Mamicky co pracujete a mate male skolopovinne deti striedate sa s partnerom pri s tym spojenymi "starostami" ako fungujete? Myslim tym kto vozi deti do ci zo skoly? Pripadne lekari ci ocr? Je to vsetko na vas ci si to dajako podelite? Zaujma ma ako to funguje aj v inych rodinach...u nas som na to viac menej sama a dost mia to ubija a vadi mi to...
@fidka79 Tu ide skor o to ze pracujeme obaja a odomna caka ze mozem vsetko a on nemoze nic. Tak isto sa klepem ci ma nevyhodia pri ocr. Jasne zaraba viac nemalo by byt o com ale pride mi total nespravodlive ked ja driem za "drobne" a este je vsetko na mne deti rano poobede lekari atd...najradsej by som ostala doma a venovala sa iba im. Mam sice prac.dobu tak zestiham deti ale nesmiem si dovolit ani minutu prescasu vsetko mam na chlp vypocitane aj rano aj poobede....co nieje sranda kedze nerobim na takej pozicii ze padne a striedama niekto. Mam vycitky z toho ze chcem byt doma lebo je toho na mna moc ...tak preto ma zaujma ako to funguje inde...
@oroska Moj muž odchádza ráno o 5:20 z domu a prichádza večer o 19:00 hod. Ja zatial síce nepracujem, ale ked budem tak všetko tiež bude na mne, lebo on by aj tak pri tej jeho pracovnej dobe nič nestíhal. Preto si ja ani nemienim hladat nejakú náročnú prácu, lebo budem musieť malého ráno zaniest do školky, poobede zase ísť prenho a ked ochorie, samozrejme zase bude všetko na mne, neboj sa nie si sama, kde to tak funguje. Si myslím, že v mnohých domácnostiach to tak je, hlavne, ked muž pracuje dlho do večera ako ten moj. Neviem, akú má tvoj pracovnú dobu?
@oroska tak u nas si s MM starostlivost delime, tak ako vsetko v manzelstve 🙂. Ale zase zalezi, aku pracu ma Tvoj manzel. MM ma pracu 3min. od domu. Ja dochadzam min. pol hodinu. Cize napr. rano je zbytocne, aby deti isli so mnou o 6:40 z domu, ked ich MM moze zobrat o 7:20 do skolky. Vyberam ich zase ja, lebo ja koncim 15:30 a on az 16:30, co akurat zatvaraju skolku. Ale zase stalo sa, ze som nemohla a vtedy isiel pre deti on.
Lekarov obehavam ja. Deti maju 5 a 3,5 roka a pred tyzdnom bol prvykrat s nimi MM, lebo ja som nemohla. Cize aj doma zostaval MM tentoraz prvykrat. Ale my mame stastie a dokazeme choroby a prazdniny vacsinou vykryt rodinou.
A ostatna starostlivost? Ja som nikdy nemala problem zverit deti MM, ved su jeho tak ako moje a ani on nemal nikdy problem postarat sa (okrem kojenia). Dokonca u nas MM vari, co ja robim tak max. 5x rocne, ked nie je doma - varit viem, len ma k tomu nepusti. Co neovlada je pradlo 🙂
Delíme si to nie podľa pravidla ,že obaja rovnako,ale podľa našej pracovnej doby,iných aktivít mimo práce.Kedže začínam skôr ako manžel,malú nesie do škôlky on,cestou berie aj syna,ale malú mu ráno pripravím ja,nakoľko on ju fakt,ale fakt nevie učesat.Vyberám ju ja,lebo končím skôr.Nákup robím ja,lebo manžel kúpi stále to najdrahšie čo vidí.Nákup ,ale ostava v aute,on ho berie z auta,ked príde domov.OCR a lekár ja - po prvé,ak ostanem na OCR ja je to jedno,lebo mam plat smiešny a ak aj prídem o prácu bude to menej bolestivé ako ked príde o prácu on.Rodičovské ja,lebo on tam neobsedí,banka a iné finančné on ,lebo ja tomu jednak nerozumiem a nebaví ma to.Vysáva on ,lebo je pedant a ja rýchlo ,rýchlo.Učenie so synom matika a podobne on,a ja biolog. a podobné.Proste u nás sa robí to čo vie lepšie
@oroska
poznám veľa rodín, kde to funguje tak, že žena má na starosti viac-menej všetko - deti, školu, domácnosť, lekára... a chodí popritom do práce - a má manžela, ktorý je pracovne veľmi vyťažený, chodí domov neskoro večer, tým pádom jej nepomáha, lebo na to nemá čas, a jasné, že to potom žene prerastá cez hlavu, a ubíja ju to. nie je to "normálne", malo by to byť inak, aby sa človek takto nenaháňal, a nemal čas na nič okrem toho najnutnejšieho - ale s prácou na Slovensku je to teraz bieda, každý je rád, že má zamestnanie a aký-taký príjem, a prispôsobuje sa v práci zamestnávateľovi, len aby sa nedostal do pozície toho, kto neustále chýba v práci kvôli častým očr-kám alebo návštevám lekára....
u nás je pracovne vyťaženejší tiež môj manžel,
ale snaží sa mi pomáhať, ako najviac sa mu dá: do školy vozí syna on, ja ho vyberám z družiny - úlohy už robím ja, lebo chodí neskôr z práce, a čakať na neho do večer predsa nebudeme, to by už bol malý unavený,
lekára - väčšinou tiež ja, našťastie v práci s tým nemám problém - ale stalo sa už, že som sa nemohla uvoľniť, a tak návštevu pediatričky alebo zubárky vybavil manžel,
očr - tiež ja - ale s tým nemám problém, keď je malý chorý, tak s ním chcem byť, starať sa o neho,
nákupy - viac-menej tiež ja, väčšie nákupy robím spolu, a keď nestíham, tak cinknem manželovi, a nakúpi aj on,
v domácnosti sa snažíme obaja, pomáha mi pri upratovaní, varení - v rámci svojich možností. no a voľné chvíle potom - najmä cez víkend sa už snažíme byť spolu, zájsť niekam na výlet, prechádzku, venovať sa jeden druhému, keď už je pracovný týždeň taký náročný na čas a povinnosti.
@oroska chapem ze ta to ubija... aj mna to ubijalo... a nikdy to nepadlo na urodnu podu, pretoze on zaraba a jeho praca nas zivi -- to, ze ja som mala matersku viac ako on a ze svojou hlavou som popri detoch zarabala a tak v sucte nase prijmy boli 80% ja a 20% on, nepodstatne... on CHODIL do prace - ja som bola DOMA!!!!
dopadlo to tak, ze som na vsetko sama uz aj papierovo 🙂 a je to lepsie. tym nechcem tvrdit, ze je to tvoj pripad - sotva, hadam tolko psychopatov po svete nechodi... len ti tym vyjadrujem pochopenie... skus pripadne nejaku studentku, ci inu mamicku zo skolky/ skoly... aby si sa tak nemusela nahanat.... pretoze permanentny stres, v ktorom si, aby si vsetko postihala, nie je dobry a moze sa odzrkladlit na tvojom zdravotnom stave....
U nás sa o deti starám ja (myslím vodiť a vyzdvihnúť zo školy) Dal mi na to auto tak s radosťou si nechám túto úlohu. Som flexibilná a to mi vyhovuje. Velké nákupy riešime spoločne cez víkend. Ja už len v týždni pečivo a jogurty kupujem.
Lekárov a OČR väčšinou riešim ja a to tak že vybavím lekárov ak je nejaká choroba a treba OČR tak volám babke a tá príde na ďalšie dni postrážiť už ležiace dieťa doma a nemusí s ním nikam chodiť (obidve bývajú v našom meste a jedna je na dôchodku a druhá si aj dovolenku zoberie aby pomohla.) Manžel robí okolo domu a je toho vela. Zabezpečuje chod ostatnej domácnosti vybavuje nám krásne dovolenky, kde si všetci spolu oddýchneme. Pracovne sme časovo vyťažení rovnako no on zarába viac.
Starostlivost si delime podla nasej prace. My sme si uz pred svadbou hovorili o predstavach fungovania buducej rodiny. Manžel sa hned postavil do role hlavneho zivitela, ja zase nie som vyslovene karierny typ, takže sme sa v predstavach a ocakavaniach stretli.
A v praxi to dopadlo tak, že som si vzdy hladala pracu, aby som mala priestor na deti, ale zároveň aj podla vzdelania a ocakavani, len s tým, že akceptujem aj nižší plat, ale mám viac priestoru.
Fungujeme tak, že ráno odvezie muž deti do skoly, ja odchadzam skoro, aby som aj skoro skoncila a rozvozila deti. Ocr nám dost pomohla svokra, ale keď bolo treba zostavala som doma a robila z domu. Lekarov máme zrovna teraz velmi vela, so synom chodíme 2x do tyzdna na terapiu. S muzom sme si to podelili, on chodí v piatky, lebo ten den má trochu volnejsi, inak vacsinu lekarov zastresim ja, ale keď je toho moc, mám podporu aj zo strany muza.
Ani neviem ako ten čas presiel, vzdy sme to nejak zvladli, boli časy aj keď to bolo tazke, dieta necakane ochorelo a nikto nemohol ostat doma... Ten čas tak preletel a s detmi je to jednoduchsie, su samostatnejsie, starší uz zostáva chorý sám doma. A ja cakam na prilezitost sa pracovne posunut, ale este nejaky rok - dva asi potrebujem mensie tempo, kým aj druhé dieta nebude viac samostatne. Platovo uz muza nikdy nedobehnem, ale ja to nevidím ako problem, skor sa tesim, že deti mali plnú podporu, ktorú snad v budúcnosti zurocia.
U nás to funguje, tak že ráno vezie od deti a ja ich vyzdvihujem. On robí dlhšie. OČR a lekára vybavujem ja, alebo pomôže babka. Ja mám prácu, kde si môžem brať OČR, žiadny problém. Napr. teraz jarné prázdniny bude s nimi MM, lebo nemal dovolenku od leta, tak si teraz vybral, aby mal čas byť so svojim čertíkmi. Domácnosť je viac-menej na mne, ale sú určité práce, ktoré robí iba on. Budúci rok chceme aj krúžky už zaviesť, tak uvidíme ako si to podelíme.
@oroska Ja ti rozumiem, som síce ešte na materskej, ale chodím 1-2x týždenne do roboty a je to o hubu, odviezť malého, porobiť čosi, ísť pre neho a ešte stíhať ostatné veci. Muž robí od rána do večera a pochybujem, že sa to zmení, keď nastúpim do práce.
Ja som predbežne uvažovala nad skráteným úväzkom - ale v tom zmysle, že nie 6 hodín denne, ale napr. 4 dni do týždňa. Uvidím, ako sa bude dať dohodnúť v robote, ak to nepôjde, tak potom jednoznačne pomoc do domácnosti a prípadne niekto na stráženie 1-2x do týždňa.
@oroska moj ex za 15 rokov nepohol ani prstom.....vsetka starostlivost bola na mne,lekari pohotovost,teploty chodenie s detmi von na prechadzky,prebalovanie kupanie varenie upratovanie....ale to by som strasne dlho pisala.....proste som si ich sama vychovala zatial co on pomahal mamicke......som stastna ze je koniec.....takeho chlapa nikdy viac 😀
@oroska no my to mame viac menej podelene, ja chodim do ;prace na 6:00, muz rano vychysta maleho a ja ho poobede vyzdvihnem, lekari su vacsinou na mne ale to hlavne koli recovej bariere mojho mm. OCR a pod. riesime medzi sebou dovolenkami. O domacnost sa staram vacsinou ja ale muz v pohode "vyvenci" drobca, porobi take tie muzske prace, sem tam povysava a navari. Moj muz chodi domov o pol 7, takze podla toho aj pomaha, cize az tak vela od neho neocakavam, zase on neocakava teplu veceru a pod. 😀 . Podla mna je dolezite muza zapajat od zaciatku do domacnosti, ved tam zije tak nech tam aj cosi porobi.
@motovidlo ja som tiez robila na skrateny uvazok 4 dni v tyzdni, bolo to super, v piatok som bola doma sama, isla som na nakupy, upratoval, varila a pod. Sem tam som si spravila cas len pre seba a mentalne mi to velmi pomahalo
@mimikas dakujem za vaše odpovede....moj muž v domacnosti pomaha to zas nemožem povedať...proste ide len o to riešiť deti rano a poobede, lekarov pn dovolenky a očr... Proste mi pride nanič, že som od rana v jednom kole a tym padom v praci ani nemam šancu "rásť" nehovoriac, že nemožem na presčasy ani pomyslieť no kto potrebuje takého zamestnanca 😀
my mame syna v jasliach,delime si starostlivost o neho kazdy den.Do jasli ho vodim ja a poobede ho vyberam tiez.Ked ma manzel volno,prebera to on.K lekarovi chodime s nim obaja,na OCR ostavam ja alebo manzel,podla dohody.Dieta je nase spolocne a rovnako aj starosti a radosti s nim spojene 😉