Ahojte,
ako manzela by ma zaujimalo ako funguje delba prace vo vasich domacnostiach.
S manzelkou sme spolu nieco cez dva roky. Nebudem tu rozoberat vztahove veci, v tomto si velmi rozumieme. Avsak problem nastava v domacnosti a ako v nej fungujeme.
Manzelka si na domace prace velmi nepotrpi,
Pranie
vacsinou riesim ja (avsak obcas zapne pracku aj ona)
Zehlenie
je na mne (ona doteraz zapla zehlicku 1x)
Varenie
cez tyzden si nevarime, cez vikendy bud ideme do restiky, alebo k rodicom. To sa vsak mne nepacilo uz dlhsiu dobu, podla mna je fajn sa cez vikend naobedovat aj doma, a tak som zacal varit obedy cez vikendy ja, ona sa obcas pripoji a nieco z nasho obedoveho menu spravi aj ona. Manzelka bola na zaciatku proti tomu (vraj preco by sme nemohli ist na obed k rodicom). Avsak ja chcem mat fungujucu domacnost so vsetkym co k tomu patri. Vecere, ranajky si pripravujem sam, ale toto pre mna nie je vec ktoru by som chcel aby riesila ona. Na nakupy chodim vacsinou ja ked idem z prace - volam jej co chce na veceru a kupim to.
Vysavanie, zmyvanie podlahy,
Vysavam vacsinou ja. Obcas som urobil taky test, kde som skusil, ci ju bude stvat nepovysavana podlaha. Bolo to marne, ani po 2 tyzdnoch nevysavania ona nevytiahla vysavac. A to uz boli na niektorych miestach chumace prachu (bolo ich poriadne vidiet!!). Tak som to vzdal.
Kuchyna
Upratovanie riadu v kuchyni jej ide celkom ok, tam si delime pracu 50:50, avsak vidim ze nema zmysel pre detail. Su veci ktore by som ja upratal, odlozil, avsak ona ich necha na linke s tym ze je to poriadok.
Obcas sa stava situacia, kedy si pozve kamaratky do bytu na navstevu, ale pritom sama nestiha urobit zakladny poriadok, alebo im nieco pripravit (napr. ide pred navstevou na nechty). Vtedy urychlene pracem ja, pretoze nechcem aby jej kamaratky prisli k nam do nejakeho neporiadku.
Financie
Financie u nas nie su problem, manzelka zaraba priemernu mzdu na slovensku. Ja pracujem v sektore kde zarobim omnoho viac ako je priemer, ale v zivote som jej nevykrikoval a ani to nikdy neurobim, ze ona zaraba menej. Vidim ze pracovat chce. Ale v mojej praci je to aj o povinnostiach mimo pracovnej doby (uctovnictvo, zakazky atd). Jej praca vyzaduje vacsinou menej casu ako moja - je ucitelka (doma byva omnoho skor ako ja).
ZAVER
Od svojej manzelky by som nikdy nechcel aby zobrala na seba vsetky domace prace. Nechcem z nej mat sluzku. Ale aktualny stav mi nevyhovuje, citim sa akoby som bol totalne pod papucou. Este aj ked ona nieco doma urobi, tak sa tvari ze ako sa namakala, ma zlu naladu, tvari sa vycerpane.
Mam vsak predstavu, ze si prace budeme delit aspon priblizne 50:50, a ze ked manzelka nieco doma urobi, tak sa nebude tvarit akoby mi robila brutalnu laskavost. Domace prace beriem ako samozrejmost. A beriem ako samozrejmost aj to, ze domace prace budem robit aj ja.
Myslite si ze mam pravo od nej ziadat viac?
Ako funguje delba prace u vas?
dopriala by som jej dvojcata 😅👌🏻
@topa333 no asi sa tu o teba pobijú baby teraz :D že aký dokonalý chlap.
u nás je domácnosť z väčšej časti na mne - manžel chodí z práce neskôr, ja mám skrátenú pracovnú dobu, aby som sa stihla venovať deťom a domácnosti. On zarobí podstatne viac, takže neriešim, že umývam riad či podlahy z väčšej časti ja - ja už do upratovania okrem iného zapájam aj deti.
plánujete deti v blízkej dobe? vtedy sa váš život ešte len zmení. hádam sa vtedy v tvojej žene prebudí okrem lásky k dieťaťu aj láska k domácnosti a domácim prácam 🙂 inak sa zoderieš.
Keďže pracuješ ty aj manželka mali by ste si tie práce deliť . U nás som ja doma manžel pracuje a máme jedno 3 ročné dieťa celá domácnosť komplet je na mne + dieťa manžel má 2 práce tak že od neho nič nezadam len chlapsku robotu okolo doma ale zas každú voľnú chvíľku čo má si užíva malého a ja mám kľud
U nás robím všetky domáce prace ja aj záhrada je na mne,lebo on by to možno spravil,ale tak,že mna by slaky triafali a aj tak by som to prerobila podľa seba.on napriklad kosi avšak on aj zarobí asi tak 6x viac ja 🤣 čiže aj fakt veľa pracuje,no nájde si čas navarit take komplikovane jedla,indickú kuchyňu napr.a tak,to ja na to nemám nervy ani talent.občas povysava ale to len stred miestnosti 🤣takze ta tvoja by mohla zamakať,ale asi je zvyknutá že to robis ty a keď jej nič nepovieš,asi si mysli,že ti to nevadí 🤷♀️
@topa333 Mas presne taky problem ako mnoho zien tu, len v opacnom garde - oni riesia, ze chlapovi vobec nevadi, ze je neporiadok, ze ho ani nehne varit, prat a pod.
Co ma zaujima - predtym ako ste spolu zacali zit (neviem ci to bolo pred ci po svadbe), tak si nevedel ako funguje tam, kde zila dovtedy? Ci mala cisto, ci zvykla varit?
Ked ste spolu zacali zit, tak ste sa nerozpravali o tom ake mate predstavy o fungovani domacnosti? Kto co bude robit, kto je zvyknuty ako fungovat?
A ak nie, tak po prvom tyzdni, mesiaci, troch mesiacoch si nevidel ze je taka a ze ma k domacim pracam takyto pristup? Nehovorili ste o tom, ze mate rozdielne predstavy a ze ako si to nastavit?
Alebo predtym taka nebola a nieco sa zmenilo? Ked to 2 roky takto funguje a ty teraz zacnes o tom rozhovor, tak bude asi prekvapena, ze co to chces, ved doteraz to "fungovalo" - z jej pohladu.
@topa333 ako to napísať a neurazit🙂podľa mňa je lenivá a pohodlná tým, že je ako učiteľka skôr doma a nemáte deti má dosť času.Nehovorim denne všetko lestit a vyvárať 2 chody, ale myslím, že ešte nedospela a je veľké dieťa tým, že chce ešte aj cez víkend ísť k rodičom jesť.Ides na to dobre toto by nevyhovovalo nikomu len to treba rozdeliť.Lebo vlastne neviem čo robí tvoja žena v domácnosti?tento typ ženy sa zblázni, keď prídu deti, varenie, stále pila umývačka či práčka, zodpovednosť povinnosti.To bude plaču ako je unavena a nezvláda materstvo.Ved po dobrom skús s ňou porozprávať.To ju aj doma tak obskakovali?
@viestta joj presne ma takéto napadlo. Ak je to v opačnom garde tak je to v poriadku, že žena robí v domácnosti všetko. No a tuna zrazu chlap a už to dobré nieje.
@topa333 dobré je to tak ako to vyhovuje vám obom. Čiže tvojej žene to vyhovuje, tak sa s tým buď zmieriš, alebo si ju posadíš a rozpíšete si to na papier kto čo bude kedy robiť, ako na vojne.🙈
@topa333 a u nás je to, že nakupi kto má cestu, varím iba ja muž možno 2x mesačne cez víkend, ale ak chcem osupe, pripraví mäso napacuje...vysáva robot, umýva dlazky v sobotu on, cez týždeň ja, bežné veci ako prach, umývadlo robím ja, ak treba prezlečie prádlo, periem ja, zehli si on svoje veci ja nepotrebujem mať vyžehlené košele a máme sušičku.Vcelku som spokojná, lebo on zase kosi a robí aj vonku polieva nemáme závlahy a chodí oveľa neskôr domov ako ja potrebovala by som sa zbaviť varenia🙂ale nie je to komu hodiť na krk.
Raňajky si robí sám jedáva iné veci ako my, ale zase viem čo má rád tak mu nákupim...Áno, keď sa nám nechce cez víkend variť ideme sa najesť či kebab, ale ja nie som pedant upratujem, ale neleskne sa to u nás máme psa, dieťa...
normálne si sadnite, rozumne sa dohodnite kto čo bude robiť, prípadne si to aj spíšte a dajte na chladničku, bez hádok, však ste manželia v spoločnej domácnosti
ona tebe nedokáže čítať myšlienky a ani ty jej, proste sú ľudia, ktorí majú inak nastavené hranice čo je upratané a čo nie je, toto si musíte nejako vykomunikovať a čím skôr tým lepšie pre vás oboch
Zaujimal ma vas nazor hlavne na obdobie kym sme nemali deti.
Ano, teraz uz mame aj dieta (2mes. chlapec). Avsak pristup k domacnosti sa nezmenil. Neviem vsak ci to je tym ze ma na starosti maleho, alebo tym ze si tento styl preniesla z obdobia pred detmi.
Pokusal som sa jej to vysvetlit X krat. Pekne, slusne, bez natlaku. Snazil som sa jej vysvetlit to, ze ak ja nebudem musiet tolko riesit domacnost, tak tym viac penazi som schopny zarobit v praci. Prinos je to samozrejme pre oboch.
Pred svadbou sme byvali oddelene, ja som mal svoj byt, ona u rodicov. Po svadbe sa nastahovala ku mne. Jej mama je vsak velmi starostliva, ona doma nemusela robit takmer nic. Ale ja som to vnimal tak, ze tento model si zoberie do vlastneho zivota, a ze zaujme rovnaky postoj aky ma jej mama. Avsak mam pocit ze sa postavila do takej pozicie, ze namiesto jej mamy sa o nu teraz staram ja :D
Obaja pochadzame z rodin, kde model bol rovnaky - otec pracuje, matka sa viac stara o domacnost. Moj otec pracoval vela nadcasov a snazil sa zarobit peniaze aby sme sa mali dobre. Rovnako k zivotu pristupujem aj ja, financne bremeno si nechavam na svojich pleciach. Je to moja zodpovednost ako dobre sa po financnej stranke ma moja rodina.
A aktualny stav - maleho si beriem ja ked nie som v praci, aby som ju odbremenil. V noci k nemu vstavame obaja. Maly chodi spat vacsinou okolo 8-9 vecer, mame ritual (prebalit, okupat, napapat), a manzelka ide spat spolu s nim. Vyzera dost unavene. Ja ostavam vacsinou hore a pracujem alebo upratujem (co treba viac). Rano okolo 5:00 sa nas maly budi, vtedy ho beriem mimo spalne a venujem sa mu, manzelka si pospi este cca hodku dve do 6-7 hod., potom ja odchadzam do prace.
Par krat sa uz stalo, ze mi zavolala s mrzutym hlasom a hovori mi aby som prisiel cim skor domov, lebo ze ho uz nezvlada. Pricom je to kludny chlapec, vela spi, v noci sa zobudi tak 2x, napapa sa a hned zaspi. Obcas vsak treba vediet ako nanho, ale ja to pri nom mam celkom zvladnute, viem ho bez problemov ukludnit 🙂
Ale dakujem za vase odpovede. Chcel som vediet ako to funguje inde. Nechcel som byt za idiota a ziadat nieco co by nebolo standardom v inych domacnostiach.
Co robi ona vtedy ked ty napr. upratujes? Skuste robit veci spolu. Jeden utiera prach, druhy vysava, jeden umyva riad, druhy utiera.... aj varit a nakupovat sa da spolu...
Rokmi zapojit aj potomkov. U nas to tak funguje...
to, že je unavená z dieťaťa je normálne, nezabudni, že bola tehotná, musela rodiť, teraz dojčí a to ženu vyčerpáva... postupne sa to zlepší, ja som tiež posúvala ručičky na hodinkách keď malý plakal a nič nepomáhalo, niekedy stačilo, že si ho zobral k sebe muž a malý prestal... je super, že jej pomáhaš
a domácnosť si musíte podeliť, alebo jej zaplať pani na upratovanie na veľké veci 2-3x týždenne a riešte len malý prevádzkový neporiadok
No ak chces vediet len ako funguju ine domacnosti, tak ti mozem opisat nasu.
Mame jedno dieta, ja aktualne na materskej. Manzel pracuje.
Financie
Mala som peknu pracu, nadpriemerny BA plat, manzel ale zarabal a zaraba vzdy nasobne viac. Za tie roky mi teda ani raz nevytkol nase financne pomery.
Varenie
Cez vikendy travime maximum casu ako rodina spolu, nevarime, bud sme na vylete a jeme vonku, alebo na navsteve u svokrovcov, lebo byvaju mimo BA, alebo doma oddychujeme vsetci a teda jedlo objedname.
Cez tyzden asi 3krat navarim, 2krat objedname. Manzel cez tyzden nevari, kedze prichadza domov o 6tej a to by sme s malou zomreli od hladu, kym navari 😃 ale varil niekedy, ked sme boli bezdetni a robili sme si akoze night date a spolocne varenie atd.
Upratovanie
1.5r dieta vyrobi cez den tolko bordelu, ze upratovanie cez den ani nema zmysel. Takze vecer ten, kto neuspava dieta, uprace 😃 dieta vacsinou uspava ale manzel vecer v ramci ich “quality time-u”, takze vacsinou upracem ja.
Nakupy
Bud spolocne cez vikend velky nakup, alebo ja s malou v ramci prechadzky nakupim do kocika.
Takze ono to vyzera takto, ze vacsinu domacich praci robim ja, ale je to preto, ze som doma s dietatom a chcem, aby sa cas, ked pride manzel domov vyuzil plnohodnotnejsie ako nakupmi a upratovanim.
Kazdy z nas ale vie spravit “pracu toho druhehu” a vzdy za to jeden druhemu podakujeme.
Moj manzel mi vzdy podakuje, ked navarim a to varim pre nas uz roky 😃 ja mu podakujem vzdy, ked vynesie smeti a tie vynasa vzdy on, lebo su tazke 😃
Ale napriklad ranajky si robi sam cez tyzden, cez vikend ranajkujeme vsetci traja spolu, tak vyrobim nejake “velkolepe ranajky” 😃
kosele nosi denne a tie si tiez vzdy zehlil sam. Ked menime postelne pradlo a tak, tak vraj nechce aby som sa nadrapovala s velkym matracom, tak vzdy vylozim nove pradlo a on to spravi.
Akoze ano, nevysaval asi ako je rok dlhy, ale vidi, ked je bordel a tiez nechce aby som bola sluzka, tak napriklad kupil roboticky vysavac.
Kazdy vnima poriadok inak hej, cize je normalne, ze ty si poriadku milovnejsi a ona menej. Ale kazdy z vas by mal prispiet do chodu domacnosti.
@topa333 tak zobral si si nerodinny typ zeny s nechutou k domacim pracam. Tu sa da poradit len jedno. Zaplatit upratovacku 1x tyzdenne, inak sa budete natahovat a dohadovat najblizsich xy rokov. Pises, ze si rozumiete, tak by si mohol akceptovat aj jej negativa, ty si si ju vybral.
Moj priatel mal takuto ex. Tiez vzdy zila s rodicmi, mama za nu vsetko spravila a tym padom nevedela ano varit ani upratovat. On zarabal ale teda musel ist aj nakupit aj upratat aj navarit a ona si vyvalovala zadok alebo bola s kamoskami vonku. Ked som videla fotky ako opustala prenajom bolo mi na grcanie. Sprchovy kut plesnivy (male dieta v nom kazdy den sprchovala), kuchyna bola tak nechutne spinava ze to upratovacka drhla pol dna a aj to niektore veci nedokazala vycistit, so psom nevhodila von a cele koberce ocurane a okadene od psa tak, ze tam flaky ostali. A v tomto zilo male dieta.
Takze odporucam co najskor si to s nou vyries lebo jej bude jedno ze zije v bordeli aj ona aj dieta. Alebo ak ju tak velmi milujes zaplat upratovacku aspon raz za tyzden aby ste mali poriadok a ten cas upratovania vyuzite na spolocny obed mimo bytu
@topa333
Wow az teraz som si precitala komentar, ze mate dieta a aky model fungovania teraz mate.
Tvoje zena zial naozaj robi mimum. Starostlivost o dieta je narocna vec, sama to viem. Nase dieta je extremne narocne, do jej 8.m som nerobila nic ine ako ju nosila na rukach. Neznasala kocik. Ale aj tak som vedela jednou rukou (v druhej dieta) hodit na plech rybu maslo zemiaky a vecera bola hotova. Upratovanie slo pri tom vsetkom bokom, ale moj manzel prisiel domov z prace, umyl si ruky a zobral si hned dieta, tiez aby ma odbremenil. Bolo to tazke obdobie, ale boli sme v tom spolu a kazdy z nas robil maximum.
Tvoja partnerka je taka aka je. Ak si ochotny to akceptovat, tak ti ostava len jedine a to minimalizovat svoju robotu doma, aby si mal viac casu pre seba/rodinu. Presne ako pisu baby, raz do tyzdna nejaka vypomoc na upratovanie a tak.
@topa333 áno úlohu jej mamy si teraz prebral ty.Musis byť dobrák, ale tiež nepotrebuješ, aby si mal toho za chvíľu plne kecky po roku žena zahlási, že malý ide do jaslí a má toho plné zuby.Ty sa tiež potrebuješ ráno vychystať do práce a pod...každá sme iná ja som napríklad nevedela spať, keď muž vzal dieťa vedľa do izby.ona si môže pospať cez deň s dieťaťom, keď nevarí, neupratuje.Len treba myslieť na to, že nároky budú stúpať dieťa nebude toľko späť, variť príkrmy, zuby, choroby viac chodiť von venovať sa....ak bola zvyknutá na oddych a komfort bude to pre ňu všetko ťažké.Len to chcem povedať, aby sa nestalo, že o pol roka pred prácou budeš aj príkrmy variť.Treba zlatý stred a nenápadne presunúť niektoré veci na ňu.Co sa malo už pred príchodom babatka
Takto, chcela som napisat ine, ale teraz citam, ze mate 2 mesacne babo. Je super, ze maly je pohodak, ze aj pekne spi a tak.. ale tvoja manzelka prechadza velkymi hormonalnymi zmenami - tak ako sa telo 9 mesiacov menilo, vytvaralo zivot a pripravovalo sa na porod, takisto sa teraz bude dlllho vracat do 'normalu'. Nenapisem ti ako dlho, asi to kazda zena ma inak, ja som na sebe niekolko mesiacov videla, ze som 'ina' a bolo mi jasne, ze je to hormonmi..
My mame 2 deti. Pri prvom, ked bol uplne male babo, castokrat manzel prisiel po praci a ja som nemala navarene ani upratane a bola som unavena..maly bol narocny, furt na rukach! teraz pri dvoch denne varim, upratujem, periem, zehlim.. proste stiham inak, ale uz sa citim inak, nie taka unavena ako 2 mesiace po porode.
Taktiez, je otazne, ci naozaj 'nic nerobi'.. ako pisem, denne pracem, periem, zehlim, no napr to pradlo sa kopi dookola, takze nikdy nie je vsetko oprate / ozehlene - vies co myslim..tak to ide so vsetkym... v tomto case by som na tvojom mieste od manzelky neziadala ziadne velke zmeny v organizacii vasej domácnosti a deleni prac. Pre nu je teraz najvacsia zmena vase babo a to je aj to najdolezitejsie.
@topa333 nemyslím, že argument typu, prosím upratuj viac a ja budem viac zarábať na ňu funguje. Myslím si, že jej tvoj zárobok stačí a navyše aj to, že nechodis neskoro domov a stihas tak ešte kadečo doma porobit. Skôr by som argumentovala jej štýlom, že ťa nebaví stále všetko upratovať a myslíš si že to nie je fér. Škoda že ste to nezačali riešiť skôr. Ale aj teraz sa dá. Skús jej navrhnúť, ze napríklad v sobotu pôjdeš na 2 hotky pokocikovat malého a ona zatiaľ nech povysava a umyje dlazky. Mal by si ju postupne zapájať. Ona sa nikdy nenaucila starať sa o domácnosť a zjavne sa ani nechystá, asi ju bude treba k tomu akosi aj proti jej vôli priviesť. Toto je typický problém, aký mávajú ženy s chlapmi, je tu k tomu milión tém, len u vás je to naopak. Ak by ti to vyhovovalo tak prosím, ale ak je tvoja predstava 50na 50,tak si to holt musíš presadiť. Je to vaša spoločná domácnosť, ona nie je hosť ani princezná, mala by sa starať aj ona.
Ja osobne by som chcela aj názor manželky. Mať dvojmesačné dieťa môže byť celkom záhul. Každá žena to vníma a nesie inak. Ty si celý deň v práci, čiže nemôžeš vedieť čo prežíva. Môže mať aj popôrodú depresiu, môže sa zle cítiť, môže sa cítiť neschopná atď.
Nechcem ju obhajovať, ale určite to nebude až tak "zlé" ako to opisuješ. A počítam, že ak by si to prečítala, bola by vcelku sklamaná ako ju vnímaš.
tymto som si presla aj ja s drahym zo zaciatku presne jak u vas. No na nervy som z toho bola, najma ked som vedela, ze som dlhsie v praci a viac sa dorobim ako drahy a este som musela potom aj doma fungovat. Tak sme sa o tom otvorene pozhovarali a nastastie sa to zmenilo 🙂
@sashabb A 2 roky predtym ako mali to 2 mesacne dieta by bola "vyhovorka" alebo teda dovod preco doma takmer nehne prstom aky? Lebo chapem ze mohla mat tazke tehotenstvo, porod, babo ma len 2 mesiace, to beriem. Ale on pise, ze takto to bolo vzdy, aj pred dietatom, cize nenastala zmena, ze uz teraz nestiha, nema cas, motivaciu, je v inom psychickom rozpolozeni.
@topa333 urcite mas pravo od nej ziadat viac. A cim travi svoj volny cas? ak nevari ani neupratuje, menej casu venuje praci, deti asi este nemate.