Dieťa a peniaze

14. dec 2023

Ahojte, chcem tu napísať len moju úvahu nad ktorou sa posledný čas veľmi často zamýšľam (ani neviem prečo🙂). S priateľom sme spolu 4 roky, ja mám 23 a on 24. Bývame spolu 3 roky a ja už by som si vedela predstaviť mať dieťatko a zakladať pomaly rodinu. O svadbe sa bavíme, ale nemáme finančné možnosti na takú svadbu ako by sme chceli (tradičná “dedinská” aj so širšou rodinou). To absolútne beriem, do manželstva sa neženiem. Ale v poslednej dobe sa často zamýšľam nad tým čo keby som otehotnela (celkom už túžim byť mamou, ale viem že nie je správny čas). Neberiem antikoncepciu, používame kondómy ale aj tak sa stať môže čokoľvek.
Veľmi by som sa z toho tešila, splnil by sa mi sen, ale neviem ako by sme to dieťatko uživili. Ja ešte študujem a pracujem len brigádne, priateľ pracuje už pár rokov (od strednej) ale stále žije od výplaty k výplate. A toto ma trápi. Čo keby prišiel do našich životov tento dar a nemali by sme ho z čohon živiť? Viem, že on by nás neuživil a ja nemám nárok na bohvie akú materskú.
Je to celkom bezpredmetná otazka, len sa zamýšľam nad tým “čo keby..”.
Ale zaujímalo by ma či ste boli niekto v rovnakej situácii- že ste čakali bábo aj keď na to vôbec neboli finančné prostriedky a ako ste to ustáli.
Budem rada ak sa podelíte o názor🙂

barborapeter
14. dec 2023

Ahoj, ja so bola v podobnej situácii ale postupne sme to zvládli 🙂

natusqa123
14. dec 2023

Nemusíte by milionár ak si chcete založiť rodinu alebo zrobiť si svadbu...chce to rozum a dobre zmýšľanie dopredu..nebojte sa toho..kazdy začíname z nulou..nakoniec už samé k vám budú chodiť Peniažky...hore hlavu a plánuje si čokoľvek. Keď to človek chce tak to ma...Ste mladý určite partner pracuje tak neje sa čoho obávať.. ...veľa šťastia

petamich
14. dec 2023

ja si toto neviem predstavit, zazila som take detstvo, stale sme sa museli uskromnit, na nic neboli peniaze a to nehovorim o luxusnych veciach 🤷‍♀️ kam sa ponahlas, si mlada, nie je zmysluplnejsie radsej sa na to dieta pripravit mentalne, rodinne aj financne?

ja by som take detstvo ake som mala ja pre svoje dieta nechcela a tak sme radsej pockali, nic nam neuslo, sme zabezpeceni (a to nie sme milionari), mame, kde byvat a nemusim riesit, ci bude na plienky a vylet s dietatom je luxus, ktory si nemozem dovolit

a teda ja osobne by som partnera, ktory by nebol schopny postarat sa o rodinu financne (aspon v case kym budem na rodicovskej) nechcela

zobaka
14. dec 2023

ale áno, otehotnela som pomerne mladá, v skúšobnej dobe v novej práci, nemali sme bývanie, bývali sme 2 roky u svokrovcov, potom sme si kúpili byt a odsťahovali sa, všetko sme zvladli

medda_beda
14. dec 2023

Najprv doštuduj, odpracuj aspoň na materskú, zabezpečte si bývanie a potom rozmýšľajte nad rodinou.A ak by sa stalo tak to nejak zvládnete, ale ľahké by to nebolo.

sasesoe
14. dec 2023

O svadbe sa porozprávajte i s rodičmi, často ju platia práve oni alebo aspoň významné prispievajú.... Ak sa ale nedá a chcete zakladať rodinu, na by som neriešila "párty" a zobrala sa hoci o 2 svedkoch, prípadne rodičov pozvať na obed a vybavené. Ani len obrúčky (vraj) nie sú povinné.
No ale ten ďalší život - bývanie, financie, babo... to je na vážnu debatu, kt by ste mali mať este pred svadbou a najmä tehotenstvom... Nespoliehaj sa na sociálne dávky, niečo pomôžu, ale je to skôr symbolické...
Taky prvý logický krok je spísať si svoje príjmy, ale najmä výdaje a utriedit si, čo musi byť, čo môže byť a kde sa dá ušetriť, prípadne ako inak zarobiť viac....možno zvážiť i nejakého dobrého finančného poradcu... Alebo odísť na čas zarobiť do zahraničia a potom sa vrátiť a mať aspoň niečo na začiatok ...

euka210
14. dec 2023

dokonci si skolu, najdi si pracu a potom dieta...tych par rokov pocka. A keby...tak kde je vôľa, tam je i cesta...

stanielka17
14. dec 2023

Ano, to je dobry napad, mat dieta predtym, ako sa existencne zabezpecim. Take tu potom kazdy tyzden vyplakavaju, ze nemozu s malym babom na krku a bez prostriedkov odist od debila. Nevravim, ze takto dopadnes, ale prosim ta nesnivaj a zabezpec sa teraz, inak neskor skoncis v problemoch. Mas 23, nie 40, mas more casu na dieta.

Ano, niektore tu pisu, ze zvladli, a zvladla by si to aj ty, lebo inu moznost proste nemas, ak uz sa dieta narodi. Nemozes ho vystahovat, vypnut, alebo si vypestovat strom na peniaze. Akurat zvladnut neznamena, byt stastna, toto si uvedom.

kulumulu123
14. dec 2023

@natusqa123 velmi inteligentna rada ze ze neboj nakoniec k vam peniazky same budu chodit... To prosimta kde zijes?? Lebo aj jaby som sa s 2 detmi rada odstahovala tam kam budu ku mne peniazky same chodit 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
A autorka ozaj rozmyslas nad dietatom ked vies ze ty nemas v podstate nic ani poriadnu matersku a chlap vas nedokaze sam uzivit??
Ako na ienky nejake oblecko z pepca na brigade v pohode zarobis ale napr iba take umele mlieko (nikdy nevies ci budes moct dojcit kym sa v danej situacii neocitnes) stoji zrejme dost a nie 1-2 krabice ti stacit nebudu...
Najprv skus zabezpecit seba aj dieta a pitom prosimta rozmyslaj nad potomkom lebo ak zacnes z opacneho konca to bude vzdy len pruser... Nozes sice skusit curat proti vetru ale v konecnom dosledku ostis samu seba...

terry658
15. dec 2023

Ja som na tom tiež tak bola. Vyslovene sme treli biedu. Šetrili kde sa dalo. A prežili sme to! Teraz máme dom, tri deti a psa 😂 ale boli to veľmi ťažké chvíle.

vkatush
15. dec 2023

Áno, dá sa to, veľa žien a mužov sa muselo uskromniť a obracať, aby dokázali uživiť rodinu a zvládli to. No je aj veľa takých, čo to nezvládli a utrpeli tým najviac deti.

Znieš celkom rozumne, takže by som na to aj šla rozumom. Dokončiť najprv školu alebo si nájsť prácu, popri ktorej školu dokončíš. Odrobiť si rok minimálne na tú materskú, ideálne 2 na tpp, aby si nebola odkázaná len na chlapa a na štátne dávky. Šetriť, plánovať a snažiť sa, kým ste mladí, máte čas, energiu, možnosti. Lebo ak príde dieťa, o ktoré sa budete vedieť sotva postarať, môžete zničiť zdravie/detstvo/život jemu, sebe, váš vzťah tým veľmi môže utrpieť, aj vaše možnosti budú "obmedzované" dieťaťom,...

Ja som chcela tiež veľkú svadbu, dieťa, bývanie. Počas výšky som mala viacero brigád, odkladala som, čo som vedela. Odrobila som si 2 roky, nech sa mám po materskej kam vrátiť a plus si zarobila. A až tak bola veľká vysnívaná svadba a dieťa (ak by som na to nemala, bola by svadba len s rodičmi a dieťa by muselo počkať, kým by som nám urobila zázemie).
Manžel sa dokáže o nás postarať, aj keď som na rodičáku, ale aj keby nás nepodporoval, mám úspory, môžem ísť naspäť do práce, mám zázemie, možnosti.

Takže, počúvaj ❤️, ale nezabúdaj na rozum.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lauriik
15. dec 2023

Urcite by som teraz vedome do toho nešla. Najskor dokonci skolu a odpracuj aspon rok-dva. Potom mozes uvazovat o potomkovi. Tu ti kopec zien napise, ze oni nic nemali a NEJAKO to zvladli. Lenze to nejako znamena vela odopierania. Potom zrazu zistis, ze ti zivot uteka medzi prstami lebo nikdy ste nikde neboli, nemate vlastne byvanie, zijete z ruky do huby a roky ubiehaju.
Mat dieťa je krásne ale aj velmi narocne a zodpovednost na cely zivot. My sme sa rozhodli mat dieťa v momente ked sme kupili dom, obaja sme mali dostudovane, pracovali sme, mali sme nieco nasetrene. Proste sme mali nejake zazemie.

lily246
15. dec 2023

Prečo partner po niekoľkých odpracovaných rokoch žije od výplaty k výplate? Buď zarába veľmi málo alebo veľa rozhadzuje. Kým toto nezmení a ty nedokončíš školu a nezačneš sama dostatočne zarábať, poriadne sa chráňte a nad dieťaťom ani neuvažuj. Je oveľa ťažšie finančne sa vzchopiť s dieťaťom na krku ako bez neho.
Ďalšia vec, ako môžeš uprednostniť túžbu po veľkej svadbe, na ktorú za jeden večer vyhodíš tisíce, keď nemáte ani fuka, pred rozumným obradom s 2 svedkami? Ak si spravíš ako študentka bez práce, peňazí, manželstva dieťa s chlapom, čo roky žije od výplaty k výplate, zaradíš sa do dlhého zoznamu chuderiek plačúcich na MK ako si zničili život. Takže nefilozofuj, rieš prečo on nemá peniaze, ty sa uč a začni sama pracovať a 100%ne sa chráňte pred tehotenstvom.

stanulienkat
15. dec 2023

Si velmi mlada, aj partner. Mate pred sebou kopu casu. Ste este taka detska laska, nevies, co bude o 2 roky. Cestujte, zarabajte, zite. Na dieta ste velmi mladi. Hlavne on. A robit si dieta bez toho, aby ste boli zabezpeceni a nachystani, je hlupost. Mas velmi romanticke predstavy. S dietatom na marerskej a bez penazi budu denne hadky.

h2
15. dec 2023

Keby si už bola tehotná a obávala by si sa, ako to zvládnete, tak by som ťa upokojila, že zvládnete, nejako bude, uskromníte sa. Takých prípadov už bolo veľa, že aj mladšia otehotnela neplánovane, ako študentka. Keď sa musí, tak sa zvládne. Ale ty tehotná nie si. Kam sa tak ponáhľaš? Si mladučká, študuješ. Tak doštuduj, nájdi si prácu, nejaký čas v nej odpracuj a dieťa začni plánovať až potom. Nič ti neujde.

jesenzima
15. dec 2023

Odpoveď na otázku "čo keby" ... My sme sa pre deti rozhodli, až keď sme mali zabezpečené bývanie a prácu a aj tak to bolo chvíľkami sakra ťažké, neviem si to predstaviť bez zázemia, bez práce, bez muža, ktorý to počas materskej potiahne nielen finančne ... A ešte k tomu v takom mladom veku ... Takže ak nad tým uvažuješ, nerob to. Najskôr pracuj, odkladaj si peniaze, zabezpecte si byvanie, a potom, ak budete stále spolu, nad tým začni premýšľať... Držím palce

zmrzlinka2021
15. dec 2023

Prečo priateľ žije od výplaty k výplate?

1ryba
15. dec 2023

Vieš o tom, že dieťa sa môze narodiť aj choré alebo postihnuté? To sú neskutočné financie, ktoré musia rodičia platiť za lekárov či rôzne rehabilitácie. Aj so zdravým dieťaťom keď chodíš len po kontrolách a liečiš obyčajné detské choroby to stojí nemalé peniaze.Mala by si vôbec na výbavičku a základné poplatky? Máte kde bývať? S frajerom čo žije od výplaty k výplate by som ani len neuvažovala o dieťati. A o svadbe tiež nie. A začala by som brať antikoncepciu. V školách skutočne chýba finančná gramotnosť.

zmrzlinka2021
15. dec 2023

@bluka2
Ja vzdy tvrdím, ze 9 z 10 zien, co si založia rodinu s "podivínom", mali red flags už pradávno predtým počas chodenia a videl ich pomaly kazdý uz na základe dajme tomu tu 1-2 príspevkov.

svetlonos
15. dec 2023

@natusqa123
pocuj, nic v zlom ale mas velmi ruzove okuliare. Taketo "čarovanie", ze peniazky mi chodili samé - fungovalo u mna v DE, ked som robila operku. Tam doslova "prsali". Tam babysiting, hentam upratovanie. No ano, cadom tie peniazky same chodili, len som pomyslela na ne.
Ale bola som sama, bez dietata a partnera, flexibilna. Takto byt naladena a porodit, to dostane zena potom taku facku, ze okoktavie.
Od dietata totiz neodbehnes na par hodin zarobit. Potrebujes ho s niekym nechat. A mat k tomu chlapa, ktori sa nedokaze postarat, cisty koniec.
Laska je super ale ver, ze len z nej sa clovek zial nenajje.

@autorka,
uplne chapem tvoju tuzbu po dietati. Presne v tvojom veku mi bolo rovnako, podmienky este horsie ako ty. Som stastna, ze sa tak nestalo a dieta sme nemali, bola by to katastrofa.
Si mlada, dostuduj. Dieta je velka zodpovednost, aj finančná. Ono to babatko az tak vela nepotrebuje, ale aj tie plienky a mlieko (ak treba) nieco stoja. Treba uzivit 3 ludi z jedneho platu najom, strava, zakladne potreby. Nedaj Boh ak muz ochorie na dlhsie, ste bez penazi. Byvanie s rodicmi pozaduje vacsinou privysoku daň.
Napis si na papier za a proti. Nais si tam realne kriticke situacie a ich realne, konkretne riesenie. Nie vzdy si mozu/chcu dovolit (vasi) rodicia zivit dalsiu rodinu

lujza123
15. dec 2023

Zvládnuť sa to dá, ale naozaj je to ľahšie ked mas normálnu materskú a hlavne sa mas kam po tej materskej vrátiť.

Lebo realita je taká ze absolventka bez praxe s malým dieťaťom je ten najnechcenejsi produkt na trhu prace.

Tak isto je fajn mať aspoň niečo, byvat sa dá ak v podnájme, ale je fajn mať niečo odložené aspoň na základnú výbavičku, mať svoje auto.

Doštuduj, vyberte sa aspoň na rok do zahraničia čosi zarobíte obidvaja a bude aj na svadbu aj na dieťa

ibatanecnica
15. dec 2023

nečítala som príspevky ale v tvojom prípade by som si dávala veľký pozor, aby tento dar neplánovane neprišiel. Dieťa je veľký záväzok - aj finančný. Ak na to teraz nemáte, tak doštuduj, začni pracovať a až pootm nad tým uvažuj. A dovtedy si dávajte pozor. Ono tie predstavy sú veľmi romantické. Malý voňavý uzlíček ale realita je oveľa, oveľa ťažšia. Ja som sa snažila najskôr sa po škole zamestnať, niečo našetriť, zabezpečiť si vlastné bývanie, vydať ssa a až potom sme sa púšťali do dieťaťa . Určite NIE bez práce a vlastného bývania.

ibatanecnica
15. dec 2023

@natusqa123 to čo je za blud, že paniažky vám budú samé chodiť. To je ako možné? Kriste pane. Ja sa už nečudujem že mnohí na tom tak ako sú bez peňazí a bývania, keď možno takto rozmýšlajú. Treba im niekde zadať adreesu?

ibatanecnica
15. dec 2023

@jj298 bábo toho veľa nepotrebuje ? plienky - mlieko - nikdy nevieš dopredu, či bude žena kojiť alebo nie. A bábom to len začína - poplatky, škôlka, škola, strava, krúžky, oblečenie, kvalitné topánky, výlety. to nie sú iba prvé tri roky, kedy možno dostane aj lacnejšie veci z druhej ruky.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibatanecnica
15. dec 2023

@jj298 prepáč, to nemalo byť tebe

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katulienkax
15. dec 2023

za mna NIE a NIE, dieta nie je pes, muz zaraba malo a ty si studentka. ja som mala prve v 32 a nic mi neuslo, zabezpecili sme sa a nemusim prosikat u Vila Rozborila a celej sirokej rodiny o peniaze