Depresie z budúcnosti

7. dec 2022

Mám strach čo nás budúci rok čaká a vlastne všetky ďalšie roky. Covid, vojna, zdražovanie, prepúšťanie... Žijem v Česku, ale dnes som bola v obchode pre piliny, stáli 107 kč a dnes ma skoro porazilo 170 kč! Samozrejme že aj potraviny, ale toto už fakt nejde, chodím do práce len aby som zaplatila nájom a jedlo, môžem si aj nejakú tú čačku mačku kúpiť, ale je to bieda. Muž by chcel deti, ale ja si neviem predstaviť mať deti v takejto neistote. Len som sa chcela vyrozprávať:(

lukbe
7. dec 2022

Celkom dobre nerozumiem,deti nie,ale piliny načo?

autor
7. dec 2022

@lukbe To bol len príklad ako všetko zdražuje

autor
7. dec 2022

@lukbe Mám morča

bublinka1426
7. dec 2022

kazdy mame.

lukbe
7. dec 2022

Som si aj myslela. Ja teda nič proti zvieratám,ale keď ľudia môžu mať zvieratá,ktoré tiež niečo stoja,čudujem sa,prečo váhajú nad deťmi. Tu ide predsa o niečo iné,vždy bola nejaká doba,boli vojny,bol mor a mohla by som pokračovať. Ale to je každého osobná vec.

janagem
7. dec 2022

@lukbe väčšinou kvôli tomu že zvieratá su podstatne menšia investícia, plus sú samostatnejší omnoho skôr

autor
7. dec 2022

@lukbe Tak porovnávať koľko stojí morča a dieťa je trochu mimo.

lukbe
7. dec 2022

Tu nešlo o porovnávanie,skôr o postoj,ale ako som písala,je to každého osobná vec.

janagem
7. dec 2022

Myslím, že dané zamýšľanie nad postojom je mimo. Sú to úplne iné pálky.

salamistka
7. dec 2022

K spokojnèmu životu nepotrebuješ veľa, určite nie ste na tom tak zle, aby ste si nemohli dovoliť mať jedno dieťa, keď po ňom túžite...vojna, choroby tu vždy boli, život je plný neistôt, trochu treba zmeniť pohľad na tento svet a uvedomiť si, že sa nám v porovnaní napr. s rozvojovým krajinami žije kráľovsky.

toskanka
7. dec 2022

Stále máme určité obavy z budúcnosti. Keď budeš mať po 40 a budeš bezdetná, budeš si robiť starosti, kto ti v starobe pomôže. Aj keď deti neprivadzame na svet z tohto dôvodu.

paulita
7. dec 2022

@lukbe starostlivosť o zviera je 100x ľahšia ako o dieťa, je to veľká zodpovednosť .. ja mám 2 staršie plánovane a 1 dieťa po 8 rokoch neplánovane. Má 3 roky a stále sa v noci nevyspīm ako by som potrebovala... Všetky ich máme veľmi radi, sú šikovné a samostatné, ale dalo to dosť práce vychovať ich...

zabka79
7. dec 2022

Kriza tu je netreba si pred nou zakryvat oci a staviat si vzdusne zamky. Tuzba mat dieta je nadherna a cista avsak priznajme si zaroven romanticka predstava. Ak by som mala 20+ urcite pockam ako sa vsetko vyvinie . Nase deti zazivaju nieco co by nemali. Verim ze bude dobre len to chce cas 🙂

morgane1975
7. dec 2022

@lukbe to áno ale zviera dáte do klietky a o dieťa sa musíte starať 24/7… okrem toho teraz ako je všetko drahé a požiadavky deti.. čím staršie tým väčšie nároky… ďakujem neprosím. Ja som šťastná so svojou mackou. Mám dospelého syna a v čase keď bol malý tak sa dali v pohode, ľutujem dnešných rodičov. Lebo deti dnes rozkazuju rodičom čo vidím a počujem.

morgane1975
7. dec 2022

@toskanka mala som starú susedu, bezdetnu, žila sama. Chodili sme jej nakupovať, vynášali smeti, pomáhali, ako susedia sme sa striedali. Takže to čo píšete nemusí platiť. Ak áno , tak domovy dôchodcov by neboli plne starých ľudí ktorí majú žijúce deti ktoré sa o nich starajú len pri dedičskom konaní. Dieťa je najneistejsia investícia.

toskanka
7. dec 2022

@morgane1975 Veď to aj píšem, že deti nemáme hlavne preto. Ale ak sa deti vydaria, je tá jeseň života iná ako keď nemáš deti.

queen_mary
7. dec 2022

Neviem ako je to na CR, ale na svk dostavas peniaze aj za to, ze si tehotna (minimalne 230e ak pracujes), vyse polroka materska, a potom cca 410 euro mesacne az do 3 rokov dietata. A nieco sa ma tusim este zvysovat. Co podla mna vobec nie je take zle. A dieta nie je az take drahe 😊

morgane1975
7. dec 2022

@toskanka to je pravda… len bohužiaľ v tejto bláznivej dobe sa máloktoré vydaria 😳

777januska777
7. dec 2022

Zaujímavé, že ľudia sa boja budúcnosti, ale na to ako sme len my žili v detstve zabúdame a kazdy hovorí aké sme mali úžasné detstvo a ako dobre vtedy bolo. Ja si ako dieťa pamätám, že sladkosť som mala možno tak raz za týždeň, chipsy to som ani nepoznala, auto sme nemali, mala som pár vecí a keď sa pokazili, tak sa nevyhadzovali ale zašívali a veľa iného. Takže keď sme prežili také obdobie, kde sme fakt mali chudobu, prečo sa bojíme teraz, keď máme stále hojnosť?

mikadooo
7. dec 2022

Nie, nebojím sa o budúcnosť. Veľmi málokedy sa v histórii ľudstva "zlacňovalo", takže som v tomto pragmatická. Áno, teraz to ide dosť šialene hore, ale zatiaľ mám ešte rezervy, aj darčeky budú pod stromčekom, takže u nás všetko v pohode. Keď bude zle, začneme škrtať a zas to bude v pohode. A ak bude úplne že hrozne, tak potom začnem pracovať za jedlo a strechu nad hlavou a snáď sa niekto uľútostí a ma zamestná 😁. S tými deťmi ti ale rozumiem. Neviem koľko máš rokov, ale ak by som nemala žiadnu finančnú rezervu, tak ja by som veru počkala na vhodnejšie obdobie, kým toto zdražovanie sa vráti na únosnú mieru. Lebo teraz je to naozaj dosť extrém.

autor
7. dec 2022

@777januska777 Tak ja na detstvo nerada spomínam, nemali sme peňazí nazvyš, stále dookola som nosila rovnaké oblečenie za čo sa mi spolužiačky smiali atď..žiadne krúžky, nič moc.

autor
7. dec 2022

@mikadooo Práveže už mám vek, mám zachvíľu 32.

mikadooo
7. dec 2022

A žiadnu fin. rezervu? Resp. miniete viac ako zarobíte? V tom prípade by som s dieťaťom počkala...

autor
7. dec 2022

@mikadooo Samozrejme odkladáme z každej výplaty, ale nemáme veľké výplaty. Zaplatíme čo treba, odložíme, ale nejaké veľké čiastky to nie sú.

mikadooo
7. dec 2022

Tak to je ten lepší prípad. Nuž, treba si možno skúsiť spraviť scenáre. Napríklad ak by bolo dieťa, nemusíš s ním byť 3 roky doma... Takisto zvážiť, či by v prípade núdze vedeli finančne vypomôcť starí rodičia. A tak podobne. Jasné, je to veľký krok, treba si to dobre zvážiť z každej strany. Ale podľa mňa sa netreba nejak extrémne báť. Skôr byť otvorení viacerým alternatívam a rátať s nimi... Ak teda chcete dieťa obaja a myslíš si, že neskôr už by mohlo byť príliš neskoro. Ak ste v tomto ešte "v pohode", napríklad, že do 35 času dosť, tak potom sa dá aj počkať samozrejme.

vevapeto
8. dec 2022

Autorka skus žiť pre dnešok- nezatazuj sa zbytočne čo bude o pár rokov, lebo ty nevieš, či bude pre teba zajtrajšok…a deti? Skúste žiť len z jednej výplaty . Nevyjdeš? Tak si deti ešte nerob a treba zvýšiť príjem.

zmrzlinka2021
8. dec 2022

@autorka

Zivot je vzdy neistota, na svete neexistuju istoty, dnes sme tu, zajtra nemusime, moze prist prirodna katastrofa, nehoda vselico... ale krenkovat sa tym nam nepomoze, iba ti moze psychicky ublizit.

Vezmi to aj z druhej strany a zacni:

1. Si vsimat, to co mas:
- mas skveleho milujuceho manzela
- mas domov
- mas rodinu
- mas pracu a mozes si na seba zarobit peniaze
- kazdy den mas pristup k jedlu, k pitnej vode

2. zit naplno:
- travit cas s dobrymi pozitivnymi ludmi
- odstran toxickych ludi zo zivota,, konspiratorov, sialencov
- minimalizovat socialne siete
- sport, turistika, tvoje konicky

A neboj sa, aj v Biblii sa pise - Neboj sa, len ver.
Tak verim a nadejam sa.

ajana
28. mar 2023

@toskanka hahaha....po 40 ťa akurát bude triafať o zem z puberťákov....🤪Ak to prežiješ, budeš rada že ich nevidíš.....proste chce sa baviť o zdražovaní pilin morčaťu....Akčné ideológie sem asi nepatria....či?