Depresia verzus smútok

16. aug 2020

Ahojte. Neviem co sa to so mnou deje, ale posledne 2 tyzdne sa citim zle. Psychicky zle. Mam 3 rocnu dceru, ktora nastupuje v septembri do skolky a mam z toho stres. Vlastne zo vsetkeho mam stres. Vzdy som bola usmiata, vesela, ale posledne 2 tyzdne mam pocit, ze nic nezvladam. Nic ma nebavi, take tie pocity, ze neviem co so sebou. Manzel pracuje v zahranici a chodi kazde 3 tyzdne domov. Od narodenia malej, som sa o nu starala sama. Choroby, radosti, starosti, nalady, zle obdobia vzdoru atd.. Manzel je zlaty, mily, ale poslednu dobu mi dost chyba. Mam pocit, ze mi to uz prerasta cez hlavu. Niekedy sa citim ako slobodna mamicka. Ked je doma, je to super, vsetko zvladam a necitim sa tak sama. Rodinu nemam uz takmer ziadnu, uz len vzdialenu a daleko. Kamosky mam. Ale bud slobodne, bezdeyne a tie maju to svoje a nie vzdy na mna cas, alebo s detmi a tie nie su vzdy po ruke, co je pochopitelne, tiez maju svoje domacnosti. Ja sa nejako z nicoho neviem tesit, citim sa taka akoby v strese, smutna, placem, nebavi ma nic. Niekedy uz nemam ani naladu sa malej venovat a to ju lubim nadovsetko. Stale rozmyslam preco to takto je. Manzel maka, mame pekne byvanie,nic nam nechyba. Ja som ale posledne dni bez neho ako stratena, pritom vonku robi 6 rokov a vzdy som to brala ok. Teraz pojde mala do skolky a ja mam z toho stres. Bojim sa corony a celkovo chorob, ktore mi donesie domov. Ja mam oslabenu imunitu, neprekonala som ani kiahne, nic. Proste sa bojim, ze ak to zlozi mna, ako sa sama postaram o malu. Mozno vam budem na smiech. Ano, viem. Niektore ste same na 2 deti, niektore ste same na 3 deti... Citim sa ako magor, verte mi. Je mi zo seba trapne, neviem co sa to deje. Zle som zacala v noci spavat. Nebavi ma varit, proste cely den by som prelezala na gauci ako zdochlina, co samozrejme pri malej nie je mozne. Toto nie som ja. Bojim sa co bude. Neviem sa nejako najst. Potrebovala som sa vykecat a najst mozno, kde je problem 😔

terezka1947
16. aug 2020

Mozno...rozhovor s manzelom a zvazit buducnost. Alebo...pojdes do prace a na tie myslienky nebude cas.
Ono,moze byt,ze jednoducho naozaj citis za tie roky samotu. Mne osobne by vadilo nebyt s manzelom. Nie preto,ze sme nejako chorobne na seba naviazani,ze nezvladnem deti,ale preto,ze sme rodina. Na istu dobu sa da prezit odlucenie,ale zit tak roky...to nie je pre mna.
Radsej chudobnejsie,ale spolu.

autor
16. aug 2020

@terezka1947 Ano, takto ako to pises... mas pravdu. Ja som vzdy zvladala malu s prehladom, aj varenie, domacnost, vsetko. Ale teraz sa citim strasne sama, smutna. Viem, ze to robi pre nas. Aj jemu byva smutno a niekedy ked s nami vola a mala mu povie, ze jej chyba a aby isiel domov, vidim ako mu kruti usta do placu. Aj to mi je luto, lebo su partaci a velmi si ho neuzila za tie tri roky co je na svete. Mne to je tak luto. Uz som si aj povedala, ze sa pokusim nejako odosobnit od pocitov, ale to idem ako robot zase a nic ma netesi. Ta samota ma ubija, velmi.

terezka1947
16. aug 2020

Vies,tazko ti,my,cudzi poradime.
Naozaj vy dvaja s manzelom to.musite prehodnotit.
Co a ci stoji za toto vsetko.
Nie sme vsetci rovnaki...niektore manzelstva a rodiny funguju ,10,20rokov na rodinnych stretkach raz za mesiac,par mesiacov....niektore nie.

marcellka32
16. aug 2020

Nájsť prácu doma na sk, žiť skromnejšie no zato spolu

miadi
16. aug 2020

Mas dost dovodou citit sa inak smutno. Je to velka zmena ked ide dieta do skolky vselijake obavy to je normalne ale rychlo si zvyknes budes mat viac casu na ine veci Mozno pracu? Alebo doma pre seba. Asi Ta teraz trapi ze budes viac osamela ked prides akoby na pol dna o partačku a muz je daleko. Druhe neplanujete? Mozno je cas aby si nasiel pracu blizko domu alebo by ste mohli žit tam kde pracuje rodina by mala byt spolu. Mas to tazke ale neboj to prejde zase budes vesela.

autor
16. aug 2020

@terezka1947
@marcellka32 Ja uz davno hovorim, ze chcem, aby pracoval doma. Je sikovny, zarobit vie. Tu ide o to, ze on robi vonku pol zivota a boji sa robit tu. Ze za tych par penazi. Pre neho je to rutina. Chybame mu, vzdy ked je doma, tak sa mu tazko odchadza naspat. Stale hovori, ze nechce aby nam nieco chybalo. Toto ma otcovu skolu, ten tiez drel cely zivot. Mne by ale nevadilo, keby mi nieco chyba. Nechybal by mi on a to by bolo uzasne. Aj som mu to hovorila, ale on vzdy ze milacik, co si tu uz len zozeniem? A budem pozerat kazdy mesiac do penazenky, ci mame? On to nemysli zle, fakt je to pre neho uz zvyk. Aj on byva smutny, ale vidim na nom ten strach alebo ako by som to nazvala, ze sa boji uz tu na SK robit.

autor
16. aug 2020

@miadi Dakujem, pekne si to napisala. Ani nevies, ako mi take povzbudenie pomaha. Ano, je to asi aj strach z este vacsej samoty. Co sa tyka prace, som szco, cize mam dost volneho casu.
Druhe uz mat nemozeme, bohuzial. A ano, musim sa s nim este porozpravat. Prv som to davala s prehladom, ale uz to nezvladam. Taky slaboch sa zo mna stal 😔

terezka1947
16. aug 2020

Mozno ma iba strach zo zmeny prace. Aj to robi vela.
Alebo...chodte za nim a byvajte spolu.
Rodina ma byt spolu.

autor
16. aug 2020

@terezka1947 Ano, urcite ma strach. Ja to na nom vidim. Sme spolu 6 rokov a to je cely cas vonku. On tam inak pracuje 18 rokov. Uz ani financie nie je tak treba, ma odlozene a isty dochodok z toho statu. Ale on sa tam stale drzi, lebo povie, ze ako budeme zit, ked zarobi tu tak malo. On to ma tak v hlave vsugerovane. Ked mu aj poviem, ze aha ten a ten je na sk a dobre zarobi v tej a tej firme. Jeho odpoved je, ze ale nema zavazky, deti, nic. Alebo ked aj ma deti, zase mi povie, ze no a hypoteku na 30 rokov. On je takto proste z domu nauceny. Ze chlap ma makat do zodratia. A to uz ma zdravotne problemy za tie roky... pride na sk, obeha si doktorov, vysetrenia, injekcie a davaj naspat makat.

terezka1947
16. aug 2020

.....vies,toto musis predebatit s nim.
Kazdy sme nejako z domu nauceny a potom mame rodinu a vytvarame si svoj domov.
Za vsetko sa plati dan.

autor
16. aug 2020

@terezka1947 Mas pravdu..

miadi
16. aug 2020

Nie si slaboch. To mi je luto ze druhe nemoze byt. Tak o to viac to cele dava zmysel stou malou ze ide do školky a ty sa citis stratena. Konci jedno krasne obdobie ked bola cela tvoja. Ja som sa tiez vselijak citila takto pred rokom a to som bola teho. No s malou dost naviazana a u nas je skolka az od 4r. Ale ver ze to bude fajn . Mozno si v Septembri obe poplačete ale za tyzden dva si zvyknete. A Mozno ani plakat nebudete a bude to cele lahsie ako si predsfavujes. Mala potrebuje rovestnikov zahra sa bude jej dobre a tebe tiez. Budes si moct nakupit v klude mozno daku jogu alebo tak co ta bavi pre seba zas žit trochu viac ako jedinec Nie len mama. Ku kadernicke atd relax. Neboj este sa ti to zapači 😉

autor
16. aug 2020

@miadi Tym, ze je manzel prec, dost som sa naviazala na malu, to je fakt. Tak ci tak som sama, teraz budem este viac. Co som to ja za trubku, normalne mi zase slzy vybehli.. Tak zvladneme to, musime. Asi si trafila kliniec po hlavicke. Cely zivot som dost sama a teraz mam obdobie, ze vela premyslam nad vsetkym. Mala ma deti rada, to viem, ze sa bude tesit. Ja sa skor obavam tych chorob co donesie zo skolky. Ja mam velmi slabu imunitu, vzdy som sa snazila neochoriet, aby som sa mohla starat o malu. Ale ked ma nieco skoli, nikoho nemam. Pisem ako padnuta na hlavu, mozno si vytvaram scenare zbytocne a dcerka ani chora velmi nebude. Ale to uz je fakt strach, lebo viem, ako na tom zdravotne som. Ja ti dakujem, naozaj tomu viac rozumiem, co sa deje

terezka1947
16. aug 2020

Inak,suhlasim s
@miadi ,pretoze ked dieta ide do skolky,najma prvorodene....je to naozaj tazka a emotivna situacia,resp.obdobie.
O to viac,ze je jedina....ze ste na seba naviazane.
Ale aj tak.citim....ze ta trapi aj manzel,jeho nepritomnost....asi to nebyde iba dcerou,ci?

miadi
16. aug 2020

Jasne uplne normalne sa citiš.Bojiš sa co bude Keby sa ti nieco stalo. Ale mala ti donesie obycajnu chripku. To patri k vytvaraniu imunity. Neskoli vas to. Moja nikdy nebola chora dlho kojena a vselikde sme cestovali bola medzi xxx ludmi a v skolke az chytila hrozny kasel ktory trval cez 4m dr ze pluca ciste raz aj atb dala nic to nepomohlo.. v podstate to ustalo až cez jarne prazdniny a potom coronavirus uz nebola v skolke. ( nemala teplotu nic len kašel -a dr ze moze kludne do skolky) a potom sme vsetci nieco otras mali v january jej bolo zle den nam dlhsie Mozno to aj bol covid Lebo v zivote dom nevykašlavala zelene špongiovite hnusy. A bolo to divne mala som to tesne pred porodom a potom dom sa bala ze maly to dostane no bol ok a po mesiaci to prislo zas.. alebo to nikdy neodislo uplne a znovu ma to draplo ., a to mam mega super imunitu som mala chripku len v teho inak poslednych 10r nic .. proste rataj stym ze dake 🦠 budu ale vsetko bude ok zvladnes to. Uz ti bude len lahsie ako mala rastie ( mm zas maka 7dni v tyzdni volno az v zime viem ako sa citis) skus na to uz nemysliet nejak čierno. Mas proste pocity uzkosti a uz vies z coho bude to lahsie spracovat a nebat Sa buducnosti. Daj si extra kavu a vytešuj sa s malou mojkaj sa 🥰

gelifil
16. aug 2020

Jednoznacne by mal manzel skoncit s tymto vecnym pendlovanim...lebo on s arealne nazucastnuje na zivote rodiny,,,chodi vlastne na navstevu.....tisice slovakov tu dokazu zit, platit hypoteku abyt stastni...navyse, ked ma zdravotne problemy.....naco je to dobre?

autor
16. aug 2020

@terezka1947 Urcite je v tom aj manzelova nepritomnost. Aj ked ja som si zvykla, ale teraz ked zostanem cele dni sama, tak toho sa asi bojim. V kazdom pripade to chcem s manzelom este prebrat. Fakt je mi smutno..

autor
16. aug 2020

@miadi Ked citam tvoje komentare, mam pocit, ze ty len nahlas hovoris (pises) to, co sa bojim vyslovit, alebo si priznat. A to o strachu zo samoty, z toho ze to nezvladnem. Vzdy som bola vcelku silna zena, samu ma to zaskocilo, ze sa spravam tak detinsky. Ani neviem ako to na mna dolahlo. Proste zacala som riesit nakupy do skolky, doma vsetko a tak som si uvedomila ze som nejaka na nic, smutna. A uz 2 tyzdne premyslam co to so mnou je. Uplne som na nic. Az sa hanbim, ze to takto prezivam..

autor
16. aug 2020

@gelifil Mas pravdu, ved ja by som bola najradsej. On je tam rokmi tak zazraty, ze to berie ako rutinu. Ani mne to zo zaciatku nevadilo, mala som kopec casu na seba, na pracu. Potom prislo dieta. Sama na vsetko vzdy, ale tak su na tom zeny aj horsie. Zvladli sme. Len teraz to nejako na mna dolahlo. A uz je to fakt dost rokov a chyba mi. V podstate mam rodinu, aj nemam.. Naozaj sa budeme musiet porozpravat a najst riesenie.

gelifil
16. aug 2020

presne, aj mas, aj nemas rodinu...

janeninka
16. aug 2020

Hm povedala by som muzovi ze obe potrebujete aby tu bol viac a spytala sa ho ci sa neboji ze sa pre toto vas vztah rozpadne, odcudzite sa. Proste ine by bolo na chvilu, v krize, ze ozaj nemate co do ust..ale pre vyssi standard obetovat vztah..

miadi
16. aug 2020

Nic si z toho nerob proste aj silne ženy maju slabsie chvilky. Tych 6r co chodi prec na teba dolahlo. Je to taka haluz tie prve dni dietata v skolke take ticho a kopec času .. ale zvyknes si 😉vzdy lepsie byt sama ako v zlej spolocnosti. Ale na ten pocit samoty ak muz nezmeni job by sa zisla dobra kamoska na pokecanie si. Alebo by si mohla mat psika. Aj keby mal muz job na Svk stale budes sama do vecera ak robis z domu.. ale mas zdrave dieta svoj domov nežiješ u cudzich mas svaty pokoj - kazda minca mà 2strany. Nejaky plan s muzom by bol fajn ze dokedy bude takto fungovat este rok dva? Snad nie dlhšie treba si aj zdravie a rodinu užit nie sa len zpdrat aby “ste mali vsetko” len nie jeden druheho.

autor
16. aug 2020

@janeninka Nechcem na neho ist stylom, ze sa rozpadne vztah a ze sa odcudzime. Lebo sme takto roky a neodcudzili sme sa. Skor ta druha cast co si napisala sedi. Nam nie je treba, aby robil vonku. Ja nepotrebujem vyssi standard. Ja potrebujem jeho. A relativne zdraveho 🤍

autor
16. aug 2020

@miadi No budem sa musiet naladit na nejaku veselsiu, alebo prinajmensom kludnejsiu vlnu. Kamosky mam fakt ze fajn, ale nie vela. Akurat ze jedna ma tiez rodinu, stavaju dom v tomto obdobi, cize nie je vela casu. Druha, taka tiez lepsia sa pred 3 mesiacmi prestahovala do Ciech za priatelom. A tretia je slobodna, bezdetna, to je taka kamoska skor na zabavu, na kavicky, vypnut.. tiez nie je vela casu, nakolko si uziva zivot, party a ja sa pri nej citim staro niekedy 😏 Nie su to vyhovorky, ale momentalne je aj toto na figu. Zrovna v tomto obdobi by mi bodli. Za zdrave dieta som samozrejme stastna, velmi. Aj za strechu nad hlavou. Len mi naozaj chyba ten moj dríč 🤷‍♀️ Neskutocny workoholik. A ked pocujem to, ako mi hovori, ze to robi pre nas a tak... tak mi je az tazko. Ako mu vytlct z hlavy, ze zdravie ma len jedno a fakt mi toto nie je treba?

gelifil
16. aug 2020

a vy nemozete ist snim?

vilma7
16. aug 2020

A prečo teda nejdete vy s malou za ním do zahraničia??? Určite lepšia možnosť ako byť stále sama, o čom je vás vzťah? O ničom...porataj si dni do roka, kedy ho vidíš. A koľko z času keď je doma rieši, vybavuje a lieta.
Môj muž tvrdí, že na toto by sa.nikdy nedal nahovoriť. A som veľmi rada. Deti ho milujú ako aj on ich.
Takže šup za tatkom do sveta.

autor
16. aug 2020

@gelifil Nemali sme v plane ist vsetci zit do zahranicia. Keby ano, nestavali by sme tu dom atd.

@vilma7 Dakujem za odbornu analyzu nasho vztahu a zhrnutie bez toho, ze by si nas poznala, ze je nas vztah o nicom. Mozno sa lubime viac ako vy, aj napriek tomu, ze nie je doma kazdy den. To, ze tvoj muz sa neda nikym nahovorit je v poriadku, ani mojho nikto nenahovaral. Odisiel pracovat do zahranicia v case, kedy ho na SK nic nedrzalo. A proste si zvykol na lepsie peniaze. Dom sme postavili bez hypoteky napriklad. A uz vobec nechapem to na konci, ze deti ho miluju, aj on ich. To akoze moj muz nemiluje nase dieta a ono jeho len preto, ze robi vonku? To by si sa cudovala, ako sa lubia 🙂 Ja nemam problemy vo vztahu, na to som tu nepisala. Len mi prislo tak smutno, mozno aj kvoli tej skolke, je to pre mna nove... donekonecna vonku robit nebude. Len ho musim nalomit, nech sa mi tam nezoderie.

janeninka
16. aug 2020

Skor som to myslela tak ze ak ho teraz potrebujes a ni je tu- nenaplna tvoje potreby a to moze ohrozit vztah do buducna...
Mohlo by pomoct si to kvantifikovat. Co este potrebujete? Mate dom, zdrave dieta, aku velku rezervu potrebujete? Ako cca dlho to este bude? Ak dcera odide za 12 rokov na intrak na strednu tak budes fakt sama?
S tym zdravim by som sa mu to snazila vysvetlit cez peniaze ak na to reaguje. Napr zrobis sa a za par rokov dostanes porazku, uraz, chronicke bolesti - nebudes moct pracovať vobec napr pol roka, mozno rok plus liecba bude draha, nasledky ti nedovolia pracovať tolko .. drzim palce

autor
16. aug 2020

@janeninka Ano, ja to chapem. A je pravda, ze postrasit ho chorobami nie je zly napad. A v podstate aj to je tak. Ved maka ako srob a uz ramena v keli, bedrovy klb..
A co sa tyka mna/nas, materialne nepotrebujeme nic. Ja som bola spokojna aj v trojizbovom byte. Jemu ani tak nejde o tie peniaze, ze skreckuje. Proste uz je to taky zvyk byt vonku. On aj povie, ze co tu aka robota a ake peniaze. On si ale podla mna realne nevie predstavit tu robit, nakolko naposledy robil na Slovensku po skole. Kolkokrat povie ako sa mu tam uz nechce, poviem mu, ty trdlo a co ta vyhanam? Ved zostan.Ale prepne sa do modu workoholickeho robota... 🤷‍♀️

janeninka
16. aug 2020

Mozno ma aj nejake obqvy z toho.. zacinat nanovo tu. Hm alee skusila by som ho ukecat nech proste skusi..napr ze na 2 roky. A potom ak by to bolo velmi zle tak prehodnotit.