Ahojte, ako mate podelene povinnosti v rodine? Je vam vycitane, ze nieco nerobite,a mohli by ste, alebo naopak vycitate vy partnerovi?
Nemame prace striktne podelene, okrem naozaj fyzicky narocnej prace, ktoru robi manzel ( rubanie dreva do krbu). Periem, zehlim, varim, nakupujem vacsinou ja - chodim domov skor, prace, tak to urobim. Manzel robi vacsinou v zahrade, ale 2x do tyzdna pecie kvaskovy chlieb, aspon raz do tyzdna vari on, kosele si zehli sam a vacsinou pri tom odbudnu aj ine veci z kopy. Zvycajne ak treba nieco spravit, urobi to ten z nas, co ma akurat cas, a nemam pocit, ze by jeden robil viac. U nas to funguje, ale aj vdaka tomu, ze moj manzel nie je gaucovy povalac. Niektore roboty uz porobia dcery ( napr.vysavanie), takze je to celkove lahsie.
@keira My sme si to nedelili, ale vyvinulo sa to tak, ze nanzel vysava, utiera prach, ja zmyvam a umyvam kuchynu. WC a kupelna sa striedame, vo vareni a nakupoch tiez, alebo to robime spolu. Ja nakladam umyvacku a pracku, on vybera a vyvesi pradlo. U nas bolo automaticke ze obaja tu byvame, obaja sa o domacnost starame 🙂
u nas je to tak nakupuje kto ma zrovna cas a treba nieco, tak je to aj s vysavanim, pranim a zmyvanim podlahy a vyberanim umyvacky, ja zehlim a muz cisti kupelnu a kuchynu, ak je doma vari on ak nie varim ja pre seba s dcerou....jo a kosi on aj striha plot, a zvycajne je to on kto vynasa smeti
@keira u nas vysavanire,umyvanie,kupelka,wc,nakupy,pranie,vesanie pradla,zvesenie pradla,riady do umyvacky ci umyt rucne je moja praca.....kedze mame dom je to aj logicke....on ma svoje kralovstvo vonku 😉 kosi,betonuje,rube drevo,umyva auta a pod...
Ale teraz sme vela prerabali tak bolo stale co robit...ja byvam z prace doma uz o cca 15tej a vikend kazdy volny...on robi kratky dlhy tyzden tak je samozrejme,ze tieto veci robim ja....
Raz za cas ma prekvapi a vyglancuje cely dom,dokonca aj okna umyje 👍 niektore veci vari vysostne len on ako jedla z diviny,tatarak,rebra a vonku pri grile je pan on 🤗
@keira
Byvame v byte a deti zatial nemame. Mame to rozdelene nasledovne:
Ja periem, vesiam pradlo, zehlim, varim kazdy druhy den (obedy si do prace nosime), dvakrat do tyzdna vysavam a raz do tyzdna vytieram aj namokro podlahy, raz za cas prezliekam periny, umyvam okna, staram sa o rastlinky v byte a na balkone.
Manzel kazdy den umyva riad, alebo naplni a vyprazdni umyvacku a umyje linku/sporak, raz do tyzdna umyje komplet wc a kupelnu a poutiera prach v byte.
@nuni11 cakala som, ze ti to nejako lepsie vynahradi 😉
@keira u nas, kedze som doma na materskej, tak domace prace robim vacsinou ja, hlavne preto, lebo nemam rada odflaknutu robotu, tak teda udrziavam dve kupelne, vysavam, zmyvam, obcas zehlim, ostatne prace dokaze aj manzel urobit, obcas spravi nieco ako vylozit umyvacku, uvarit, utret prach.. Vyhradne v jeho kompetencii su prace s vrtackou, pilkou, elektrikou, servisovanie bicyklov a kosenie travy (no lebo mne sa to robit neziada, aaaale moja mama bola samozivitelka a ta to vsetko ovladala a praktizovala)
Som tu jediná čo robí všetko sama ?? 🙂
Moj muz vysava, umyva okna, robi nakupy, obcas vylozi a nalozi umyvacku...vsetko ostatne robim ja.
Aj ja som si kladla tu otazku 😂
U nas je to podelene tak ze ja robim vsetko sama. muz aspon vlaci nakupy. 😒
U nás sa to tak prirodzene "podelilo", že sme si neurčili tak teraz budeš toto robiť ty a toto ja. Každý týždeň to je inak. Keď mám ja toho veľa tak vie aj on doma porobiť, pomôcť, dokonca aj večeru urobí keď je treba a keď má zase on toho veľa práci tak mám všetko na starosti ja ale cez víkend mi potom zase pomôže aby sme si mohli spolu oddýchnuť
Kto má viac času , uprace. Keď priateľovi poviem aby umyl riad umyje ho ;) takisto ak on mi povie či neoperiem , operiem 🙂
@lilka5566 aj ja väčšinou robím všetko sama, manžel ak je doma, tak porobi robotu na dvore, niekedy raňajky urobí alebo navarí a keď mu poviem tak vyvesa prádlo. Ale tam jeho pomoc končí. Keď sme sa sťahovali...tak som mu hovorila, že si podelíme prace, aby som nebola na všetko sama. Mal vysávať....do týždňa kúpil robotický vysávač 😀😀 takže jeho práca v dome sa znížila na úplné minimum.
jedna z prvých vecí, čo som sa naučila, keď som začala žiť so svojim teraz už manželom - keď od chlapa niečo chceš alebo očakávaš, povedz mu to. slušne, otvorene, v kľude, nie až keď ťa dožerie, že nič nerobí. každý máme isté zvyky z domova, takže sa stane, že chlap čaká full servis, lebo tak to bolo u nich doma a teda mu to príde úplne prirodzené, iné fungovanie domácnosti vlastne nepozná. a aj keď pozná, niektoré baby si chlapov na začiatku naučia, že urobia všetko samé a ktože by si to nenechal líbit, že? kto by sa zubami nechtami bil o možnosť umývať riad, vynášať smeti alebo vysávať? to len tak na okraj, kebyže tu nakukli nejaké novomanželky alebo novopartnerky 😀
u nás doma robíme väčšie nákupy a upratovanie spolu, na menšie nákupy počas týždňa si idem radšej sama, lebo nemám nervy na jeho nedočkavé podupkávanie, že "čo nám ešte treba, veď si povedala, že ideme len na mlieko" 😂
riad umyje na požiadanie, smeti a recyklačku vynáša zásadne on, tak isto schodisko vo vchode zmýva on (ja to priam neznášam robiť), pomáha vešať vyprané prádlo (ale suché mu na balkóne nevadí ani 3 dni, kľudne si tam bude chodiť pre tričká priebežne 😀), technické/údržbové práce samozrejme on, navarí, keď má čas. inak bežné varenie a upratovanie riešim ja. ale v zásade platí, že urobí čokoľvek o čo ho požiadam (a ja to nevyužívam, lebo beriem ohľad aj na to, koľko bol v práci a tak. tiež keď sa mi nechce variť alebo upratovať, tak to proste neurobím).
v lete pribudne tretí člen rodiny, tak uvidíme, ako sa zadelí práca potom, ale nebojím sa, že by mi s bábätkom nepomohol, koľko bude v jeho silách 😍
@lilka5566 no moj byvali tiez nic nerobil akurat uvaril pripade ked som uz doslova zavelila co a ako tak s lamentovanim spravil ale aj to potreboval poldna kym sa k tomu dostal a dalsieho pol dna kym to minimum urobil....
moj manzel bol predtym ako sme spolu zacali zit sam a je hodne poriadkumilovny takze bol upratovanie zvyknuty....ako ked treba aj ozehli len mu to trva trikrat viac casu ako mne tak to robit nemusi, ked ale vidi ze mam narocne dni v praci a on surne potrebuje veci do prace tak si ich pozehli...kuchyna je jeho svatina a kym sa vssetko neleskne spokojny nie je rovnako aj kupelna tak mu to ostalo to bolo jeho kym sme nemali dceru, a ja som robila zvysok, potom co sa dcera narodila tak "prevzal " aj cast veci co som ja robila resp ich robime kto ma viac casu, a moj napr. uprimne kym bola dcera mensia tak radsej dal byt do poriadku byt ako sa ist prechadzat s kocikom, tak ja som kocikovala alebo sla s malou na ihrisko a on porobi doma, kedze ked je dcera doma nevysavame lebo nema rada vysavac ani nic co huci,... a ked sme mali krizu stylom ze 90perc slov. muzom chodi len do prace a domacnost je na zene tak som mu povedala len tolko ze ale 90perc muzov zivi zenu, a kym ja budem chodit do prace rovnako ako on, a rovnako ako on nosit domov peniaze, tak rovnako aj on sa bude starat o chod domacnosti.... a nech porozmysla nad vyznamom slova SPOLOCNA domaccnost,...este bol chvilu ofucany ale prisiel na to ze to myslim vazne , ked videl ze periem len pre mna a dceru, varim tiez, zehlim tiez, a kupujem veci co mame my radi - dcera a ja, a to co ma on rad akosi vzdy zabudnem
Veci, ako vyniest smeti, nalozit a vylozit umyvacku etc, to ani nepovazujem za domace rpace, to proste robi automaticky ten, co ma cas a vidi to. Nakupy robi manzel a aj ich taha do ybtu, kedze byvame na 4 bez vytahu....varnie tak pol na pol...a upratovanie sme vyriesili dievcatom na upratovanie, kedze manzel je pedant a mna vytacalo, ze upratuje pedantne a pomaly a jeho zas, ze ja rychlo a neprecizne....🙂 Cize raz do tyzdna nam komplet upracu byt ( na svoju obhajobu ma 160m2, dve poschodia a 2 kupelky), prach pozmyvanie etc... a my mame volny vikend. Jedine, co mozem fakt vyhlasit,ze robim sama je pranie a stranie sa o nasu terasu a kvety na nej, ale to povazujem za hobby.
Moj muz rano odchadza do atelieru a prichadza okolo 21-22, Cez vikend sa naobeduje a odchadza. Akurat servisuje moje auto a chodi na rodicovske. Inak nic. Deti mame 2, skreckov tiez 2, macku 1. Nakupy, upratovanie, kruzkova logistika, vsetko robim ja. Vstavam o 4,00, idem si zabehat na vycistenie hlavy, ranajky pre vsetkych, rozvoz do skoly, praca, poobede ulohy, kruzky, atd., TV nepozeram, ale citam, okolo 22-23 zavriem oci a v sekunde som tuha 😀
My sme zatiaľ iba dvaja + 2 mačky v byte, tak tej roboty veľa nie je. Ja utieram prach, umývam WC a kúpeľňu, periem, žehlím, kŕmim mačky a varím. Pri varení mi muž pomáha, krája zeleninu, umýva riad. Vysáva, umýva dlážku a riad, čistí mačkám, vykladá umývačku. Autá sú tiež v jeho réžii, ja si ani tankovať nechodím 😊 chvíľu trvalo, kým sme sa takto zosúladili, ale teraz je to fajn.
my robíme s manželom asi všetko spoločne - hlavne práca v záhrade, pomáha mi pri varení, chodíme spolu nakupovať, on napr. vysáva a umýva dlážky a ja utieram prach, keď ja napr. varím on naloží práčku aj prádlo vyvešia, poumýva riady, občas niečo aj on navarí, kosenie trávy je len jeho práca (lebo vykáša krovinorezom)... a tak nejako fungujeme. ani jeden tomu druhému nič nevyčítame.
Tak mojmu muzovi su take veci ako vysypanie smeti alebo umyvanie riadu "nechutne" ako to on hovori, proste ho pritom natahuje takze to musim robit vzdy ja :D Ale on sa mi to snazi vynahradit, takze casto vysava on alebo utiera prach, uz som ho dokonca naucila aj postel ustlat tak ako si to ja predstavujem :D Takze si nemame velmi co vycitat, on to berie ako taku samozrejmost, ze nemozem robit vsetko sama, ved by som sa zblaznila