S manželom sme sa nedávno vzali a zatiaľ bývame u nás no stále hladame vlastne byvanie aby sme sa osamostatnili od rodičov. S našimi aj so svokrovcami si skvele vychádzame, problém je skôr moja rodina.
Mali sme niekoľko obhliadok domov aj pozemkov no problém sú ako vždy peniaze. Mame nasetrene dosť na to aby sme si kúpili pozemok neďaleko dvoch väčších miest, avšak pri dnešných úveroch si nemôžeme predstaviť zobrať 300 tisíc úver. Moja rodina nás od dediny veľmi odhovara, no a mužom by nám nevadilo tam žiť (on je z dediny tiez). Dedina ma školu aj škôlku, futbalový štadión, prosto klasická dedina. Aký je na to vás názor, išli by ste to vysokého úveru v meste alebo by ste radšej išli len do možnosti na aké mate.
Ďakujem za každú odpoveď.
Hľadala by som v meste, lacnejšiu alternatívu.
tak taká 300 000 eurová hypotéka na 30 rokov, to máte 1 600 eur mesačne splátku bez poistenia. ďalej nerozumiem aké sú tie dve možnosti
300 tisic je vela .ak na nieco nemam nekupujem .. najdite lacnejsi dom niekde pri meste ... ..tiez zalezi ake mate zarobky kde to mate blizsie k praci a ak este deti nemas ci mas male tak pocitaj,ze isty cas bues bez prijmu etc ...
@evak10_ a prečo si nekúpite byť?
Keď muž nemá dostatok prostriedkov na taku základnú vec,akou je bývanie,potom neviem,načo ti je. Mohla si ostať sama a nerobiť si problémy navyše.
@anita6666 to fakt si mohla napisat taku koninu? 🤷
@evak10_ je rozdiel si nevediet predstavit zobrat 300tis uver a nemoct si ho dovolit. Omrknite trh realit, zistite si ake su naklady na stavbu a na zaklade toho si vytvorte plan. Vela ludi ma velke oci ale ked zistia ake su ceny a ake su ich moznosti, tak ich to vrati do reality pomerne rychlo.
ja si nemôžem pomôcť, čítala som úvodný príspevok dvakrát, ale nerozumiem tomu.
Mali sme niekoľko obhliadok domov aj pozemkov no problém sú ako vždy peniaze. Mame nasetrene dosť na to aby sme si kúpili pozemok neďaleko dvoch väčších miest, avšak pri dnešných úveroch si nemôžeme predstaviť zobrať 300 tisíc úver.
z tohto som pochopila, že nemáte na to postaviť dom, máte na kúpu pozemku. ale hneď v ďalšom uvádzaš toto:
Moja rodina nás od dediny veľmi odhovara, no a mužom by nám nevadilo tam žiť (on je z dediny tiez). Dedina ma školu aj škôlku, futbalový štadión, prosto klasická dedina. Aký je na to vás názor, išli by ste to vysokého úveru v meste alebo by ste radšej išli len do možnosti na aké mate.
tak kde vlastne potrebuješ ten vysoký úver 300 tisíc, pri stavbe domu alebo na byt v meste? nerozumiem, fakt.
tvoj príspevok mi nedáva zmysel...najskôr píšeš že máte dosť našetrené, potom že treba zobrať úver 300tis., potom že rodina vás odhovára od nejakej dediny - len neviem akej, či tam kde bývajú rodičia alebo kde to je...
ale isto by som nebrala až tak veľký úver.... radšej sa budem uskromňovať a kúpim niečo lacnejšie...
@anita6666 v ktorom storoci si sa narodila a prisla si tu teraz strasit s archaickymi nazormi?len tak,zo zvedavosti…
@ibajaanikiny ona perlí v každej téme
@evak10_ každý normálny človek, ktorý má aspoň akú takú finančnu gramotnosť by išiel len do takého úveru na aký má. Tiež nežijem v Monaku lebo si to nemôžem dovoliť ale radšej žijem dôstoje na Slovensku. Čiže vo vašom prípade radšej na dedine ako v meste ale trieť biedu. Aj keď na tej dedine nevidím vôbec nič zlé, práve naopak 🙂 Ale to je uhol pohľadu.
väčší úver v meste... časom sa ten "väčší" bude zdať malý 😉 a bývaš hneď! keď si spomeniem na mesačnú sumu svojej prvej hypo, tak dnes platím viac len za benzín mesačne než bola tá hypotéka 😀
@evak10_ ak veľmi nemate na splácanie úveru už dnes, keď obaja pracujete, a zároveň plánujete rodinu a teda aj dočasný výpadok jedného príjmu (?), potom je tvoja otázka vlastne aj zbytočná. Nemám na to, nekupujem. Ved nemusíte začínať v 100metrovom byte ani v dome. Kúpte menší 3izbak a raz, ak na to budete mat, pôjdete do nového domu. Problém nasej mentality často je, že čím chudobnejší človek, tým väčší dom chce stavať a snad aj hneď v 25-ke…
@evak10_ nechapem,ze ak mate nasetrene dost na kupu pozemku, naco chcete 300tis hypo ? Chcete si postavit vilu ? 300tis je riadna palka..nato musia byt poriadne vysoke prijmy, slabe az ziadne aktualne zavazky, super bonita u oboch a 3ste mat dost na dofinancovanie uveru ak ho schvalia...
Ja zijem na rd na dedine kde som aj vyrastala,,muz je z mesta..mame stary dom ktory kompletne postupne rekonstruujeme... Zvolte si to nacom sa zhodnete a to naco mate financie..
Podla predstavy o detoch. A chuti dochadzat za pracou. ;D My ideme z mesta na dedinu. 🙂 Ked je v mej vsetko potrebne,radost zit.
Ty počúvaj seba a muža nie čo vám do hlavy tlačia druhý, vy tam budete bývať. My sme kúpili holodom za 230 000e a nevieme si vynachváliť
Prikryvam sa takou perinou, aku mam. Naco je kazdemu rodinny dom?? Ved to je nadstandard. A 300tis je riadna palka. To znamena, ze na take byvanie nemate. Co je na byte zle?
Pridu deti, opravy domu, tam su stale vydavky. Pridete nahodou o pracu, zdravie.... Co potom? Treba pozerat viac rokov dopredu.
Kupujem len to, na čo mám. Žiť tam budete vy a nie vaša rodina.
@evak10_ Kúpila by som si najskôr byt, napríklad 3 izbový. Z viacerých dôvodov:
- bývaš hneď a si v meste, máš tma všetko potrebné
- kým nemáš deti, tak som je zbytočný luxus + môže sa čokoľvek štát a napríklad módni budete na fóre dlhšie čakať
- momentálne bývam v dome a teda je dosť starosti okolo. Keď sme bývali v byte, tak naozaj tých starosti bolo menej. No samozrejme dom má aj svoje výhody - pri dieťati je to paráda, avšak kým sme boli sami, resp. Do roka dieťaťa nám úplne stačil 2 izbový byt.
- ako bonus zbytočne sa nezadlzis až tka veľmi
- časom keď príde dieťa, môžeš predať byt a kúpiť/postaviť dom
Kúpila by som veľký byt v meste.