Ahojte, s priatelom mam dceru. Dcera ma moje priezvisko, priateľovi som argumentovala že bude mat jeho keď sa vezmeme. Až na to, že on sa k tomu vôbec nemá a vraj sme rodina aj bez svadby. Asi s tým už ratat nemusím vôbec však? Nechcem sa pytat jeho a zufalo dobrzdat že kedy a či vôbec si ma plánuje vziat. A nie nemá full servis, neskacem mu okolo zadku..
@alison11 alebo aj nie a minimálne 18r dokazovať že som jej mama🤷🏼♀️
Ak sa chlap zenit nechce, tak dieta ani spolocne meno ho k tomu nedonutia. A ma pravdu rodina ste aj vez papiera. TEN "PAPIER" je pravna ochrana slabsieho.
@alison11 dat priezvisko po chlapovi je najväčšia blbosť.... to by si ju už ozaj nemal dôvod brat...každú chvíľu je tu diskusia kde žena rieši ako zmeniť priezvisko dieťaťa na svoje lebo otecko ich okaslal.
V tomto state je statut manzelky papierovo viac ako partnerka bez svadby. On ma pravdu, ze ste rodina aj bez papiera.Len niekedy ten papier ulahcuje zivot, ci sa deje nieco zdravotne, informovanie rodiny a tak. Nehovoriac o veciach ako dedenie v pripade umrtia. A za mna, z manzelstva sa ovela tazsie odchadza ako ked su ludia len partneri (vlastna skusenost).
Moju kolegyňu si jej partner po ktorom má pomenovaného syna vzal po 6rokoch môj brat si ženu matku jeho syna ktorí bol na jeho menen vzal po 7rokoch,práve preto aby aj tá žena mala meno po ňom nie len ich dieťa a boli kompletná rodina.Tak každý chlapto má inak,ja som sa napríklad chcela skôr vydať a potom mať dieťa.
@janai1 Ja som mala po otcovi priezvisko a anši sa rozviedli mama má priezvisko po nevlastnom otcovi aj to bolo hlúpe,že mu endovolila si ma adoptovať z bratom a tak náš nevlastný otec ktorí nás vychoval nedostane žiaľ ani rodičovské po nás...
@44janica44 Okašľať môže aj bez priezviska ako aj z priezviskom je to na rodičoch...
Ja by som sa s nim predsa len porozpravala. Lebo inak su len dve moznosti: bud sa zmieris s tym, ze svadba nebude a naozaj ti to nebude vadit, alebo ta to bude niekde na pozadi stale stvat a moze to zacat kazit vas vztah. Podla mna je normalne sa o tychto veciach rozpravat a jeden aj druhy by ste si mali minimalne navzajom vysvetlit svoje dovody. Co dalej, to zavisi od toho, ake tie dovody su.
@marianarem Ano vnútri ma to štve, ale myslim že pôvodom je len nejaká romantická predstava o chlapovi ktorý ma extremne miluje a chce, aby som bola jeho zena😃 tento moj ocividne take ruzove okuliare ako ja nenosí
Tak ano jedna vec su tie romanticke filmy, kde chlap ziadostou o ruku.urobi zo zeny akusi princeznu a tato zena sa vdaka tomu citi ako uzasna a vynimocna bytost. Ak sa chces vydavat kvoli nejakemu takemu pocitu a nic ine ta netrapi, tak to potom az tak riesit netreba. Ja som sa skor chcela vydavat, aby sme k sebe oficialne patrili, aby muz aj pred zakonom bol moj najblizsi clovek, kedze pocitovo nim uz bol. Nevedela som si predstavit, ze roky spolu nieco budujeme a teraz sa napriklad s jednym nieco stane a ten druhy bude ako uplne cudzi clovek zo vsetkeho vyluceny. Proste som citila velky rozpor medzi mojim citenim a tym, kym sme boli oficialne.
Nevadi ze on nenosi take okuliare. Ak ty o tom snivas tak to stoji za debatu. Priprav si nejake vysvetlenia preco to chces a otvor debatu. Zeny chcu mat ten jeden den kedy su najkrajsie v princeznovskych satach - mas na to pravo aj ty! 🙂 Drzim palce!
možno pri ďalšom potomkovi by mu to docvaklo...
Daj mu patrične najavo, že by ta to urobilo stastnejsou, ale nedobiedzaj. Asi nechceš aby ta požiadal ak to on tak momentalne necíti, iba “pre pokoj v rodine”, však? Teda ja by som o takú žiadosť nestala. Ak raz zmení názor, neboj, pricupita s prsteňom aj sám - chlapi sa vedia zmobilizovať ak chcú 😉. Ak nie, ako tu už bolo povedané, rodina ste aj bez papiera. Ak by sa mu niečo stalo, neodidete s holým zadkom, dedilo by určite aj vaše dieta. Predpokladam, že si do toho tehotenstva šla s vedomím, ze porodis dieťa PRIATEĽOVI. Nebolo by fér teraz dcéru a jej priezvisko používať na “nenapadne” vyjednávanie…
Urcite sa porozpravaj. Ved je dobre vediet,ako to berie a on zas potrebuje vediet,ako ty..
Ty a tvoj priateľ určite nie ste žiadnou rodinou, ste rodičia, tak ako Kollár je rodic s 10 ženami. Reálne priateľ ťa nevníma ako človeka, s ktorým je ochotný vstúpiť do manželstva a zdieľať aj tie rizika.
nepovedala by som zas, ze pokial nie su rodicia zobrati, tak netvoria s dietatom rodinu. ide o to, ci to tsm vsetko funguje ako ma, no chapem, ze to autorku mrzi, vacsina zien svadbu potrebuje. no ja by som sa s nim o tom isto porozpravala. do zvtahu vam to nic neda, no skus argumentovat aj tym, ze mnohe pravne veci by sa tym isto ulahcili
Normálne sa s nim porozprávaj na túto tému. Žiadne náznaky, proste priamo mu povedz že by si chcela mať svadbu, že je to pre teba dôležité.
Nie, nieje zo zúfalé keď o ruku požiada žena. Nemusí to byt predsa ako vo filme že muž pokľakne na kolena a vytiahne prsteň, môžete sa na tom skratka len dohodnúť ako dospelý ľudia.
Možno je tvoj priateľ kategoricky proti a možno ma k tomu len taký vlažný postoj a považuje to za zbytočnosť, len nejaký papier ktorý nieje zárukou ničoho
@mirkam3 no toto su užasne rady, rovno povedz, nech si daju status na facebook - uvidíme
@karolinakr to si určite chcela adresovať mne? Lebo ak áno, absolútne netusim na čo konkrétne čo som ja napísala týmto akože reaguješ (prepáč, ale ako by mi to pisal Andrej Danko 😂)
A priatel je uz rozvedeny?
Prečo by bola hlúpa, ak by dala dieťaťu priezvisko po mužovi?
Tak ja som asi z tých sprostých, pretože som dala malému priezvisko po priateľovi. Ani som nerozmýšlala nad tým, žeby to bolo inak. Sme rodina aj bez svadby. Deň po pôrode som dostala prsteň so žiadosťou o ruku a dohodli sme sa, že svadba bude tak o 2r. Tu na MK si ženy mega serú do huby. Na jednej strane “je to len priateľ, nie manžel bla bla” na druhej strane “je to tvoj manžel, ty si si ho vybrala bla bla”. “Titul” manželka, neprinesie zmenu v tom, že sa k tebe bude správať inak, že si ťa začne viacej vážiť alebo že bude “pomáhať” v domácnosti. A právne je to rovnako výhodné (ak sa jednému z vás niečo stane) ako aj nevýhodne (ak jeden z vás bude mať napr. nejaké finančné problémy).
@llucy_m no jasne. Ale nevidím dôvod prečo by malo mat dieta meno po otcovi (ak nie sú dvaja zobratí ) - kvôli čomu? Lebo sa to tak patrí? Nedala by som nikdy meno po otcovi, aby oni mali rovnaké meno a ja som bola so svojim rodným priezviskom a kópiou rodného listu aby mi kazdy veril že nie som náhodná okoloidúca ale matka svojho dietata.
Autorka,
ale ak ti ide o rozdielne priezviska, na to sa nemusis vydavat, to sa da na matrike vybavit. Ze ty si zmenis priezvisko na priezvisko svojho frajera a dietatka.
@zmrzlinka2021 nie to nechcem. Paci sa mi vzor “tradicnej” rodiny a bez svadby by som si nemenila priezvisko 😊
Rozumiem, tak skus komunikovat s priatelom, preco sa boji toho, zeby z teba spravil svoju zenu. Coho sa konkretne boji, ci ma nejake pochybnosti, ako vnima vasu buducnost...
Trošku neskoro riešiť tradičnú rodinu keď už si si nechala urobiť decko pred svadbou 😂 Hold, všetko je o diskusii dvoch 🤷🏻♀️
@llucy_m decko máš možno ty, ja mám dieta 😊
Možno keby bola mala vaša dcérka jeho priezvisko,by mu to skôr docvaklo si ťa vziať...