Dieťa až vo väčšom bývaní

23. jan 2024

Ahojte, už máme s manželom 2r dieťa, druhé by chcel ale až vo väčšom bývaní. Máme 2i byt.
Ja by som druhé chcela čo najskôr, ale on nie - až vo väčšom. Ja sa tak trochu obavám že to nebude tak skoro, keďže aj hypotéky nedávajú len tak a neviem ani či by nám taká veľká suma vyšla. Je to ťažko. Mam pocit že druhé dieťa už ani nikdy nebude. Reality pozerám stále ale nezdá sa mi že by sa vo veľkom predávalo ako voľakedy…
Nechcela som medzi deťmi veľký vekový rozdiel… 😒 keď si predstavím že aj keby sme kúpili starší dom a prerabali, naťahovali by sa to roky.

jamimo
23. jan 2024

kamarátka mala v 2 izbovom byte 2 deti. V chodbe veľká skriňa, v detskej izbe tiež, poschodová posteľ. Normálna obývačka a manželská sklápacia posteľ zakamuflovaná v obývačkovej stene (polici, knižnici...) vyrobená na mieru k dizajnu Hemnes z Ikea. Veľmi pekný byt, navrhnutý, zariadený, funkčný 👍

natalia2007
23. jan 2024

A tento byt predat a kupit vacsi? Ved zacnite sa pokusat, skor ako o rok zrejme aj tak neporodis, dovtedy sa vselico stiha vybavit.

colsami
23. jan 2024

Pozri, tazko radit a hovorit ako to maju ini, myslim ze mas triezvy pohlad na vec, ale tu nik nepozna celu vasu situaciu, moznosti z financneho a casoveho hladiska, vas vek, nic... Myslim ze tu to bude naozaj len o uprimnom rozhovore medzi vami dvomi plus zvazit moznosti a plany.

lonely66
23. jan 2024

Myslím si, že väčšie bývanie využíva len ako výhovorku. Zrejme ti nechce povedať, že druhé dieťa nechce. Pretože my sme vyrastali 4 deti v 2-izbovom byte a dalo sa. Veď 1 izba deťom, 1 rodičom. Kým podrastú, vyriešite aj bývanie. Podľa mňa výhovorka.

natalia2007
23. jan 2024

A ano aj ako pise @jamimo popozerat xy insporacii na small flat ideas na pintereste, nie je to ani tak o velkosti bytu ale o sikovnom zariadeni, nabytky na mieru a pod. Podla mna vobec nestracajte cas. Nieco sa da urcite vymusliet

mane01
23. jan 2024

Svagrina mala dve deti v dvojizbaku. Do vacsieho isli ked isiel starsi do skoly… to uz ona pracovala rok po materskej a hypo na vacsi byt im v pohode schvalili… malinke deti su aj tak stale s rodicmi, nepotrebuju svoj priestor tak, ako starsie. Navrhni manzelovi tuto moznost…

mikadooo
23. jan 2024

Tak dom je už dosť extrém. Nestačilo by z 2i do 3i? To by bolo možno rýchlejšie realizovateľné a aj druhé dieťa by bolo rýchlejšie plánovateľné... A tie cenové rozdiely medzi 2 a 3i nie sú až také hrozné podľa mňa.

autor
23. jan 2024

Byt by sme mohli predať, ale kde by sme išli? Aj dve deti môžu byt v 2i byte ale tento nás nemá ani 50m2 😨 rozmýšľali sme aj nad bytom, ale čo potom? Budeme zas o 5 rokov predávať a kupovať nové?
Ja nemám ani 30 rokov, manžel ma krátko po 30ke

nevenka
23. jan 2024

My mame 4 deti v 3i byte, ma 62 m2 aj s lodziou a od roku 2020 prerabame stary dom. Ale na kompletku. Tam sa nedalo urobit len nieco. Ano, je to o hubu, lenze inak nevydalo. Povodne sme chceli stavat...Len ja uz mam 40, takze trosku ina situacia...🤔.

kvadrinkaaa
23. jan 2024

Ked si predstavím, ze my sme boli piati súrodenci v dvojizbovom a krsna mala tri deti v jednoizbovom 😀🙈 uz sme všetci takí rozmaznaní, ze až. Nuz, chapem to. My cakame druhé do trojizbového a zdá sa mi to tu male.

lenkatroj
24. jan 2024

My sme boli v dvojizbovom, kým mal mladší 1.5 roka, a som rada, že to tak bolo. Deti boli od mala "prinútené" hrať sa spolu a učiť sa brať ohľad aj na niekoho iného. Prvé 2 mesiace boli trocha náročnejšie, kým sa všetci zabehali.
Reálne si viem predstaviť, že by to bolo ok, kým staršie začne chodiť do školy. A keď človek neostane na rodičovskej do 3 rokov veku dieťaťa, tak to sa dá realizovať aj skôr, z dvoch platov sa ľahšie hypotéka spláca.

ibatanecnica
24. jan 2024

@kvadrinkaaa my sme tiež boli piati v 2 izbáku a poviem ti, bola som rada, keď sme išli do väčšieho. Človek nemal žiadne súkromie . Ja som sa chcela učiť, čítať si, brat sa zase hrať alebo mu prišiel kamarát. Nemyslím si, že je to o rozmaznanosti . Ja si neviem predstaviť ani s jedným dieťaťom v dvojizbovom byte. Takže ja ho úplne chápem. Tiež by som išla do väčšieho a až potom by som mala druhé. Deti môžu mať spoločnú izbu alebo obývačku so spálňou by som nechcela. Veľakrát muž v noci ešte pracuje a som rada, že mám v spálni kľud a vyspím sa.
A keď je človek po nočnej, kam ten druhý pôjde? To aby v kuchyni sedel, nech sa druhý vyspí.

milanemila
24. jan 2024

My sme byvali chvilu s 2 detmi v 2 izbovom byte, lebo sme cakali na dokoncenie a odovzdanie noveho, bolo to 7 mesiacov a skoro ma drblo uprimne 🙈 mala som pocit, ze len prekladam cele dni veci :/
Akoze ak clovek nema na vyber, tak jasne ze sa to da prezit, ale dobrovolne by som to nespravila 🤷🏼‍♀️

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katka700
24. jan 2024

Rozdiel medzi 2 a 3 izbovým nie je až tak veľký. Niektoré realitky hľadajú byty pre klientov,skus zistiť čo táto služba stojí. Ideálne by bolo keby ste našli niekoho kto žije sám a chce ísť kôli nákladom z väčšieho do menšieho, byty by ste si "vymenili" a doplatili rozdiel.
Malé deti v malom byte nie sú problém, aj tak je to obdobie keď chcú byť stále s mamou.

dankabetka
24. jan 2024

ahoj, byvame v dvojizbaku 2+2 ( deti maju 4 a 7) uplne v pohode, neplanujeme menit ( poloha je skvela, susedia na nezaplatenie, mame tichucko, nic dookola nepocujeme, upratane mam raketovo rychlo,naklady na prevadzku minimalne, v byte sme spolu realne vsetci az vecer). Deti maju izbu z nasej spalne...realne tam niesu vobec( az vecer ked idu spat, stale sa presusaju s nami v obyvacke, aj domace ulohy si syn robi na kuchynskom stole, hracky si nosia do obyvacky)... My mame v obyvacke urobenu vstavanu postel do skrine, na noc sa vyklapa, cez den mame realne gauc ( je to sice draha polozka, urobena na mieru, ale nam sa to oplatilo)... nad stahovanim neuvazujeme ( cez vikend sme aj tak mimo bytu, realne sa chodime do neho vecer vsetci vyspat).
Ak chces deti s malym rozostupom veku, tak to treba riesit... cas nezastavis a uteka rychlo, ale vacsi byt kupis hocikedy....😉 ak to samozrejme nie je vyhovorka dobra pre tvojho muza a dalsie dieta nechce...

belllinka
24. jan 2024

@dankabetka napíš, za pár rokov, či by si nemenila 🙂 Keď ti aj druhý syn začne chodiť do školy, tiež sa niekde bude musieť rozložiť s úlohami. Neviem si predstaviť dvoch školákov, prípade puberťákov, ako si robia úlohy a učia sa v kychyni na stole 🙂

ibatanecnica
24. jan 2024

@belllinka veru, kým sú deti malé, tak sa to dá. Potom bude jeden v izbe a druhý vždy niekde pendlovať - kuchyňa, druhá izba. Ona bude chcieť variť, muž si bude chcieť pozrieť niečo v TV

majlo1234
24. jan 2024

Myslim, ze obaja mate pravdu. Kazdy to mame inak, ja by som teda v obyvacke spat nechcela. Na deuhej strane, ak je tuzba po dietati celka, mozno raz budete lutovat, ze sze kvoli bytu do toho neslo. Kopec ludi vychovava cele rodiny v dvojizbakoch a prezit sa to da. Cele je to len o vasom komforte

belllinka
24. jan 2024

@majlo1234 jasné, že prežiť sa to dá, kedysi žilo aj 10 ľudí v jednej malej chalupe a prežili. Ide o to, akú kvalitu ten život bude mať.

bytc20
24. jan 2024

Ja som v tomto na strane tvojho muza. Podla mna musi byt strasne narocne sa tlacit 4 v 2-izbovom byte. Toboz ked pises, ze nema ani 50m2. Neviem ake stare mas 1. dieta, ale asi by som zvolila postupnost-> navrat do prace (ak si na RD), najdenie vacsieho bytu (iste vam hypo daju, ked budes mat aj ty prijem) a ist do druheho az ked budete mat zabezpecene adekvatne byvanie. Ale je to samozrejme na dohode vas dvoch, ja som len zdielala moj pohlad.

lucia13022023
24. jan 2024

Keď som bola malá, bývali sme v dvojizbaku, štyria plus jeden pes. Vedľa nás bývalá rodina, dvaja dospelí plus 8 deti v trojzibaku. Čiže 10 ľudí dokopy, a zvládli to. Nehovorím ze to bolo prijemne, to nie, ale zvládli to lebo chceli. Nie je to len výhovorka prečo nemať druhé dieťa?

malasandrika
24. jan 2024

Nechcela by som ani jedno dieťa vychovávať v 2-izbáku. Stačilo, keď chodilo do škôlky. Aktuálne sme traja v 4-izbáku a zvažujem pokojne aj 5-izbák. Dieťa má vlastnú izbu, ja pracovňu, ten pocit súkromia a voľnosti je na nezaplatenie. Každá z Vás, ktorá tu tvrdí, že pokojne aj 4 deti v 2-dvojizbáku, no keď nemáte iné možnosti, tak nemáte čo iné tvrdiť.

titla
24. jan 2024

Preco by mal byt problem, ze o 5 rokov sa budete zas stahovat do noveho? Ano, stahovanie je komplilacia a stres, ale 5 rokov je relativne dlha doba, ktora za ten konfort stoji. A ked budu priaznivejsie okolnosti - 2 prijmy, mozte pouvazovat aj nad domom, ak je to Vas sen.
Ked do 3-izbaku pojdete od zaciatku s umyslom, ze to nie je trvale riesenie, priaposobite tomu poziadavky. Ziadny povodny stav, kde je potrebna kompletna rekonstrukcia, ale nieco, kde sa da hned nastahovat. Tak nebude to na 100% podla tvojho vkusu, ale to pohodlie stoji za to.

timing
24. jan 2024

Za mna ste obaja mladucky,takze na 2 dieta mate kopec casu. Ozaj vas byt je maly. Podla toho ake financie mate- to vyberajte. Preco by ste sa museli o par rokov stahovat znovu z bytu?
Ved 3 izbovy je tiez ok a mozte v nom ostat ovela dlhsie. Viem,ze asi by si chcel byt doma s detmi, ale lepsie moznosti budu, ak pojdes do prace, dieta skolka, zabehnete sa. A mozno najdete krasny byt alebo dom az o 3- 4 roky. A? Nic Ti neujde, este stale budes mlada na dalsie dieta a financne budete ovela lepsie natom so splacanim uroku.
Pozri, keby si otehotnela teraz bola by si dalsie 3 roky doma. V tom malom byte. Potom by si riesila skolku, 1 rocnik choroby, vypadavala by si kvoli ocr casto z roboty,alebo by si mala skrateny uvazok, alebo by si nerobila Tolko diskusii tu je,ako to maju zeny vymysiet s robotou ked maju 2 deti aby vsetko postihali. Stale ste na malej kôpke 4. Vedela by si si predstavit,ze to toho riesis kupu domu,obhliadky,rekonstrukcie? No ja nie.

majlo1234
24. jan 2024

@malasandrika ja sice byvam v dome, ale stale si myslim, ze to dieta, ak je chcene ovsem na obich stranach, vyvazi tie nevyhody. Proste decko je viac ako pohodlie v dlhodobom vyhlade, pretoze im sa moze standsrd za desat rokov zvysit, a dovolia si vacsie byvanie, aoe mozno uz babatko nepride.
@belllinka rozumiem, ale kvalita zivota pre mna nerovna sa pohodlie. V kazdom pripade tu nebudem mudrovat, kedze byvam vo vacsom😂 a neviem co by bolo, keby sme mali dvojizbak

malasandrika
24. jan 2024

@majlo1234 ale porovnávať nevieš, lebo bývaš v dome, takže nemôžeš ani tušiť, čo je to sa tlačiť v malom byte. Ja na rozdieľ od Teba porovnávať viem

majlo1234
24. jan 2024

@malasandrika mas pravdu, musi to byt nekomfortne. Ale aj napriek tomu moj nazor ostava rovnaky.

pomaranc24
24. jan 2024

Máme 2 deti do 2 rokov v 2i byte (cca 50m m²). Nemáme obývačku, to je asi jediné. A chceme si požiadať o tú novomanželskú pôžičku a kúpiť 3i v novostavbe. Momentálne je hypo na panelák viac ako samotný najom, preto chcem novostavbu. A aj tak sa domov chodí iba spať, takže žiadny veľký byt nie je potrebný. Aj ja som od cca 10 rokov odchádzala ráno o 7 a prichádzala o 19.

elizita
24. jan 2024

Nechápem že ste rozmýšľali aj nad bytom? Veď v byte ste,nie?