Dôvody anulácie církevného sobáša

weiky
31. jan 2013

Dobry den
Prosim Vas, na zaklade akych konkretnych skutocnosti je mozne anulovat cirkevny sobas?
Dakujem

elgreco
31. jan 2013

@weiky No, podle mě co vím, tak pokuď by tam docházelo k domácímu násilí. Moje příbuzná, chtěla také anulovat církvevní sňatek, její tehnejší mánžel jí fyzicky týral, ale ona si následnem toho našla útěchu u kolegy a zamilovali se do sebe ještě než se rozvedla. Potom když chtěli anulovat sňatek, tak ho neanulovali, pač ona si našla milence a prostě to kvůli topmu neschválili.

alexandramaria
31. jan 2013

s cirkevným sobášom je to podľa kánonického práva ťažké. Musíš preukázať, že došlo k uzavretiu manželstva pod nátlakom, že si bola donútená, ďalej rozvedú manželstvo v prípade duševnej choroby manžela o ktorej druhý manžel v čase uzavretia manželstva nevedel, ďalej ak sa konkrétne preukáže, že manželia nežijú spolu intímne, ( ani jeden styk ! ) ďalej ak je manžel neschopný pohlavného styku, teda impotent. Každopádne, všetky dôdoy je nutné riadne preukázať a poviem Ti ,docieliť cirkevný rozvod je riadna fuška.

adriana1980
31. jan 2013

@weiky pokiaľ od uzavretia manželstva neprišlo k pohlavnému styku alebo jeden z partnerov zatajil o sebe závažnú skutočnosť

tomiholjubavi
31. jan 2013

@weiky nemam s tym sice osobne skusenosti, ale pocula som, ze aj tyranie a tazky alkoholizmus moze byt dovodom...raz to nas farar hovoril...

samain_night
31. jan 2013

@weiky kukni kánonické právo - sviatosť manželstva .. ak máš Ty cirk. sobáš, isto vieš, že na začiatku sa spisuje u farára zápisnica, kde jeden aj druhý vyhlasujete, že Vám nie sú známe nijaké okolnosti, ktoré by ste v budúcnosti mohli použiť proti sebe ... že to vyhlásenie robíte dobrovoľne ..
avšak, sú prípady, ked sa to "nejako" dá obísť .. nejdem písať ako, to nech si zisťuje každý sám .. viac o tom neviem .. nie je to môj prípad .. našťastie .. 🤐

weiky
autor
31. jan 2013

A ked jeden z partnerov je v manzelstve neverny a po rozvode opat vstupi do manzelstva?myslim ze jeden z dovodov anulacie moze byt aj ze dany manzelsky slub nie je vysloveny s umyslom zotrvat v manzelstve az do smrti

stellina1982
31. jan 2013

ahoj moja mamina mala cirkevny sobas ktory bol aj nasledne anulovany...udialo sa to pred 30kmi cize ja si na to nepamätam,len sprostredkovane od maminy co mi povedala bolo ze knaz poznal oboch mojich rodicov ,kedze boli z jednej dediny a vraj sam sa nemohol pozerat na to ako sa sprava otec...kurevnik jako hovado a tomu zostalo dodnes...a ine veci ale toto bola jedna z najväcsich ...viem ze musela zasadnut nejaka porota ktora pozostavala z knaza ktorych ich oddaval a biskupa a oni potom schvlalovali ci ich cirkevne rozvedu alebo nie...manzelstvo by vsak nemalo trvat tusim viac ako pol roka...neviem ti to presne povedat ...a mamina sa potom vydala po 5rokoch znovu a tiez v bielom a v kostole...to si uz pamätam 🙂 tam som bola pritomna...ale to je uz iny pribeh...

nrvipka
31. jan 2013

@weiky toto som vygooglila...
Co sa tyka samotnej platnosti manzelstva, tá závisí od viacerych skutocností, nielen od toho, ci bolo uzatvorené v kostole a ci bolo dokonané manzelskym obcovaním. O tom, ci manzelstvo bolo platné alebo nie, rozhoduje príslusny cirkevny súd. Ak bolo PLATNÉ v momente uzatvárania, nikto, ani pápez (ako je to vidiet v prípade Henricha VIII.) ho nemôze zrusit. Ale to, ci BOLO PLATNE UZATVORENÉ, o tom rozhoduje cirkevny súd. Ak cirkevny súd preukázatelne zistí, ze pri uzatváraní manzelstva chybala niektorá podstatná zlozka, alebo tam bola zneplatnujúca prekázka, vtedy cirkevny súd vyhlási, ze MANZELSTVO TU NIKDY NEBOLO, ze bolo od pociatku NEPLATNÉ, NULOVÉ a tomu sa odborne hovorí ANULÁCIA. Anulácia manzelstva teda nie je, ako sa niektorí domnievajú, cirkevné dovolenie na rozvod. Rozvod platného manzelstva nie je mozny. Vo váznych prípadoch je mozny iba rozchod, to znamená, ze manzelia zijú oddelene, ale ani jeden z nich nemôze uzavriet druhé manzelstvo.

nrvipka
31. jan 2013

@weiky a este jedna osobna skusenost... ☹ po rozhovore s nasim fararom,ked ma moj ex opustil a odisiel z inou..aj ma dalsie dieta a je opat zenaty -jasne nie v kostole.....ja som mala len same zle skusenosti..farar povedal,ze on musi tiez prist pred cirkevny sud a doznat svoje viny a chyby..co pochybujem..ktory tyran sa dobrovolne prizna..a ako nadviazat rozhovor po tom,co uz sa to celkom medzi nami pokazilo, a rotzisli sme s av zlom..o deti s auz 11rokov nestara,neplati,nenavtevuje ich...aby sme sa dohodli ako rozumni ludia..NEMOZNE! 😠 ..a dalsie minusy..nesmiem na spoved..nedostanem rozhresenie,lebo som neostala s detmi sama ale mam novy vztah..aj ked nie som vydata som cudzoloznica..moje dieta nepokrstili.....a co som urobila..6rokov som sama vychovavala 3deti a uz nemam pravo byt stastna..anulovanie nedosiahnem! ☹

6mia6
31. jan 2013

@nrvipka mimo témy: aj pre neho má ten farár nejaké meno či len ty ako žena si cudzoložnica? normálne mi to zdvihlo tlak.

nrvipka
31. jan 2013

@6mia6 ja som odvtedy prestala chodit do kostola,dost ostru vymenu nazorov sme mali s fararom..moj nazor bol takyto...ked vravi pan...nechcem sa ruhat...privedte nevinne dietky do domu panovho..ked ide o moju dceru..tak akoby mi povedal,len panghartov nie 😠 ,..ve dieta nemoze za chyby ineho,rodi sa predsa ciste nevinne. ..a z lasky....a neokrstia ho ☹

stastnevydatam
31. jan 2013

@nrvipka no tak to nechapem, preco ti nechcel pokrstit dieta.. ved krstia aj tym, co nie su manzelia.. to su tiez "cudzoloznici" .. hroza 😒

nrvipka
31. jan 2013

@6mia6 a ako bonus..nieze by bol rad,ze niekto sa ujal cudzich deti,vychovava ich v laske a ucte ako svoje...toto viera odsudzuje..prikladny zivot a obetavost..no takze vydavat sa uz nebudem ☹ ...ved nemozem nechat deti hladne,ked je sanca aby zili v kompletnej rodine,ked ten ich otec biologicky-okrsteny..zabudol byt CLOVEKOM 😠

stastnevydatam
31. jan 2013

@nrvipka a nemoze ti dcerku pokrstit niekto iny? ci tam treba suhlas vasho farara? alebo sa domahat niekde vyssie? drz sa

6mia6
31. jan 2013

@nrvipka preto tam nechodím už ani ja lebo si s prepáčením serú do huby a nemohla som to počúvať. Ale ty pôsobíš rozumne, nedaj sa!!, prajem veľa šťastia v živote. 🙂

nrvipka
31. jan 2013

@stastnevydatam ano to mi povedal moj farar ..chodim do inej dediny na omsu,ked mam chut byt v kostole.ale k nam uz nie..dokonca ma nahneval aj posledny krat..zapisala som starsiu dceru na birmovku..chodila tam niekolko mesiacov a nasledne jej 3x operovali nohy..dokonca som ju vozila na piatkove stretnutia..posledny mesiac vynechala,doniesli sme aj potvrdenie z nemoncie a ospravedlnenie..no farar neakceptoval..povedal,ze nepojde na birmovku,lebo vynechala stretnutia -nauku ..to bol posledny bonus ako ma dorazil 😠

6mia6
31. jan 2013

@nrvipka presne to by bolo pre mňa prvoradé komplet rodina, no nič šak nech sa postavia aj na zadné, chvalabohu ti to nemôžu zakázať.

nrvipka
31. jan 2013

@stastnevydatam vyriesene...precestovali sme sice kus ..ale okrstili jasne INKDE a bez reci..ved naco poznat vsetko,nie? a je pokoj

nrvipka
31. jan 2013

@6mia6 len potom sa 🙂 tazko veri...a vraj by mali podat ja hladnemu chleba.ako sa vravi obcas..vodu kazu,vino piju ☹

cesalka
31. jan 2013

ja poznam 2 pripady anulovania,prvy bol ze chlap bol homosexual a dlho to tajil,mali aj syna a po rokoch to uz nevydrzal a povedal manzelke,brali to ako zatajenie a manzelstvo anulovali.Druhy pripad bol ze chlap mal este pred svadbou este inu priatelku s ktorou cakal dieta a tej povedal ze on sa ide zenit a ze nech mu nekazi zivot a necha ho na pokoji,potom este pocas manzelstva mal decko s dalsou ale to sa uz neratalo,jednoducho tam musi byt prekazka- preukazatelna -ze bolo nieco co by zabranilo ale sa to utajilo ,to druhe dieta bolo uz nepodstatne.No a ked ta manzelka chcela manzelstvo anulovat musela mat aj dokaz a bola za tou prvou dotycnou ktora jej na ten sud prisla vsetko dosvedcit,vsetko trvalo 2,5 roka ale nakoniec to anulovali.
A napr reci typu ze rodicia ma donutili alebo ze musel som sa kvoli tomu ze bola tehotna absolutne nezavazia a nevera po svadbe ich tiez vobec nezaujima.

6mia6
31. jan 2013

@nrvipka amen 😀

quaxi
31. jan 2013

Tu mas cast z KKP, co sa toho tyka. Najviac sa vraj vyuzivaju kan. 1097 a 1098.

Kán. 1095 - Uzavrieť manželstvo sú neschopní tí:
1. ktorým chýba dostačujúce používanie rozumu;
2. ktorí majú vážny nedostatok rozoznávacieho úsudku, ohľadne podstatných manželských práv a povinností, ktoré treba navzájom odovzdávať a prijímať;
3. ktorí z dôvodov psychickej prirodzenosti nedokážu vziať na seba podstatné záväzky manželstva.
Kán. 1096 - § 1. Na vznik manželského súhlasu je nevyhnutné, aby uzatvárajúcim stránkam nebolo neznáme aspoň to, že manželstvo je trvalé spolunažívanie muža a ženy, zamerané na plodenie detí nejakou sexuálnou súčinnosťou.
§ 2. Táto neznalosť sa po puberte neprezumuje.
Kán. 1097 - § 1. Omyl v osobe robí manželstvo neplatným.
§ 2. Omyl vo vlastnosti osoby, hoci je dôvodom na zmluvu, nerobí manželstvo neplatným, ak táto vlastnosť nie je priamo a zásadne chcená.
Kán. 1098 - Kto uzaviera manželstvo oklamaný podvodom, vykonaným na získanie súhlasu ohľadne nejakej vlastnosti druhej stránky, ktorá svojou prirodzenosťou môže ťažko narúšať manželské spolunažívanie, uzaviera ho neplatne.
Kán. 1099 - Omyl ohľadne jednoty alebo nerozlučiteľnosti, či sviatostnej hodnosti manželstva neruší manželský súhlas, len keď nedeterminuje vôľu.
Kán. 1100 - Vedomie alebo mienka, že manželstvo je nulitné, manželský súhlas nevyhnutne nevylučuje.
Kán. 1101 - § 1. Prezumuje sa, že vnútorný súhlas sa zhoduje so slovami alebo znakmi, použitými pri slávení manželstva.
§ 2. Ak však niektorá stránka alebo obidve stránky pozitívnym úkonom vôle vylučujú samo manželstvo alebo niektorý podstatný prvok, alebo niektorú podstatnú vlastnosť manželstva, uzavierajú ho neplatne.
Kán. 1102 - § 1. Manželstvo s podmienkou, vzťahujúcou sa na budúcnosť, nemožno platne uzavrieť.
§ 2. Manželstvo uzavreté s podmienkou, vzťahujúcou sa na minulosť alebo na prítomnosť, je platné alebo neplatné podľa toho, či to, čo je predmetom podmienky, jestvuje alebo nie.
§ 3. Avšak podmienku, o ktorej sa hovorí v § 2, nemožno dovolene pripojiť, ak nie je daná s písomným povolením miestneho ordinára.
Kán. 1103 - Neplatné je manželstvo uzavreté pod nátlakom alebo z veľkého strachu, vyvolaného zvonku, hoci aj neúmyselne, od ktorého aby sa niekto oslobodil, je nútený vybrať si manželstvo.

a este dalsie dovody na neplatnost http://www.intratext.com/IXT/SLK0042/_P31.HTM

susanne6
31. jan 2013

Zo svojej osobnej skúsenosti ti môžem povedať, že je to dlhý a namáhavý proces... a tiež smutne bolestný...pretože vypovedať treba o celej svojej bolestnej minulosti a človek si nechtiac pospomína na všetko zlé. A aby som uviedla informácie na správnu mieru, som viac ako 6 rokov rozvedená, manželstvo sme uzavreli v roku 2001, mala som 21 a ex 23, náš syn už bol na ceste, takže to bol hlavný dôvod, aj keď náš vzťah už trval 5 rokov, no posledné mesiace boli nie najlepšie a už som nebola presvedčená, že on je ten pravý, lebo veľa vecí z jeho správania sa mi prestávalo páčiť. No akosi prirodzene sa v mojom okolí bralo,že keď čakáte dieťa,tak sa beriete. Pod celým tlakom týchto okolností som si povedala, že naše dieťa mi za to stojí a budem sa snažiť, aby sme boli ako rodina šťastní. No on to však nemyslel s naším vzťahom až tak vážne, po rokoch som sa dozvedela, že už v tom čase mal milenku. A to bol u mňa hlavný dôvod, prečo anulovali sobáš. Ja som síce uvádzala spočiatku iný dôvod v žiadosti ( tu listinu mi dal farár z našej farnosti), ale neskôr mi volal nejaký farár z biskupstva, že dôvod ktorý som uviedla je nejasný, tak aby som napísala list, kde opíšem celý vzťah pred, cez a po manželstve a oni posúdia, či je tam dôvod anulácie. No a keďže mi poslali neskôr pozvánku vypovedať, tak som mala nádej, že z toho niečo bude. Vypovedať bol aj môj ex a svoju neveru priznal. Ale výpoveď druhého partnera nie je podmienkou, len výhodou. Vypovedať môže aj svedok. Celý proces u mňa trval 2 roky a stál ma 250 eur. Momentálne som v šťastnom vzťahu, mám druhé dieťa s budúcim mužom a termín sobáša v cerkvi 6.4.2013.
Prajem veľa šťastia a síl.

werumka
31. jan 2013

@nrvipka Omlouvám se, ale malinko se mě osobně tyhle řeči dotýkají. Já chápu, že jsi v dost těžké situaci, kterou sama nemůžu vůbec posoudit, pochopit. Ale vadí mi všeobecné kydání na církev, které vychází pouze ze špatné zkušenosti s knězem. Vadí mi, když někdo o mém vyznání říká, že "kážu vodu, piju víno" a podobně. Prosím, aby se v tomhle trochu volila slova. I když Ti bylo bezpochyby ublíženo, tak není potřeba ubližovat jiným 😉 Díky.

weiky
autor
31. jan 2013

Ja som tuto temu otvoril z dovodu,ze moja partnerka je rozvedena,na zaciatku mi to nevadilo,ale ked to uz zaslo dalej,zacina mi to velmi vadit.ja neuznavam civilny sobas,svadba je pre mna nieco viac,nez len podpisat papier.milujem ju,cakame spolu dieta,chce sa za mna vydat,ale ja nemozem,nemozem si ju zobrat.vzdy ked ju vidim,tak vidim zenu,ktora aj ked sa rozviedla tak patri a vzdy bude patrit niekomu inemu.niekedy si myslim,ze to vsetko mal zastavit hned na zaciatku.

werumka
31. jan 2013

@weiky Ale pokud nejste svoji, tak proč se ptáš na anulaci? Nebo ona má anulovaný sňatek?

jfd
31. jan 2013

@weiky Promiň weiky, ale když jsi se rozhodl že "jí uděláš dítě" tyhle morální zábrany jsi parně asi necítil, že?!?! Sori, seš normální pokrytec.

domique
31. jan 2013

@weiky Milujes ju , cakate spolu dieta, a doteraz ti nevadilo ze bola vydata..... To ze ti vadi, ze uz mala manzela, to suvisi s tvojou vierou v boha. Ak si taky bohobojny clovek ako si s nou mohol spat a urobit jej dieta???? Pred svadbou??? Takyto dovod na ospravedlnenie vlastnej zbabelosti a totalnej muzskej nezrelosti som este nevidela. Ohanat sa vierou ked sam sa podla nej nechovas . Ubohe. Keby to nebolo take smutne tak by som sa aj zasmiala....

zamilovanadonej
31. jan 2013

@domique Přesně, já v tom vidím pokrytectví a zbabělost.

prasiatko30
31. jan 2013

Ja len jedno nechapem na sk neexistuju advokati ktori sa tymto zaoberaju?? - pytam sa . V esp kde su teda vsetci velmi velmi katolicky sa takymto procesom nulity kanonickeho manzelstva zaobera advokat, ktory si robi prislusne rocne studium na biskupskom urade a ten ti potom vedie cely proces a aj ti pomoze napisat a riadne zdovodnit tvoju ziadost - a po znam v okoli asi 4 nulity ktore skoncili uspesne - a to bolo aj jedno manzelstvo a dvomi prakticky dospelymi detmi. Takze ja byt vami tk by som sa kontaktovala na advokata specilistu na biskupakom urade by mali mat zoznam.