Dilema ohľadom splácania polovice hypotéky priateľovho bytu

4. máj 2021

Ahojte, prisla som si sem po radu. Moj priateľ si kúpil byt. Problem nastáva v tom že chce aby sme všetko platili pol na pol - hypo+náklady na bývanie ma 400€. Ja nevidím dôvod, aby som mu splácala polovicu hypotéky keďže byt je len jeho a ja tam s ním budem bývať. Náklady na bývanie sú 150€ čiže som ochotna mu davat 75€. Dalej, je mi to blbe, no ja do toho bytu nemienim investovať svoje peniaze. Samozrejme veci ako obliečky, paplony, kuchynské náradie atd si tam kúpim, no nič hodnotnejšie. Myslite ze to je správne, alebo by som mu mala finančne pomôcť?

denden77
4. máj 2021

moj tiez byva u mna a neplati mi na hypo ani cent.. nevidim na to dovod, na LV som ja, nie on.. podla mna robis dobre..

negymama
4. máj 2021

Nie. preco by si mu mala splacat hypo? viem ze tak clovek nema uvazovat dopredu, ale pri rozchode, o tieto peniaze prides. Je cestne mu platit polovicu nakladov...energie+ prip. telka, internet, smeti . Nie vsak polovicu z jeho splatky hypoteky, ak nemas na byte vlastnicky podiel.

negymama
4. máj 2021

Najhorsie na veci doplacaju ludia, co im je nieco "blbe". Ti co im blbe nie je, z toho tažia.

negymama
4. máj 2021

V kazdom pripade pred dalsim posunutim vztahu ci tieto majetkove vztahy poriadne ujasnite. Aby si neostala "napoly" s nakladmi na bybanie a z rodicaku budes seba aj dieta zivit s minimalnym zvyskom penazi co ti ostane. A ako samozrejmost budu tvoje "neplatene" dobrovolne prace v domacnosti ako varenie, upratovanie, pranie atd.

lylyjana
4. máj 2021

normalne ti dievca tlieskam!👍 Konecne niekto pristupuje ku vsetkemu pragmaticky a nehrnie sa slepo do platenia, lebo laska. Robis uplne spravne, ze mu nebudes splacat hypoteku. Ak by si aj do nieco funancne nakladnejsieho sla, urcite si to osefujte papierovo, pripadne s pravnikom. A ak sa on za toto urazi alebo bude chciet rozist, tak on nechcel teba ale iba niekoho kto mu pomoze s bytom....

heleninamama
4. máj 2021

Absolútne nechápem, načo sa trepeš bývať do cudzieho bytu, keď očividne nemáte poriešené základné veci a ani jeden z Vás evidentne nevníma toho druhého ako lásku. Obaja pozeráte na to, čo je výhodné pre Vás ako jednotlivcov, nie pre Vás ako pár.
Zober si úver na vlastný byt a bývaj tam, kým sa nepohnete vo vzťahu ďalej alebo sa nerozídete.

vendulka80
4. máj 2021

Plánujete spolu aj nieco ďalej? Ci je to len taky vzťah aby mu mal kto splatiť polku hypo? Je neviem teda ale vyvalit na frajerku aby mu hned platila vsetko napoly je divne trochu podla mna. Presne ako sa píše vyššie, ujasnite do budúcna ako bude s financiami lebo toto mi z kazdej strany pride ako kalkul. Ty nechceš svoje investovať do jeho a on chce kvazi podnajomnicku.

jazula
4. máj 2021

Prispievať na energie je normálne, ak by si mu prispievala aj na hypotéku na jeho byt, bolo by to ako keby ta vzal do podnájmu... My sme s priateľom najskôr bývali v mojom byte, prispieval len na energie, teraz bývame v spoločnom (obaja na liste vlastníctva, aj keď nie rovnakým podielom) a hypo platíme podľa vlastníckeho podielu.

ivkazba
4. máj 2021

Prispievať na mesačnú réžiu je okej, ale blikala by mi kontrolka už len pri tom, že chce odo mňa polovicu hypotéky. Za jeho byt. Povedz nie a ak bude reagovať negatívne, tak vieš, že s týmto partnerom cesta životom nevedie, lebo toto nie je okej očakávať od partnera.

autor
4. máj 2021

@jazula ja mám svoj byt, bývajú v ňom moji rodičia, ktorý mi neplatia nič. Ani nič samozrejme od nich nechcem. Finančne som na tom lepsie než moj priateľ, preto to riešim.

ivkazba
4. máj 2021

Je irelevantné, že si na tom finančne lepšie ako tvoj partner. Hypotéku môžete platiť spolu keď bude vaša spoločná. Jednoduchá matematika.

autor
4. máj 2021

@ivkazba ano, aj ja som toho názoru. Čiže 75€ a samozrejme potraviny, drogéria- tiež na polovicu.

liz_lemon
4. máj 2021

si rozumna, ale ak to on chce od teba, tak by som aj porozmyslala, ze ci s nim ostanem, je to vychcalek, ze vobec taketo nieco povedal nahlas

jazula
4. máj 2021

Tiež som na tom finančne lepšie ako priateľ, preto nemáme náš byt 50:50. Keď sme riešili byt, prebrali sme, na akú splátku hypo sa cíti a podľa toho sme nastavili spoluvlastnícky podiel. Samozrejme rozhodnutia ohladom bytu robíme ako rovnocenní partneri... Ale je to veľmi citlivá téma... V každom prípade si partnerka a nie podnájomník, byt je jeho, aj keby ste sa vzali bude jeho, o výške hypo vedel, keď si ju bral. Jeho požiadavka sa mi nezdá férova. A ľúbiť sa je pekné, ale netreba toho druhého využívať len preto, že si to môže finančne dovoliť...

ivkazba
4. máj 2021

Áno, to je fér, že nákupy a energie za byt si dáte na polovicu. Ale odsledovala by som si, aká bude jeho reakcia keď sa odmietneš finančne podieľať na jeho hypotéke, či sa v budúcnosti odmietneš podieľať na financovaní rekonštrukcie či kúpy nábytku. Lebo ak by reakcia bola negatívna, tak by som silno premýšľala nad budúcnosťou.

ndrag
4. máj 2021

priatel by ti mal stanovit nejaku sumu, co bude akoze najom. Ak mu budes platit na polovicu hypo, tak si neskor mozes narokovat na cast bytu 😉. Priatel by mohol byt v tomto trochu ostrazitejsi.

sona96
4. máj 2021

Rozmýšľaš veľmi správne. Je skvelé že sa k tomu takto staviaš. Myslím si, že tvoja ponuka na 75€ je absolútne férová. A myslím si, že aj zvyšok nákladov by ste si mali rozdeliť čo najviac férovo. Napríklad, ak ty budeš jediná, čo bude variť a upratovať, mal by byť on jediný, čo bude platiť za jedlo a čistiace, aby ste sa rovným dielom podieľali na chodbe domácnosti....ako si to urcis na začiatku, tak to budeš mať.

number19
4. máj 2021

Autorka spravne. Ziadne platenie hypoteky. Len rezijne naklady a tie na polovicu (75eur a strava...).Ty nie si jeho podnajomnicka, ale partnerka nie? A este si ferovo rozdelte aj domace prace. Nerob mu sluzku len preto ze si v este nie jeho byte.
Ako bolo spominane vyssie...jeho poziadavka platenia aj pol hypoteky sa mi ale nezda. Od partnera by mi to velmi zle padlo, aj ked zarabas viacej.

trema
4. máj 2021

A aj si sa ho spytala preco chce, aby si platila polovicu hypo, ked je byt len jeho? Ako ti to vysvetlil?

belllinka
4. máj 2021

Keď už to beriete čisto z tej finančnej stránky, tak si tam ako podnájomníčka, čo mne zas nepríde fér, že budeš bývať iba za náklady. Určite neplať polku hypo, ale mohla by si prispievať vyššou čiastkou, ako iba na polovicu nákladov.

petamich
4. máj 2021

ked som zacala byvat u partnera presne takto sme sa dohodli - hypoteka cela jeho = byt cely jeho, rezia na polovicu a na spolocny ucet sme si zacali posielat peniaze, z ktorych sa financuje domacnost, jasne, ze ked ideme napr. na veceru alebo tak, tak to plati alebo aj ja ale inak fungujeme takto, medzitym sme sa vzali a planujeme kupit vacsi byt 50/50 ale tento tu je "jeho" a hypoteku mu nesplacam a ak sa rozhodne si ho nechat a dat do prenajmu, je to na nom

nevidim dovod preco by si mu mala splacat hypoteku, na nehnutelnost, kde nemas ziadne vlastnicke pravo

mina17
4. máj 2021

podľa mňa neplatiť hypotéku načo keď nieje na mňa písaná nie? prípadne ak by si sa rozhodla ju splácať na poli tak prv isť za právnikom ošetriť si to uňho a peniaze mu posielať poštov cez poukážky pripadne pri rozchode si môžeš nárokovať na peniaze alebo časť bytu si myslím

petamich
4. máj 2021

@ndrag nemoze si narokovat nic, resp. moze skusit ale bolo by to na dlhe lakte, na LV nie je a musela by na sude preukazat, ze peniaze pouzil na splatku hypoteky, co sa velmi tazko dokazuje ak pojdu do spotreby a bude tvrdit partner, ze sa minuli na jedlo 🙂 takze jedina ostrazita by mala byt autorka

negymama
4. máj 2021

@ndrag no narokovat si ona moze... ale ak je on vyhradny vlastnik nehnutelnosti, nie su ani manzelia aby jej nieco spadalo z bsm ...tak skratka nema narok na nic.

negymama
4. máj 2021

@belllinka ale keby chcel do bytu cisto podnajomnicku a "zarobit " na tom viac ako su polka nakladov, tak potom podnajomnicka ani nevari jemu ani neupratuje ani neposkytuje sex,...a ak ano da si to zaplatit.
Treba potom rozlisovat -- komercny podnajom so zarobkom.
Nekomercny spolunajom s frajerkou, ci pribuznym ci kamaratom... kde su vztahy blizsie a ocakava sa iba spravodlive podielanie sa na nakladoch nie dalsi dodatocny zisk

1katus1
4. máj 2021

Ak chce aby si platila z niečoho polovicu tak nech je polovica tvoja. Alebo manželstvo . Takto keď sa rozhodnete náhodou peniaze už neuvidia naspat nikdy

sissy27
4. máj 2021

Dobre rozmýšľaš. Nie je dôvod aby si priateľovi splácala hypo. Jeho byt, jeho hypo, jeho meno na liste vlastníctva - nie je o čom. Prispievať na energie a chod domácnosti je samozrejme v poriadku, takisto nejaké drobné investície typu žiarovky, spotrebné veci...
Ale obávam sa, že síce si nakoniec bude platiť hypo sám keď inak nedáš, ale doženie na iných výdavkoch - potraviny, bežné výdavky, dovolenka a podobne, kedy povie, že nemá lebo hypo je drahá a ty to teda zaplatíš zaňho, lebo chceš ísť na dovolenku, na večeru, do kina a podobne...

belllinka
4. máj 2021

@negymama ale veď ona nepíše, že mu bude robiť slúžku a kuchárku a on nepohne ani prstom. A výraz "poskytovať sex" je divný, snáď ten sex prináša radosť aj jej, nie? Či ty berieš sex iba ako "službu" partnerovi a obetuješ sa a "podržíš mu"?

negymama
4. máj 2021

@belllinka nepochopila si ma.
chcela som len rozlisit rolu frajerky, milej , partnerky atd... ktora je vo vztahu ked si dvaja dozicia ale zaroven sa nevyuzivaju. rozdelenie prac a uzivanie sexu atd. je len na nich.

v tvojom navrhu bolo, ze by mala platit viac - ako podnajomnicka. v tom pripade ale ide o komercny vztah, so vzajomnym si platenim sluzieb a vyhod. Sex som tam pridala vicemene zo srandy..😎

Ja zijem uz v 17 rocnom manzelstve , takze tieto veci ohladom byvania, financovania aj vzajomnej obety s partnerom uz mam prezite a z velkej casti vyladene.

betty_image
4. máj 2021

Robila by som rovnako ako ty. Nie je to tvoj byt ani tvoja hypotéka, nevidím dôvod na ňu prispievať jediný cent. Samozrejme, ak spolu bývate, je normálne že prispeješ na chod domácnosti ako píšeš vyššie, ale toť vše. Ani žiadne veci do bytu by som nekupovala, ak to tak necítiš, raz je to jeho byt, nech si zariaduje, bolo by iné, ak by ste si ten byt kúpili spolu, takto je to len jeho byt.