Ahojte, mám síce 40 rokov, ale som študentkou štvrtého ročníka psychológie a robím diplomovú prácu
na tému Reziliencia u dospelých detí alkoholikov. Rada by som Vás požiadala o pomoc pri výskumnej časti mojej práce,
v ktorej by som sa potrebovala stretnúť s niekoľkými ľuďmi vo veku asi od 20 do 45 rokov, ktorí prežili detstvo
v domácnosti poznačenej alkoholovou závislosťou rodiča, či rodičov. Podstata moje práce spočíva v rozhovore s takýmito ľuďmi
a zaujíma ma predovšetkým ich životný príbeh, ako zvládali detstvo a celkovo život s rodičom alkoholikom, čo prežívali, čo pociťovali,
čo im pomohlo zvládať túto nepriaznivú situáciu. Viem, že je to veľmi chúlostivá téma, už v bakalárskej práci som sa venovala deťom
žijúcim v rodine alkoholikov. Sama poznám niekoľko ľudí, ktorí takto vyrastali, ale pre účely mojej
diplomovej práce je najvhodnejšie pracovať s cudzími ľuďmi. Pri výskume je samozrejme zachovaná anonymita človeka, a v hociktorom
čase sa môže rozhodnúť ukončiť rozhovor. Som z okolia Ružomberka, ale nie je problém vycestovať aj do iného mesta.
Viete mi prosím poradiť, prípadne mi pomôcť pri oslovení ľudí, ktorí majú takúto skúsenosť so životom s rodičom alkoholikom?
Ďakujem Vám veľmi pekne za prípadnú pomoc.
DDA má dokonca aj svoju ,,kultovu knihu,, od Janet Woitiz Geringer...s príznačným názvom ,,Dospelé deti alkoholikov,,. Dá sa vyguglit...
@katarinapol mala by si vycestovať na Prednú horu,tam je dostatok materiálu na rozhovor..
Kniha Dospelé deti alkoholikov je vypredaná, mám ju v pdf ak by si chcela.
@katarinapol
@mandala77 Dakujem, tieto všetky materiály - teóriu ja už mám, len sa potrebujem stretnúť s ľuďmi, ktorí by boli ochotní sa porozprávať o svojej skúsenosti, aby mala moja práca výpovednú hodnotu
@dominika6 - nevycestujem na Prednú horu ... lebo ja nepotrebujem alkoholikov, ale človeka, ktorý vyrastal v takej rodine, a zvládol to či už lepšie alebo horšie
@sintra napíš mi správu s mailom, nedá sa na koníku v správe poslať súbor.
@katarinapol takéto témy tu blokujú, dotazníky ohľadom diplomovky.
Ak teóriu vieš, poznáš 12 krokové programy, vieš o DDA, tak potom rovno oslov ich. A ako som spomínala vyššie, je skupina aj v Rbk.
@mandala77 áno, viem, ďakujem za upozornenie, ale neviem ako by som tento príspevok odtiaľto "vymazala", keďže som tu nová, nejde o nijaký dotazník, ale o vyrozprávanie sa, a to môže byť pre niekoho aj terapeutické, ale budem rada, ak mi pošleš PDF knihu verziu...DAKUJEM TI za všetky príspevky
@katarinapol nechaj to tak, kompetentní si to asi nevšimli, ale poslednú dobu sú tu dotazníky a zatvárajú takéto témy.
Keď klikneš na moje meno, je tam taká obálka a že napíš internú poštu a na to keď klikneš, tak do tej správy mi pošli Tvoj mail a ja Ti na mail pošlem knihu. Nejde ju poslať do tejto diskusie, ani do tej súkromnej pošty - nedá sa priložiť súbor, svoj mail do diskusie nepíš.
Ahoj ak to ešte platí tak sa rada porozprávam, ak teda nevadí že 20 budem mat až v septembri ;)
tiež by som poprosila o knižku v pdf, ďakujem
Ahoj. Napíš mi email na ivangelinee@gmail.com. Môžeme pokecať cez Skype. X)
@katarinapol Mno a k tej Prednej hore. Z DDA sú často znova alkoholici alebo na inom závislí ľudia.... Takže nebol to až taký zlý nápad..
@ivangeline Ahoj, nápad to nie je zlý, ale tam sa liečia závislí ľudia. Ja som skôr oslovila tých, ktorí to zvládli a nepoddali sa nepriazni osudu a v mojej práci píšem predovšetkým o ich skúsenosti a o tom, čo im pomohlo situáciu zvládnuť. DAKUJEM TI.
Moj otec bol alkoholik, neznasam opitych ludi a ludi nemajucich sa pod kontrolou
Odkial si? Potrebujes vylucne osobne stretnutie? Vedela by som ti dat svoj pohlad na vec, tak napis co konkretne chces vediet. 😉
@katarinapol ale ona Ti dobre napísala. Veľmi veľa ľudí, ktorí prežili detstvo v alkoholickej rodine, majú často problém sami s nejakou závislosťou alebo spoluzávislosťou. Ale to by si mohla sama už vedieť ak si už našla deti alkoholikov, že mávajú problémové životy.
Môžem sa Ťa spýtať čo Ťa videlo k tomu písať túto tému?
moj manzel je dieta alkoholikov obaja ,rodicia na ich nasledky uz zomreli,no on alkohol,neuzi ani po krcmach nevysedava,nastastie nezanechalo to na nom nasledky ani zavislosti,a mamu si vazil a uctil napriek vsetkemu do konca jej zivota akoby bola kralovna
@jankapo DAKUJEM TI za záujem, už mám v mojej práci potrebný počet respondentov a rozhovory s dospelými deťmi alkoholikov neboli ľahké, stretnutia boli osobné a nekonečne DAKUJEM im za to, že sa otvorili a vyrozprávali. Dakujem za záujem. Katka
@mandala77 áno máš úplnú pravdu, viem že mávajú problémové životy, často majú problém s nejakou závislosťou alebo spoluzávislosťou, ale je tu aj veľa ľudí, na ktorých život s rodičom alebo rodičmi alkoholikmi nezanechal vážnejšie následky, preto som sa rozhodla napísať prácu na tuto tému, na tému čo im pomohlo zvádnuť ich život, pretože by to možno mohlo pomôcť iným dospelým deťom alkoholikom pri prekonávaní ich problémov. Tak ako píše katinka71.... veľa DDA o svojich rodičoch rozpráva v dobrom.
@katarinapol okrem iného, ale to musíš tiež vedieť, tí ľudia majú problémy s popieraním reality. Mňa by teda tá Tvoja diplomovka veľmi zaujímala, že aké závery si vyvodila. To nič neznamená, že veľa DDA rozpráva o rodičoch v dobrom.
@katarinapol prosím tá aj keď to nesúvisí s témou mozem sa tá opytat aký odbor presne a na akej univerzite študuješ a či ide o dennú formu alebo externú.pytam sa z čisto osobných dôvodov lebo má to zaujalo koli veku lebo sama som sa s touto myšlienkou pohrávala ale koli veku som ju niejak stopla.dskujem ti veľmi pekne
@mandala77 máš pravdu - popiera- je to ich obranný mechanizmus ako sa vyrovnať so situáciou - ešte nemám prácu hotovú - bude až v apríli, dakujem za záujem
@katarinapol ahoj,prosim ta, mozem si precitat tvoju pracu, ked bude hotova?dakujem
Boze... Moze byť aj nevesta alkoholika? To by som tu pisala roman..no muž svojho otca má rad.. A presne.. Obranny mechanizmus u neho funguje na 100 %....dobra téma.. Veru aj ja by som si precitala tuto diplomovku... Inač ja svokra nemám rada a ani nebudem.. Pomaly otvaram oči muzovi.. Ale ide to v milimetrovych krokoch.. Inač manzel nepije..
@katarinapol zachvíľu Ti toto stopnú. Mala by si vedieť, keď už študuješ, že existujú svojpomocné skupiny vychádzajúce z 12 krokového programu anonymných alkoholikov a jednou z nich sú Dospelé deti z alkoholických a dysfunkčných rodín. Tu máš kontakt, v Rbk sa stretáva aj živá skupina: http://www.cs-dda.eu/
V textoch tam môžeš nájsť veľa inšpirácie ako vyrastanie v takej rodine človeka ovpylvňuje v dospelosti.