Domáce násilie - týranie

11. jún 2024

Dozvedela som sa nedávno, že jedna osoba zo vzdialenejšej rodiny zažívala v detstve/ puberte domáce násilie a fyzické týranie zo strany otca.
V tej rodine nebolo viac vecí v poriadku, no aj tak ma to šokovalo a prišlo mi to ľúto, nebola by som to o nich povedala... Okrem fyzického týrania tam bolo prítomné aj psychické a ekonomické. Nakoniec sa rodičia rozviedli ale predchádzali tomu roky teroru zo strany otca.
Je to samozrejme veľký problém v našej spoločnosti. Ale ja som sa doteraz nestretla s tým osobne až do takej miery.. Máte osobnú skúsenosť alebo stretli ste sa s týraním a násilím v rodinách vo svojom okolí?

22abigail22
11. jún 2024

Poviem iba koľko, že som osobne zažila psychické ale aj fyzické týranie zo strany matky a poznačilo ma do konca života. 😶

autor
11. jún 2024

@22abigail22 to mi je ľúto 😔 skúsila si terapie? U kvalitného odborníka to vie veľmi pomôcť.

mimusha3
11. jún 2024

Tiež ma týrala psychicky i fyzicky vlastná matka. Mám čochvíľa 40 rokov a zničený celý život..
A áno chodila som aj k psychologičke, ale nemám pocit, že by mi to pomáhalo..

dettilv
11. jún 2024

Tiez mám zlú skúsenosť zo strany otca😕a veru ma to poznacilo na celý zivot

zuzulkika
11. jún 2024

Až mi prišlo ťažko...,že matka robila zle...je mi veľmi ľúto,že ste to zažili,tiež som nemala ideál u mamu,ale až takto isto nie😔

autor
11. jún 2024

@mimusha3 to ma mrzi, neviem si to predstaviť, lebo mama je najblizsia osoba tomu dieťaťu. Ak smiem vedieť, ako sa to u teba prejavuje, že máš zničený život?
@dettilv hmm... asi je tých prípadov viac ako si myslíme 🙁 A našla si si partnera, založila rodinu?

caroline_
11. jún 2024

Mna otec nebil ale matku mlatil a znásilnoval predomnou, taktiež jej odopieral peniaze. Všetci susedia o tom vedeli, ved mala bytovka a steny tenké a hovno s tým robili. A aj podľa nejakých štatistik je tuším násilie v každej 3.? rodine..

vilma7
11. jún 2024

Tam môj názor.je žiaľ taký, že jedno, druhé alebo rôzne formy týrania zažili v minulostí veľké počty rodín, deti, ženy, dokonca aj muži.
A áno, aj v našej rodine boli formy násilia, aj u sesternici a žiaľ, nikto s tým nič nerobil.

autor
11. jún 2024

@caroline_ @vilma7 to je hrozne a najhoršie asi žiť tej bezbrannosti, frustracii a nikto to nerieši 😔

vilma7
11. jún 2024

Mohli to.rodicia riešiť, nemali záujem. Ale takých je aj dnes kopec rodín...žena nemá kam s deťmi odísť, tak doma trpí. To je žiaľ realita , smutná realita.

ejbyk
11. jún 2024

Veľmi ťažko sa čítajú vaše slová tie čo ste boli akokoľvek týrané je mi to úprimne ľúto a verím že teraz máte šťastnejší život.
u nás doma v živote nepamätám že by bol akúkoľvek náznak agresivity nadávky...otca som v živote nevidela vypiť ani len nealko pivo. Mňa by útoky v rodine aj napríklad už v tej mojej ktorú mám zlomili...klobúk dole aké silné ste.

mimusha3
11. jún 2024

Keďže bitky, ponižovanie a nadávky boli na dennom poriadku, v 18 som ušla z domu a chytila som sa prvého chlapa, ktorého som stretla.. To je na dlho. Ale teda okrem iného mám v hlave nastavené, že som nikto, nezaslúžim si nič dobré, som perfekcionista a keď sa mi nepodarí čo chcem aby sa mi podarilo, súhlasím s tým čo mi matka vtĺkala do hlavy. Nemám žiadnu sebadôveru. Zo všetkého mám strach atď..

22abigail22
11. jún 2024

Nie nakoľko mi príde zbytočne rozprávať cudzej osobe o svojich problémoch. Rozprávaním minulosť nezmení. 🤷‍♀️
Keď rozprávam otom tak mi je práveže 1000krát horšie. 😬

autor
11. jún 2024

@mimusha3 aj tak si silná, že si to vydržala do 18-tky a nakoniec odišla u domu. To nie je zdravé prostredie pre nikoho 🙁 Videla som raz taký obrázok, že keď rodičia týrajú dieťa, tak dieťa ich neprestane mať rado, ono začne nenávidieť seba 😢😭 Prajem ti, aby si sa hoci pomalými krokmi a trebárs aj s odbornou pomoc dostala zo všetkých tráum a zranení 🍀❤️
@22abigail22 to je v poriadku, znamená to, že nie si pripravená otvárať staré rany 😢

damian85
11. jún 2024

V prvom rade treba rozlišovať skutočné násilie v rodinách , ako tu opísali diskutujúce a potom pocit násilia. Čítal som desiatky vyjadrení k rozvodu a mnohokrát sa tam slovo násilie , tyranie - našlo. Hold nesúhlas s názorom druhého , poprípade hádka nie je hneď domáce násilie nedajbože týranie. Je mnoho ľudí , ktorý si prečíta nejakú FB skupinu a už má pocit že je obeťou tyrana .

lujza123
11. jún 2024

Ano, kamarátka bola v takom vzťahu pár rokov, nedalo sa jej pomôcť a dostať ju z toho, mohli sme sa všetci aj rozkrájat.

Hrozný pocit bezmocnosti ked vidíš ako tvojim milovaným niekto ubližuje a nedokážeš tomu zabrániť ani nijako pomôcť

lavender94
12. jún 2024

Strašne ťažko sa mi čítala táto téma. Nedokážem si predstaviť, že by sa toto stalo mne, alebo že by som sa takto ja alebo muž správali k našemu dieťaťu. Je to proste pre mňa nepredstaviteľne a vidím, že to vôbec nie je take ojedinele :(

mimusha3
12. jún 2024

Nenávidím sa, to je jasné. Vždy keď sa niečo stane obviňujem seba. A strašne sa ľutujem. Bohužiaľ neviem čo s tým urobiť.. Ale že by som mamu mala nejako extra rada, neviem.. Najradšej by som sa od nej úplne odstrihla.
Ďakujem ti, ale už neverím, že to bude lepšie..

lulu0123
12. jún 2024

Ano,stretla som sa s tym v rodine. A zaujimave je, ze o tom nikto zvonku netusil.Nastastie matka nasla tu silu a rozviedla sa s nim. A az nasledne, boli schopni rozpravat o tom, co sa im dialo. Prislo mi to hrozne. Normalne sme sa stretavali, navstevovali a o nicom sme netusili. Dokonca sme tam ako deti parkrat prespali. A to bolo tyranie fyzicke, manzelky aj deti. Synovi napriklad zlomil ruku.

kacena2022
12. jún 2024

Smutné že okolie si to nevšíma keď rodičia tyraju svoje deti alebo muž ženu.Keby bol niekto takéto týranie nahlásil,mohlo by dopadnúť ich osud úplne ináč.Je mi ľúto hlavne tich detí čo si musia vytrpieť s tyranom.