Ahojte, svokrovci nás strasne presviedčali aby sme tento rok trávili vianoce u nich (na opačnej strane SK) s čím sme nakoniec súhlasili. Bude tam širšia rodina. No svokra mi teraz prízvukovala aby sme si nezabudli so sebou priniesť darceky, že oni pre nás nič nemajú a ani od nás žiadne darčeky nechcú 😀 mne to príde divne nakolko “v našej rodine” obdarováva každý každého, čiže mňa čakajú pod stromčekom ďalšie darčeky od rodičov, súrodencov, tety a môj manžel tým pádom dostane iba jeden jediný darček odo mňa. Keďže som s tým nepočítala, nie je to veľký darček 😞 takisto deti od jednej babky dostanú kopu hračiek (cca za 400€) a od svokrovcov možno nejakú drobnosť aby sa nepovedalo. Som z toho akosi sklamaná a nechápem takéto zmýšľanie, vy áno?
Vianoce vraj nie su o darcekoch
Divne mi to nepride ak maju taky zvyk/dohodu, ze si nekupuju darceky, alebo len detom. Len ti to mohla povedat aj skor ako 2 dni pred...
My si tiež ako dospelí dávame darčeky minimálne. Mne to tak vyhovuje. Lepšie ako zbytočnosti.
A na co tolko darcekov? Tety, ujo, bratranec....400€ za darceky pre deti? A to im ozaj treba?
Každá rodina funguje inak. U nás dávame darčeky každý každému. Ale poznám aj takých kde sa obdaruvavaju deti a dospelí si medzi sebou nič nakupujú. Napríklad kamoška svokrovcom darček kúpi ale svokrovci nakúpia darčeky iba vnucatam. Darmo... iný kraj, iný mrav
Mna tu ukameňujú, ale ja by som priniesla aspoň nejakú drobnosť
Nejaký med, zákusky, ak majú radi tak nejakú fľašku vina lepšiu kávu oriešky či caje a urobila z toho maly darčekový kôš
Proste take cudne prísť len tak
ja ako svokra kupujem darčeky aj pre nevestu a zaťa, mňa viac prekvapilo, že u tvojej rodiny nedostane..
Mne skôr príde divné darčeky 400 Eur od jednej babky
Chápem svokrovcov, tiež kupujeme darčeky len deťom v rodine, pre 5 detí je to spolu max 150 Eur.
Dospelým len niečo malé symbolicky - skôr ku stolu. /káva, pochutiny, sviečka a pod./
Vianoce naozaj nie sú o darčekoch /aby boli čo najdrahšie/ - je to najmä čas strávený s rodinou
Mne to vobec nepride divne, kazdy ma nejake zvyky. Ak su zvyknuti si darceky nedavat, tak si nedavaju. Nechapem preco si sa ty spoliehala, ze tvoj manzel dostane darcek niekde inde (inak a tvoja rodina mu preco nekupuje, ked si davate vsetci, to zas pride cudne mne, ked si davate "vsetci" ako pises)?
Mne to pride ok . Dala ti vediet dopredu ze darceky sa u nich neriesia. Ale Ja som tiez nedostavala od svokrovcou darceky a kludne nosila som svokre kvety na sviatky lebo Mne sa to paci . Nie je kazdy na davanie darcekov a lepsie nedostat nic ako kopec zbytocnosti.
U nás z našej rodiny tiež dostávame a dávame darčeky a z manželovej iba deťom. Z mojej strany od tiet a ujov už ja nedostávam, dávajú mojim deťom. Ale darčeky máme vždy rovnako. Naši aj sestra kupujú aj mne aj môjmu manželovi, tak isto aj mojej sestre a svagrovi kupujeme my aj Naši.Patria predsa do rodiny. Naši kupujú aj na Mikuláša aj nám aj našim manzelom
400€ za darčeky pre deti od starých rodičov?
Neočakávaj a nebudeš sklamaná......
Nemusíš to chápať. Proste to akceptuj. Deti rýchlo príjmu za svoje, že pod každým stromčekom sú "iné pravidlá", stačí ak dospelí sa budú tváriť, že tak to je 🤷. A manžela by som neriešila teda vôbec, veď je to dospelý chlap, plus tí ľudia ho vychovali... Ak máš z toho obavy, tak sa s ním o Tom večer porozprávaj, či má nejaké veľké očakávania, alebo ako...
Prehnana aj jedna aj druha strana
Ze 400e za darceky detom
Naco
Ja by som zas prijala spôsob vašich svokrovcov, deťom drobnosť a dospelým nic, len proste stráviť pekne sviatky spolu …Také bývali Vianoce kedysi, než sa z toho stala dnešná obsesia konzumnom
Napríklad ja by som bola nešťastná z hračiek za 400€, naco to komu je… Ani tie decka to už nebaví rozbaľovať kopu darčekov
Vianoce nie sú o darčekoch. Proste to tak majú zaužívané, dali ti dopredu vedieť. Sú rodiny ktoré kupujú darčeky ešte aj psom, sú rodiny ktoré kupujú darčeky len deťom a sú rodiny, kde si darčeky nedávajú. Nevieš aká je ich finančná situácia napr.
Môj starký neznáša Vianoce, v živote nikomu nič nedal. Počas celého roka kupuje deťom atď, ale na Vianoce ho ani nehne, nikomu nič nekúpi, každý to rešpektuje, vie, aky ma na Vianoce názor.
Rešpektuj aj ty ich. Ešte máš čas zajtra niečo kúpiť mužovi ak vekmi chceš.
No ja som z tej druhej strany, moja rodina si nekupujeme navzájom darčeky, len deťom, za to svokrovci a mužove sestry zbožňuju darčeky a pre mňa je zas divné toto. Načo mám kupovať dospelým ľuďom darčeky na Vianoce, nechápem. Navyše aj keď sú to len drobnosti, tak tiež to ide do peňazí a opäť, naco kupovať drobnosti? Načo mi sada sprchových gélov, pyžamo, hrnček, remeselné sviečky, a ďalšie lapače prachu, vianočné ponožky, atď. , neviem to pochopiť. Potom sa to húfne odovzdáva a rozbaluje a ichkame a ochkáme. Je to akurát dobre na to, že keď už nemám čo robiť pred koncom roka v robote a doma, tak sa ešte môžem naháňať za darčekmi a vymýšľať pre tetu, uja, svagrininmu frajerovi atd. ešte aj tie úžasné "len také drobnosti", a potom, pri rozbaľovanie sa cítiť aj na chuja, lebo oni si teda nedávajú len také drobnosti, ale drahé parfumy, značkové kabelky, deťom do bludu hracky. Ja to vyslovene nemám rada. U nás sa dávali darčeky len deťom. Nespomínam si dokonca ani na to, že by sme na Vianoce dostávali darčeky od krstnych rodičov. Ja nechcem ani od muža nič, všetko si kúpime, keď potrebujeme, nedávno sme si dali navzájom darček, viacdnovy wellnes pobyt, išli sme, keď sme mali čas, a nie čakať do konkrétneho sviatku, povedali sme si, že to bolo na Vianoce a dovidenia. Máme BSM, tak ani neriešim, viem, na čo všetko míňame a viem, kde by to chýbalo. Ja keď potrebujem knihu, kúpim si ju. Šperky na Vianoce neočakávam, ani ich moc nenosím.
Mne zas príde toto darčekovanie od širokej rodiny len aby sa nepovedalo a lebo sa to patrí. Nemáme nafukovací byť. Takže za mňa nie sú divní svokrovci,ale tvoje materiálisticke nastavenie.
V tých 400€ bude elektrické autíčko, drahšie bábiky…a od svokrovcov možno plyšak. Ale dobre, len mi to príde zvláštne taký nepomer v jednej rodine. A o peniazoch to z ich strany nie je.
A o com to potom je ked si mala potrebu tu spomenut 400€ od tvojich rodicov? Stacilo len polozit jednoduchu otazku.
A možno ten jeden plyšák poteší oveľa viac
Elektrické autíčko a drahšie bábiky /zrejme viac ks/ , všetko na jedny Vianoce?? - to je naozaj prehnané
Za mna nie su divni. Aspon si nedarujete navzajom kopec sprostosti. Aj my sme uz zaviedli pravidlo, ze len detom. Este my s muzom si navzajom daco dame. Kym sme to mali tak, ze v ramci celej rodiny, dostala som oblecko, ktore som nevyuzila alebo daku kravinu, zo slusnosti som sa podakovala a po case vyhodila.
Sory za mňa je elektrické autíčko jedna z najväčších traposin a zbytočností. Radšej nič ako takú somarinu.
Darčeky stoja peniaze, možno ich nemajú dostatok. Pripravia všetko ostatné, sviatočné menu, koláčiky?