Dobrovoľne sama s dieťaťom. Je to príliš trúfalé?

sisi13
20. máj 2011

Ahojte, zaujíma ma názor na to, keď sa žena rozhodne dobrovoľne mať sama dieťa, neuvedie otca ani do rodného listu, bude anonymný. Pre okolie aj pre dieťa. Je to príliš trúfalé? Ja viem, že ona si svoje odskáče..či už so sebou alebo keď sa dieťa bude pýtať na otca a pod....ale nemôže inak....bolo jej mužmi dosť ublížené, počnúc otcom, cez bývalého manžela, priateľa....veľmi túži po dieťati, tak sa rozhodla ho mať takto.

megi1989
20. máj 2011

Ahoj, Môj synček sa mi narodil pred troma rokmi. Takisto som sa rozhodla neudávať otca. Aby bol len m◄j. Aj tak som vedela, že jeho skutocny otec sa nikdy onho zaujimat nebude. a Dobre som urobila. Iba by som mala zbytocne problemy. Jedno negativum - napriklad - ked som ho za otca neuznala, nemam ani pravo ziadat vyzivne. Ale je mi to jedno. Nechcem od neho ani cent.
No a pred dvoma rokmi som si nasla priatela, ktoreho nadovsetko milujem, a cakame spolu dcerku. A on sam ( kedze rovnako lubi aj mokho synceka - ma ho za svojho ) navrhol, ze dcerka bude samozrejme nosit jeho meno, ale ak chcem, on by bol velmi rad, ak by sme sli na sud a zadali jeho ako otca mojho synceka. Mysli ze je to nadherny dokaz lasky. Verim, ze ak tak dcera urobi, nesposobi si tym ziadne problemy 🙂

mamutka
20. máj 2011

a to ked dopredu vie, ze nechce byt s muzom, tak hlada kde koho, len aby jej urobil dieta a potom ho nechce vidiet - aj keby to trebars bol slusny chlap, co by aj rad vychoval dieta?
viem z pocutia o jednej, co velmi chcela dieta, sama, kludne spala so zenatym, jej islo len o jej prospech, ze bude mat babatko. Ci to znici rodinu, ak to zisti jeho zena, to jej bolo jedno.
Nepaci sa mi to.
Neviem ako je to u teba, ale ta dotycna stale riesi z coho vyzit, to je pekne o nicom, ja si neviem predstavit, ze by som na tom bola tak zle, aby som musela ani nie pol rocne dieta dat do jasli a ist na cely den do prace, aby bol nejaky prijem....by mi srdce puklo. Este som nevidela zenu, co je rada, ze da 5 mes.babatko na cely den prec, videla som len take, v ktorych potom naveky ostava smutok, ze nemali toho drobceka poriadne pri sebe, lebo museli ist robit...
ak mas peniaze, aby si mohla byt trochu dlhsie s dietatkom doma, mas z coho zit, potom ok. Jasne, ze laska k dietatu a vychova nie su o peniazoch, ale treba si uvedomit, ze ak pre teba dieta bude viac nez tvoj zivot, bude ti velmi velmi smutno, ked ho take strasne malicke budes opustat na cely den....jasne ze si zvyknes, ale bude ti to chybat...
druha vec je, ze se musi byt tazke byt sama, dietatko bude mat kamaratov, ktori maju oteckov, bude sa pytat, bude tuzit po tatkovi, nechcela by som smutnemu drobcekovi vysvetlovat, preco nema tatka ☹
ale ako vzdy hovorim, radsej ziadny otec, ako otec grobian!
Neviem, co chces pocut, ci uz si tehu a dotycny nie je nic moc, alebo planujes dakoho hladat, len aby splodil potomka a chces poza jeho chrbat mat dieta a tajit to....
treba mysliet na vela veci, napr.ak budes sama a tebe sa nieco stane, koho bude mat dieta po svojom boku? je rozdiel ujst pred grazlom a dat tak dietatu nadej na lepsi zivot, bez otca, ale v klude, alebo dobrovolne si vybrat, ze dieta bude mat len teba na svete a tym to hasne.....dieta potrebuje aj inych ludi, co stara mama, tety? bude ich mat, budu ho lubit?

darina77
20. máj 2011

podla mna záleží aj od veku potencionálnej matky, keby som mala po 30 a mala pocit že mi ubieha posledný vlak tak by som to dieta chcela za každú cenu, žena nemože donekonečna čakat na ideálneho chlapa bohužial je limitovaná vekom. Dnes vela detí žije len s matkami, je vela rodín rozvedených takže to pre dieta nebude až také nevysvetlitelné , nie je to ojedinelý jav, že nie sú kompletná rodina. Čo sa týka financií aj kompletné rodiny majú s tým problém ak musia splácat aj hypotéku a žena je na materskej. Možno je budúca dobrovolná matka zabezpečená lepšie ako mnohé vydaté ženy, takže toto posudzovat neviem. Ja osobne by som chcela byt radšej osamelá mamička ako osamelá bezdetná žena, ale nešla by som do toho ešte predtým ako by som mala 30.

sisi13
autor
20. máj 2011

ďakujem za o dpovede, mám už veru po 30, budem mať 34, tak nechcem prešvihnúť možnosť mať dieťa....nie je to len z rozumu, chcem ho veľmi aj vnútorne, zo srdca...a uvedomila som si, že čím neskôr, o to menej síl budem mať preň, keď ja už budem vo veku a dieťa v puberte...bude mať aj starých rodičov, aj tety, bratancov, sesternice...verím, že nikdy nebude samo, keby sa mi, nedajbože, niečo stalo...peniaze nie sú problém...nie je ich síce veľa, ale myslím, že to zvládnem...zvlášť, keď si zoberiem, koľko rodín naozaj žije "z ruky do úst"...skôr mám obavy z okolia....ja, keďže som sa tak rozhodla, to prekonám...bojím sa len či týmto rozhodnutím príliš nepotrestám to dieťa... ☹(

titkovamiriam
20. máj 2011

@sisi13 tak vyčitky svedomia že budeš na dietatko sama podla mna niesu na mieste!!!!Vieš kolko je žien samých a nedobrovolne a ty si tu cestu voliš sama.ja som sa rozviedla ked deti mali 2-6 rokov to boli vycitky svedomia!!! a bola som len s nimi sama 7 rokov kym som mala silu hladat si novy vztah...Mam znamu co ma tiez dietatko len preto ze ho velmi chcela ,na tom aby žila s muzom jej nezalezalo lebo bola v detsve sexualne zneužita a tak jej sexualny život nic nehovorí ani po rokoch a s dcerou ma krasny vztah 🙂 dokonca po rokoch by to chcela skusiť zasa 🙂

mahra
20. máj 2011

chápem Tvoju tužbu po dieťati, tiež som porodila prvé dieťa az v 34, veľmi som po deťoch tužila avšak nikdy som nerozmyšľala doborvoľne ho mať sama. Bohužiaľ svojho synčeka vychovávam sama, ja to vnímam ako veľmi náročné, nielen kvoli financiám ale aj kvoli inym veciam, ktoré su vyššie spomenuté. Ja som sa stále nezbavila vyčitky, že mojmu synovi nie je dopriate vyrastať v uplnej rodine. Viem, že v dnešnej dobe mnoho detí takto vyrastá. Dnes by som malého nedala za nič na svete, i ked dobrovoľne by som takuto cestu nevolila, vyčítala by som si, že ja som ta, ktoru vlastnemu dieťaťu nedala ani len šancu mať otca. Chápem Tvoje zmyšľanie, ak sa rozhodneš pre babo bud pripravená, že je to náročné. Veľa šťastia.

happy8051
20. máj 2011

posli mi IP pokecame 🙂

katy1979
20. máj 2011

@sisi13 ak to vnutorne a uprimne citis a tuzis po dietati a nebrania ti financie chod do toho. ak je to to co ti chyba k zivotu. budes stastna ci tam ten otec bude ci nebude. riad sa svojim srdcom. das mu vsetku svoju lasku a ak mas rodinu ktora bude pri tebe stat nebude mu nic chybat. a ak sa mozno niekedy raz objavi v tvojom zivote muz ktoreho budes milovat stanete sa rodinou. takto sa nebudes trapit rozvodom ci rozchodom ked bude drobec maly. On bude mat teba ty jeho. drzim palce nech sa rozhodnes akokolvek. tuzba po dietati nezmizne vacsinou len a len narasta.

hajanka
20. máj 2011

@katy1979 pekne napisane

tortelinka
21. máj 2011

ja to povazujem za cisty egoizmus, to s laskou nema nic spolocne, ak sa stane, ze zena dieta musi vychovavat sama, je to ine, ale rozhodnut sa sama...hrozne! a to akoze hladas chlapa-oplodnovaca? sorry, ale ak sa taky najde, tak je niekto veeelmi jednoduchy (nic slusnejsie ma nenapada)

anjelicek26
21. máj 2011

@tortelinka - s akou laskou to nema nic spolocne? Ona nehlada lasku muz+zena, hlada lasku matka+dieta a tomu ti poviem je uplne jedno, ako na tento svet prijde, hlavne, ze ma niekoho, kto ho bude lubit. Je tooolko deti, co vyrastaju same s maminou, rodicia sa rozijdu uz v tehotenstve, alebo v prvych mesiacoch po narodeni dietata, nemaju kontakt, kde je prosim ta rozdiel? Pre dieta to rozdiel nie je ziaden. Niektore deti zaziju v prvych mesiacoch kopu hadky, nenavisti, kriku, placu, ked si rodicia nerozumeju, nie je toto lepsie? Vyrastat v kludnom a stastnom prostredi, aj ked len s mamou?

My sme boli 8 mesiacov s dcerkov takmer same - ked som bola tehotna s Maxom zil drahy uz v anglicku a my sme boli v nemecku, bol doma raz za 6 tyzdnov na vikend... zvladali sme to napriek mojej full time robote, jej skolke a vyberaniu, jej baletu a podobne... ono sa to da... len som mala stale pocit, ze mi niekto chyba. Ani nie tak dcerke. Ale mne... porozpravat sa s niekym, podelit sa o radosti/starosti... vecer ked dieta zaspi a ty si sama, je to taky zvlastny pocit...

tortelinka
21. máj 2011

@anjelicek26 ja nepovazujem za lasku to ze sa matka DOBROVOLNE rozhodne byt sama, je ine ak to tak skratka vypali,mne to pride egoisticke, zvladnut sa to da, ale nic lepsie ako kompletna rodina pre dieta nie je, robim s detmi dost na to, aby som vedela co nekompletna rodina s nimi urobi a vybrat si to dobrovolne je podla mna egoisticke, moj nazor

mahra
21. máj 2011

@happy8051 ...asi som staromodna ale neviem co je IP... 😎 na skype som "marhru" na pokec 🙂

ela2710
21. máj 2011

@mahra IP je interna posta najdes ju hore pri kto ma spomina.
@sisi13 A k teme by som ti len chcela povedat, ze naozaj si to dobre premysli, je ine ked si manzelia nerozumeju a rozvedu sa, lebo dieta ma vtedy oboch rodicov, pr. s maminou zije, ale s ocinom sa moze stretnut kedykolvek, ty taku moznost tvojmu babatku nedas, ak nenajdes neskor toho praveho tak nikdy nespozna ake je to mat otca. Ja si neviem predstavit, ze by moje dietatko nepoznalo ocina, predsa len aj chlapske nazory sa zidu, najma ak mas chlapceka, mne dlho trvalo kym som sa zorientovala v tych autickach a chlapcenskych hrackach 😅 a aj to len za pomoci mojho priatela...naozaj si to premysli, moja krstna ma 40 sice uz deti ma ale teraz caka tretie a vobec sa neciti staro, len po rozvode chcela pockat na toho praveho, tiez nemala super vztah so svojim ex ale ani napriek tomu neuvazovala o tom byt dobrovolne sama, premysli si to, lebo rodicia su vzdy dvaja, a dieta ma pravo na oboch, ale je to len moj nazor, nechcem nikoho urazit ani nic podobne 🙂

stardust
21. máj 2011

@mahra interna posta 🙂

pami27
21. máj 2011

Ahojte dievčatá, podľa mňa, keď nejaká žena túži po dieťati a rozhodne sa ho vychovávať sama nevidím na tom nieč zlé. Tiež som sama a keby som bola znova tehotná neuviedla by som otca do rodného listu. Mala by som menej problémov. Dobre to zvážte, lebo akonáhle je v rodnom liste, musíte mu umožniť návštevy, má právo vám zasahovať do výchovy, bude Vám dieťa brávať na sviatky.... a v prípade, že sa vám niečo stane, bude prvý v poradí komu dieťa zveria do starostlivosti. Predstavte si, že ho budete mať doma nasaklovaného 2x do týždňa a bude Vám robiť napriek. Otcovstvo sa dá priznať kedykoľvek. Skúste si chlapa najskôr otestovať. V záchvate otcovstva Vám môže narobiť veľa nepríjemností.

vodnarky
21. máj 2011

@sisi13 -uplne suhlasim z @katy1979...

janinah
21. máj 2011

@sisi13 úplná rodina je síce ideál,ale v koľkých uplných rodinách chýba láska a výchova aká ma byť 😒 teda ja ti držím prsty,ak budeš mať dosť lásky /a financii/ tak to môže byť dobré,mužské vzory dieťa môže mať trebárs v dedkovi,ujovi,bratrancovi,v tom nevidím problém

janka79
21. máj 2011

@sisi13 suhlasim s tortelinkou...ponahlas sa mat dieta, lebo uz mas vek, tikaju ti hodinky...to je vsetko...ako vies, ze nestretnes normalneho muza trebars v 40 a nebudes mat dieta s nim?...spolocne, v uplnej rodine...preco chces o nieco take dobrovolne svoje dieta, ktore este ani nemas, obrat?...z lasky???...cudna laska
nevzdavaj sa, hlavu hore...no a co ze mas 34!?...cim viac sa tym budes zaoberat, tym to bude horsie

tortelinka
21. máj 2011

@janinah to je sice pekne, ale dedko, ujo, bratranec..a pod. neziju s nimi zvycajne spolu a nie su tak casto spolu, pre mna laska znamena chciet pre dieta to najlepsie, a obrat dieta o rodinu nie je to najlepsie, to je laska k sebe, nie k dietatu

gabika84
21. máj 2011

@sisi13 za mna urcite ANO. poznam aj take pripady, co to odkladali, cakali na toho praveho, bali sa ze by to financne nezvladli a pod. a uz sa babatka nedockali. teraz toho lutuju. aj ja cakam babo a budem slobodna mamina- dobrovolne. trochu iny pribeh, ale predsa. ved ked ma zena 34, ma este par rokov sancu mat dieta, na najdenie chlapa, s ktorym prezije zvysok zivota ma cca este 40 rokov 😀

darina77
21. máj 2011

no ja neviem ale mat dieta v 40 je podla mna vačšie riziko a voči dietatu viac nefér ako mat v 34 bez partnera dieta.
A k tomu partnerstvu, to že dnes nemá partnera ešte neznamená že si ho možno o rok dva nenájde, a tie ktoré dnes majú dnes milujúceho ocka vedla seba nemožu vediet či ho budú mat trebárs aj o 5 rokov. Život nie je čiernobiely. Teraz ma napadlo čítala som minule článok kde porovnávali Bardotovú a Lorenovú, Bardotová sa narodila do bohatej kompletnej rodiny kde otec bol chladný , prísny a autoritatívny s velkými nárokmi na dcéru, ktorá sa v dospelosti viackrát pokúsila o samovraždu. Lorenová sa narodila chudobnej slobodnej mamičke, otca nikdy nevidela ale vyrastala v pohodovej veselej širokej rodine kde rodina držala spolu a pomáhali si.

ela2710
21. máj 2011

@darina77 nemyslim, ked sa zena citi na dieta v 40-tke a je zdrava, plna zivota tak preco nie? nemyslim, ze cim je starsia zena, tym je vacsie riziko, poznam dve zeny co sa im narodili postihnute deticky a obe mali len okolo 25 rokov, teda nezda sa mi byt nefer od mamy ked svoje dieta chce aj ked hned v 40-tke, skor mi pride nefer, co robia niektore zeny, piju, droguju v tehu akoby ani dieta necakali, niektore chodia len tak po interupciach...na koniku je vela starsich mamiciek, tak by som tu nepouzivala take silne slova, mozno by si vravela inak, keby si v takom veku otehotnela ty 😉

a v tom clanku, o ktorom pises, sa pisalo aj ci sa Lorenova vyjadrila, ci jej otec nechybal? pochybujem, ze by povedala, ze nikdy po ocinovi netuzila....
nechcem tym ale urazit slobodne maminky, proste sa moze stat hocico, velmi si ich vazim, ale je ine byt slobodna maminka preto, ze som sa snazila a neslo to, a ine ked som nou dobrovolne...

janinah
21. máj 2011

@tortelinka,trochu to nadnesiem-keby sme sa toho pomyselného dieťaťa spýtali,či tu na svete chce byť bez otca alebo nebyť vôbec? koľko detí má otca,ale takého "na papieri" resp. býva s dieťaťom,ale strarostlivosť a výchova je na matkiných pleciach? myslím,že je ich bohužiaľ dosť veľa 😒 a kludne sa môže stať,,že aj dieťa ,ktoré už pri počatí má dvoch rodičov,nakoniec z rôynych dôvodov môže ostať len s matkou...preto mám názor aký mám a autorke držím prsty,nech sa jej želanie splní,už to,že o tom diskutuje svedčí,že to neberie na ľahkú váhu a veľa o situácii rozmýšľa
@darina77,len tak na okraj,mám krásneho zdravého syna narodeného v mojich 42r.

tortelinka
21. máj 2011

@janinah to ze nemame idealne rodiny, je druha vec, ja som uz niekolko krat povedala len to, ze dobrovolne to nie je fer k dietatu, preco si ludia musia ze musia mat vsetko vzdy a za kazdu cenu? dieta je dar, a dar sa prijima a nie vyzaduje

janinah
21. máj 2011

@tortelinka,áno,deti sú dar,ale aj zmysel života /pre niekoho/ a ak je možnosť dieťa mať,hoc aj za nie idealnych okolností,tak som za,ale my dve to neporiešime,čo je spávne a čo nie,možno sa nám autorka ozve ako sa situácia časom vyvinie 😉

tortelinka
21. máj 2011

@janinah ved je jasne, ze nevyriesime problemy za niekoho ineho...iba hovorim svoj nazor, mimochodomaj ja by som velmi rada dieta prijala, viac ako cokolvek ine, bohuzial nie je mi to dopriate a neostava mi ine, ako sa s tym zmierit, jednoducho, nejdem tvrdohlavo do toho za kazdu cenu

darina77
21. máj 2011

Tortelinka, však práve že ona si nemyslí že musí mat všetko, muža aj dieta. Keby každý čakal aby mal všetko vždy ideálne a len potom može príst dieta nemusí sa ho nikdy dočkať. A ako hovoríš dieta je dar a našťastie príroda ho nedáva len tým ktoré majú v nejakom časovom horizonte akože všetko usporiadané, ale tento dar je dopriaty aj žene ku ktorej sa možno štastie v láske na čas otočilo chrbtom, niekedy naozaj nemožeme mat všetko. Je naivné si mysliet že všetcia oteckovia sú dobrým príkladom a prínosom pre dieťa.
Janinah, gratulujem. ale zas musíš uznat nebola si prvorodička a už si mala dve krásne deti.
Nechcem sa hádat chápem vaše argumenty, ale viem pochopit aj ženu ktorá proste napriek smole v láske túži po dietati, je to prirodzený biologický materinský pud a neviem prečo by mala byť horšou matkou ako tá ktorá momentálne partnera má. Podla mna má rovnaké šance vytvoriť šťastné detstvo dietatku ako ktokolvek z nás, však nikto nevie čo bude o rok ,dva.

jabadaba
21. máj 2011

preco nie. Po dietatku tuzit moze a pritom nemusi mat na krku zaveseneho chlapa. Ak by som ja nestretla skveleho manzela a prisiel by cas mat dietatko, tak by som to tiez asi poriesila napodobne. Takze drzim palce uz len na najdenie vhodneho kandidata na otca. A zmaknut sa da vsetko. Podla mna je to rozhodnutie uplne normalne, nic pohorsujuce, nic trufale. Najma ak ma dotycna zle skusenosti s muzmi a po ziadnom dalsom vo svojom zivote uz netuzi. A ktovie, mozno raz predsa len, uz s dietatkom najde toho praveho. 😉

darina77
21. máj 2011

Tortelinka , to mi je ľúto. Mne skor pripadá nespravodlivé to, že niekto kto chce mať dieťa a je plný lásky preň nedárí sa mu, a niekto kto si vobec neváži ten nádherný dar ich má aj 10. Ale to je asi už úplne iná téma.