Ahojte uz asi tri tyzdne sa riesi neskutočný hluk v bytovke kde mám byt. Dnes mi sused volal že sú si už 100% istý že to ide z môjho bytu a teda mi oznámil že tam ide poprosit mojich najomnikov aby si davali pozor na to ako sa v byte správajú kedze sa tam stahovali z domu tak si to asi neuvedomuju. V byte podla zmluvy byvaju 2 dospelí ludia ale sused tam dnes “nasiel” aj dieta. Nakolko hluk na ktory sa stazuju je hluk akokeby niekto behal od rana do vecera na byte tak mam podozrenie ze to dieta tam bud býva bez toho aby som o tom vedela alebo kedze pani co tam byva je starsia tak mozno strazi vnucku na pravidelnej baze. Pri inzerate som mala striktne napisane ze hladam niekoho bez deti. To ci tam dieta je alebo nie si samozrejme zistim aj ked este neviem ako pretoze sa mi urcite nepriznajú ale skor ma zaujíma ako by ste reagovali keby zistim ze to dieta tam chodi k babke namiesto skolky. Nebýva tam ale je tam celé dni. Ja viem ze zakázat návstevy nikomu nemozem ale mám doma dieta a viem ako vyzerá náš byt aj ked sa snažím dávat mega pozor tak sa bojim toho ako bude vyzerat moj byt ked tam denne chodí (podla suseda dieta 3-5 ) ročné dieta. Druhá možnosť ak by tam to dieta realne byvalo a v zmluve to dieta nemam mozem ich v ramci zakona vyhodit alebo tym ze to dieta tam uz byva tak ich vyhodit nemozem?
@lesiaoldi preboha ako si sa dostala k mačkam?
Ahoj, pravidelne by som si chodila kontrolovať byt.
Pre svoj pokoj.
Nerobí sa to tak,že nahlásia sa dvaja dospelí ,ale pritom denno denne dieťa, mohla na to upozorniť.
Aj energie budú vyššie
Aj keď je to už na ich triko,doplatia si pri vyúčtovaní, keď by bol nedoplatok,ale nemusí byť.
Ja by som sa spýtala,či máva denno denne vnuka na starosti alebo je opatrovateľka ..na rovinu sa spýtaj, čo máš na srdci
Mne z pohľadu prenajímateľa by sa mi to nepáčilo.
Rozumiem ti, je to zavádzanie z ich strany.
S nájomníkmi si vždy povieme, že občasné návštevy a pre spanie samozrejme áno.ale občasné.
Ak by mali záujem ,že nájdu si partnera napr. Treba oznámiť.dopisať do zmluvy, ak ja prenajímateľ budem súhlasiť
@draik ? By možno vedel poradiť?
@lesiaoldi ty si sa pýtala koľko maciek ma doma, aj keď si to uz zmazala, tak sa pýtam odkiaľ si nabrala tie mačky, ked autorka o mackach nič nepise
@lesiaoldi aha uz chápem ako si to myslela ...
@lesiaoldi keby si prenajímala svoj majetok, pochopila by si.
@autorka - či už tam býva dieťa (horšia možnosť) alebo tam trávi celé dni ako návšteva, nepáčilo by sa mi to a je to veľký red flag. Záleži teda čo zistíš a aj akú zmluvu máš postavené. Ak dieťa nie je v zmluve, tak ich vyhodiť môžeš, ak tam býva. Ak chodí dieťa len na návštevy, tak sa takých nájomníkov zbav, to že ti to nepovedali, tak s tým do budúcna budú len a len väčšie problémy a sťažnosti.
V prvom rade by som sa otvorene porozpravala s podnajomnickou. Asi by som necakane zazvonila pri dverach, aby si tam to dieta aj realne nasla povedala jej, ze na tomto ste sa nedohodli a ze su staznosti od susedov. Aj keby tam vnuka pravidelne varovala, toto su veci ktore sa nezamlcuju, nasralo by ma to.
Aku mas zmluvu? O kratkodobom najme bytu alebo podla O. Z.?
@autorka cize byt si prenajala 2 mladým ľuďom? Ci komu vlastne? A sused tam našiel babku, co stráži vnúča? Ci ako?
Hoci ta mohli teda oklamať, pokial je tam male dieta, z bytu ich vyhodiť nemôžeš. Sla by som tam večer, aby som si to overila. V každom prípade by som sa takýchto nájomníkov co najskôr zbavila- dohodou samozrejme. Potrebuješ byt pre dcéru, neter... hocikoho iného. Je ti ľúto.
@lesiaoldi Kludne svoj byt daj do prenájmu rodine ktorá má aj 5 detí, je to tvoj majetok keď ti to tam celé zničia počmárajú steny dobijú podlahu, ušpinia celý gauč tak to kludne celé plať zo svojho pretože silno pochybujem že ti to pokryje depozit. Okrem toho keby si bola aspon trošku v obraze tak by si vedela že tá rodina keby mi teraz prestane platiť tak s najvačšou pravdepodobnostou ich práve kvoli dietatu vyhodiť nemôžem a môžu si tam bývať koľko sa im zachce, spraviť velké škody a nedoplatky minúť stovky na právnika aby som ich súdnou cestou dostala preč. Ja ako mamička na rodičáku naozaj o takú situáciu nemám záujem. Takže bud taká láskavá a keď nevieš poradiť tak radšej nepíš nič pretože silno pochybujem že prenajímaš a ty mi škody platiť taktiež nebudeš.
Pokial mas zmluvu podla zakona o kratkodobom najme bytu, tak vyhodit ich mozes. Tak aku mas zmluvu?
Toto im si není istá,ale pokiaľ nemáš v nájme napísané,zapísané deti,počet,ked aj jedno.
Vyhodiť ich môžeš
Verím,že sa tu niekto kompetentný vyjadri
@lienka.7 V byte je starsia pani so svojim +-30 ročným synom. Tak neviem či to dieta je jej vnučka viem že jej druhy syn má deti ale neviem aké ani pohlavie ani vek. Alebo či je to zatajené dieta toho jej syna s ktorým tam býva.
@joannita Fuha akoze toto fakt neviem zmluvu mam fakt dobru prepracovanu mam ju kontrolovanu notarom ale podla mna nie je o kratkodobom najme. Viem ze tie sa davaju pri detovh ale ja som tam prave ziadne deti nemala mat . Co viem ze tu zmluvu mam na rok musim ju prestudovat len ju mam u nasich
@lesiaoldi poznas vobec zakony o vystahovani z prenajmu, ak tam mas rodinu S DIETATOM??? Vtedy sa bavime o chranenej osobe a tych ludi len tak nevystahujes. Tak tu prosim ta nesplietaj o mackach a debilinach. Kup si byt, davaj ho do prenajmu a potom sa tu hraj na chytru. 🤦
@autorka určite chod si overiť situáciu... v každom prípade ako som písala, zbavila by som sa takýchto nájomníkov. Po dobrom... známa presne takto dopadla. Prenajala byt páru dospelých, ta žena si tam nastahovala dcéru s vnučkou a nikto nezaujímalo, ze su tam oni 2 na čierno. Prestali jej platit, zničili cely byt... kvôli tomu dietatu nič nezmohla. z bytu ich dostala po 5 rokoch súdnych tahanic... kým z bytu odišli, zničili uplne všetko, vytrhli podlahy, rozbili wc, vanu, umývadlo... drzim ti palce.
@lesiaoldi a mas dieta? Lebo ja mam 2 male deti a preto viem, kolko skody dokazu v byte narobit. V zmluve mozes mat napisane, ze skody hradi najomca, ale vies co sa sa stane ked ti ich nezaplati? (kaucia by na to nestacila).
Musela by si sa sudit, vlozit do toho svoje peniaze na sudne trovy a nakoniec je velka prabdepodobnost, ze aj ked sud oni prehraju, tak peniaze aj tak neuvidis, lebo ti ich nemaju z coho zaplatit. Takze defacto teba to bude stat este viac, ako keby si sa nesudila. Nehovoriac o tom, ze to je na roky.
Ja som prenajimala cez 10rokov byt a rodine s detmi by som uz byt neprenajala, aj napriek tomu (alebo skor prave preto) ze som matka. Ja si svoj majetok nicit nenecham a nebudem skody platit zo svojho, tak preco si komplikovat zivot ked nemusim?
Nemas s tym vobec skusenosti, keby si mala, inak pises.
@gemerka17 no práve red flag pre mna bol uz to ze zacali hrozne problemy s hlukom odkedy sa nastahovali riesila som to hned ale sused stale vravel ze podla neho to o do mna nejde ze tazko sa to urcuje az dnes mi teda volal ze siel ten hluk pocuvat aj pri dvere a ze ide to z mojho bytu. Podotykam ze uz pred tym som prenajimatelom hovoril ze susedia sa stazuju na hluk ze nie som si ista odkial ide ale aby si davali pozor nerobili hluk neskoro v noci snazili sa chodit po byte rozumne a podobne. Kedze hluk ide nadalej od nich tak to odignorovali a do toho este aj to dieta ma dost zaskocilo. Muz cely den pracuje doma je cez den len ta babka a pochybujem ze po byte beha ona ked hluk je cely den.
Ak mas na dobu urcitu, tak mas asi podla kratkodobeho najmu, ale ta sa nedava len pri dietati, ale VZDY. Je je pre teba ako prenajimatela vyhodnejsia. Podla O. Z uz snad nedava nikto....
Kazdopadne, to dieta tam oficialne vlastne nieje, takze s vyhodenim "kvoli dietatu" nebudes mat problem. Horsie by mozno bolo keby bolo na zmluve. Takze ty ich mozes vyhodit aj z dovodu, ze byt potrebujes pre seba, alebo pre rodinu. To je relevantny dovod preco mas pravo vypovedat im zmluvu.
Hlavne vzdy vsetko ries aj pisomne s nimi aby si mala dokaz.
Inak, z mojiich skusenosti, matka s dospelym synom, je najhorsie kombo, vacsinou su to mega divni ludia 😂🤦♀️