Deti sa nechcú hrať s mojím synom, lebo je Róm

7. sep 2022

Dobry vecer ,sme slusna romska rodina .Pracuje aj manzel aj ja nas syn je slusny ale ma psychicke problemy .V skole sa s nim deti nehraju nadavali mu ze je cigan ,to iste na ihrisku .Byvame na sidlisku mame hypoteku na byt najradsej by som sa odstahovala .Syn ma depresie a boji sa ludi stale nas urazaju a davaju nam pocitovat ludia ze sme iny.Mna len trapy preco sa to robi aj medzi detmi.Prosim neucte svoje deti rasizmu neviete ako mozte ublizit danemu cloveku .Deti za nic nemoze je to tazke decku vysvetlit od mala preco to tak funguje ,, A potom sa cudujme ked slusny romovia odidu do inych krajin kde je viac rasovej skupiny a niesme ponizovani ...Dakujem za precitanie ...Mier s kazdym budme dobry jeden k druhwmu a rozlisujme ludi kto aky je ,a nie hadzat vsetko do jedneho mecha ....

liljana
8. sep 2022

To ma mrzi. Slusnym romom praveze cest, lebo lahsie je sa nechat zaskatulkovat, ako byt iny, slusny. Mate to tazsie ako niekto iny. Zial, je momentalne taka doba. Vsade nenavistne komentare a hejt. V reali, aj na socialnych sietiach. Zacalo to ruskou hybridnou vojnou, ked rusi chceli rozostvat EU hoaxami o covide, aby pripravili ludi na klamstva o vojne...
Deti sa navzajom sikanuju, urazaju, lebo to vidia doma. Robia to aj dospeli. Zvysuju si tak svoje "socialne" skore.
Snazte sa prehliadat neprijemnych ludi. Svoje frustracie si potrebuju na niekom vybit. Tvoj syn potrebuje par dobrych kamaratov, jedneho, ci dvoch, ktori sa ho aj zastanu a potom to bude lepsie. Vsetko dobre.

elizabet173
8. sep 2022

asi by som sa na tvojom mieste odsťahovala, som prekvapená, že toto ešte dnes niekto rieši, máme susedov Rómov, nikdy sme lepších susedov nemali. Kúpili dom vedľa nás, zrekonštruovali ho, majú nové auto, ich deti študovali, nevidím žiadny rozdiel medzi nimi a inými ľuďmi. A farba pokožky? Veď to je smiešne, keď stretneš na každom kroku cudzinca z rôznych kútov sveta

tykat
8. sep 2022

Neviem kde zijete ale treba ist do velkeho mesta, u nas asi len BA. Tam to nikto neriesi, tu su deti a narodnosti tak pomiesane ze v podstate sa moje deti odmalicka stretavaju i inymi farbami pleti a vobec sa to neriesi.

anjelicek26
8. sep 2022

To ma velmi mrzi. Zijeme v zahranici a tu je to "pomiesanie" uplne bezne, deti absolutne teda neriesia... ci nabozensky, ci farebnostou... Syna skus posunut do ineho kolektivu, psychologa po ruke, pretoze detske depresie su velky problem, vie sa to potom tahat cely zivot... a hlavne mu povedz, ze to tak nastastie nefunguje vsade a su aj normalni ludia...

andreatytler
8. sep 2022

Je to smutne. Prajem vela sil a trpezlivosti. Tu kde zijem v Kanade sice existuju rasove konflikty ale myslim ze by ste tu mali ovela lepsi zivot co sa tyka rasizmu. Ja by som seriozne zacala uvazovat nad odchodom... koli vasim detom.

leuska0910
8. sep 2022

To este niekto NORMALNY riesi v 21.storoci?
Mne je uplne fuk, kto ma aku farbu.

nepic
8. sep 2022

Skúsiť mu nejako vysvetliť,že to tie ostatné deti sú iné,nie on a skúsiť vyhľadávať inú spoločnosť? Len toto bohužiaľ funguje aj medzi ostatnými a dospelými ľuďmi a nemusí to byť ani cigán,keď sa ľudia ponižujú a škodia si navzájom,keď niekto nemá vlastné bývanie,príjem 3tis eur mesačne a podobne. Ja tiež osobne nemám problém s nikým kto sa normálne chová. Poznal som jednu romku-vtedy ešte cigánku,ale to bolo pred 30 rokmi,chodila na Nitrianske Rudno na disco a tak pekné,slušné a vzdelané dievča nebolo niektoré ani biele-tuším že študovala medicínu v Martine. Prajem veľa síl,hlavne chlapcovi a verím že dokáže v živote viac ako ten čo sa mu posmieva.

kaktusik007
8. sep 2022

pises ze syn je slusny, ale ma psychicke problemy..... deti neriesia farbu pleti, deti riesia osobnost -- ak im proste nesadol, tak nesadol, netreba za tym hned hladat rasizmus a to ze je rom 😡

janette maizinova raz pisala /ona je povodne z kolonie tu od nas, nie je to uuuplne ze osada s chatrcami, ale su mimo ostatnych obyvatelov - ona si spravila vysku, roky pisacala blogy na smecku..../ no vratim sa k pointe - ona si raz vzala neter 3 rocnu a zobrala ju do detskeho kutika a rovnako sa deti s nou nehrali a ignorovali ju.... a kedze vie, ze deti rasisticke nie su - patrala po pricine..... nakoniec zistila ze ta mala ma soecificky pach - ktory ona sama nevnima... ale tie deti uz ano..... a tak malej nakupila nove veci, kompletne ju prezliekla a zazrak --- zzrazu sa s nou v tom detskom kutiku ostatne deti hrat zacali.

co tym chcem povedat ---- skus zistit pricinu preco sa deti nebavia s Tvojim synom a skus to bez predsudkov co mas v sebe ze je to rasizmus. Pretoze fakt rasizmus male deti nepoznaju.

anjelicek26
8. sep 2022

@kaktusik007 suhlasim, ze moze byt aj povaha dietata problem... ked sa dieta postavi do pozicie obete, vzdy sa najde niekto, kto to zneuzije a zacne sikanovat... a je uplne jedno, ake slovo pouzije, proste s cielom ublizit... treba pracovat na sebavedomi dietata, nech je hrdy na to, co a kto je, co dokaze a na svoju rodinu. Musi si zastat svoje.

janasim
8. sep 2022

u nas na ihrisku sa bežne hraju romske deti s,, bielimi,, akurat som začula ako romsky chlapec kričal svojmu kamaratovi neromovi ,že chytaj tu loptu ty kokot biely....takže aj takto to je

ivanabat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkami123
8. sep 2022

Možno by bolo na mieste, ak chodíte stále na to iste miesto a sú tam stále tie iste deti, sa jednoducho ozvať a namieriť si to za rodicom toho dieťaťa na ihrisku. Povedať im to, čo si povedala tu, že obaja s muzom pracujete, máte hypo a takéto spravanie ta už vyčerpáva, nech si so svojimi deťmi pohovorila, či by sa im páčilo, keby sa niekto ku ním takto správal. A deti rasizmus poznaju a vedia robiť aj zle, netreba byt naivný, všetko je o tom v akom prostredí vyrastajú a čo vidia doma. Keď sú rodicia zakerní, robia podrazy, dieťa nie je oné. Bohužiaľ v tomto prípade sa samo od seba nič nezmení, budeš musieť byt aktívnejšia a nebechst veci len tak, zastaň sa svojho syna. Múdry pochopí a vstúpi si do svedomia a blbec ostane blbcom.

katkami123
8. sep 2022

@janasim
Áno, aj z opačnej strany je rasizmus. Ale dajme si ruku na srdce, ze to decko to tiež od niekal muselo počuť, jedine tak doma hovoria aj jeho rodicia. Nie nadarmo sa hovorí, ze deti sú našimi zrkadlami. Ja to vidím na mojej 4-ročnej, ze veľa krát používa presne tie iste frázy ako ja, keď som nahnevaná, alebo keď niečo žiadam, rozkazujem. Až pri nej si neraz uvedomím aké je to dieťa vnímavé a všetko nasáva.

bloger
8. sep 2022

Bohu žiaľ s tým sa treba zmieriť. Už ľudia sú tak negatívne naladení voči všetkému a všetkým. Je mi to veľmi ľúto.

ivanabat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
8. sep 2022

Vieš,takto podobne trpia aj iné deti. Môj má problémy,že sa dobre učí. A v škole už rok riešime,ako mu dvaja chlapci robia zle. Až tak,že chodil s plačom domov. Stvrtak. Uvažovali sme o preložení,lebo riaditeľka,triedna to neriešila,keďže je to syn riaditeľky.
Čiže ako mama ťa chápem.
Bohužiaľ,toto nie je o rasizme,to je o ľuďoch.

kvetinka75
8. sep 2022

tak to mi je ľúto. PRedsudky ľudí nemajú hranice. Ja osobne som mala v určitej životnej fáze kamarátku tiež z romskej rodiny. Boli úplne normálni. Pracovali, zoznámili sme sa v jazykovke. Zažili sme všeličo. Ke´d som bola u nich v dedine na zábave, to sme sa poznali pár týždňov, nechali ma u nich prespať, pozvali na obed. Pohostinná milá rodina. Veľmi dobre som sa u nich cítila. Potom sa naše cesty rozišli. Roky sme sa nevideli až raz u lekárky a zistila som, že tam pracuje. Fajn baba. ke´d sa stretneme, vždy dobre pokecáme. Nikdy ma nenapadlo vykašlať sa na ňu, len preto, z akej rodiny je.

autor
8. sep 2022

😪😪😪😪😪

autor
8. sep 2022

Dakujem krasne uz to riesim ,a ide na inu skolu ste mile kazda jedna .Dakujem za podporu

autor
8. sep 2022

@kaktusik007 ale riesia farbu ,Ved mu nadavaju ze je spinavy cigan a ze ho nechcu v triede Uz som to riesila s riaditelkou,ucia sa deti od svojich rodicov.

anjelicek26
8. sep 2022

Nova skola je dobre riesenie, ma sancu na novy start. Vzdy je to o ludoch - a ucitelke - ktora si taketo spravanie v svojej triede zarazi od zaciatku... toto bolo pre mna jedno z hlavnych kriterii pri vybere skoly - zero bullying policy... riesia fakt kazdy jeden mini konflikt medzi detmi hned... vdaka tomu je na tej skole prijemna atmosfera... nijake urazanie sa netoleruje, ziadnym smerom...

lelluska
8. sep 2022

Je mi luto, čím si ako rodina musíte prejsť. Nie som Slovenka a ako dieťa čo vyrastalo v menšom meste, kde som bola vždy v kolektívoch jedine zahraničné dieťa som si neustále prechádzala šikanou. Vymenila som 3 základne školy. Nepomohlo zial nič. Stále sa opakovalo to iste: “Vypadni, Prac sa odkiaľ si prisla, prestan špatiť našu krajinu, ste zly národ.” A to sa bavime o prvom stupni základnej školy. Je jasne, že tie decka to mali od rodicov, zial. Čo mi však pomohlo, bola podpora rodiny. Aj keď zmena škôl nepriniesla žiaden efekt, mala som aspoň pocit že rodičia stoja za mnou a snažia sa ma chrániť. A tiež sme nasli záujmovú aktivitu (v mojom prípade to bol šport) v ktorom som bola dobra a kolektívu som tak nevadila a prijali ma tam. Hlavne sa držte, prejavujete synčekovi lasku a oporu. Nech by sa vonku udialo cokolvek, hlavne musí mat istotu podpory rodicov.

autor
8. sep 2022

@lelluska dakujem za podporu velmi si to vazim a je mi luto ze ste to zazily tiez

negymama
8. sep 2022

je mi luto co prezivate. na slovensku je este stale silny rasizmus a predsudky voci romom. Neviem kde byvate, ale tu na vychode je to vyrazne.

skuste dat syna napr. na hudbu ak by mal zaujem a chut. Moze mu tym stupnut sebadovera a najde si kamaratov. Moje deti chodia napr. na mad. skolu v slovenskom prostredi a stretla som sa s tym, ze k nam rodicia dali romske dieta do skoly s tym, ze viete na slovenske skole by mu nadavali do ciganov, tu je "madar" ako vsetci, a dokonca medzi tmavsimi mad. detmi viac zapadne.

Priznam, ani ja niekedy medzi spoluziakmi mojich deti neviem casto urcit, ktore dieta je rom, polorom, ci tmavsi madar.

lubina
8. sep 2022

Zial, ze toto sa na Slovensku este stale deje. V zahranici to nikto neriesi. Ale to treba deti ucit od malicka k tolerancii a akceptovaniu, ze ludia su roznej plete, rozneho nabozenstva a narodnosti. To sa na Slovensku ozaj neuci. My sme v zahranici a deti su v skole s detmi, co maju roznu narodnost a aj nabozenstvo a je im to uplne jedno. Proste su to deti, ktore su tiez v ich skole. Je smutne ak je dieta od malicka sikanovane pre farbu pleti. To treba riesit s riaditelom skoly. Drzim palce a mnoho sil prajem.

vevesh
8. sep 2022

@kaktusik007 toto je tak ojedinely pripad. V drvivej vacsine na slovensku vladne dost tvrdy rasizmus. Boli casy, kedy som sa bala prist na sk s detmi, aby nas nezbili, za to ze som si vybrala muza moslima a mame miesane deti. Teraz je to lepsie, ale agresia je stale, i ked mensia a rasizmus teda za tie 3 roky korony nevymizol. Bohuzial....

mirkava
8. sep 2022

Ja by som to povedala tak, že väčšina má už asi averziu k ľuďom čo len nastavujú ruky a štát ich podporuje ci už ide o róma alebo neroma. Bohužiaľ rómov je v tomto smere viac co mi osobne je nesmierne ľúto. Hádžu vás potom "do jedného vreca " co nie je správne. Bodaj by bolo viac rómskych rodín takých ako ta vaša. Mate moju veľkú podporu a malého mi je vážne ľúto, hádam ľudia pochopia, že nejde o farbu pleti, ale o to ako sa človek správa.

chupakabra
8. sep 2022

Sama som Rómka a viem a chápem s čím sa potýkaš a stretávaš. Moji rodičia ma viedli k rómskej etnicite a nezapierania k národnosti. Vždy mi prízvukovali, že musím byť 3x lepšia ako majorita. Čo sa týka správania, učenia, vyjadrovania sa a nemať komplexy menejcennosti. Kde ťa nevolajú a nechcú, tak tam nechoď a nevnucovať sa tým, čo ťa nechcú. To je vo všeobecnosti u všetkých. Tým učím a rozprávam aj ja svojim deťom. A vždy sa nájde aj partia deti, žien, ktoré ťa príjmu ako "rovnocennú" partnerku, priateľku a ich deti sú priateľmi tvojmu dieťaťu. Takže z TVOJHO kruhu musíš vystúpiť a nevnímať sa ako menejcenná.Buď na seba hrdá a Tvoje dieťa to vo svojom živote a správaní to bude aplikovať tiež.

kacena4
8. sep 2022

ahojko tiez mame podobne skusenosti sestra ma dceru s arabom a bolo to rovnake... drzkajte sa. nauc svoje dieta branit sa a hlavne byt sebavedomi. kazdy sme nejaky, ci farba pleti, oci, vlasov, okuliare ci iny hendikep. ak mate tento problem v skole treba ho riesit s ucitelkou a na 4odicovskom otvorene so vsetkymi rodicmi. inak si nic nepomozete dnesny ludia su desni. ak ma depky urcite psycholog aby s nim o tomto probleme pomohol rozpravat, ucil ho ako reagovat pri modelocych situaciach. drzim palceky ak na nohach nech je duetatu lepsie

nikolka1986
8. sep 2022

A prečo tam ešte ste? Sa zoberiem a odídem, nie? Ja som tiež strávila pár rokov v pekelnej diere. Zbytočne ti to zničí zdravie a nervy. Nič tak neľutujem ako to, že som sa nezobrala už po roku a nevypadla som odtiaľto.