Dopad rozvodu na deti

27. aug 2024

Poznáte v okolí niekoho kto zvládol rozvod tak, že to nenechalo žiadne následky na deťoch? Nemyslím pred rokom, dvoma ale také, čo už to viete zhodnotiť s odstupom času. Ja som napríklad nepoznala neproblemove dieťa z rozvedenej rodiny. Vždy skôr či neskôr boli nejaké problémy. Aj ja som z neúplnej rodiny, šialená puberta a neskôr chyba za chybou. Závidím deťom ktoré mali doma bezpečný prístav.

gribka1
27. aug 2024

Ja som z neúplnej rodiny a žiadnu šialenú pubertu za sebou nemám. Ani žiadne problémy som nerobila sebe ani nikomu inému. Nemyslíš, že to záleží na povahe? Lebo problémové deti a dospelí sú aj z komplet rodín.

ukgirls
27. aug 2024

tak lepsie b si mala zit v rodine kde sa rodicia hadaju , nebavia,podvadzaju ci inak tyraju jeden druheho? rozvod moze ale aj nemusi mat dopad na detoch-zalezi ako rodicia spolu po rozvode vychadzaju .. a to ze si mala pubertu na prd- hold to je vsetko o povahe,vplyv okolia hlavne kamaratov a vela inych faktorov

spanielka44
27. aug 2024

My sme 6 deti od 3 otcov a poviem, že je to tazke… stále otazky na rodičov prečo sa to stalo a ja to vlastne do teraz ani úplne nebiem každý mi vždy povie svoju verziu a dodnes neviem kde je pravda. Další “otec” bol alkoholik, ktorý nás nakoniec vyhodil z bytu a nasťahoval si druhu.. súrodenci o neho nemajú absolútne záujem a brata to poznačilo až tak že vlastne deti ani nechce mat. No a nakoniec ma mamina aktuálneho partnera majú spolu dvojicky a on je naozaj super, plánujem ho zavolať aj na moju svadbu miesto môjho otca 🙂 na deťoch to zanechá obrovske následky a dodnes sa zamýšľam nad tým ako by to bolo keby boli moji rodičia spolu

dadis
27. aug 2024

Ja som z kompletnej rodiny a mam za sebou sialenu pubertu tiez 😬. Moje deti rozvodom poznacene boli a aj su, pubertu vsak burlivy nemaju. Ale co narobim?. S ich otcom som nevedela zit, tak som sa rozhodla pre rozvod.

sense
27. aug 2024

Som z neúplnej rodiny a teda puberta ako každá iná žiaden extrém ani som neprišla domov tehotná v 16 ako suseda z úplnej rodiny...a ani v ďalšom živote to nebola chýba za chybou.

lavender94
27. aug 2024

Som z úplnej rodiny a puberta zle, veľmi zlé rozhodnutia mám za sebou…. Naši by lepšie urobili, keby išli od seba, lebo posledné čo som doma cítila bol nejaký bezpečný prístav. Mám veľa kamarátok z rozvedených rodín a na niekom to niečo zanechalo, niekto je úplne normálny. Niektorým vypocitavejsim deťom dosť vyhovuje mať dve dovolenky a dva krát vreckové 😂 všetko závisí od toho ako sa k sebe rodičia chovajú a či rozvod zvládnu ako dospeli ľudia alebo ako urazené egocentrické deti

hankab
27. aug 2024

Som z rozvedenej rodiny a nepovedala by som, ze na mne rozvod zanechal nejake stopy, alebo mal na mna zly vplyv. To skor nezaujem otca, ktory bol najskor, kym som bola babo 2r v zahranici, a potom ho viac zaujimali kamosi, akcie a vsetko ine ako ja. Od 5r s mamou nezil a vidali sme sa len 1 den v tyzdni, bol pre mna ako cudzi clovek a nikdy sme si nevybudovali vztah. Takze rozvod ako taky nie, ale absencia otca urcite ano.
Pobertu som mala velmi burlivu, ale v partii so mnou bolo dalsich 10 chalanov, co na tom neboli o nic lepsie a pritom boli z uplnych rodin. Jeden klamal svojich skvelych starostlivych rodicov, ze chodi hravat na gitare do kostola, a pritom lezal ozraty kazdy vikend v parku. Iny, ktoreho vychovavala mama sama, kedykolvek mu zavolala utekal domov a pekne o nej rozpraval cely cas. Puberta nie je o rozvode.

zuzudrnda
27. aug 2024

Celkom určite závisí od veku dieťaťa, spôsobu komunikácie rozvodu, vzťahu medzi rodičmi pred a po rozvode, starých rodičov na oboch stranách, kolektíve a priateľoch, ako výchovu pojme zostávajúci rodič.

jahoda34
27. aug 2024

Ja som dieťa z rozvedenej rodiny, mala som 10, sestra mala 14 (teraz mame 22 a 26). Ani na jednej nebolo "pubertalne" chovanie v zmysle nejakych vylomenim a pod. Velmi zalezi aj dovod rozvodu, u nas to bolo nasilie a alkohol, co su dost narocne situacie, jedine, v com nas to ovplyvnilo je postoj k muzom, casto skusame ich hranice, no pracujeme na sebe stale, je to velmi individualne, zalezi ake su deti, aky je dovod rozvodu, kolko maju rokov, ako to chapu. Ale poviem ti, ze vzdy je lepsie vyrastat v rozvedenej rodine ako v rodine, kde sa rodicia mali rozviest, ale nespravili to 🙂.

mira0611
27. aug 2024

Ahoj, ja som z neuplnej rodiny, bola som sice ziva v puberte, ale problemom ako alkohol, cigarety... som sa vyhybala. Ucila som sa. Piatok a sobotu som vzdy bola u kamaratkach a chodili sme na zabavy, ale vsetko s rozumom.
Tažke bolo, ked trebalo napisat sloh o rodine, alebo rodokmen robit.

Rozviedla som sa ked mal syn 12 rokov, cca.2 roky bol taky introvert, videla som mu aj smutok na ociach, ale na druhej strane mal pokoj, zmenil sa k lepsiemu, lepsie posluchal, viac pomahal, kedze jeho otex bol pasivny a castokrat sa pred synom postavil proti mne sme sa casto hadali.
Napr.o 12.00 bol u nas obed, syn pistal, nie som hladny nechcem jest, ja mu hovorim o 14.tej ideme sem a sem sadni si pekne sa napapaj, exmanzel: nenut ho, ked nechce jest, ale samozrejme akonahle sme vysli z bytu hned bol hladny.
2.priklad: ideme sa ucit, syn nechcel sa ucit, on nenut ho, aby sa ucil, ked nechce tak nechce, ale mna nezaujima, ze 7rocne dieta, sa nechce ucit, bude sa ucit a bodka.
3.priklad uprac si izbu,...nenut ho, aby upratoval!
Po rozvode sice frfle, ale spravi vsetko co mu poviem, nehada sa hodiny a pol dna. Sice musim mu 3x povedat, ze chod sa uz ucit alebo upratat izbu...ale spravi to.
Nedavno mi povedal, ze je takto lepsie.

mira0611
27. aug 2024

Este nieco, co pre mna bolo ako dieta najhorsie ohladom rozvodu, bolo, ze moji rodicia sa navzajom ohovarali a snazila sa ociernit jeden druheho, ale ja ako dieta som ich lubila a velmi ma bolelo ked matka zhadzovala otca a ohovarala ho mne, tvoj otec je takyto a onaky...a ked mi to robil otec to ma tiez velmi bolelo. Mala som pocit, ze otec ma obvinuje, kvoli spravaniu matky a matka zas naopak.
Toto svojim detom nerob! Aj keby si vedela povedat hocico na otca dietata nic nepovedz, mlc, zahryzni si do jazyka, ani kamaratkam pred detmi nich nehovor.
Oni ked vyrastu, ajtak budu vediet kto, aky je.
Oni boli zaneprazdneny tym, aby sa navzajom nenavideli, namiesto toho, aby mna lubili.

milanemila
27. aug 2024

V okruhu blizkych kamaratov mam presne 1 s nerozvedenymi rodicmi. Ostatni maju rodicov rozvedenych a nikto z nich nie je asocial, zavislak ani nic podobne, vacsina z nich su uspesni ludia 🤷🏼‍♀️

mane01
27. aug 2024

Ja som rozvedena, deti boli malinke, ked sme sa rozviedli, ani si to nepamataju. Su to rozumne deti, dcera mi sama povie, ze nevie, preco robia ludia okolo rozvodu a deti take halo, ze jej nepride, ze by nejako trpela. S otcom sa stretavaju ako casto chcu, sice cez tyzden to moc nejde, maju rozne zaujmy, kamaratov. Ja som ich vsak nikdy proti otcovi nehuckala. Je, aky je. Iny nebude, radsej som strpela nejake veci, otca maju len jedneho. Dnes uz vedia, ake ma chyby, aj tak ho lubia a on ich, aj jeho rodinu. Takze ja by som neskatulkovala…

vkatush
27. aug 2024

Akurát dnes som počúvala podcast, kde psychologička povedala vetu v zmysle, že deti rozvod netraumatizuje/nepokazí.
Čo im môže uškodiť, je to, ako sa k nemu dospelí postavia.

Poznám páry, ktoré sa rozišli "v dobrom", žiadne doťahovanie, podrazy, ostali kvázi priatelia.
Ak dieťa vidí len hádky, vydieranie, osočovanie, ak s dieťa stane bábkou či zbraňou na ublíženie bývalému partnerovi, tak jasné, že to bude mať aj nejaké následky.

vilma7
28. aug 2024

Ja som zas vyrastala v úplnej rodine, ale oveľa lepšie by nám bolo, keby sa mama s otcom alkoholikom rozviedla. Takže by som to nepaušalizovala. A puberta ma dočinenia hlavne s hormónmi a nie rodinou. Ja a sestra sme mali úplne odlišnú a vyrastali spolu v 1 rodine.

lujza123
28. aug 2024

Decka nepoznači samotný rozchod, ale to ako sa k sebe správajú dospely. Sama poznam jeden pár kde tie deti sú ťažko traumatizované, lebo ich rodičia majú nekonečné ego a pocit večnej krivdy.

sherynkamalinka
28. aug 2024

@lujza123 presne tak. Ja som x krat zatala zuby len aby bol klud a nikdy pred detmi neriesila nezhody s ex

nerko
29. aug 2024

Moji rodicia sa nerozviedli. Ale 100x radsej by som bola, keby ano. A takych pripadov v okoli mam viac.