Dobrý deň,dneska svokrovi amputovali nohu.
Existuje nejaké zariadenie v ktorom by sa oňho dočasne postarali kým by sa nedal do poriadku?
Neni ešte dohodca ma 58 rokov
Je z okresu Galanta,neviem či musí byť to zariadenie v jeho okrese.
Ďakujem za odpovede a pomoc
Čo si predstavujete pod pojmom dať sa do poriadku?
@barnecka čo znamená "kým sa dá do poriadku" ? Tá noha mu už nedorastie, musí sa s tým naučiť fungovať. Otázka je, či sa chce rovno posadiť na vozík, alebo bude riešiť protézu. V nemocnici si ho ešte chvíľu nechajú, potom budete dochádzať na preväzy rany no a lekár by mal napísať rehabilitácie. Svokor by mal cvičiť, pretože sa mu posunie ťažisko (cviky odporučí rehabilitačná dr. a fyzioterapeut). A čím skôr sa naučí fungovať, tým lepšie preňho. Ak má ešte nejaké pridružené dg, tak to potom riešiť s lekármi.
@barnecka z vlastnej skúsenosti v rámci rodiny - určite nepotrebuje, aby niekto pri ňom bol 8 hod denne. Bude s ním treba chodiť na preväzy a kontroly - to hádam zabezpečíte vy ako rodina, nebude to každý deň. Čo sa týka samoobsluhy - on nemôže teraz tri mesiace ležať a nič nerobiť. Musí sa také veci ako toaletu, zobrať si z chladničky jesť atď. naučiť sám. So sprchou samozrejme pomôcť, ale tak to hádam zbehne manžel po práci. Navaríš mu na 2-3 dni, zohreje si v mikrovlnke. Bude mať barle alebo vozík, bude sa vedieť presunúť po byte, ak je v dome výťah tak aj von sa dostane. Samozrejme zo začiatku pomôcť treba, tiež sa to nenaučí zo dňa na deň, ale musí sa snažiť.
8 hod.opatrovatelku platenú štátom nedostanete....informujte sa u jeho obv.dr.ake sú možnosti vo vašom bydlisku.maju takých pacientov a poradia vám..na odborné veci napr.prevazy je tu ADOS...na vašom mieste už teraz hľadám súkromnu osobu.ktora mu dá jesť.pomoze s wc a hygienou...možnosť opatrovateliek cez mestský úrad existuje.ale reálne je ich málo a príde možno na dve tri hodiny
@barnecka môžete na neho riešiť ocr až tri mesiace...ale toľko nebude treba.
Musí sa naučiť fungovať, vozík pomôže len treba vytvoriť koridory wc, kuchyňa čo najviac uvoľniť aby sa dostal z vozíkom.
On sa naučí presadnúť z postele na vozík. A prvé dni iste k posteli dáke jedlo vodu bažanta na curanie.
Doma mama s otcom ostala týždeň po amputácii kým si kus privykol. A naučil sa sám obslúžiť.
Madlá na wc namontovať.
Dôležité je začať riešiť bezbariérový domácnosť. Odstrániť prahy vo dverách, upraviť kúpeľňu, madla na WC, usporiadať nábytok, zrušiť kusové koberce a koberceky. Taky mladý človek skôr pôjde na barly ako na vozík. Ale aj pohyb s barlami musí byť bezpečný. Po prepustení z chirurgie ešte môže ísť na rehabitacie oddelenie, áno, sú aj lôžkové oddelenia, treba si to zistiť a zabezpečiť. Tam ho naučia aj chodiť aj samoobuznost.
A ešte jednu vec pripomeniem, čo sa často zabúda. Výška postele. Treba ju zvýšiť alebo vymeniť za vyššiu aby sa mu z nej ľahšie vstávalo. Pripadne na o to at sibenicu, na uľahčenie vstavania. To isté kreslo, kde bude sedávať. Z nízkeho sa ťažko vstáva ludom s obmedzenou pohyblivostou
@barnecka ja by som určite zostala s ním prvé dni doma.Za 1.bude mať bolesti a sám sa síce naučí,ale nie hneď a na to potrebuje pomoc,2.bude potrebovať psychickú podporu.Manzel má nárok na OCR a nie som si istá,či ty ako nevesta asi tiež.Aj tak s ním budete musieť chodiť na prevezovanie.Vezmes si 2 týždne ocr a zatiaľ mu prispôsobíte domácnosť,nižšiu posteľ,veci poprehadzovat aby sám si vedel vziať,madlá k wc,vani,na chodbách,schodoch atď.Opatrovatelku ti mesto určite neposkytne,ale môžeš si zaplatiť samozrejme kohokoľvek do domácnosti.Plus prídu rehabilitácie,zas s ním budeš musieť ísť ty alebo manžel a to más ocr asi najlepšie riešenie.Ja ti poviem tak,u nás každý jeden pacient odmietal doma cudziu osobu.Kazdy si prial starostlivosť od rodinných príslušníkov
@barnecka mesto by malo vediet poskytnut opatrovatelku na cas, ktory potrebujete, ale nei je to zadarmo, no cena je vyhodna, tusim sa vypocoitava podla toho, kolko odrobi a asi aj ake vykony odrobi. da sa to objednat na cas, ktory potrebujete,a son zo zaciatku.
no samozrejme moze byt problem, ez nebudu mat ziadnu volnu, to sa musis informovat na mestskom, priapdne obecnom urade.
@barnecka tiez je mozne, ez s rehabilitaciouzacne v nemocke, skuste sa opytat osetrujuceho lekara. ak zacne, bude sa mozno vediet dostat do inv. vozika a pod,
erste je problem, ze inv. vozik vam musia napisat tusim na rehabilitacnej ambulancii. nedaju vam ho v nemocke. co moze chvilu trvat, nez sa k nemu dostane. neviem ako je to v ADOS,a le tam sa aj nejake pomocky daju pozicat. teda apson u nas.
inak ziadne zariadenie nie je, su len socialne zariadenia - ako domovy dochodcov, no proces prijmania trva dlho aj keby mali volne miesto. teda jedine sukromne by mozno bolo rychlejsie, ale mestske, statne tam ten proces prebieha urcitym sposobom., u nas sa napr, posiela ziadost do Trecina - VUC. nez pride odpoved, aj to trva. ked mi to vysvetlovali, tak som bola trochu mimo. sice tam robim,a le nie ako socialny pracovnik, preto som uplne nevedela, co to obnasa,a le teda mala som v tych papieroch trochu gulas.
@barnecka ak bude chcieť, tak veľmi rýchlo sa naučí fungovať. Barle alebo vozík - to je otázka toho, ako má riešený byt, či prejde s vozíkom ale hlavne otázka toho, čo chce. Ono najhoršie je, že ľudia sa po takomto zákroku opustia, ľutujú sa a nechce sa im makať. Nie je to ľahké pre nich, ale bohužiaľ, čím dlhšie bude ležať, tým ťažšie sa mu bude potom vstávať. Nemá už 20 rokov aby sa rýchlo pozviechal, ale zas nemá ani 80 aby to nevedel zvládnuť. Za mňa sú lepšie barle, predsa len je človek o niečo samostatnejší a obratnejší ako s vozíkom a hlavne ak chce potom riešiť protézu.
@barnecka su take zariadenia sociálnych sluzieb, neviem ako sa volaju, da sa tam dat clovek max na rok. Obvolatje napr. to co je v Ga pri nemocnici alebo ci na Kaskadoch neposkytujú taku sluzbu. My sme tak tiez využili v rodine ale v Sali, ze kym po operacii musela lezat, tal bola tam aj tam rehabilitovala. Potom, ked sa dala do poriadku isla domov. Len je to vsetko platené, cize cely invalidny isiel tam + 60€ sme este doplácali. Nastastie to bolo iba 3 mesiace.
@barnecka akoze halooooo, on bude iba bez nohy, nebude neschopny sa o seba sam postarat!
🤦♀️ trosku viac to prehanas.
@barnecka nás svokor po amputácii nohy nezvládol ani presun na vozík ,ani chôdzu s barlami,po prepustení z nemocnice chodili každý deň alebo každy druhý zdravotné sestry,-ADOS -to sme vybavili cez obvodného doktora,neskôr ,keď bola zhojena noha ,chodila rehabilitačná sestra,bolo to veľmi náročné obdobie.....cez poisťovňu sme vybavovali aj vozík aj polohovateľná posteľ ....
@betulinka1 do kazdeho zariadenia sa da dat na rok. zariadenia su platene, vybavi si ziadost a moze odtial kedykolvek odist. aj po 3m. pobyt je dobrovolny. co je horsie, trva to dst dlho, nez sa to vybavi. co dovtedy.
aj ked neikedy z nemocnice socialne oddelenie obcas niekomu vybavi narychlo, ale neda sa na to spoliehat.
@sissy27 barle su fajn, ale krakto po operacii, este mozno z bolestami, nezhojenou ranou a hlavne ak nie je nauceny s nimi chodit, moze mat slabsie svalstvo na hnohe, tak to asi hned nepojde. a kym sa to nauci, potrebuje ist na wc a pod. na zaciatok sa asi inv. voziku nevyhne. aj ked v niektorych bytoch je to veru problem.
@barnecka skôr barle by boli lepšie. A izba jednoznačne čo najbližšie k wc dať posteľ, na wc sú rôzne madlí, prípadne sa dajú aj dať po stenách kade pôjde na wc. Do blízkosti postele dať všetky potrebné veci, aby ich dotiahol z postele (mobil, voda, vlhčené obrúsky a tak dalej) Určite prvé dni je dobré, aby bol niekto s ním, kým si nájde systém a rovnako mu usporiadate nábytok a veci tak, aby ste mu to zjednodušili.
58 ročný človek po amputácii nohy je dosť zranený novou situáciou. Okrem chýbajúcej nohy je to muž vo veku, keď sa dokáže prispôsobiť novej situácii a nájde spôsob ako sa doma obslúžiť sám, ak mu rodina bude nápomocná. Zo začiatku by bol potrebný bezbariérový prístup na WC, aby to zvládol na invalidnom vozíku. Nepotrebuje 24 hodinovú starostlivosť, postupne sa naučí doma fungovať.Jeho umiestnenie do ústavu ho môže zlomiť ako odpísaneho človeka. Chýbajúca noha je menšia prekážka pre život ako chýbajúca rodina.
@barnecka on prvé týždne bude potrebovať pomoc viem o com hovorím otec ma amputovanu nohu! V nemocnici Vám nič nedajú ani vozík ani nič všetko treba vybaviť! Na zaciatku bude ťažké a podla toho keď svokor bude chcieť tak si všetko zvládne sam ale nie na zaciatku. Na rehab. Môže ísť len vtedy keď bude mať zahojenu tu ranu dovtedy určite nie! Ale napr otec mal rehab. Doma sestrička chodila k nim domov
@barnecka ...prečo sa nemôže liečiť doma?