ahojte.rozhodli sme sa byvat na rodicovskom,opravili sme,vynovili,vyplatila som surodencov...mama,a jedna sestra, tu maju dozivotne pravo.o to pokoj.tak sme sa dohodli. lenze...sestra,stara dievka si natukla mladeho zajka pobehajka a taha mi ho do domu. uz som jej mierne naznacila,ze nech ho sem nevlaci.ale mama je cela nadsena,ze po tolkych rokoch konecne niekoho ma,az je slepa a nevidi co je zac. dnes dokonca nadsena mu isla kupovat darcek na vianoce,ze sak bude s nami. skoro ma slak trafilo. niekedy si to vycitam,ze sme mohli mat svoje-uplne svoje.ale chceli sme pomoct mame. a tento vyuziva len zenske na byvanie ,lebo rodina ho viac menej nemusi .mozno som mrcha,ale o dom sa s dalsou rodinkou(aj ked sestrinou) delit nechcem.byvaju zatial spolu v prenajme,ale co ak?a to ma mama uz ma plany,ze oni budu na jednej strane a my na druhej.dokola jej opakujem co je zac-poznam ho. ale slepi su obaja.no neslaktrafilo by vas?? a ja som za mrchu..
@eeffka som jediny vlastnik...to ako keby sa vzali tak tu moze byvat???snad nie?
k tej mrche nemáš ďaleko.....konečne si stará dievka asi po rokoch samoty našla chlapa a ty sa netešíš,že nie je sama,ale riešiš majetky..mama sa teší,že môže mať rodinu pokope a ty riešiš dom....a to sa ti tam zatiaľ nik nenatíska,sú kdesi v podnájme....a ak by sa tam natískali,tak hádam budete rokovať spoločne o podmienkachbývania.....hádam sa budete vedieť dohodnúť ako normálni ľudia a nebudete ďalší prípad rozvadenej rodiny pre matetky 😒
@tajtrlicek myslim ze ano, presny vyklad ti da pravnik, sestra ako taka ma trvale uzivacie pravo a zaroven tym aj jej deti a manzel, riesili nieco obdobne na modrom konovi
@janinah bohuzial riesim,....preco by sa moja rodina mala delit o dom,ked sme donho napchali prachy my?a niekto si pride na hotove?
dozivotne pravo na dom ma len sestra nie jej priatel a ty si vlastnikom , tkaze buchnut po stole a povedat ze ho tam nechces mozes lebo je to tvoj dom, tvoja sestra tam ma pravo byvania to je vsetko, zalezi len na tebe ci ho tam tolerovat budes alebo nie...ale urcite to rozhadze rodinne vztahy...
@tajtrlicek chapem dozivotne pravo pre mamu, ale nechapem.preco aj sestra ma pravo dozitia? Ved si ju vyplatila, nie? Ak bude zit dalsich 40 rokov, tak ani tvoje deti s tym domom nic nespravia...nepredas ho, ani nezalozis pri hypotéke (jasne, ze neriesim ako dlho kto bude zit, ide o princip)...sestea nejak financuje ten dom, ked tam.ma dozivotne pravo užívania? Nemyslim si, ze si mrcha, je logicke, ze sa nad tym zamyslas, ale tu treba asi naozaj bud zatat zuby a tolerovat "mladého", alebo porozpravat s mamou a sestrou o budúcnosti. ..ja by som tiez nezila na druhej strane a sestra na prvej ani hore a dole a podobne a to.mane vztahy v poriadku a vsetko klape...ale iba preto, ze kazdy zije "vo svojom"...drzim palce
@tajtrlicek nemusí prísť na hotové,preto píšem o dohode o podmienkach bývania...nech si platí za užívanie,však je tam cudzí v tvojom dome..ale zas zakázať mu tam byť je kruté voči vlastnej sestre
@cenculinka zrejme čakala,že sestra bude doživotne sama bez detí a muža.....a poznám prípad,keď mali takú nevydatú sestru domáceho pána v dome ako slúžku zadarmo /čo nevravím,že je tento prípad,ale pohnútky môžu byť rôzne/
doživotne právo užívania máte zapísane u notára? ako presne to tam mate definovane. a aj sestra dostala vyplatene peniažky?
ahoj, sestru, ktoru si tam nechala s dozivotnym pravom si asi nevyplatila tym padom, ci?..ak nie, tak by som ju vyplatila ako ostatných, zmeni sa tarcha na dome v LV, zostane len mama a mas po probleme...
@tajtrlicek nie si žiadna mrcha... tiež nevidím dôvod, aby som niekoho vyplácala a potom ho mala do konca života na krku. presne ako vraví ivivaivea, keď si sestru ešte nevyplatila, urob to pod podmienkou, že jej užívacie právo sa zruší.
neodoslalo mi to 1.spravu..takze:
@janinah preco by sme mali byt ubytovna?sluhom by sme boli my,viem s kym mam tu cest. a ja nemienim zit,ako nasi tmavsi spoluobcania-desiati v jednom dome.
@amonet
@ivivaiveta
@maria1989 dostala len cast,+ dozivotne...uvazujem,ze to vyplatim cele,ale to jej na nove byvanie uz stacit nebude.tak neviem...
@tajtrlicek podla mna jej doplat zvysok a vymenou nech sa zruzi dozivotne pravo ... tak to bude spravodlive aj voci nej aj voci tebe...
@tajtrlicek presne, vyplať jej všetko... a máš pokoj 🙂
@tajtrlicek nemala si minut, co uz dostala..aj ona mohla ratat s tym, ze sa nieco moze zmenit..vyplat jej zvysok a mas pokoj..ak ich minula, nech jej prispeje priatel a mozu fungovat...vies, preco ich tam nechces, poznas situaciu...okrem toho, nechapem, naco si to riesila tak, ze cast a dozivotne pravo..asi si ratala s tym, ze zostane stale sama...aj tak, uprimne, nebyvala by som aj s mamou, aj sestrou, vy dalsia domacnost v jednom dome, to su ako tri svety pod jednou strechou...ja by som tak asi nevedala zit, plus ked pises, ze "viem, co je zac", o to horsie,,mama ok, ale sestra mala byt vyplatena ako ostatni a samostatna...
@janinah ak ma autorka pravdu v tom, co pise, ze je to chlapec s povestou vyuzivacneho chlapika, ktory pouziva starsie zeny ako lahku korist, tak neviem, ci je na mieste priat jej takyto vztah. napriek rokom samoty.
ked hrozi, ze to skonci najskôr zlomenym srdcom, udupanym sebavedomim a depresiami. o to viac, ze po rokoch si myslela, ze konecne rozbila zivotny jackpot (okuzlila mladého muza, citila sa mlada a konecne dokonala) a zisti, ze len pekne sadla na lep ako dalsie pred nou, lebo nie ani prva, ani posledna a ze hoci ona kvili od bolesti, jemu je to s prepacenim u prdele, este sa jej vysmeje.
horsia varianta bude, ked si pre neho este poberie uvery, aby mu vypomahala s fiktívnymi financnymi problémami alebo investovala do jeho kvazipodnikania a podobne veci.
takyto vztah by svojej sestre neprial asi nikto.
aj ked nevylucujem moznost, ze sa kvôli nej zmenil. aj to sa moze stat.
@ivivaiveta
@moonlight1210 bude mat 45 rokov,doteraz nemala ziadny takyto oficialny vztah.a jak na potvoru musela skocit na lep hentomu. spala s nim uz asi polka okresu,od strednej vyuziva na byvanie len frajerky.spravit nic nevie,esteze do roboty chodi a nemusi ho zivit.a teraz mu mam ja robit domacu?ide ma rozdrapit...a sestra si s nim uziva vyletiky,postel...vie co je zac.ale zrejme sa jej to paci.mne sa rozum zastavuje.mala by si najst sebe rovneho a nie takto...
@tajtrlicek nerieš sestrinho frajera teraz...najskôr si vysporiadaj so sestrou finančné veci - vyplať jej zvyšok, ako naloží ona s týmito peniazmi aj tými predošlými ťa trápiť nemusí...a keď budete mať čistý stôl, môžeš je v dobrom dohovárať s priateľom...zatiaľ by to totiž brala len ako odhováranie kvôli peniazom a domu 😉
@tajtrlicek nie nie si mrcha, zazila som na vlasntnej kozi....kto nezazije nepochopi. Tiez by som vyplatila vsetko a mala pokoj.... je to investicia do tvojho dalsieho spokojneho zivota 😉
@janinah z akeho dovodu by sa mala tesit, ze stara dievka nie je sama? Co ju ona drzala v pivnici a nedovolila randit? 😀 Osobne, ak prerobim dom, vyplatim surodencov dost by mi vadilo, keby niekto cudzi opotrebovaval to co som sa vybudovala. Uz len to, ze dala sestre cast + dozivotko (cim je tym padom vyplatena) je podla mna dost, nemusi este trpiet jej pochybneho frajera....
@tajtrlicek byvanie tvojej sestry riesi vasa mama. nasa by bola tiez najradsej keby sme vsetci byvali na jednom mieste 😀 takze by som sa tym nezatazovala zatial, sestru nechaj, musi sa popalit evidentne sama, iba si s nou zbytocne kazis vztahy. ked jej to nevyjde nebude potrebovat pocut ja som ti to vravela, aj zazrakom vyjde, budes za tu zlu...
ako ti tu baby radia, najlepsie by veru bolo porozpravat sa priamo so sestrou, mozno ona sama nechce byvat ako kraliky 10ti v jednom dome, je jedno co chce mama. tak porozpravat sa priamo s nou, ako to vidi ona, ako v pripade ze to vyjde (napr dohodnut sa na vyplateni a zruseni dozivotneho byvania), ako v pripade ze to nevyjde a pod..
@cecil36 najhorsie na tom je to ,ze nasa draha mamicka si uz mysli,ze jej princeznicku uz vyhadzujem z domu,pritom ja len hovorim,ze tu skratka hentoho jej zajka pobehajka trpet nebudem. mohla som radsej do h.. stupit,ako sa rozhodnut byvat spolocne.za dobrotu na zobrotu.
@tajtrlicek ano presne tak.... nakoniec budes ty ta zla. Nechcem ta strasit, ale u nas som sa nakoniec stahovala ja... Pories to cim skor, nech nedopadnes rovnako.... 😒
@tajtrlicek Ak na dome viazne vecne bremeno patriace urcitej osobe (resp. osobam vo vasom pripade), znamena to, ze sa naozaj viaze len k tej KONKRETNEJ osobe, ktora je uvedena v LV (cize mama, sestra). Toto vecne pravo neprechadza na inu osobu, nemozno ho previest a pod. Takze nie si povinna trpiet vo svojom dome byvanie nikoho ineho.
Ak mas pocit, ze tento stav do buducna nebude robit dobrotu, vyplat uplne aj sestru a zruste vecne bremeno v jej prospech-to sa da dohodou (zmluvou). A ci si alebo nie si "mrcha" v ociach inych (cudzich) ludi ti pri tom moze byt uplne jedno 😉. Poriadok vo vlastnickych vztahoch je na nezaplatenie, ocenia ho v buducnosti aj tvoje deti. A v konecnom dosledku mozno aj sestra..
@klincek Suhlas.. 😎
@moonlight1210 mas pravdu, AK...tu je vsak opisany subjektivny pohlad jednej stany
@cecil36 no my sme taki sprosti,ze nas kazdy vyuziva a to teraz nechcem dopustit.dali sme do oprav nemale peniaze...a proste sa tu nemienim s nikym delit.aj keby si doviedla svatca...toboz takyto pripad ako je tento. aj tak nas tu je jak v cine bohov. a tak uvidim ako sa to vyvinie,a hadam to sestra pochopi,ze mam svoju rodinu a mala by sa poobzerat po vlastnom byvani ak si chce zalozit vlastu..takze tak...
@tajtrlicek neda mi nezareagovat, Ty si sa obzerala po vlastnom byvani? Zobrala si rodicovske a sestru chces vyhodit. Ale to mala riesit Tvoja mama.
@tajtrlicek vyplatili / nevyplatili, ten kto je ako vlastnik na LV ten rozhoduje, ak si to ty potom mozes buchnut ze sestra moze, jej frajer uz nie, ale pozor !!! jej manzel uz ano
Ak niesi uradnym vlastníkom, tak smola