Dostala som pozemok, sestry nič

lena0071
24. nov 2024

Dobrý deň,
Cítim sa veľmi zle lebo mám dve sestry. Obidve šli po strednej škole pracovať a nechceli ísť ďalej študovať lebo ich to nebavilo. Čo sa mňa týka bola som snaziva a snažila som sa stále niečo dokázať a šla som študovať na vysokú školu. Školu a internát mi financovali rodičia. Po vysokej som sa vydala a keďže sme čakali bábätko tak sme bývali u rodičov. S manželom sme hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali. Postavili sme si domček a byvame v ňom s dvomi deťmi. No a prešlo 7 rokov a ďalej som ostala ako taká chudera že o mňa sa museli rodičia postarať ...aj školu platiť aj pozemok dať atď a sestrám nebolo treba nič lebo sa po strednej vydali, osamostatnili a usporiadali si život samé zo svojho .... Mamka im nedala zatiaľ nič ...majú veľký dom s veľkým pozemkom a tvária sa že im to je jedno.... Keď som to ešte na začiatku mamke povedala že tak keďže som ja dostala pozemok tak si mohla rozdeliť ďalší pozemok a dom aj sestrám nech majú aj ony
Tak mi odvrkla že ty si svoje dostala ty sa nestaraj.... Pri tom ja vlastne ani nič nechcem len som chcela dobre mozno ak aby som sa necítila blbo že ja mám a ony nie.... Teraz keby som vedela vrátiť čas tak si žiadny pozemok
od mamky nevezmem....ale tak už tu máme postavený domček a v ňom bývame... Vrátiť to neviem.... Aj manžel má z toho blbý pocit a keďže sa nám .....

mamamasama
24. nov 2024

Dobre ti mamina povedala,ze sa nemas starat. Evidetne dostanu ine dedičstvo. Ako mama urcite rozdelim detom vsetko rovnako, nechcela by som aby si to moje deti riesili medzi sebou. Poznam vela pripadov, kde jeden surodenec dostal dom a potom sa handrkovali, lebo mal vyplatit zvyšných surodencov. Toto si urcite mamina poriesi sama.

huxy
24. nov 2024

@mamamasama bohužiaľ nie každý rodič delí spravodlivo s nie každému vôbec niečo dá 🤷🏼‍♀️
To je proste realita.

brendaa
24. nov 2024

@lena0071 hmm... niečo sa stalo, keď píšeš až teraz...

andreatytler
24. nov 2024

@lena0071 To ze ti rodicia platili skolu a sestram nie, by ma vobec nerapilo. Pises ze sestry na vysku st nechceli tak to bolo ich rozhodnutie. Ak by chceli a rodiacia by ju zaplatili iba tebe, to by bolo ine.
Ale to ze dali pozemok tebe a sestram nie, nie je spravodlive. Asi by som to riesila tak ze ked sa bude riesit dedicstvo, tak sa vzdas urciteho svojho podielu v prospech sestrier s odovodnenim, ze ty si uz dostala pozemok a tak to chces vyrovnat.

lena0071
autor
24. nov 2024

@mamamasama ja viem len teraz sa ku mne správajú sestry ako k debilovi...že nechala som si platiť školu ,ľahko som prišla k pozemku ktorý mimochodom nabral za pár rokov na cene lebo je v dobrej lokalite ...s manželom (svojpomocne,je stavbar)sme si zo zvyšných peňazí z hypotéky postavili ďalší domček .... Chceli sme na predaj ale nakoniec si ho radse necháme lebo ktovie čo bude v budúcnosti...

lena0071
autor
24. nov 2024

@huxy tak sestry majú dostať dom a pozemok pri dome ,nejak ich podeli .... Len už mama dačo spomínala že aj ja budem mať nárok na dom ... neviem načo to vraví pred sestrami .... Veď ja už nič nechcem

lena0071
autor
24. nov 2024

@brendaa teraz sa nám očividne s manzelom dari lebo sme si kúpili z hypotéky pozemok a postavili ďalší domček...manžel je veľmi pracovitý a šikovný .... No a teraz vyzeráme ako blbý a chamtivy ....pritom pred tým nám ponúkli pozemok a čakala som že aj im hneď nejako podeli aspoň pozemok a dom ....ale ono sa to nechalo tak 7 rokov a teraz mám výčitky ...stále na to myslím pri každej návšteve že čo si myslia sestry s ich rodinami...

sweaaa
24. nov 2024

@lena0071 Však o hodnotu pozemku sa ti zníži podiel na dedičstve. Teraz to naozaj nerieš, rodičia ti neumierajú, netráp ich. Ani pred sestrami sa necíť blbo, nemáš dôvod. Občas rodičia delia dedičstvo už za života detí a ty si dostala niečo už teraz. Lebo si potrebovala, chcela.

zuzanita1609
24. nov 2024

A prečo to nepovieš sestrám? Namiesto koníka sa porozprávaj so sestrami,ak ti naozaj na tom záleží a trápi.

lena0071
autor
24. nov 2024

@andreatytler
@andreatytler veď jasné že sa už vzdám aj keby sa náhodou niečo málo ujsť aj mne ale tých 7 rokov zazerania je naozaj nepríjemných ... A ja som veľmi urazliva.... Všetko si beriem k srdcu...ono je to nespravodlivé ,vždy keď sa stretneme na nejakej oslave tak sa kôli tomu cítim naozaj blbo voči sestram...a keby som to zas máme pripomenula tak zas ktovie čo by si myslela že či si náhodou zas nenarokujem niečo...

brendaa
24. nov 2024

@lena0071 ako so sestrami nekomunikuješ? Rodičia ak budú spravodliví tak poriešia ak nezabudnú... Povedz mame aj sestrám ako ti vidíš ty a čoho sa dobrovoľne vzdávaš....

kittykat22
24. nov 2024

Pozri sa na to z pohladu sestier. Oni su tak isto deti tvojich rodicov - bez rozdielu toho ci maju vysoku alebo nie. Ako pises - nieje to spravodlive. Ale voci nim. Najstarsia sestra obycajne najviac pomaha v domocnosti, starsie sestry sa o teba urcite starali ked si bola mala. Samozrejme ze na teba zazeraju. Este sa postarali same o seba aby si ty mohla veselo vystudovat vysoku skolu. Preco si myslis, ze rodicia mali na to, aby ti platili vysku? Pretoze sa starsie sestry o seba postarali same. Keby boli neschopne, tak pytaju peniaze, ziju doma a ty sa s vyskou mozes rozlucit.
Vies co je najhorsie? Ze vdaka blbemu osefovaniu situacie zo strany tvojej mamky si prisla o sestry, rodinu a sesternice a bratrancov svojich deti. Stalo vam to vsetko za to? Tvoji rodicia tu nebudu za par rokov. Ale ty ano - bez rodiny. A to ti ziadny dom ani pozemok nenahradi.

zuzanita1609
24. nov 2024

@kittykat22 za tých 7rokov by som to x/y krát vysvetlila sestrám, akokoľvek by sa zdúvali, akokoľvek by som bola hrdá. Niekedy naozaj stačí,len dohodnúť kafé a medzi 6timi očami si to vydiskutovať,ako sestry.

lena0071
autor
24. nov 2024

Je to naozaj blbá situácia , a najhoršie je ,e keď zas otvorím tú tému ja a aj by som im chcela povedať ako sa cítim blbo.....tak zas ja budem tá čo rieši pozemky, dedičstva a chamtiva a neviem čo....keby som vedela že za 7 rokov sa to riešiť nebude a k ničomu nedôjde ,aspoň nejakému rozhovoru ako to plánujú rodičia do budúcna a tak tak by som si kúpila pozemok vlastný a toto by som neriesilA

kittykat22
24. nov 2024

@lena0071 tak im povedz, ze ty si dostala pozemok a nech sa dom a pozemky kde ziju rodicia rozdelia len medzi sestry. Ze ty uz svoj podiel mas.
Takto sa to spravilo u nas. Ja som sa dobrovolne vzdala vsetkych majetkov v prospech svojej o 20r mladsej sestry, pretoze viem, ze rodicia tu dlho nebudu a zostane na vsetko sama. Uz sa vsetko prepisalo na sestru, takze ked rodicov nebude, je vsetko vyriesene.
Dostala som nejake peniaze ked som odisla z domu 22r spat. A vsetci sme spokojni.

vilma7
24. nov 2024

Prečo blbá? Mame neviem nič, zavolám si sestry a im oznámim, že ďalšieho dedičstva sa vzdas v ich prospech, keďže ty si už zdedila. Je to také ťažké? Oznámiť to sestrám a poprípade dať písomne?

ivik4
24. nov 2024

Mne príde nechutne napísať aká si ty jediná bola snaživa...ony nie... pritom jediná si nič sama ,,nedosiahla' myslím tým ze si sa sama nepostavila na nohy ako sestry .
Moja teta vyplatila moju mamu z domu hoci vôbec nemusela, spravila to sama od seba. Keď máš výčitky voci sestram,správ niečo podobné aj ty ,miesto otvárania zbytočnej konverzácie ako je Tebe niečo ľúto.

zuzanita1609
24. nov 2024

@lena0071 Neboj sa a hrdosť bokom,aj keby ťa nechceli v ten moment počúvať,milo a úprimne im vysvetli ,ako to cítiš. Možno sa ani nehnevajú, možno to cítia rovnako ako ty a tiež im je nepríjemné,že po sebe zazeráte. Ste prekristupana sestry a nemať dobré vzťahy pre majetky,to je blbé a nie,že niečo "zasa"riešiš.Ty by si mala urobiť prvý krok, pretože sa oprávnene cítia ukrivdené. Držím palce, dobré rodinné vzťahy je bohatstvo a nie majetky, ktoré si do hrobu nevezme nik.

sense
24. nov 2024

Nie každý rodič je spravodlivý a zvyčajne ten kto sa osamostatni už podľa rodičov nepotrebuje pomoc lebo je tu najmladší kto pomoc potrebuje.
Sestry momentálne nerieš, svoj charakter im môžeš ukázať keď sa bude treba postarať o rodičov alebo pri dedeni po rodičoch.
Teraz sa cítiš blbo, ale zrejme keď rodicia darovali pozemok si sa tak necítila.
Takže teraz tu tému neotvaraj načo zbytočne prilivas olej do ohňa.

iveta7677
24. nov 2024

@lena0071 možno sestrám dali peniaze. Netreba sa do toho naozaj starať.

pralinka86
24. nov 2024

Teraz nevyriešis co sa stalo pred rokmi a takisto nevyriesis, co bude az sa bude dedit.
Ak ti je nepríjemné, ze máš pozemok zadarmo, vtedy ti to asi blbe neprišlo. Inak by ste asi ponúkli peniaze za neho.
A počúvaj mamku, asi maju jasno v dedictve, ved je to ich a ako radi, nemiesaj sa do toho. Nevies ci to s nimi uz riesili alebo nie. Ale predpokladám, ze pred 7r s nimi komunikovali. O svojom si povedala, tak vedia predsa

petracandle
24. nov 2024

@kittykat22 ty o čom točíš, že veselo študovala výšku a rodičia jej to na úkor sestier platili? 😃 nevieš o takom "malom" detaile, že pokiaľ dieťa študuje na vysokej škole, rodičia majú stále vyživovaciu povinnosť?? Samozrejme, že mnoho vysokoškolákov má brigády a sú čiastočne (niektorí aj úplne) samostatní, ale z hľadiska zákona nemusia, nakoľko vyživovaciu povinnosť majú rodičia

petracandle
24. nov 2024

@lena0071 autorka, veď sa porozprávaj so sestrami a takto im to vysvetli.. teda skoro takto, vynechaj tie reči o tom, že ty si bola jediná snaživá😃 lebo v konečnom dôsledku si snaživá nebola - 5 rokov si študovala, potom hneď otehotnela, 6 rokov na materskej (predpokladám, keďže máš 2 deti) takže odpracované toho veľa nemáš. Nebyť rodičov a manžela by si takto nevyskakovala.

zuzanita1609
24. nov 2024

Z hľadiska sesterských vzťahov by to mala riešiť,takto budú na seba zazerať ďalšie roky. A ono sa to ťahá po líniách,bratranci a sesternice sa nebudú tiež baviť,lebo sestry/matky si nevedeli vyjasniť jasnú vec?

pribinak
24. nov 2024

Necitala som celu diskusiu, ale možno sestry dostali niečo o com ty ani lem netušíš

Stavali domy, možno peniaze

aurora33
24. nov 2024

@lena0071 praveze najmenej snaziva z vašej rodiny si ty.

tamitamitami
24. nov 2024

Vyplatila by som ich, sadla by som si s nimi a porozprávala sa koľko je adekvátna suma za ich "podiel". Ak má pozemok hodnotu 50 000€ tak každej ponúkni 15 000€. Zbytočne sa takýmito vecami kazia rodinné vzťahy. Aj rodičom povedzte že si súrodencov vyplatila a bude pokoj.

Rodičia zjavne už majú iba svoj dom a pozemok. Ten prepisovať ani na jednu nechcú a bude sa to riešiť až normálne v dedičstve (kde budeš dediť aj ty).

lena0071
autor
24. nov 2024

@pribinak to som si istá že nedostali nič

lena0071
autor
24. nov 2024

@lena0071 aj by som sa porozprávala s nimi a dala najavo moje pocity, možno som najmenej snaziva .... Zas na druhej strane nikto sa nesťažuje ,naozaj zas len ja s touto témou ,,vyskakujem,, ale viem že sestry nedostali ,,zatiaľ,, nič ...len ja ten pozemok a to je všetko ....ako píšete aj neotvarat tu tému a nevirit zbytočne hladinu keď sa nikto nestazuje tiež nemusí byť na škodu...

koniarova
24. nov 2024

@lena0071 ty nemáš s prepáčením hubu? Za 7 rokov si sa nevedela so sestrami úprimne pozhovárať?