Domáce práce - žena verzus muž

23. nov 2020

Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?

ninusa221
23. nov 2020

Tak keď že si na MK tak podla mna je to normalne a ešte ked zarába ale zas aspon ten riad by mohol... my nemame deti a tiez sa snim hadam že mu slúžku robim a on stale ved ja nakúpim odveziem zaveziem takze mam to rovnako len bez tych deti... my skor jeho nove auto mame ako dieta to je nenormálne čo on dorába🙄

anjelicek26
23. nov 2020

No ja by som povedala, ze ano... Muz pracuje, vela cestuje, dohliada na stavbu, vybavovacky, nakupy, rozvaza ta kam treba, dokonca kazdy vecer vari (normalne delenie jeden vari druhy spratava - co je na tom divne??). Robi fakt vela. Ty si len na materskej. Nijako to nezlahcujem, ale ak je jedno dieta skolak a druhe malicke, tak mas kopu casu na vsetko. Penazi mate dost, ulahci si to, ako sa da - robot na umyvanie a vysavanie, susicka na pradlo, chlapici na umyvanie okien raz za cas, ak sa da raz v tyzdni upratovacka, co porobi kupelky, spravi to cistenie od zakladov. Chlapi tiez nie su stroje... Samozrejme, ze cez vikend by sa mal podielat na vsetkom, ale radsej si zariadit vsetko ked sa da cez tyzden a vikendy travit vyletovanim, spolocne stravenym casom a uzivanim si jeden druheho. Pre mna materska bol neskutocne oddychovy cas, kedy som vsetko stihala... som nieco cez styri roky nazad v praci a je to iny kolotoc.

autor
23. nov 2020

@ninusa221 no presne, to su jeho argumenty, on jazdi a nakupuje

autor
23. nov 2020

@anjelicek26 ale mna ide trafit slak, ked viem, ze ja som sa cely den nezastavila, ok, on bol tiez v praci, ale o siedmej uz lezi pri telke a ja ukladam deti a potom este spratavam kuchynu po styroch ludoch.

anjelicek26
23. nov 2020

Podla mna mas absolutne skreslenu predstavu o tom, co si ty predstavujes pod "cely den som sa nezastavila" a co ma on ako "cely den som si nesadol". Ak budes takto pokracovat, tak tvoj muz dostatne v snahe ti vyhoviet totalny burn out. Na materskej je uplne ine "pracovne tempo", plne radosti, zmeny, individualnej tvorby, pozitivnych momentov. Robis to sama pre seba, pre vas, s laskou. Chapem, ze obcas si clovek ponadava, kolko toho je, ale ze by ma slak triafal? Pracujem, deti mame styri, taham domacnost, muz je 12h denne mimo, len aby mas predstavu, deti chodia na 17 kruzkov v tyzdni (teraz vdaka bohu len 4, lebo corona). Som doslova taxik a ucitelka v jednom. Nemala by som to porovnavat, viem, kazdy ma ine limity toho, s coho je unaveny. Ale treba sa tomu prestat tak poddavat. Nie je to nic, co by si nemala zvladat objemom povinnosti. Ja som za rovnocenne partnerstva, ale vzdy v ramci moznosti fyzickych a psychickych. Pritlacis ho viac a prestane ti slobodne dychat. Co ja vecer chcem, aby precital detom rozpravku, aby ma objal, aby sme sa spolu navecerali. Na tom mi zalezi. Chcem, aby vikendy travil s nami, aby sme si ich uzivali v ramci moznosti spolu, dohnali cas, ktory cez tyzden nemame. Mame sa dobre, lubime sa, doplname sa. Nemusi to tak vyhovovat kazdemu. Mne ano. Podla mna ani nevies presne definovat, co vlastne chces, je to len frustracia, unava.

vivaa12
23. nov 2020

@anjelicek26 vazne? Zena si sama robi deti aby sa sama o ne starala? Praca v domacnosti nie je praca? Zena aj ked chodi do prace vacsinou sa sama musi starat o deti domacnost lebo chlap chodi do prace... Mam taky pocit ze zeny si samy za to mozu ze su na vsetko samy lebo ked maju taky pristup ako ty tak je to presne o tom co ty pises

777januska777
23. nov 2020

Ja by som v tomto prípade muža netlačila cez týždeň do domácich prác, skôr by som od neho chcela nech sa venuje deťom (cez vikend nwn ako to mate to nebudem komentovať). Ja osobne som veľmi rada, ak sa muž venuje deťom a ja si kľudne porobím veci, vtedy je to pre mňa taky relax a deti sú radi s ockom.

anjelicek26
23. nov 2020

@vivaa12 oboje je práca. Preto tlačiť jedného, nech robí oboje, keď to nie je potrebné a je viditeľné unavený a má toho aj tak dost je proste sebecke. Keď budú pracovať obaja tak ten pomer budú musieť zrovnať, aby to stihali, ale to nie je situácia dnes a ani zajtra.

janinah
24. nov 2020

Okrem toho čo zvládaš ty /dve deti a domácnosť/ som ja zvládala ešte pracovné víkendy vo svokrinom domisku a prácu na velkej záhrade.O večeri manželom uvarenej som mohla len snívať,občas deti okúpal.Nákup ak som nechcela mať večer o 18tej,tak som chodila sama s dvoma deťmi.Rozprávku aj šiel čítať,zaspal skôr ako deti.Ale on makal v práci aj na svokrinom gazdovstve.Tvoj muž robí dosť.Ber to ako prácu pre rodinu,nie si úkolovaná,čo neurobíš dnes to počká na zajtra,chce to len lepší systém a nechcieť byť dokonalou ani mať dokonalú domácnosť.Sú to krásne roky,to zistíš až s odstupom času,nekaz si to nervovaním sa pre nepodstatné maličkosti.

miadi
24. nov 2020

Neviem ci si narocna. Mozno aj si Lebo vari😁to je super .Ja by som len chcela nech sa viac venuje detom inak to je celkom fajn podelene u vas. Pri mm by Ta piclo nevari ked tak len sebe prazenicu.,Nezje nic zo vcera cize vsetko musim varit prenho cerstve ..Zemiaiove pyre ked urobim o 2 poobede tak vecer nechce ze to je fuj stare.. urobim mu aj homara a on povie ze Neviem varit. Nic mu nechuti lebo on chce nieco v style tv celebrity chef . Slovenske jedlo vobec nema rad. Ale ked raz za rok nieco urobi tak je to naj na svete 😆u nas starsiu uspava mm kedze maleho uspavam kojenim..ak niekedy maly zaspi skor tak uspavam aj malu lebo to jej robi radost. Kto u vas viac frfle ty ci on? Mohli by ste sa dohodnut na 1 veci ktoru zmenite aby ste boli obaja spokojni. Trebars ze ty kym upraces po veceri bez frflania ked on nebude na mobile ale s detmi sa hrat. Ze relax uplny až ked budu deti spat. Ja nemam rada ked mm upratuje Leo on Proste vyhadzuje moje veci 😆Veniec na dvere kvety dekoracie hracky ..Nemam nic proti narocnosti ale treba selektovat koli comu sa oplati hadat a koli comu nie.

karhu
24. nov 2020

v klude by ti mohol pomahat ci uz s detmi alebo s domacimi pracami...moj ma dlhsiu pracovnu dobu - 12h, niekedy aj dlhsie.. a pracuje fyzicky, casto odchadza ked este spime a pride, ked uz spime..ale ked ma volno, alebo pride nahodou skor, pomaha s dietatom aj s domacnostou..pomaha pretoze jedno aj druhe je aj jeho

zuzanka.zuzu
24. nov 2020

mne to príde akurát 🙊 ak ešte aj niečo porobí keď mu povieš - typu navŕtať poličky, utesniť kvapkajúci kohútik, tak potom je to v poriadku. už by som mu nedávala viac "jeho" deľby práce, podľa mňa ste obaja približne rovnako....
(plus ešte aj dobre zarobí, čo niektoré ako vidím na MK doma otročia a dostanú almužnu od otca roka)

lintu
24. nov 2020

Neviem, ale z toho popisu nemám dojem, že máš doma nejakého lenivca. Svojím spôsobom sa snaží. Tiež ma určitý stereotyp, na ktorý by sa mohol sťažovať.
Samozrejme situácia bude trochu iná, keď budete obaja pracovať.

Čisto teoreticky nenakladáš si toho za deň priveľa? Napr. variť sa dá aj na viac dní, rovnako ako robiť drobné nákupy.

cookie29
24. nov 2020

No ja mám tiež pocit že robí svoj diel. Skôr by som povedala že u Teba je nejaký pocit frustrácie pretože jeho robota je ohraničená. Proste on ma “padla” a Ty nie, čo je bohužiaľ charakteristické pre starosť o domácnosť. Vždy niečo treba a tu urobenú robotu väčšinou nevidno len tu neurobenú. Podľa mna je problém nie v deľbe práce ale v Tvojom pocite. Áno existuje aj matersky burn Out. Možno sa s MM dohodnúť na nejakom čase len pre Teba. Aby so aj Ty mohla vypnúť a vypadnúť z kolotoča. Napríklad hodinka -dve v sobotu nech môžeš za kamoskou športovať ku kadernícke... bez deti čas len pre Teba aby si aj ty mala ten pocit že padla

halabolka
24. nov 2020

Podla mna sa nie je velmi na co stazovat, maloktory muz ti v dnesnej dobe navari veceru co i len raz za mesiac, a ty to mas takmer pravidelne. Vazila by som si to. U vas je problem v tom, ako pise
@cookie29 ze on pride z prace a je tam ten psychologicky moment, ze uz ma to “horsie” z dna za sebou. Potom uz len vypomaha a nenahana sa, kym ty to mas az kym si ides lahnut. Mozno by som ho skusila milo poprosit, ked nieco potrebujem, aby to spravil za mna. Ale nepodrypavala by som, ze malo pomaha. To so mozu povedat zeny, ktorych chlapi nemaju zaujem vobec ani o deti a domacnost je pre nich “zenska praca”.

goodidea
24. nov 2020

Tu skrátka také náročné ženy 🙂 ja som pri mojej tiež celý deň kocikoval do kopy aj 8 hod denne a v noci ešte uspaval aj tak bolo málo ....ale veď ženské hormóny viete ako

autor
24. nov 2020

@cookie29 asi si to vystihla presne a doteraz som si to neuvedimila, ze je presne problem v tom, ze jemu prichodom domov padla a mne nie

autor
24. nov 2020

Kazdopadne vam dakujem za nazory a z kazdeho si cosi odnasam

majkeel
24. nov 2020

To je tak, ked chce clovek vsetko naraz. Aj stavat dom, aj byt na materskej.
To ako to ma ten druhy, zistite, az ked si vymenite ulohy. Ze pojdes do prace, odpracujes 8 hodin, odsoferujes dalsie dve, musis doniest taky plat ako on, budes popri tom stavat dom a este zastanes polku domacich prac, kym on bude doma s detmi.
A zistis, ze budes viac strhana ako si dnes. Lebo v praci mas terminy, doma ti nik nestoji na krku, ze musi byt povysavane dnes a nestaci v sobotu atd. Si vystresovana zo zodpovednosti za viac ludi, lebo ked nezarobis, nebude tento mesiac z coho zit. A ze byt s detmi je pre tvoj zivot vacsi prinos, ako pracovat denno denne za peniaze, ktore kazdy mesiac niekam zmiznu, ze praca je iba nutne zlo a nikoho neuspokojuje.
Mozno mas zle zorganizovany cas a nieco robis zbytocne iba kvoli perfekcionizmu. Var do zasoby, nezehli zbytocne, velke upratovanie majte cez vikend, v tyzdni iba nutne minimum.

saja1
24. nov 2020

Myslim ze problem je v tom ze ty nemas ziadny oddych, nie v tom ze by muz malo robil. Poznam to, ved som "len doma", muz prisiel z prace, vylozil nohy ze oddychuje. Mne by stacilo keby malu dva krat do tyzdna zobral von, kym si v klude nieco porobim. Potom sme si vymenili ulohy - a hadaj co. Hned ako som prisla z prace, muz vylozil nohy- musi oddychovat 😂 myslim ze v tomto zena vzdy taha za kratsi koniec.

pohodacka03
24. nov 2020

Moj manzel sa mi snazi pomahat aj s domacnostou a dietatom. Cestuje viac ako hodinu za pracou. Ale ked pride okolo pol 5 domov, tak hned berie malu a ide sa s nou hrat. Cize cas kym nejde mala spinkat su/sme spolu pokial jeden z nas nema nieco na praci. Veceru si spravi sam, alebo zje co je z obeda, alebo ma poprosi nech mu nieco prichystam, pripadne chysta niecom obom. Malu kupeme spolu, aj ju ukladame spat spolu. Ked bola mensia a zaspavala na rukach, uspaval ju on. Dokaze dat malej papat, povysavat... nejako my neriesime co kto spravi. Nabytok zvykneme skladat spolu a ked treba nieco robit okolo domu tiez mu pomozem. Viac menej robime vela veci spolu. Dokaze ma rozculit ked nechava po sebe veci hore dole vsade, ale zvykam si na to, popratam vsetko naraz, neriesim. Ked nevladzem lebo mala chce maju pozornost nonstop, tak nepratam, necham vsetko tak.

fkata
24. nov 2020

Podľa mňa robí dosť. Môj manžel je policajt, s nevypočítateľnými smenami a okrem toho, že sa pohrá a okúpe malého, nerobí vôbec nič. V podstate, ani to nechcem od neho.
Ja som doma s malým, cez deň stíham toho, celkom dosť a aj večer. Akurát v poslednej dobe rieši nákup cestou z práce, ale nadšená z toho nie som.

alby2014
24. nov 2020

My sme tento problem vyriesili jednoducho, mycka, roboticky vysavac, susicka, dievca na urpatovanie raz do tyzdna. Popravde, ked muz vari veceru, co robi aj moj, tak, ze ja spratam, mne pride normalne. Muz fakt robi dlho a robi tazke IT na veducej pozicii, cize riadi ludi aj programuje k tomu. U nas to vyzera tak, ze chalanov nosi do skolky on, lebo ja odchadzam do rpace skor cca o pol hodku, zo skolky berem ja, muz dojde spravi veceru a to prichadza domov kolo 18.30 a vecere nehrotime v zmysle, ze musia byt teple, ja spratam do mycky tych par riadov, deti nasledne citam rozpravku mladsiemu a ukladam ho, on starsiemu este stale nam totiz nespia v jednej izbe a mladsi chodi spat trosick skor. O 20tej mame vylozene nohy a pijeme vino. :D Jedine, co je cisto na mojej hlave je pranie, lebo muz si mysli, ze pracka je smrrrrrrrrrrrt. Popravde, co by ti pomohlo je skor cas pre seba, ja som chodila behat, resp. cvicit. A to dieva na upratovanie, proste mne upratovanie nestoji za to, aby sme tym zabijali sobotu, alebo sa kvoli tomu hadali. Este riesi aj dom, co staviate, mne stacilo, ekd sme prerabali byt a cele to mal na hlave muz, chudak. Mozno ide aj o to, aby si ty zvonila. Ja chcem doma klud, pohodu a nejaka vybliskana domacnost ma nestve a nestoji mi na tom ego.

nyusika
24. nov 2020

@halabolka je ich oveľa viac, ako si mnoho z vás dokáže predstaviť.
Ale väčšina žien je naučená ofukovať svojich pracujúcich manželov, lebo tak sa to patrí.
Kym je ale muž v práci, rovnako plnohodnotne maká aj žena.
A keď muža unavuje taká jednoduchá činnosť, ako vziať dieťa po práci na prechádzku, aby sa žena mohla hodinku venovať sebe, niečo nie je v poriadku
Stupídne kecy o tomto, že muž zarába a žena mu má za to lízať zadok od vďačnosti sú už dávno neplatiaci argument

kofilka33
24. nov 2020

My to máme podelené a berie to ako samozrejmosť a nemusím ho do ničoho nútiť alebo prosiť.Napr.on vysáva ja zmyvam,ja nalozim umývačku on vyloží,on poutiera prach ja pozmyvam....Raz keď žijeme spolu v jednej domácnosti tak sa musíme aj spolu postarať .A to isté sa týka aj prác okolo domu a v záhrade

jaja23
24. nov 2020

Ja doma robím úplne všetko. Varím, upratujem, vynášam smeti, nakupujem, periem a neviem co všetko. Umývam riad, a podobne. Muž pracuje a venuje sa malému keď treba. Občas v letím, že mám toho veľa a on si ani šálku od kávy neumyje. Chvíľu sa snaží a potom je to o tom istom zase.

nikiki29
24. nov 2020

Z toho čo píšeš nemám pocit, že by nepomáhal vôbec. Podľa mňa je to tak akurát na pracujúceho chlapa. Deti ti vezme von aby si si oddýchla? Pohrá sa s nimi trochu po práci? A odloží špinavé ponožky spod gauča? Lebo môj napríklad nie 😂
Ale teda aby som mu nekrivdila, vynáša smeti a venčí psa (5 minút aj s cestou z bytu von), navarí keď ho poprosím, aj uprace keď treba, ale treba mu presne povedať že toto konkrétne by som potrebovala pomôcť, sám od seba nie...

lusyc
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nyusika
24. nov 2020

@nikiki29 ja si myslím, že na chode domácnosti sa podieľa sakra málo.
To, že chodí do zamestnania neznamená, že jeho žena doma hovno robí. Robí sakra veľa.
Akurát má za to, čo robí, máličko zaplatené

bodkolienka81
24. nov 2020

Preco uz o 19tej ukladas deti? Nech im muz cita rozpravku/pozeraju spolu vecernicek a Ty mozes spratavat, ak chces (alebo sa naucte kazdy odniest svoj tanier hned po dojedeni a je upratane..). Potom spolu ulozite deti spat a mozete obaja spolu vylozit nohy.. Domacnost si zautomatizujte, roboticky vysavac, susicka.. odpadne kopec "kazdodennej" roboty a mozes si cez den trocha oddychnut.. Viac ako na domacnost by som sa zamerala na venovanie casu jeden druhemu a spolocne detom..