačne alebo podnájom, aby mal kde bývať.
Treba si uvedomiť, že v prvom rade ona jemu urobila službu. Býva u nej v podstate len za energie a ktovie či aj tie platí a stará sa o jej deti? Ver, že keby platil 11 rokov podnájom, tak sa možno ani nedoplatí. Takže ona nie je potvora, ona sa chová tak, aby mala zabezpečenú seba a svoje deti. To, že on sa 11 rokov nevie vschopiť a zaobstarať si vlastné bývanie je jeho problém

bonaqa2013
3. jan 2016

@sasa1310 no tak ty si to poňala zas z iného konca.... ale keby prišlo k niečomu rozchodu tak on pekne musí vypochodovať z bytu a ona si aj naďalej tam môže krochkať....
A ešte však im prerábal byt, chatu....asi až taký príživník nebude ako sa ho snažíš vykresliť 😉 😉 😉 😉

argyro
3. jan 2016

@breznan26 toto je veľmi chulostiva situacia a priateľke sa vôbec nečudujem. Na vašom mieste by som postupovala takto: byt, ktorý dostala priateľka do daru prenajmite, vy dvaja si spoločne kupte dom, hypoteku zan budete platit z prenajmu bytu. takto budeš mať aj ty strechu nad hlavou, aj priateľka a byt ktory patri len jej, jej zostane.

sasa1310
3. jan 2016

@bonaqa2013 jáj to som sa nedočítala. No tak jedine kúpiť byt na hypotéku a dávať menej do rodiny, nech si aj ona uvedomí

wheelsonthebus
3. jan 2016

@breznan26 Tiez mi nie je jasne preco si taky pohorseny. Naopak, mne sa velmi paci, ze tvoja priatelka mysli predovsetkym na svoje deti a jej mama mysli na to, ze keby sa jej nedajboze niekedy nieco stalo, ma kde dozit, ked uz teda daruje byt. Rozumne zeny su to. Ak si bol rozumny aj ty, tak mas pekne ulozene bloky resp. faktury od vsetkeho, co si do bytu investoval, keby ste sa rozisli, mozes si to vymahat. Len potom netreba byt prekvapeny keby ona vymahala od teba najomne za tie roky co v tom byte zijes. Mozte to riesit tak, ze si spolu vezmete hypoteku a byt od jej mamy date do najmu, co Vam aspon ciastocne pokryje naklady na hypoteku.

argyro
3. jan 2016

@sasa1310 velmi trefne si to napísala (najskôr som písala svoj názor až potom som si začala čítať príspevky). neviem síce o nom nič, ako maju momentalne rozdelene naklady nabyvanie, atd,atd. ale minimalne je velmi podozrive, že jeden chlap byva 11 (!) rokov u svokry a za cely ten čas neriešil vlastne byvanie,a ked pride situacia ze priatelka dostane byt tak po nej skočí akoby to bola jeho jedina zachrana.. takto sa nesprava normalny, slušný chlap, ktorému ide o dobro rodiny.. taký by dávno riešil vlastné bývanie s priateľkou a deťmi

lyzzy
3. jan 2016

@breznan26... Nebudem sa vyjadrovať k vzťahom ale k veci.Ten ex je ex tvojej partnerky?Ak by aj partnerka zomrela jej ex by nemal právo na ten byt....dostala ho po rozvode.Ak je to.ex starej mamy.tak je takýto postup na mieste.....ak partnerka ten byt dostane ešte pred sobášom tak aj tak z neho nič nebude pre teba....ono to tak aj vyznieva že ti ide iba o byt....Ona má v prvom rade.zabezpecit svoje deti a nie muža

jabadaba
3. jan 2016

@breznan26 no momentik...aky podiel na majetku chces? Z akeho titulu? Byt nie je tvoj, darovanim dcere, t.j. tvojej partnerke, ani nebude! Co chces Ty k akemu majetku prichadzat? Postaraj sa o vlastny byt/dom, za svoje! Tvoja partnerka by bola na hlavu, ak by jej darovany byt prepisovala aj na teba! Ci pana, ja sa nestacim cudovat!

wheelsonthebus
3. jan 2016

@lyzzy Mylis sa v tomto. Pochopila som myslim dobre, ze ide o ex jeho priatelky, a teda ak by zomrela, jej deti zdedia byt a ak este nebudu plnolete, tak jej ex ich bude vychovavat a spravovat ich majetok, a teda moze ten byt predat. A darovane ani zdedene veci nepatria do bsm, je jedno ci su manzelia alebo nie.

lyzzy
3. jan 2016

@breznan26... A inak....Ja byť na mieste tvojej partnerky tak ti nielen že vynadam.ale by som si chytro rozmyslela či.je to takto dobre.Lebo ja nie som zaťažená na majetok ale toto je.dosť že ty máš plány na roky dopredu s jej majetkom.....

jabadaba
3. jan 2016

@breznan26 citam este, ze do bytu si investoval. Nuz, mal si si odkladat faktury a ine potrebne doklady k pripadnemu vydokladovaniu co a kolko si preinvestoval do jej bytu. To vsak podielnika z teba este nerobi. Bohuzial. To su tie vztahy na divoko, nedoriesene pravne, majetkovo a potom zial vznikaju taketo problemy. Skoda, ze to co si investoval do cudzieho bytu si si neodkladal na pripadne spolocne buduce byvanie. Ak by ste nasledne zainvestovali fifty fifty, kupili spolocne, bolo by to pre vas oboch ovela priaznivejsie. Aj pre teba, pre tvoj klud a pohodu.

lyzzy
3. jan 2016

@wheelsonthebus... No veď nevieme o akého ex ide....každopádne stará mama na to ide dobre.

wheelsonthebus
3. jan 2016

@lyzzy urcite ide o ex jeho priatelky, ale mas pravdu, obe zeny su velmi rozumne. Furt tu zeny lamentuju, ze s detmi nemaju pomaly, kde hlavu sklonit lebo ich chlap obabral. Normalne mi jeho prispevok zdvihol naladu, ze ake super. Dufam, ze to aj on pochopi a nebude uz nabruceny na nu🙄

99zuzula
3. jan 2016

@sasa1310 vsak to bol len moj nazor na zaklade jeho uvodneho prispevku, ze investoval, prerabal, staral sa a teraz by chcel aj on nieco mat, keby sa nahodou rozisli. Keby napisal ze lezal hore vtakom a nic nerobil, bol by moj nazor iny.
Priatelku som nazvala potvorou v takom inom zmysle, tiez vieme o nej len to co uviedol v jednom prispevku. Tiez to ma aj ona dobre spocitane co by bolo keby.

timea7
3. jan 2016

@breznan26 že si vrážal peniaze a prácu do bytu, ktorý nie je tvoj, bolo tvoje rozhodnutie. Mohli ste už dávno zobrať hypo na vlastný byt a mať už tretinu aj viac splatenú. Zober si hypo sám, byt prenajmi, peniaze z nájmu pokryjú hypo a vybavené. Ona bude mať raz svoj bez vecného bremena, ty raz splatíš a tiež budeš mať svoj. Potom môžete riešiť, čo ďalej.

sasa1310
3. jan 2016

@99zuzula ona musí mať spočítané, keďže je v podstate sama na dve deti. A má za ne zodpovednosť

wheelsonthebus
3. jan 2016

@sasa1310 tak tak, chvalabohu. A tiez neviem, ktory chlap by priznal na prevazne zenskom fore, ze doma si len vala sunky.....

99zuzula
3. jan 2016

@sasa1310 toto si zle napisala. Podla neho na deti sama nie je, pise ze sa o ne stara ako o svoje 11rokov. Mozno ma na deti aj vyzivne....nevieme podrobnosti, preto sa nebudem hadat. Ja toho chlapa iba chapem, ze chce nieco mat. V pripade jej smrti by deti mozno chceli byt aj s nim, ale zo zakona by ich majetok spravoval nejaky ex, ak by na byt nedali bremeno. Takze babka to chce osetrit, dcera suhlasi ale on nie. Myslim, ze ak by boli deti jeho je mu to jedno.

timea7
3. jan 2016

@wheelsonthebus nemusel si váľať šunky, to by som si nedovolila písať, kľudne to môže byť tak, že tam pokladal dlažbu, stierkoval.....ale bolo to jeho rozhodnutie, nikto ho do toho nenútil. Čo sa tej chaty týka, to isté. Kľudne sa mohol prizerať, ako to robí firma, ktorej platia aj za materiál, aj za prácu. Len si myslím, že už vtedy počítal s tým, že byt raz bude aj jeho, keď sa teraz dožaduje toho, aby bol spoluvlastníkom. OK, nech je, byt dať ohodnotiť, nech zaplatí polovicu jeho hodnoty mínus to, čo doň investoval a môže byť spoluvlastníkom. Má to jeden háčik, musela by s tým jeho priateľka súhlasiť. Ale prečo by to robila? Je rozumná, navrhuje mu, že mu zaplatí investovanú čiastku. On tvrdí, že by si ju nikdy nezobral, prečo, vie len on. Nepísal, ako mali po celé roky rozpočítané nájomné a náklady na údržbu bytu a domácnosti, takže ťažko sa vyjadriť. Jedno je ale isté, 11 rokov nemusel riešiť bývanie.