Detský strach v novom bývaní

karotka12
28. máj 2015

CHcela by som radu, pred mesiacom sme sa prestahovali do noveho byvania a deti sa tu velmi boja, ani na zachod nejdu same, pritom teraz je svetlo, cize nie je zima, ze by bolo skoro tma a ze by sa muselo svietit, ale velmi sa boja, su uzkostlive a mna to velmi trapi, kedze je to nase nove byvanie a tesili sme sa tu, ale opak je pravdou, deti sa boja byt same v izbe, pretoze pocuju kadejake zvuky a to su zvuky od sesedov, ktori byvaju nad nami, ked pohnu nejakou stolickou, tak jasne ze to pocut, laebo ked chodia, popripade buchnu dverami, tak vsetko ich vystrasi a sedia len pri mmne bud v kuchyni alebo obyvacke, nehovoriac o tm, ked chcu ist na WC, tak to je kriku. Pre deti je to nove prostredie samozrejme aj pre mna, cize este nepozname tento byt dokonale, ake zvuky z coho pramenia, ale ten ich strach je pre mna neznesitelny a potrebujem sa s tym popasovat, aby sa prestali bat aboli tu doma. Nemate podobne skkusenosti a a ko ste to riesili vy. Za rady dakukjem

erickatt
28. máj 2015

Nepises, ake velke mas deticky. Podla veku im to vysvetlit. Ak su na to male len chvilu pockat. Zvyknete si

esterba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
igor211
28. máj 2015

@karotka12 Treba ten byt "vycistit". Vyupratovat, vymalovat, vyhadzat stary nabytok. Zalozit im odznova detsku izbu kde kupit novy koberec, nove postielky, hracky ktore si vyberu a podobne, nech maju svoj pekny novy osobny priestor.
Pokial veris na duchovne veci tak tam spravte aj "duchovnejsiu" ocistu, ak nie tak aspon vyhadz vsetko co ostalo po byvalych majiteloch.

katrinka8
28. máj 2015

@karotka12 - ahoj, a Vy ste predtým bývali v dome? Skús im vysvetliť, čo sú to za zvuky, možno sama im ukázať, že tieto zvuky aj Vy vydávate (buchnete stoličkou, dverami atď.) - možno sa boja toho neznámeho. Ale neboj sa, zvyknete si, aj detičky. Je to pre ne nové, potrebujú čas 😉

karotka12
autor
29. máj 2015

@erickatt
@esterba
@igor211
@katrinka8
Deti maju 5 a 9 rokov, ked sme byvali predtym v byte, tak deti tam boli stastne stale vysmiate a same sa hrali v izbe, byt je uplne vycisteny, su tam nove podlahy aj novu detsku izbu maju, ja si skor myslim ,ze je to poziciou bytu, mali sme slnecny byt, kde cely den svietilo slnko a chodba bola svetla velka, teraz mame tmavsi byt chodba je dlha a tmava a do WC sa ide z chodby, takze tam musia ist ci chcu alebo nie a oni sa boja akoby tam bolo neviem co, ked sme byvali v byte predtym, tak si same zbehli na WC anebol ziaden problemm, same sa hrali vo vlastnej izbe, teraz len sedia pri mne a kazdeho suchotu sa boja co ide od susedov, deti su velmi citlive a zmeny znasaju tazko teda ako ktore, ale moje ano, to som zistila az teraz ked sme sa prestahovali, a su dost velke, aby boli samostatnejsie a dokazali byt chvilu bezo mna vo vedlajsej izbe. Neviem, sme tu este kratko, dufam, ze si zvykneme.

lila69
29. máj 2015

@karotka12 To su uz celkom velke deti aby sa takto bali. A poznate bývalých majitelov? Ako tam zili? Nestalo sa v tom byte nieco zle?
Ja osobne by som sa zamerala asi skor na take "duchovne ocistenie bytu". Skus pouvazovat o niekom kto sa tomu venuje. Zo svojho okolia poznam viacero rodin ktorym sa takouto ocistou bytu vyriesilo vela problemov.

maria117
29. máj 2015

@karotka12 skus este pustit im do pozadia nejaku hudbu al rozpravku,nejaky podmas. A na chodbe nechavaj svietit,kym si nezvyknu. Mozmo este nejako zutulnit byt,napr ich kresbami a tie dat do ich izby al i chodby. al nieco zariadit podla nich,kupit ci vyrobit nejaku dekoraciu,napr papierove kvety.urobte si oslavu v novom byte,aby tam nadobudli cim viac pozitovnych zazitkov.

bratislavcankanm
29. máj 2015

@karotka12 ahoj, ja som podobny problem so synom nemala, ten moj je prisposobivy na nove prostredia. Skor som mala problem ja osobne, ked som s s rodicmi prestahovala, mala som vtedy 10 rokov. Aj ked u mna to nebol priamo strach z bytu, ale z okolia, predtym som bola stale vonku, na novom mieste stale zavreta v byte. Jeden moj tip pre teba - skuste najst kamaratov pre vase deti, chodte s nimi na ihrisko, kam chodia deti vasich terajsich susedov, pripadne pozvite nejake deti ku vam, nech sa spolu hraju. Mozete dat do bytu (do detskej), nieco co poznaju a maju radi, aj keby to bol stary nevkusny kus nabytku. Ako povedali deti mojej znamej, ked sa prestahovali, prisli do noveho domu, nasli tam svoj stary detsky stolik so stolickami a ze "jeej, je tu nas stolik, takze tu sme doma". Vela stastia.

lilinka76
29. máj 2015

Kúpte si také svetielka do elektrickej zásuvky, dostať to napr. v Baumaxe, Hornbachu, sú aj s peknými detskými motívmi. Tlmeným svetlom osvetlia tmavú chodbu. My to máme v dome cez noc v zásuvke, aby deti chodili samé na toaletu a mali sme to aj v byte.

kiki68
1. jún 2015

co tak ich zoznamit so susedmi? a nejako susedom vopred vysvetlit,ze deti sa boja zvukov,ze by sa im to logicky vysvetlilo,ze ved to iba teta a ujo pohnu stolickou,ze teta pusti umyvacku riadov atd. Ci by aj to nezbaralo. To,ze je chodba tmavsia by som riesila tymi hviezdickami svietiacimi nalepenymi na chodbe kdesi na stenach a strope. Vytvorit tam prijemnu atmosferu. Te svetielka co su z hornbachu atd. su tiez dobry napad. Ja by som to cele takto ponala trosku rozpravkovo a na zaciatok nechavala vsade otvorene dvere,aby vedeli,ze niekto z rodicov je vedla, ze mozu vybehnut keby maju zly pocit.