Dilema ohľadom mužovej rodiny

7. okt 2024

Mám dilemu ohľadom mužovej rodiny. Manžel vyrastal u rodiny, matka mu zomrela keď pol maličký, otca nemá zapísaného v RL, a nikto to neriešil, tak sa dostal k babke a po smrti babky k ujovi a tete ktorý mali sedem detí. Ich najmladší syn je jeden ročník s mužom, vždy si boli jeden druhému oporou a kamarátom. Teraz má bratranec rodinu a rovnako starú dcéru ako naša. Dievčatá spolu vyrastali boli najlepšie kamarátky ale potom sme sa sťahovali do zahraničia kvôli mužovej práci. Dievčatá si spočiatku denne volali, písali ale nástupom puberty sa sesternica odstrihla. Bratranec volá muža každý rok na návštevu na pár dní.
Kým dní, chlapi si podebatia o chlapských veciach, ja s jeho ženou tiež a dcéra sedí sama, lebo sesternica si akurát na vtedy zavolá kamošky a idú sa bicyklovať , kúpať(majú bazén) alebo hocičo iné čo s nimi dcéra nemôže robiť. Teraz je už aj so slovenčinou problém, tým že sa učí v škole v inom jazyku. Vlastne dcéra ani neplánuje svoju budúcnosť na SVK. Nie že by sa nevedeli dohovoriť, pripadá mi to že ona nechce. Jeden rok sme na svk trepali bicykel aby sa dcéra mohla bicyklovať s ňou a ona už jazdila na segwayji, keď sme jej kúpili segway tak ona už mala nejakú špeciálnu kolobežku a potom zase niečo iné.O pár týždňov máme zase namierené na svk a muž nechce aby dcéra zostala doma sama. Dcéra nechce ísť. Muž dokonca uvažuje o trvalom návrate domov. Dcéra nemá žiadne iné kamarátky ani tu na okolí ani v škole u koho by mohla pobudnúť 3-4dni. Kvôli tej jej ignorácii som pred časom zrušila aj spoločné letné dovolenky, vždy nám dokáže pokaziť náladu.

thereisabear
7. okt 2024

Nemoze ísť manžel sám? Neviem koľko rokov má dcéra, možno o rok by už mohla ostať sama doma.

grof_monte_christo
7. okt 2024

Jej rozhodnutie neísť by ste ako rodiča mali rešpektovať. A tento životný štýl kocovníkov, chvíľu žiť tam, potom zas tam, narúša vašej dcére budovať si pevne priateľstva.

janickacrazy
7. okt 2024

Koľko rokov má dcéra? To je dosť dôležitý údaj. To nemá žiadne iné kamarátky na Slovensku ani v tom zahraničí? To je dosť divné. Čo tvoja rodina, mama, babka, teta, sesternice? Tam nemôže ísť?

0silvia0
7. okt 2024

Mne to pripada ako pubertalny truc sesternice. Akoze nezaujimate ma, ked ste sa odstahovali, a nepotrebujem vas uz.
Mna by zaujimalo, ci ste tuto dievcinu volali niekedy aj k vam do zahranicia na prazdniny, na pobyty. Chodite len vy na Slovensko? Lebo mozno sa jej to v jej detskom svete nejako dotklo.

januska12323
7. okt 2024

Dcéra nemá žiadne kamarátky ani doma v zahraničí? Prečo? Prečo ste netlačili na sesternicu nech sa venuje návšteve ešte keď sa s nimi dalo? Teraz už z nich kamarátky nebudú keď sa vôbec nepoznajú, dcéru by som nechala doma alebo naplánovať návštevu na viac dní, k týmto prísť na pár hodín a inak si robiť program podľa seba.

radkaradix
7. okt 2024

Tak dievcata uz nie su deti, uz sa vedia same rozhodnut, s kym chcu a s kym nechcu travit cas.. sesternice si ocividne nerozumeju. Tiez som mala taku sesternicu, zila v zahranici, v lete k nam chodila na prazdniny, ale bez rodicov. Ja som nemala problem, brala som ju so mnou vsade, aj s mojimi kamoskami, ale vsimla som si, ze to strasne zneuzivala, nechavala sa vsade pozyvat, dokonca si pytala navyse, ziadna skromnost, pritom zila v krajine, kde je vsetko minimalne raz tak drahe. Ona nam nikdy nic nepriviezla. Okrem toho mi zacala kradnut veci, jej slovami poziciavat, lenze mi o tom nikdy nepovedala. Ale to bolo aj o vychove. Skratka som ju uz viac k nam na prazdniny nechcela, ked mala prist, ja som odisla.

autor
7. okt 2024

@grof_monte_christo aký kočovníci? 12rokov sme žili s mužom na SVK , 8r bývame tu. Nesťahujeme sa každý rok.

autor
7. okt 2024

@janickacrazy za pár týždňov 14

lujza123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2024

@janickacrazy na SVK už iba krstná mama, ale ona je v domove pre dôchodcov, brat je rozvedený, gambler, plný exekúcii, ostatní sú roztrúsení .po svete zväčša, UK, CZ, HU, AT

autor
7. okt 2024

@januska12323 tlačili nasilu? Keď jej niečo mama povedala, zaviedla dcéru do izby, dala si schúchadlá a ďalej ju ignorovala.
Keď sme trepali ten bike, tak napr šli naschvál do parku kde je s bike zakázané a ona s kamošmkami s kolobežkou mohli

autor
7. okt 2024

@0silvia0 áno ale bola iba na návšteve, zostať tu nechcela, sesternica nechodila aby do denných táborov, žiadna prespávačka

grof_monte_christo
7. okt 2024

@anonym Písala si, ze sa opäť zvažujete návrat na Slovensko, preto som to napísala.

0silvia0
7. okt 2024

A kedy to bolo, ze bola u vas na navsteve? Ked boli deti alebo teraz v puberte? Lebo pre pubertacku to moze byt nieco v zmysle, ze dovleciete jej tam sesternicu, ktorej sa musi ona venovat, ale vy ju k sebe nezavolate. Dava cam najavo, ze sa z nej nemieni poskladat. Nemoze to byt takto?

baboobchod
7. okt 2024

13 ročnú by som samú doma nenechala. Píšeš, že ide o 3-4 dni. Nech ide s vami a bude pri vás dospelákoch, alebo nech sa zavrie do izby s mobilom, veď bude len rada 😀

lujza123
7. okt 2024

Jaj za pár týždňov 14, čiže baby najväčšie pubertacky🤷🏼‍♀️🤦‍♀️

Na to aby bola sama doma je ešte moc malá, nepoviem tak v 16-17 nech, ale nie 14. Zas po nej nic extra nechcete, nic co by nemohla pár dni vydrzat. No tak si vezme mobil do ruky a nejako tu navstevu pár dni precka.
Ze majú dievčatá taký blby vztah je smutne, ale pochopiteľné. Sú to pubošky, ofucane už len z princípu ze musia ist /alebo prijať nejakú návštevu, tak isto je tam jazyková bariéra a aj iná mentalita. Vaša dcéra je síce Slovenka, ale ma bližšie k deťom kde žije ako k Slovákom …

Nerieš ju, chodte na navstevu a dievča to bude musieť nejako prežiť …

Ináč mali sme pred 2 rokmi taku navstevu ako vaša rodina. Moja kamoska co roky býva v zahraničí, boli tu na Sk tak sme šli na chatu, dievčatá jej aj moja rovnako staré 12 a 13 rokov, ofučané jak kozy, každá svoj mobilček v ruke ani sa na seba nepozreli a hrozne sa nudili celý víkend
A v nedelu hodinu pred odchodom zrazu začali spolu štebotat a instagram, tik tok si vymieňat a veľké kamosky … Akoze my dospely sme sa na tom smiali, keby spolu aspoň skúsia prehovorit už v piatok nemuseli trpieť nudou celý víkend … Ale to im nevysvetlíš v tom veku

januska12323
7. okt 2024

No tak ako vravím v tomto veku už veľa nespravíš, nebude sa jej venovať len za to, že je tam. Vzťahy treba budovať celý rok. Sesternica ani nemusí byť zlá len s tvojou nemajú o čom.

autor
7. okt 2024

@radkaradix neviem o ničom podobnom, že by sa stalo. Ona sa doslova snaží dcéry striasť, napr bola s.kamoškami v bazéne, netušili sme že majú vyhrievaný bazén neplánovali sme za kúpať nebrali sme plavky, tak ju chvíľu využívali aby im vrátila.loptu, potom keď dostala plavky a mohla do vody tak zrazu dievčatá sa ošušili a šli het. Moja má dlhé husté vlasy.kým si ich usušila už ich nikde nebolo.

grof_monte_christo
7. okt 2024

Ak má dcera 14 rokov a vy 8 rokov žijete v zahraničí, tak mala dcera 6 rokov, ked ste odišli. Ved to boli ešte len dievčatka a tu o nejakom priateľstve ešte nemohla byť reč. Je úplne pochopitelné, že sú si cudzie.

maciatkolulu
7. okt 2024

Ale prosiiiim ťa. My sme mimo od oveľa nižšieho veku dieťaťa. Chodil samozrejme do cudzojazyčnej škôlky,školy a komunikuje po slovensky jedna radosť. Aj po nemecky. Takže jazyková bariéra to nebude. Skôr,čo vidím na vystahovanych skovakoch, na sk sa snažia hovoriť medzi sebou nemecký,anglický a je to smiešne. Ten prízvuk a všetko😂 pôsobí to povysenecky. Nehovorím o bilingválnych rodinách. Samozrejme. Nuž a k sesternici ..akože dievčatá si zjavne nemajú čo povedať,je to normálne a ver tomu,že nikto nikomu nechce kaziť náladu. Keď nepôjdete,nebudete asi chýbať ale aby si si ty nastrbavala vzťah so švagrinou,kvôli deckam,je detinské. Veď niekde ste asi osem rokov bývali na sk,to fakt nikoho vaša dcéra nemala? Trochu divne.

maciatkolulu
7. okt 2024

Šesť rokov

radkaradix
7. okt 2024

no ocividne im tvoja dcera nesedi.. ale je to maximalne nevhodne spravanie od tej sesternice, v prvom rade by ju mali rodicia upozornit, ako ma spravat, ked pride navsteva.. ja som mojim rodicom jasne povedala, preco sa s mojou sesternicou nechcem stykat..

ukgirls
7. okt 2024

moja dcera je na tom podobne .. na sk sa jej venujem ja-chodime spolu na kupalisko vylety .. babka co vladze ide s nami .. jej kvazy kamaratky ju poznaju len ak ich volame niekam s nami von a samozrejme platim - co som zatrhla ... neskor to poriesim tak,ze si bude moct vziat naj kamosku z uk so sebou- mama jej uz suhlasila-len este musia podrast ... co sa tyka navratu isty cas sme nad tym premyslali,ale nevratime sa kazdopadne viem,ze by sa jazyk doucila a kamosky si iste nasla v skole a na kruzkoch .. nenutila by som sestrernicu sa s nou hrat ,ale ani by som sa jej nevtierala a uz duplom nenosila darceky ak neake nosite

autor
7. okt 2024

@0silvia0 boli tu keď boli dievčatá malé naposledy.ked mali asi 10. Ale oni u nás nikdy nechceli zostať, mužov bratranec má vlastný obchod jeho žena vlastný obchod, raz toho raz tamto od nás domov to majú rýchlejšie ako BA-KE

autor
7. okt 2024

Ale ženy ona vie po slovensky len sa tak nevie presne vyjadrovať

0silvia0
7. okt 2024

Ja by som to nejako nesilila. Pridte aj s dcerou, neocakavajte, ze sa jej bude sesternica venovat. Pubertu treba len prezit, nerieste to. Vlastnej dcere urobte program vy. Ono sa to casom utrasie, len teraz je to taky blby vek.

mila23
7. okt 2024

autorka, skratila by som navstevu na pol dna a hotovo. Pol dna dcera prezije aj s mobilom v ruke,kedze sesternica evidentne nema zaujem a zjavne ani vychovanie - mali by jej rodicia dohovorit a dopredu pripravit,ze sa ma snazit aspon trochu venovat. kedze na to kaslu a sesternica je zjavne rozmaznany pracek - obmedzila by som navstevu...ziadne prespavanie a pod. ...naco to silit?

autor
7. okt 2024

@maciatkolulu nie nikoho okrem sesternice. Zapísali sme ju na basketbal, chodila na turistický krúžok hovorí že tam nezapadla. Menili sme školu kvôli šikane.

maciatkolulu
7. okt 2024

Kde?

beronsche
7. okt 2024

Sa ti čudujem, že to takto riešiš kvôli 3-4dnom..
Veď choďte na návštevu, ty s dcérou len na takú zdvorilostnu a potom si urobte vlastný program. Muž nech trávi čas s bratrancom.
Problém vyriešený..
Pretože nech je v tom čokoľvek, nemôžeš nikoho prinútiť, aby sa k hocikomu správal milsie, keď nechce.
Dcere by som doslova povedala, že ak sesternica nechce, jej chyba, my si spravíme program same.