Drogovo závislý partner

modrakengura
8. dec 2021

Vedel by mi niekto prosim v tejto oblasti poradit?

Moj "partner" berie tvrde drogy, zistila som to az ked sme zacali spolu byvat v jednej domacnosti, mame spolu dieta
Vobec neviem kde mam zacat, co vsetko treba vybavit a ani kam mam ist... bojim sa
Ako by to bolo s dietatkom ak sa s nim rozvediem?
Moze narkomanovi povolit sud tyzden-tyzden? Alebo ako by to bolo v takom pripade - vikendy?
co to je zit s takym clovekom si vie predstavit iba ten co to zazil,
budem vdacna za kazdu radu ktora ma niekam nasmeruje, za komentare typu ako som to nemohla vidiet uz predtym nie
Dakujem

martinmmartin
8. dec 2021

@modrakengura Kym je tzv "high functional addict" tj niekto kto svoju zavislost vie ufinancovat a sklbit ju z beznym zivotom by problem s dietatom nemal mat vobec. Drogovo zavisli beru tvrde drogy nie pre "rausch" ale preto aby sa citili uplne normalne lebo bez drogy by prisiel nechutny a bolestivy abstak. Velmi vela ludi dokaze takto fungovat roky, chodia do prace, maju rodiny, a okolie nic netusi. O ake drogy ide?

amelie2017
8. dec 2021

@martinmmartin presne toto ma napadlo, ja poznam tolko ludi, co funguju na tvrdych drogach, v zivote by som to o nich nepovedala, slusni, pracuju, maju svoje rodiny, o deti dobre postarane. Lenze kedze pise, ze zivot s nim si nevieme predstavit, asi to nebude pripad autorkinho parnera.
V prvom rade treba ist na socialku a podat ziadost o zverenie maloleteho do tvojej starostlivosti. Skusit sa dohodnut s partnerom na jeho stretavani s dietatom, ak sa neda dohodnut, bude sa to riesit sudne. Ak uvedies dovod rozchodu a zverenia dietata uzivanie drog, ak to mas aj ako dokazat, isto sa nemusis bat nejakej striedavky a navstevy isto len za tvojej pritomnosti. Nemyslim, ze na SK by mu zverili dieta ako drogovo zavislemu.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura už to je 9 rokov co som odišla od bývalého, tiež som zistila ze berie drogy až keď bolo dieťa na svete. A tiež bol pri dojazde agresívny, keď som mu povedala ze chcem odísť otrieskal mi hlavu o stenu. Potom som odišla keď nebol doma, z môjho bytu. Len som mu napísala ze ma 3 dni na vystahovanie. Bolo to potom pár mesiacov peklo ale ver ze keď ostaneš bude len horšie. Musíš nabrať silu a odísť, nechces predsa aby dieťa malo vzor v narkomanovi.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amelie2017
8. dec 2021

@modrakengura je to len po dobu, kym neprebehne sud o "trvalom" zvereni. Lenze bez toho papiera ma on na dieta rovnake pravo ako ty, takze si maleho moze zobrat na prechadzku a uz ti ho do sudu nemusi dat.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura áno tie urážky, rok som sa potom dávala psychicky do kopy co som mala sebavedomie na nule.. No ale teda k praktickej stránke... okamžite keď som od neho odišla som dala návrh na predbežne opatrenie, teraz sa to vola myslím neodkladne. Tam som napísala ze navrhujem aby bol syn zverený mne a aj sumu výživného. A nezabudni tam napísať aj to ze je na drogách. Lebo keď ti dieťa nezveria neodkladnym opatrením, on si ho môže zobrať a do súdu ti ho nedať. Inak mne s tým pomohla pani na sociálnej kuratele na úrade práce soc veci a rodiny.

tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura jaaj no a to stretávanie, súd mu určil každý druhy víkend v mojej prítomnosti lebo syn bol vtedy maličký, ale teda jedine co dokázal len sa vyhrážať cez správy ale ani raz neprišiel a syn má už 10 rokov on ho nevidel 9.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura bol to každý druhý víkend sobotu poobede a nedelu poobede, nie cely deň ale teda ako píšem, neprišiel ani raz. Našťastie.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura vyhrážať sa môže, hlavne sa neboj do návrhu napísať o tých drogách. Pochybujem ze by mu prešiel týždeň týždeň pri novorodencovi. Nemôžeš zatiaľ k rodičom?

makova333
8. dec 2021

@modrakengura na socialke neriesis nic, Podas navrh na neodkladne opatrenie na sude, tam kde mas TP. Krizove centrum (Centrum pre deti a rodinu) je z pohladu starostlivosti o dieta uplne normalne byvanie, takze ak uz fakt nie je kde, tak tam. Ale skus poziadat o pomoc rodinu, lebo v krizovom centre to zas nie je med lizat a su tam naozaj roznorode osobnosti, musis sa zucastmovat na komunitnych stretnutiach a navyse je do docasne (6-9 mesiacov podla kapacity Centra). Este dodatok. Cim skor podaj to neodkladko ty, uved dovody (jeho drogova zavislost, agresia). Sud nebude skumat ci je to pravda, ani vas predvolavat a do 30 dni zvycajne rozhodne. Tak si tam napis, presne ako by si chcela ty (stretavanie v tvojej pritomnosti, vyzivne atd.)

naloxon
8. dec 2021

@modrakengura Veď keď dáš žiadosť o rozvod napíšeš že je drogovo závislí tak Ti ju súd dá do tvojej starostlivosti. Inak ak dáš navrh na rozvod socialka automaticky príde k Vám domov. A budú chrániť záujmy dieťaťa takže priorita je zabezpečiť bezpečne prostredie pre dieťa. A to fakt nemáš nikoho kam by si išla?

naloxon
8. dec 2021

@modrakengura On za to že si v krízovom centre na Teba sociálku nemôže poslať ale Ty môžeš poslať na neho policiu keď je sfetovany a vyhodiť ho z bytu...a môžeš ho dať tiež na súd aby mu nariadi liečenie.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tomikejt
8. dec 2021

@modrakengura držím ti palce, píš aj potom ako pokračuješ. Ja som mala výhodu ze som odišla do iného mesta. Skoč na tu kuratelu ja som mala šťastie na veľmi milu pracovníčku ktorá mi poradila vo všetkom.

maximilie
8. dec 2021

@modrakengura keď máš také malinke babo, tak sa ešte nemusíš báť. Tuším aj do 3r môže byť povolenie stretávať sa s otcom s dieťaťom len za prítomnosti matky. Hlavne keď dojcis. Takze keď sa len teraz narodilo, toho sa zatiaľ báť nemusíš.
Držím ti prsty nech to všetko zvládneš a kiežby sa dal tvoj muž liečiť 🙏

maximilie
8. dec 2021

@modrakengura neváhaj zavolať políciu a nahlásiť, že sa ti vyhraza zabitím. Oni potom musia konať.

desore
8. dec 2021

@modrakengura Pokial sa ti vyhrazal poliatim kyselinou, atd. policia ho zoberie do vazby, minimalne 3 mesiace si ho tam necha. Urobia to po tvojom vysluchu.
Zabudni na vyzivne, peniaze, ktore domov nosi. Stanes sa samostatnou bojovnickou, budes musiet platit vsetko sama.
Dalsia varianta je, ze sa pojde liecit a to bude opat dlho trvat a rataj s minimalnym vyzivnym. Stale je sanca, ze sa vylieci.
V konecnom dosledku rataj s tym, ze zostanes sama s dietatom, ale my matky dokazeme aj nemozne.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
desore
8. dec 2021

@modrakengura Ja by som ho neposlala za mreze. On je chory, potrebuje sa liecit. Ak by to nepomohlo, potom by som konala dalej. V prvom rade mate spolu dieta a to je narodene z lasky. To si zasluzi zdraveho a laskaveho otca, nie trosku vo vazeni.

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luna379
8. dec 2021

Zavolaj na neho políciu. Nech ho zavrú za držanie drog. Je to trestný čin.

amelie2017
8. dec 2021

@desore ja chapem, co pises, ale, bohuzial, "tito chori" si neuvedomuju, ze su chori a maju sa liecit. Z neho tazko bude milujuci otec. A aby som mu nekrivdila, mozno je milujuci, miluje mozno viac, ako ini otcovia, ale neuvedomuje si, co robi svojimi cinmi. Moj otec nas miloval/miluje, ale nebranilo mu to v tyrani nasej mamy, v psychickom tyrani nas, este ako deti, ked sme sa kazdu noc triasli, ci prezijeme. Na liecenie odmietal ist- alkoholik. Uz nepije 4. rok- vo väzeni. Ine na neho nepomohlo. Ani prekonana rakovina, kedy sme stali po jeho boku, ani odchody...konecne pomohli az spravni policajti a sudca, ktori ho odsudil.