Dlhoročné bezdetné manželstvo

1. jan 2025

Ahojte,

Viem, ze na Nový rok asi ťažká téma, ale bojujem s tým vnútorne už dlho.
Ste tu také, alebo poznáte také páry, ktoré udržali manželstvo aj napriek nedobrovolnej bezdetnosti? Problém je vo mne, vyskúšali sme za 13 rokov možné aj nemožné, bez úspechu. Ďalšie pokusy už nebudú, už mám po 40. Rokmi som bola presvedčená, ze mame krásne manželstvo aj bez dieťaťa, ale pribúdajúcimi rokmi z manželovej strane cítim, ze on nie je úplne šťastný a reálne sa obávam toho, ze si nájde inú mladšiu ženu a bude mať dieťa. Ešte aj moja mama mi to tak medzi riadkami naznačila, aby som sa na naše manželstvo a manžela tak neupinala, lebo rozvod by som psychicky nezvládla.
Ste tu ženy vo vyššom veku, alebo poznáte také ženy, kde chlapi tu ich neplodnosť ustáli a manželstvo vydržalo? Teraz nemyslím 30 a 40 ročnych ľudí, pretože tam ešte sú pokusy a možnosti, mam na mysli páry 50 + ročných ľudí.
Aká je vlastne šanca, ze chlap, ktorý vždy deti chcel zostane v bezdetnom manželstve do staroby? Je tam vôbec nejaká šanca?

Ďakujem.

marianarem
1. jan 2025

Mame v rodine taky par, uz maju po 80ke a maju sa velmi radi. Su to taki ludia, ktorym by som rodicovstvo fakt dopriala, no ale nevyslo to, v ich mladosti bolo aj menej moznosti. Vzdy sa venovali synovcom, neteriam a mali rozne zvieratka.

rozculena
1. jan 2025

to sa musíš opýtať svojho muža

zmrzlinka2021
1. jan 2025

Pravdaže poznám.
Raz si manželia sľúbili v dobrom aj zlom, v šťastí aj nešťastí. Sľub neznel že ťa odhodim ak spolu nebudeme mať dieťa.

colsami
1. jan 2025

Poznam taky par, teraz oslavili 50te vyrocie svadby. Sanca tam je. Ale ano, je pravda, ze asi je to ojedinelejsie ako tie pripady, ktore to nevydrzia...

Rozpravate sa o tom s muzom otvorene? S adopciou tiez uz tazko, ak by ste sa aj na to citili, nacakate sa .. Ani pestunsku starostlivost ste nerozmyslali? Mozno by to bola cesta.

martinkatinka
1. jan 2025

Poznam take manzelstva.
Tiez sme mali problem s otehotnenim a veru, ked clovek vie, ze problem je v nom, ma presne take obavy a myslienky ako ty. Ale nikto ti stopercentne nepovie ako to bude u vas.

janinah
1. jan 2025

Poznám,maju 60+ a su spolu, on však ľutuje,že si dieťa neadoptovali a upina sa na deti z rodiny,zvlášť na jedného synovca a jeho detičky.Ona vyzerá byt spokojna,ale čo si o tom mysli neviem.My deti našťastie mame,ale keby nie,tak adoptujeme,bez deti by som ne bola šťastná a ani manžel.

deti95060810
1. jan 2025

veru že poznám... a je ich viac...
na tie ktoré si teraz spomeniem v rýchlosti boli spolu celý život - až do smrti .
a boli to pekné manželstvá, neboli žiadne reči ohľadom nevery alebo nepekného správania k manž.

joesvk
1. jan 2025

Poznám prípady,keď to ustáli. Aj prípady, keď kvôli tomu išli od seba.
A tvoja mama má podľa mňa pravdu. Neupínaj sa tak na ňho. Ale to neznamená, že ho nemáš milovať.
Len sa nejako ukľudni a nerozmýšľaj dopredu nad tým, že ťa vymení. Toto trápenie ničomu nepomôže. Zbytočne to robí zlú krv vo časom vzťahu.
Možno sa vám fakt stane,že sa rozídete. A ak sa ti to stane,tak si môžeš aj tak povedať, že si mala pekný vzťah.Ale týmto trápením to nijako neovplyvníš.

ibatanecnica
1. jan 2025

Len aby nebol problem u neho a.potom ho vymeni aj ta mladsia

kiki68
1. jan 2025

Zalezi na prostredi v akom zijes, ja takych poznam viac a vacsine muzov ide o zenu a az potom nejake dieta. Muzi sa totiz tak neidentifikuju s rolou otca, kym to nepride. Ak nemate ine problemy, tak toto nejaky dovod na odchod nebude. Keby ano, uz by to davno spravil podla mna. Zeny prikladaju detom nejaku velku vaznost, ako keby je to nieco, co treba na udrzanie muza, pritom vacsina vztahov nevydrzi prave zmenu a do 4 rokov dietata je to v prdeli. Cize toto ke podla mna iracionalny strach zien.

barka1
1. jan 2025

Samozrejme, že ano. Veď ivf a podobné vymoženosti su tu tak 30 rokov.
Chápem, že sa chceš uistit o nemožnom, ale presne to to je. Ani 100 pozitivnych pribehov ti nezaruci, ze ten tvoj skončí rovnako.

barka1
1. jan 2025

@kiki68 áno, súhlasím na 100%

jaskolka
1. jan 2025

Poznám také asi tri páry, sú spolu už tak cca 25-30 rokov, vyzerajú v pohode, aj co sa vyjadrili, tak skrátka to berú ako "svoj osud", ze sa im nepodarilo mať deti.
Ťažko povedať, ako a či to tak naozaj je, pretože úplne nikto do ich života nevidí, ale podľa všetkého to je možné aj tak žiť. Jeden pár sa dosť angažuje v charite, tak zrejme to ich napĺňa,napríklad teraz organizovali taky "štedrý večer" pre ľudí bez domova,ďalší pracujú v oblasti sociálnych služieb (ona v DSS, on je pracovník resocializacnom zariadení).
Maju svoj štýl života, je iný, ako život ľudí z deťmi,ale skrátka oni tak žijú a akceptujú to, ze deti nemali a už ani mat nebudú

jakoma
1. jan 2025

Poznam take pary, z vedlajsej dediny boli bezdetni a spolu az do jeho smrti v starobe. My tiez nemame deti, ale mame 33 rokov, tak este sa to teoreticky moze zmenit (manzelia sme skoro 10 rokov), adoptovat si nebudeme. My budeme zaroven bez synovcov, neteri a krstnych deti. Boli sme na vikende pre bezdetne pary, kde bol manzelsky par, oni sa snazili o dieta cez 20 rokov, uz ostanu bezdetni, neadoptovali si a su stastni.

betulinka1
1. jan 2025

Poznam jedných mame v rodine, uz su na dochodku a dalsi su nasi znamy a maju po 50-tke. Oba pary su super a v pohode si uzivaju zivot bez deti. Ani jedny nesli na umelé oplodnenie.

taktotedanie
1. jan 2025

Poznam a vela, nikto sa z nich nerozviedol
S manzelom sa musis porozpravat o svojich s jeho pocitoch

Zase poznam aj manzelov co skusali ivf 18 rokov az sa im to nskoniec podarilo no aj bez dietata si zili pekne ale tam zase partnerka za to bojovala, vraj si povedala , ze pokial sa bude dat budu skusat

matkahelka
1. jan 2025

A mozno keby ste teraz po tolkych rokoch dieta mali, prave to by vase manzelstvo neustalo. je tu x takych diskusii, kde to chlap neustal, lebo 15 rokov mal zenu len pre seba a zrazu sa o nu musel "delit" s dietatom. moja kadernicka otehotnela po 11 rokoch, vo februari porodila, teraz na vianoce uz bola u rodicov s malym a jej muz v ich byte sam, nevedia, ci to ustoja, lebo on si dieta predstavoval ako ze toto bude len jest, spat a kakat a realita s nespavym, kolikovym dietatom ho kvalitne prefackala.
Na druhej strane, moj muz ma v rodine pripad, kde manzelstvo bolo dlhe roky bezdetne, akekolvek medicinske zasahy ona kvoli viere odmietala, i ked on sa viackrat nechal pocut, ze by dieta velmi chcel. extremne sa venovali neteriam a synovcom, bravali ich na dovolenky, vyzerali velmi spokojne a mali take to manzelstvo, ktore sa hodnoti ako zavideniahodne. on si pred 50 urobil dieta s inou, o par rokov mladsou, uz matkou, po velmi kratkej znamosti, kde bolo ocividne, ze mu slo o dieta. prisiel rozvod, ona to velmi tazko niesla, brala aj AD, dlhodobo mu vypisovala maily ako ho da zbit, polamat mu rebra, lebo jej znicil zivot.

pinkgirl
1. jan 2025

Aj dvaja sú rodina😉. Mám známu a sú spolu spokojní, užívajú si život. Áno, detičky neprišli ani po snahe s dr., ale žijú jeden pre druhého🙂. Majú psíka, dom, prácu.

kiki68
1. jan 2025

Ako podla mna koho to nezlozi do 7 rokov, tak uz skor spolu zostanu. Neni zaruka, ze novy partner by bol ten vhodny, je to loteria. My mame okolo seba vela parov bez deti a to aj dobrovolne. Su zvyknuti, maju vsetko zariadene, clovek po 40 uz musi ratat s tym, ze aj keby pride dieta, tak to bude narocna zmena

anonym0001
1. jan 2025

Ja zial poznam minimalne 4 pary, ktori sa prave kvoli tomuto rozišli. Poznam este 2 bezdetne pary, ktori su zatial spolu. Ale tiez je otázne, dokedy to ten muz vydrzi.

cimage
1. jan 2025

Zalezi ako sa s tym vyrovnate. Su manzelstva, ktore sa s tym zmieria a su stastne, ale potom su take, ktore su zatrpknute a stastne nie su. Vzdy sa najst zmysel zivota a nemusia to byt len deti. Venuju sa zvieratam, opustenym detom, alebo strazia deti susedom, kamaratom. Ja som mala taku “kamaratku” opatrovatelku ako dieta. Ked mama potrebovala vybavovat a nechcela ma tahat so sebou, tak som isla k susedom. Nemali deti, vlastne ani neviem preco, vtedy som to neriesila. Vzdy som sa tam tesila, v lete som bola s nimi aj na kupalisku. Obaja boli v pohode a moji velki kamosi. Mali pudlika Sandy, to bola tiez partacka a chodili sme ju vencit. Teraz uz maju 70+ a stale su spolu.

lonely66
1. jan 2025

autorka, vy ste sa o tom vôbec nikdy nerozprávali? nikdy sa nevyjadril, že nie je problém, že je s tým zmierený, že dieťa možno vôbec nebude? alebo to bola len taká tvoja predstava, že máte krásne manželstvo a on možno stále dúfal? ak toto nemáte odkomunikované, tak áno, je možné, že manžel sa začne "obzerať" inde. ak to odkomunikované máte, nie je to od neho fér, že má také prejavy, pri ktorých ty začínaš váhať o manželstve.
mimochodom, adopcia vám nenapadla ani raz? už ste mohli mať za tie roky bábo...

nikol789
1. jan 2025

Mužova krsna to tak majú,ona mala problem a žiaľ nedalo sa otehotnieť.
Sú spolu od 19r a teraz majú po 60tke

vevesh
1. jan 2025

Ja tiez mam take v okoli- viac ich nevydrzalo ako vydrzalo a ti co vydrzali, jedni su s tym okej (nasli sa v neskorsiom veku, brali to ako osud) a jedni nie- su sice spolu, ale nie stastne a ano sem-tam sa sklonuje rozvod po 60tke. A jedna moja profka mala znamu, ktora otehotnela prirodzene v 56ke- mala zdravu dceru...🙃🙃

michaela329
1. jan 2025

My sme z tých 40 ročných, ktorým vyšlo posledné IVF - ale už predtým sme mali ujasnene, že spolu zostaneme aj keby nie. Dokonca sme si dali žiadosť o adopciu a na príprave k adopcii sme stretli páry aj nad 40, ktoré boli pevné a spokojné a adopcii si dali ako síce pokus, ale nič sa nestane, ak dieťa nepríde. Mám v okolí dva už staršie páry bez detí (nad 50) a tiež to zvládli. Ono manžel môže opustiť aj ženu s tromi deťmi, naozaj je zbytočné a vlastne od Tvojej mamy dosť úbohé, že Ti niečo také vôbec naznačuje.

ahhola
1. jan 2025

Ono este aj ide o to, preco je ta zena neplodna... Znama tiez z dlhorocneho, spokojneho, no neplodneho manzelstva nahle skoncila na gyn. a chlap jej tam mal dopravit ZD, v casoch ked sa na nejake gdpr este nehladelo. A co tam nasiel? UPT ked sa mu "nahodou" karta otvorila na roku 1998.Ked sa zena vratila domov, on tam uz nebol. Iba cakal na nejake Znamenie💫 a ked mu ho vesmir zoslal, zazvonil u kolegyne a dnes su uz veľka stastna rodina. 💘

autor
1. jan 2025

@lonely66 prosím vás ako sa toto dá vopred vykomunikovať? V 30 rokoch sme nenavštívili vesticu a nevedeli sme, ze budem mat problém otehotnieť. Vždy sme snívali o deťoch, veľkej rodine. Časom, ako prichádzali ivf neúspechy sme si povedali, ze sa dá byt šťastní aj bez deti. Manžel mi nikdy nepovedal, ze ma kvôli tomu opustí, ale vidím ako sa správa k deťom, ako často len tak povie, aké by to bolo mať dieťa.

autor
1. jan 2025

@kiki68 s tým nesúhlasím, v mojej, manzelovej rodine aj v rodinách v našom okolí chlapi deti chceli, rozprávali o deťoch ešte len v štádiu plánovania deti.

napetra
1. jan 2025

Naši známi, 70 roční, sú spolu 45 rokov, nemajú deti a napriek tomu majú krásny vzťah.
Je to možné, keď je tam láska.

kiki68
1. jan 2025

Da, ja som muzovi povedala, nakolko s ex bolo 5 rocne snazenie bez dobreho konca, ze je mozne, ze budeme bezdetni. On, ze je s tym v pohode a neni dieta pre neho dealbreaker. S mojim muzom som donosila syna a cakame druhe. Ale ten predosly vztah mal vela problemov, to nebolo iba o dietati a ja by som zostala aj bez deti. Len tam boli podla mna horsie veci a akumulovalo sa to.
Mne vsetci muzi okolo povedali, ze dieta je take pre nich, ze ano chcu, ale vedia co od toho chcu. Proste ten muz je v tomto rozhodnejsi. Keby mne v 25 povie muz, ze chce 5 deti a trva na tom, tak dovi. Nemam na to fyzicke ani psychicke moznosti. Nejaku predstavu ten muz musi mat a po 13 rokoch musi mat v tomto jasno, ak nechodite spolu od 15 rokov a veci sa mohli zmenit. Ale v 40?