Dom

michaltat
3. jan 2022

Ahojte

Sme styria surodenci. Mama byva v poschodom dome sama, nakolko otec zomrel pred tromi rokmi. Kazdy surodenec byva od mami 400 km .
Mame kazdy vlastne byvanie. Ja som z bratom financne o nieco lepsie na tom ako moje dve sestry.
Problem nastal v tom, ze pred par rokmi si sestra prerobila poschodie, no odisla do bytu byvat nakolko to rodicia nechceli prepisat .
Teraz vyrukovali sestry s tym, ze jedna sestra bude mat vrch, ktory si prerobila a urobi si vlastny vchod a druha bude na prizemi z mamou. Chodia tak raz za mesiac.Jedna sestra nema vobec deti,Mne z bratom navrhuju prerobit si pokrovie. Dom je na mamu pisani.

barbora0308
3. jan 2022

@michaltat a mas nejaku otazku ohladom tejto situacie alebo si sa chcela iba postazovat? 😊 Lebo z konceptu neviem posudit, ci by si potrebovala v niecom poradit...

luccija
3. jan 2022

A otázka?ty nechceš či čo sa Ti nepáči?takže sestra sa vracia na stalo domov a bude bývať s mamou či to len, keď príde na návštevu?Tak či tak o pár rokov buď jeden vyplatí ostatných, alebo sa dom preda ja by som tam dočasne rekonštrukcie nerobila asi tam chodíte len pár x do roka

daniela1911
3. jan 2022

@michaltat pre mňa osobne blbost. Zažila som niečo podobné v rodine. Vypálilo to potom ešte inak…
Prepísať dom na dve sestry 50:50. Mame doživotne právo. Vás dvoch vyplatiť.
+ Dohodnut sa na starostlivosti o mamu, finančne aj morálne.

michaltat
autor
3. jan 2022

@luccija Len na navstevu byvat tam nebude ani jedna ani druha

michaltat
autor
3. jan 2022

@barbora0308
@barbora0308 Chcem poradit ako postupovat z bratom nesuhlasime, no mamu manipuluju a diktuju jej co ma robit

nelca84
3. jan 2022

@michaltat a ako by vas k tomu mohli prinutit? nechcete prerabat, tak nebudete. Ci?

michaltat
autor
3. jan 2022

@nelca84 Mama uz cez 70 rokov.Po smrti otca zacali od sestier hadky a manipulacie a huckanie proti nam dvom

nelca84
3. jan 2022

@michaltat dom nie je tvoj, ty nemusis nic prerabat. Neviem v com je vlastne problem.

marca12
3. jan 2022

@michaltat Apotrebujes taketo hadky? Nech sa zadrhnu s domom.

abbey1
3. jan 2022

@michaltat Dom je mamin. Môže si s ním robiť, čo chce. Nech na ňom prerába kto chce, čo chce. Ešte sa im to raz pri dedičskom môže vypomstiť. Vy keď nechcete, neinvestuje. Nevidím dôvod, aby som investovala peniaze do nehnuteľnosti, ktorá nie je moja a nebývam v nej.

dzejn80
3. jan 2022

@michaltat cize ty sa bojis, ze mamu nahovoria aby prepisala na nich a tebe s bratim nezostane nic dedit?

michaltat
autor
3. jan 2022

@dzejn80 ano
keby tam isli byvat , ale oni kalkuluju.Normalni clovek sa podeli medzi styrmi rep. dohodne.

h2
3. jan 2022

@michaltat Nechápem, v čom je vlastne problém. Či v tom, že sa bojíš, že sestry zmanipulujú mamu, aby prepísala dom len na nich dve? Alebo v tom, že ak tam oni investujú, chú, aby ste to aj vy urobili? Alebo v tom, že jedna sestra zabrala jedno poschodie, druhá druhé a Vám obom s bratom zostane len podkrovie a aj to spolu? Skús napísať, čo Ťa vlastne na celej situácii trápi, lebo takto ťažko radiť.

h2
3. jan 2022

@michaltat Teraz čítam, že teda asi to bude to, že sa bojíš, že mama im prepíše dom. A je to reálne? Máte vy s bratom s mamou zlý vzťah? Prečo by to mama urobila?

abbey1
3. jan 2022

Ako rodiča by ma šľahlo, ak by ešte za môjho života moje deti rozoberali môj majetok.

nelca84
3. jan 2022

@h2 no clovek aby tu aj myslienky vedel citat 🙂

michaltat
autor
3. jan 2022

@h2
@h2 prizemie prerobili rodicia, sestra nema nikoho ani rodinu ma vlastnu izbu na sestrinom poschodi.My z bratom nemozme prist rovnako nakolko spime v obyvacke na prizemi

michaltat
autor
3. jan 2022

Vobec sa mi to nepaci ved mama este zije co riesia

michaltat
autor
3. jan 2022

Co robit ako sa branit z bratom

simca06022011
3. jan 2022

Neviem co konkretne je problem. Proti comu sa chcete branit?
No kedze mam surodencov a mam aj mamu, nemala by som problem ist za mamou a povedat v klude, ze sestram ide v prvom rade o to, aby si rozdelili dom dve a vas chcu vysackovat. Ak sa chce zachovat mama fer a necha so svojou nehnutelnostou toto robit, tak nech je spravodliva a rozdeli to 4 detom. Na prerabke nejakeho podkrovia na nehnutelnosti, ktoru si daju sestry na polovicu by som sa nepodielala, divim sa sestram, neviem o com im ide, ci idu prepisovat ten dom na seba, alebo proste to chcu prerobit z nejakeho ineho dovodu. A iste by som neprerabala nic, kam ani nemozem ist, lebo spim na gauci v obyvacke... Ak by islo o to "prerobit dom" mame, a chodit tam na vikendy, mal by sa prerobit komplet a naklady by isli napr deleno 4, s tym ze dom by ste mali aj tak vsetci styria (skor ci neskor).

pbra40
3. jan 2022

@michaltat mama je vlastnicka celeho domu? Lebo po smrti otca ste mali urcity podiel dedit aj vy, deti.

abbey1
3. jan 2022

@michaltat Pred čím sa chceš S bratom brániť? Mama ma 70, nie 110.
Snáď nie je zbavená svojprávnosti. Môžeš sa s ňou i so súrodencami porozprávať o svojich obavách.Ale to je tak všetko.
Mama môže kľudne dom darovať bezdomovcom, prepiť, predať a ísť na cestu okolo sveta. Je to jej dom. Čo všetci riešite?

acrobaleno
3. jan 2022

@michaltat Veď neprebehlo dedičské konanie po tvojom otcovi? Polovica je tvojej matky z BSM a druhá mala ísť do dedičstva, kde by sa to malo vysporiadať. A čo sa týka prerábky, nič neprerábajte. Aj tak si nepomôžete. Ona môže so svojím domom nakladať ako chce. AJ keby ho darovala sestrám.

michaltat
autor
3. jan 2022

@pbra40 Mama je vlastnicka otec to prepisal nanu no pozemok sme dedili na styri casti

daniela1911
3. jan 2022

@michaltat a prečo to prepísal len na ňu? Možno vedeli prečo..

h2
3. jan 2022

@michaltat Čiže ide aj o to, že keď vy s bratom chcete prísť, tak nemáte kde spať? No tak keď si sestra vedela zainvestovať do prerábky poschodia a druhá tam (v "jej" časti) tiež spí a dole sa dá spať už len v obývačke a vy s bratom ste na tom finančne lepšie, zainvestujte aj vy a spravte si hore každý svoju izbu, kde budete môcť spať, keď prídete za mamou. Investovať tam nechceš a bojíš sa, že setry, ktoré sa tam aj o niečo postarali, mamu zmanipulujú. 🙄

daniela1911
3. jan 2022

@michaltat napísala som ti, máš možnosť buď to nechať tak - šak mama vám žije, buďte vďační.
Alebo zorganizovať stretnutie všetkých a dohodnut sa, čo píšem vyššie.

michaltat
autor
3. jan 2022

druha sestra tam neinvestovala nic

sasa1310
3. jan 2022

@michaltat neurobíš nič. Buď budete všetci štyria zákonne dediť, t.j. 25 % každý, alebo to mama za života prepíše na sestry. Ty nezmôžeš ani v jednom prípade nič. Jedine čakať ako to nakoniec bude.

michaltat
autor
3. jan 2022

keby to tak dopadlo ze mama to nakoniec prepise na nich.Ako je to potom z predajom domu kedze my tam z bratom vlastnime svoju cast