Domov pre duševne slabších a poplatky s tým súvisiace

licious
22. apr 2015

Dobrý deň prajem. Ako začať. mám 19 rokov a 27 ročnú mentálne postihnutú sestru na dochodku. Bola už na X Y preliečeniach a nič nepomohlo a vidím ako sa mama trápi už 27 rokov. neostava asi nic iné ako umiestniť do nejakého domova. Chcem týmto pomocť hlavne mame preto prosím uvítam hociakú radu ohľadom domova pre duševne slabších, teda niesme s veľmi bohatej rodiny preto sa chcem opýtať či ak by bola umiestnena stačil by jej vlastný dochodok cca 300 eur alebo by sme museli niečo doplácať?Ak áno len tak odhadom koľko asi? Vážim si každú jednu radu. ďakujem pekne za čas.

jojake
22. apr 2015

Neviem ti poradit z vlastnej skusenosti - skus http://www.dssvolgpo.sk/ http://www.detskesrdce.eu/ Skus zavolat a opytat sa priamo. Drzim palce 🙂

licious
autor
22. apr 2015

@jojake ďakujem Vám veľmi pekne za radu 🙂 idem hneď napísať

lubkavargova1
22. apr 2015

A nejake statne davky? Skuste sa spytat na socialke ci nemate narok na nieco. Ked mozu cigani brat za kazdu blbost nejaku davku, tak preco by ste nemohli aj vy skusit sa spytat. Kazdy centik sa zide 🙂
Drzim palceky 🙂

katarinamichal
22. apr 2015

Mna napadlo-nie je niekde vo vašom okolí taký denny stacionár, alebo týždenny pre takychto ludí?Aj to by mohlo byť riešenie.

licious
autor
22. apr 2015

@lubkavargova1 Vieš čo máme určené denne 2 hodiny asistenta bohužial s ním sa nebaví. Tu ale nejde o peniaze tu ide o to že uz nemoze byt s nami je to na nevydrzanie. Preto sa zaujímam o celodennu starostlivosť.

@katarinamichal ahoj áno chodila do denneho stacionára lenže tam si namýšľala že je všetci ohováraju, pozerajú na ňu a tak vieš, to je tá porucha. Takže nepomohlo ani to.

lubkavargova1
22. apr 2015

@licious ako ja som to nemyslela v zlom, len urcitym sposobom stat by mohol tiez pomahat a nie vsetko hodit na rodiny a tie su potom financne aj psychicky aj fyzicky uplne vycerpane... a kazda pomoc ci vo forme soc.zariadeni alebo penaznej/nepenaznej davky je obrvoska pomoc

licious
autor
22. apr 2015

@lubkavargova1 nie nie voebc neberiem to v zlom. Len proste už asi chceme obaja pokoj a kľud to je viac ako nejaká pomoc a peniaze. Len preto by som asi chcel cca vedieť či sa niečo dopláca alebo tak. Teda opýtať sa niekoho kto ma s tým skúsenosti. 🙂 Ale ďakujem veľmi pekne za tvoj čas

lubkavargova1
22. apr 2015

Tak u nas take zariadnie prevadzkuje Cerveny kriz (doplaca sa vsak nehorazna suma) a druhe zariadenie kde su aj starsi ludia Arcidiezna charita (tam sa doplaca menej) Mozno, skusit aj u vas cez taketo cirkevne institucie.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
licious
autor
22. apr 2015

@lubkavargova1 a nevieš prosím ťa náhodou uplne cca o akú sumu by sa jednalo? za odpoveď veľmi ďakujem

licious
autor
22. apr 2015

@alenah31 Ahoj Alena vieš čo nieje zbavená svojprávnosti maam to nechcela pretože stále chcela aby zapadla k ostatným bohužial už sama uznala že asi to bdue potrebné spraviť. Na úrade sa pýtali či nechcu zbaviť svojprávnosti tak isto to navrhol aj psychiater s tym by nemal byt problem. A ak ano sestra by aj suhlasila lebo sama asi vie ze doma byt nemoze.a jej stav je nezmenitelny lebo to ma od narodenia, Vies co ano berie pravidelne lieky na schyzofreniu ukludnenie atd. Vies este ide o to ze jej prisudili aj peniaze na osobneho asistenta kedze by nemala byt sama doma a potrebuje cudziu pomoc prave preto sa pytam. S tvojou tetou ma to mrzi, ale aspon vies ze ked si za niecim stojis a bojujes o to tak to aj ked po dlhom case ale výjde. Dakujem pekne za tvoj komentar

dzejn80
22. apr 2015

@licious
Ahoj , neviem ti poradit konkretne v peniazoch, ale mam tiez sesteu, ktora je DMO .... viem, ze ustav sa vybavoval tazko uz len z hladiska volneho miesta, je dospela, takze bohuzial, ustav sa uvolni, len ak niekto zomrie ☹ vidim, ze ste z vychodu, my sme v BA, tak myslim, ze aj rozdiel v peniazoch bude priepastny. Moja sestra je teraz v tzv. podporovanom byvani, je to pre takych, ktori dokazu ako-tak fungovat samostatne, tiez ma asistenta, ktori s nou chodi nakupovat, cestuje mhd, atd. Urcite na to doplacaju rodicia este nad ramec jej dochodku, ale je to menej ako ustav.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
22. apr 2015

Najlepšie je sa opýtať na Urade prace a na samosprávnom kraji, oni majú zoznam všetkých zariadeni v kraji, poradiť by ti mala aj jej psychiatricka

ettel
22. apr 2015

ahoj, treba si pozrieť u vás v okrese, kde sú takéto zariadenia a ÍSŤ SA OSOBNE presvedčiť ako to tam vyzerá a aké peniaze vás to bude stáť, ak to nebude len nejaký denný stacionár , tak tých 300 € vám stačiť nebude, my sme toto riešili asi pred štvrť rokom a teraz sa skladáme všetci súrodenci a doplácame, ale v niektorých zariadeniach požadovali, niečo ako "vstupný dar", - dvojnásobok mesačných poplatkov, a niektoré boli strašné, že by si tam nikoho nechcela nechať, ináč vyzerajú fotky a ináč realita - pachy, zvuky a tak. držím vám palce, aby ste to zvládli

vreckovka2
22. apr 2015

@alenah31 nie, nemusi byt zbavena sposobilosti na pravne ukony ak chce byt v celorocnom zariadeni...To platilo volakedy davno a nastastie je tato doba uz prec...
@licious mam pocit, ze to troska pleties, lebo mentalne postihnutie a dusevna porucha su dve rozne veci. samozrejme sa nevylucuju. moze mat sestra aj mentalne postihnutie a aj dusevnu poruchu. Obrat sa bud na samospravny kraj - vysvetlia ti cely postup. alebo si skus ujasnit ake problemy ma tvoja sestra a nakontaktovat sa na organizaciu, ktora sa zaobera danou skupinou ludi a poradia ti. Pripadne mi napis IP, poradim ti co a ako. nemusite ju davat zbavovat sposobilosti na pravne ukony. Aj keby ste ju dali zbavit, nemozete ju bez jej suhlasu umiestnit do zariadenia socialnych sluzieb. Takze zbavenie sposobilosti vobec nic neriesi.

svetluska82
22. apr 2015

@licious skus domov socialnych sluzieb. Tammaju takych klientov

licious
autor
22. apr 2015

@vreckovka2 ahoj vieš čo ona ma mozgovú diskfunkciu a schyzofréniu. Moj mail je P.filipovic@centrum.sk
Napišeš mi prosím tvoj mail ak by som nahodou niečo nevedel? Veľmi pekne ďakujem za tvoj čas.

@ettel Ano urcite sa tam pojdeme pozriet vies ale asi ta byrokracia na zaciatku bude strasne dlhá.

tova
22. apr 2015

@licious nic sa nedoplaca, su tam aj zverejnene poplatky ale z tych 300 eur by to vystacilo zhruba, plus je vidiet poradovnik teraz 4 ludia. (zalezi aj aky stupen starostlivosti potrebuje cakatel)http://www.dsssemsa.euweb.cz/

licious
autor
23. apr 2015

@tova Tak teraz si mi strašne pomohla... Prosím ťa nemáš náhodou ešte nejake stranky? lebo vidim ze tam cakaju uz asi pol roka. Velmi pekne dakujem

tova
23. apr 2015

@licious kek je to tazsi pripad a neuvolni sa miesto tak asi cakaju dlhsie, ked sa uvolni miesto pre lahsi pripad a prave take miesto potrebujete mozno sa bude cakat menej (preskocite poradie) skus sa tam priamo informovat

klara308
23. apr 2015

Mám otázku ohľadne ústavnej starostlivosti pre mentálne postihnuté detičky, máte niektoré mamičky s takými zariadeniami skúsenosti? ako sa tam o deti starajú a aké sú možnosti? študujem sociálnu prácu a Ústavná starostlivosť je mojou témou. do práce by som chcela vložiť aj reálne pohľady matiek...... nielen to "múdre" čo je popísané v knihách a zákonoch..... predpokladám že Slovenská realita je úplne iná.... ˇVopred Vám ďakujem za Vaše názory, veľmi si ich cením.....