Dilema v tehotenstve ohľadom ubytovania synovca

erit
22. jan 2015

Ahojte zienky. Obraciam sa na vas s prosbou o vas nazor.. v lete sa nam narodi nase vytuzene babatko a chcela by som sa spytat ako by ste sa vy vysporiadali s touto situaciou: Minule leto byval u nas synovec, kedze si v blizkosti nasiel brigadu . Mame 3-izbovy byt v ktorom byvame dvaja, tak sme nevideli ziadny problem, preco by nemohol byvat u nas. Tento rok ale presne v lete pride drobec na svet, co pre nas bude uplne nova situacia, ci uz co sa tyka mna ako aj starostlivosti o babatko. Naviac u nas pobudnu nejaky cas moji rodicia ako aj svokrovci vyzera to tak, ze tento rok mu to ubytovanie poskytnut nebudeme vediet.. ja som zase taka, ze rada by som ho u nas ubytovala, ale neviem si to vobec predstavit.. ako by sme fungovali, kedze synovcovi som denno denne pripravovala ranajky, obed do prace.. vtedy to nebol problem, lebo vsak som navarila v pohodicke, ale v prvych mesiacoch s mimi budem rada ze som.. Moja mama to berie ako samozrejmu vec, ze vsak sa nejak pomestite, ale to nie je len tak.. chcela by som im to oznamit ze tento rok to s ubytovanim nevyjde ale zaroven nechcem aby sa na mna hnevali kvoli tomu..
Ako by ste to urobili by? myslite ze konam spravne? Dakujem za vase nazory 😉

veronika33
22. jan 2015

Tak to by mali tentokrát brať oni ako samozrejmú vec, že keď budeš v tom čase rodiť a pribudne do rodiny novorodeniatko, tak vás nemajú čo rušiť. Neviem ako tvojej mame mohla napadnúť taká hlúposť: "že veď sa nejako pomestíte"??? 😠 Pred pôrodom aj po pôrode budeš mať iné starosti a nie sa starať o synovca. Toto by som v žiadnom prípade nedovolila, aj keby sme mali 5 izbový byt.

valy
22. jan 2015

@erit je uplne jasne, ze u Vas nemoze byt, normalne im to vysvetli, ze budete prvych par tyzdnov potrebovat na zzitie sa s babatkom. Okrem toho prve tyzdne po porode zena sa potrebuje aj zdravotne dat dokopy a babatko tiez nepotrebuje mat okolo seba milion ludi, kvoli imunite. Nie je na tom nic, za co by mali najmensie pravo sa nejako urazit.

stanislava111
22. jan 2015

tiež si myslím, že by rodina mala brať ohľad, aj bez Tvojho upozornenia .... kľudne im to povedz v dobrom, že Ťa to mrzí, ale nevieš ako sa budeš cítiť a budeš na začiatku potrebovať viac súkromia..... ak sú čo len troška rozumní, tak to pochopia, ak nie, Ty sa tým netráp a povedz, žiaľ tento rok nie....

alaguema
22. jan 2015

@erit ak ti to nevyhovuje, tak nie. Keby si sa rozhodla konať proti svojmu pocitu, len kvôli kľudu v rodine, tak môžeš byť zo situácie nervózna a to by neprospelo ani bábu, ani tebe. Budeš potrebovať kľud a pohodu, zvlášť ak si rozhodnutá maličké kojiť.

cacianka
22. jan 2015

môj názor - ak sa prihlási, ozve, že by rád u vás našiel ubytovanie,
čo by mal zo slušnosti ako prvý, ty mu nič dopredu nemusíš oznamovať,
slušne mu vysvetli že je to pre vás veľmi citlivé obdobie, popôrodné obdobie, pribudnú starí rodičia bábätka, takže by to bolo veľmi ťažké a nepríjemné, a aj pre neho. ked si vie zariadiť brigádu, mal by si vedieť aj ubytko a nie čakať raňajočky a desiatu, obedík..
všetky tie hormonálne zmeny, zdravotné, malinkatý človiečik a veď potrebuješ svoje súkromie,najmä ty a už to je dosť že prídu babkovci...
tvoj byt , tvoja domácnosť, nie mamina, to nie je o pomoci rodine a mieste, ale najmä o súkromí a novom rodinnom stave a a veľa iných faktoroch .
rozumný človek pochopí, kto nie , nech sa odúva, ale nie u teba.
ešte máš pár mesiacov čas, zariaď sa aj podľa iných okolností a hlavne ako to cítiš ty, nikto iný.
želám ti pekné a zdravé tehotenstvo a zdravé bábätko 🙂

timi1012
22. jan 2015

@erit Ja byť tebou sa vôbec netrápim nad takýmto niečím. Ako myslím si že každí normálny dospelí človek pochopí že už budete RODINA tým pádom nastane nová situácia aj pre teba aj pre manžela a budeš tak ako si aj sama napísala rada že si a že sa vieš postarať o tých svojich 🙂 čiže úplne normálne a hlavne na rovinu povedz že to nepôjde pretože príde mimi a budeš potrebovať energiu, klud, a venovanie sa Vám. Prekvapilo ma to ako zareagovala tvoja mama..... vôbec by som s ňou o tomto ani nediskutovala, povedz jej svoj názor a postoj k celej veci, a úprimne ak sa fakt dokáže niekto na teba nahnevať v takejto situácii a ešte k tomu z rodiny tak nemám slov.... mysli na seba, nie na to ako a čo si pomyslia iný.

libertine
22. jan 2015

synovec ma kolko rokov? ak chodi do prace, tak by si mohol zvladnut navarit a spravit jedlo aj sam. teda celkovo by mohol zvladnut postarat sa o seba sam, dokonca aj vam pomoct, co by malo byt samozrejme, kedze je uz velky a vy budete v takejto situacii. druha vec je priestorova otazka, ci budete mat miesto pre vsetkych tak, aby ste sa nerusili. no ak to cele vidis ako problem a nevyhovuje ti to, tak ho neubytujte, toto by mal kazdy pochopit bez urazenia sa.

anuskaaprazko
22. jan 2015

U nas pred nasim tehu byval kamarat v podnajme v 3. izbe. Povedali sme mu co je vo veci a ked som bola v 4-5. mesiaci, vystahoval sa aby sme si mohli vsetko popripravovat a tak 🙂 Ja viem ze synovec je rodina ale predsa je to vas byt, on nech si pekne ide do ubytovne alebo nech si najde brigadu. Akoze robit mu ranajky a obed to mi uz pride ako ciste vyuzivanie. Prispieval vam na chod domacnosti?

womankc
22. jan 2015

súhlasím so všetkými príspevkami hore. Nie je o čom , ak to nepochopia smola. Budeš potrebovať súkromie na zotavenie a kým si zvyknete na režim s bábätkom a nie to ešte sa starať o ďalšieho. U nás bolo vždy dosť rušne a ešte som opatrovala rodičov , no samozrejme zvládla som to, ale v podstate som nemala vôbec čas ani len na svoje pocity. S terajším rozumom by som to radikálne minimalizovala . Mimo iné pekné tehu a veľa radosti z maličkého prajem .

zdena12345
22. jan 2015

@erit
uplne jednoducho, povedat im to presne ako je tu napisane a nemaju co namietat. ja som bola rada ze som bola. Nemala som tu rodicov ani jednych a ani som ich nechcela a v konecnom dosledku ani velmi nepotrebovala. manzel mal tyzden dovolenku a inak som bola na maleho sama a mala som co robit, takze ak budete mat ubytovanych aj rodicov, tak stejnak sa velmi nepomestite. Su to zbytocne stresy a kazdy normalny to pochopi. Ja by som byt na mieste synovca to od vas ani neziadala...

sue
22. jan 2015

@erit samozrejme, že konáš správne 🙂 Máš s priateľom/manželom vlastný byt, pribudne vám bábätko. Je úplne jedno z akého dôvodu, ale proste sa teraz na ubytovanie ďalšieho človeka necítiš a môže ti byť úplne jedno, aký má kto na to názor 🙂
Synovcovi i jeho rodičom by som to povedala čo najskôr, aby sa vedel zariadiť 🙂 a odpovede, rady a podobne si absolútne nijak nevšímaj ani neber do úvahy 😉 nenechaj sa oblbnúť ani nič podobné 😉

sissy27
22. jan 2015

@erit mne by v zásade nevadila ani jedna osoba navyše v byte - ako tvoja mama povedala, tak sa pomestíte, bežne žije 4-5 osôb v trojizbáku... ALE - žiadne raňajočky, desiatu, obedík a podobne, snáď má mladý pán dve zdravé ruky a zvládne sa nakŕmiť svojpomocne... a popritom môže priniesť nákup alebo nejak inak pomôcť... a samozrejme by som ho upozornila na to, že deti plačú, dokonca aj v noci, tak možno nebude mať úplne nerušený spánok, nech teda zváži... a ja by som zvážila aj pobyt rodičov a svokrovcov 😅 chápem, že prídu s úmyslom pomôcť, ale nakoniec aby si nemala viac roboty s nimi ako so synovcom - ten bude celý deň na brigáde, ale rodičov / svokrovcov budeš mať celý deň za zadkom a pod nohami...
ale hlavne sprav tak, ako sa ty cítiš 🙂

0silvia0
22. jan 2015

@erit skúšam sa vžiť do tvojej situácie - každý ti radí jednoznačne neriešiť synovca a neubytovať. Môj synovec aj netere sú deti mojej sestry a som na nich zvyknutá a sú mi ako deti. Neviem, či by som dokázala odmietnuť ubytovať ich, ak by o to žiadali. Asi by som to vyriešila diplomaticky - porozprávala sa s jeho rodičmi, aj s ním a ozrejmila situáciu: už nebudeš mať k dispozícii vlastnú izbu, nebudeš mať kľud pri bábätku, určite nebudem mať čas sa ti venovať ani starať sa o teba čo sa týka jedla, budeš sa tu zrážať aj s dvojimi babkovcami a dedkovcami a spať budeš možno na gauči alebo kde bude momentálne voľné. Rozmysli si, či tu chceš byť za takýchto okolností ubytovaný, alebo ti pomôžeme nájsť nejaké kľudné ubytovanie. Na mieste toho chlapca by som si to určite rozmyslela 🙂

erit
autor
22. jan 2015

dakujem baby za nazory 🙂 ste zlate 🙂

eeffka
22. jan 2015

@erit takze ty po porode, ked mam byt az adresne presna potrebujes chodit s holym zadkom/predkom, prsiami, mozno s kolikovym dietatom a mas mat doma nejaky cudzi element?
Nie ty si nenormalna ale tvoja sestra.Ani nahodou ziaden podnajomnik.

bosoriak
22. jan 2015

@erit Ja mam za sebou dva porody, ale ja by som nedovolila byvat u nas ani rodicom po porode. A to mame velky dom. Jednoducho by som oznamila, ze ta to sice mrzi, ale sa na to jednoducho necitis, mat tam aj cerstve babatko aj navstevu.

ada274
22. jan 2015

@erit Beries to velmi spravne. Bezohladni su pribuzni, kt. akoby si nevsimli, ze cakas prve dieta a vsetko sa pre tvoju rodinu meni. Potrebujes klud, nastavit si system fungovania a starostlivosti o babetko. Nejde len o teba a dieta, ide aj o tvojho manzela. Po porode sa musite vsetci zladit, no a aby to vsetko fungovalo aj neskor, potrebujete sa venovat aj sebe.
Mas pravo povedat nie a adekvatne to vysvetlit a kto to nechape, bude sa s tym musiet zmierit. Ja som nezniesla ani moju mamu ked prvykrat prisla pozriet babo, islo ma slaktrafit z kazdej poznamky na moju adresu.

timea7
22. jan 2015

@erit mala som bábätko, ktoré mi spinkalo od štvrtého týždňa celú noc, cez deň tiež dobre spalo, takmer neplakalo, v dvojizbovom byte nebolo pomaly čo robiť, ale aj tak by som nechcela, keby som si toto čarovné obdobie nemohla vychutnať tak, ako som si ho vychutnala. Netvrdím, že prítomnosť synovca by bola neprekonateľnou prekážkou (tri krát po tri týždne som cez leto strážila svokrinu vnučku, ale moje dieťa už vtedy bolo väčšie), ale rada som si to užila takto - len ja, manžel a bábätko. Nebola u nás ani moja mama, ani svokra, len sem-tam prišli na návštevu. Tak sme to chceli -my dvaja sme rodičia, my dvaja sa postaráme. Nedaj sa obrať o klud počas tohoto obdobia, synovcovi si predsa pomohla minulý rok, má hádam rodičov, ak pracuje, dokáže si snáď aj sám nájsť ubytko niekde na internáte, ktoré nie je také drahé. A aby som mu ešte chystala jedlo? Maximálne by som mu ukázala, kde je chladnička.

mikema
22. jan 2015

@erit vy budete mat prirastok do rodiny. Ako vobec niekto moze na to mysliet, ze by u vas byval? Vobec by som si nenahovarala zle svedomie, ani nepochybuj, ci robis dobre. Novorodeniatko je sice krasne ale aj stresujuce, je to uplne nova situacia a vy potrebujete klud y pokoj. A nie synovca. Povedala by som to na rovinu a hotovo. Nutit vas nemoze nik, aby ste ho ubytovali a celkovo ocakavat nieco ako byvanie zadarmo je aj tak dost drze.

jana_eyre
22. jan 2015

no, ked si predstavim, ze pri prvom babatku som vela plakala, chodila takmer stale hore bez, nevedela som, kde mi hlava stoji a nezniesla som pri sebe okrem manzela nikoho dlhsie ako dve hodiny /cim ta nechcem strasit, len je to troska stresujuce obdobie/ - naozaj by som sa radsej uprimne porozpravala s rodinou, nech ubytko riesia inak.. synovec je predpokladam uz dost velky aj na hostel napr.. pre neho to bude aj zazitok, ty budes mat klud..

falera
22. jan 2015

@erit ty sama najlepšie vieš ako by si sa cítila keby u vás ten synovec bol.. tie reakcie niektoré čo tu sú akoby ťa synovec zneužíval 🙂 predpokladám že sama si mu tie raňajky aj obedy robila že ťa do toho nenútil 🙂 tiež si myslím že ak by som potrebovala dáky čas bývať u mojej tety že by sa o mňa rovnako starala a robila by to s radosťou 🙂 možno by ti mohol aj v niektorých situáciách pomôcť, rodinné vzťahy sú tak individuálne že nikto okrem teba neposúdi ako by to u vás vyzeralo čo sa týka ubytovania jednotlivých návštev, možných konfliktov, aké súkromie by si mala.. prebrala by som to na tvojom mieste hlavne s manželom, akokoľvek sa rozhodnete, nikto z rodiny nemá právo vás za to odsudzovať..

maca_p
22. jan 2015

@erit ja by som takeho mladeho svarneho veruze privitala, aj za cenu jedneho tepleho jedla denne. avsak vyuzila by som ho na umorne kocikovanie po meste, behania po ihriskach, nakupoch... nieco za nieco 🙂
skor by som vydrzala s mladym, ako so svokrovcami a rodicmi.

lubkavargova1
23. jan 2015

treba to povedat a hotovo. Sice priprav sa na to, ze budes ta zla. Takyto full servis aky si poskytovala inde nedostane a to bude chybat kazdemu. Toto iste som mala doma a mam este. Sice s mojim bratom. My mame 4 izbovy bytik. Brasko pracuje tu a po nocnej a do dennej odchadzal/prichadzal od nas. Tiez ranajky-vecera-obed...proste vsetko. Furt len nanho brat ohlad lebo je unaveny potrebuje spat. Do nejakeho casu nevadilo, ale teraz mame doma cirkus. Mam priatela co byva u nas. A uz sa brat stavia na zadne ze ho chceme vyhodit. Ja ho nevyhadzujem, ale su uz veci co proste funguju inak. A too nevie alebo nechce pochopit brat-mama-svagrina. Niekedy uvazujem, ze sa zoberiem a kazdemu dam velke GAME OVER a hotovo. Milujem moju polovicku, ale nenecham si skakat do vztahu....takze vela nervov a hlavne uzivaj si babatko 🙂

nyusika
23. jan 2015

ja by som to az tak tragicky nevidela.
dolezite je, ake mate s tym synovcom vztahy. ak dobry, kamaratsky, mozno aj uvitas, ze ti niekto pomoze trebárs s nákupom, ze budes mat spolocnost.
dohodla by som sa, ze na urcitu dobu moze prist....ale teraz je to aj tak ebzopredmetne risiet, lebo nevies, co bude v lete. ake babatko budete mat, ci kludne, ci malého mrzuta.
treba sa uz teraz porozpravat, urcite najdete vyhovujuve riesenie 🙂

libela
23. jan 2015

asi by som ho ubytovala, ale s tým, že bude musiet byt samostatnejsi. Lepšie povedane, že mu poskytnes postel a noclah.

ivett1
23. jan 2015

hm, no, ja keď si predstavím, ako som "behala" (mala som cisársky) po byte väčšinou v nočnej košeli, jedla som keď sa dalo, spala som , keď spalo mimčo ... v noci sme plakali všetci ...lebo nechcelo spať, ja som chcela spať a mm vstával ráno do práce a nemohol spať... fúha a návštevu som zniesla na max hodinku-dve...nieto ešte aby mi tam niekto býval ... mám len jednu neter a jedného synovca a veľmi ich ľúbim, ale myslím, že by som ich veru tesne po pôrode neubytovala ... fakt som mala dosť čo robiť so sebou a malou 🙂 ... preto si to neviem vôbec predstaviť ...keby to bolo neskôr, tak po dvoch mesiacoch, keby sme už mali aký taký režim, tak ok, možno by som sa na to dala, ale hne´d po pôrode...hm ...

ammellia
23. jan 2015

no v ziadnom pripade by som nikoho k sebe nebrala k novorodencovi.

esti77
23. jan 2015

Dala by som prečítať rodine článok : "Šestonedelie - zabudnuté obdobie v živote ženy.". Samozrejme najskôr by som im to povedala,presne, ako si to pekne napísala. Teraz si najdôležitejšia TY a VAŠE DIEŤATKO. Krásny pôrod a šestonedelie☺ .

ailin
23. jan 2015

Ja by som chcela obhájiť ako tvojho synovca,tak aj Tvoju rodinu.Nemám dojem,že ten chlapec niečo okrem ubytovania požadoval,,,určite to nebol jeho návrh,aby si mu vyvárala,bol to asi Tvoj nápad..Možno ani o tom neuvažuje,že by sa chcel aj tento rok ku Vám nasťahovať.No a rodičia?Ver,že nechcú zavadzať,alebo nebodaj sa nechať obsluhovať.Nevedia sa vnúčaťa dočkať a chceli by Ti pravdepodobne pomôcť.Možno že Ti po narodení bábätka fakt dobre padne ak babka vyperie,nakúpi a pôjde na prechádzku s kočíkom a Ty si možno IBA v tom čase v kľude pospíš,,,Skús myslieť pozitívnejšie a nerieš-ste rodina.