Dobrý deň každému,
mám zdedený rodinný dom. Je starý, nedá sa použiť ani na bývanie. Ja to chcem predať, lenže je to nešťastné dedičstvo po otcovi. Aspoň teraz mám absolútne taký pocit. 1/3 RD je moja. A ďalšia 1/3 patrí strýkovi a 1/3 môjmu ujovi. Nuž a oni dvaja svoj podiel predať odmietajú. Čo môžem urobiť? Stačí, keď aspoň jedného z nich presvedčím? A toho tretieho “presvedčí” už súd. Či môžem takto aj súdnou cestou požiadať o predaj, aj keď obaja nesúhlasia? Či ako?
Ďakujem.
A ani jeden nechce kúpiť tvoju čiastku?
Veď to, ani predať, ani kúpiť. Nevedia, že aká doba príde ešte …. takéto reči. Proste, že ich to nesúri.
Veď nech kúpia tvoju časť a potom ti to už môže byť jedno.
@januska12323 Ja som im ponúkla aj moju časť. A nie, nechcú kúpiť, proste nezáujem. Ja tomuto nerozumiem. Proste nechcú s tým ani pohnúť. Nič. Toto trvá už 1 rok.
Otazka je ako si im ponukla svoju cast na predaj, ustne, pisomne? Ak pisomne, co viem by si im mala dat 2 mesiace lehotu na rozmyslenie. Tak mi to aspon povedala pravnicka ked som to riesila. Ak ti neodpisu, nebudu reagovat po uplynutí lehoty, ti ostava uz iba ist cez sud.
Zajdi za pravnikom a ries to s nim. Oni ti poradia ako postupovat.
No ved a na Slovensku nejde spravit to, z e to ponuknes po odhade cez sud tu svoju cast a sud to odklepne predat cez aukciu? U nas v Rakusku sa s tym neda ine robit , iba takto. Ked sa nejak nedohodnes. My sme toto zrovna riesili v Rakusku. Ale na Slovensku mate mozno ine a lepsie moznosti. Jednoznacne s pravnikom sa poradit
@ninakajka v prípade, že dvom podielovým spoluvlastníkom bol ponúknutý podiel v zmysle zákona a nemajú záujem odkúpiť, možno Predať podiel inému..t.j.tretej osobe. A ta následne môže vysporiadať podielové spoluvlastníctvo aj cestou súdu tak, že tejto tretej osobe súd prisudi celú nehnuteľnosť s povinnosťou vyplatiť ostatných dvoch...
@draik Označím ho, je právnik.
Navrhnite im písomne zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva tým spôsobom, že Váš podiel odkúpi jeden z nich alebo si ho podieľa obaja. Ak nebudú súhlasiť, môžte následne podať takýto návrh na súd - ak v súdnom konaní nikto zo spoluvlastníkov neprejaví záujem o podiel, súd nariadi predaj celej nehnuteľností a rozdelenie výťažku. Súdna cesta je však zdĺhavá, aj nákladná.
Predpokladám, že tretia osoba o Vás podiel záujem nemá. Ak by ste mali kupca, postup by bol odlišný.
Ak by k dohode neboli naklonený použila by som tvrdšie metódy , ako píšu vyššie a to , ak sa nedohodnem s rodinou tak ich treba postrašiť predajom tretej osobe ( žijú v chatrčiach ) .
@draik FO nájsť v tomto prípade asi ťažko. A keby som oslovila RK tie kupujú nehnuteľnosti i v takýchto prípadoch? (Dvaja vlastníci odmietajú predaj). Máte skúsenosti?
Ďakujem všetkým za ochotu poradiť, pomôcť 🙏
Menšinový podiel predáte len pod cenu a ak to nie je hodnotná nehnuteľnosť, tak cena bude výrazne podhodnotená.
Mali sme podobný prípad. Ponúkli sme svoj diel na odpredaj druhému spoluvlastníkovi. Nechcel. Ani predať svoj. Tak sme teda požiadali o vysporiadanie spoluvlastníctva súdnou cestou. Nakoniec súhlasil skôr ako došlo k pojednávaniu. Je na to normálny právny postup. Je to riešiteľné. Iba vlastníctvo napr. umeleckých diel a podobne sa nedá vysporiadať. Nehnuteľnosť úplne legálne a pomere jednoducho.
@amiaja Ponukne ho najskor na predaj tebe, lebo mas zakonne predkupne pravo. Ak nekupis a nevyplatis jeho podiel do 2 mesiacov od ponuky, moze predat komukolvek.
Kde je viac majiteľov tak ani do podnájmu sa nedá dať tú nehnuteľnosť? Napr. iba zadnú časť RD, t. j. záhradu. Sused by aj o záhradu záujem mal, ale zase treba súhlas zvyyšných majiteľov?
Pokým nemáte väčšinový podiel, tak nehnuteľnosť napr. do nájmu nedáte. Máte totiž podiel na každom cm2 nehnuteľnosti, nie jej konkrétnu časť.
Predať svoj podiel tretej osobe si neviem predstaviť, kto by to kúpil?
@ibrunova Neviem, možno realitka. Im by to možno bolo jedno. Mám na mysli tú čakaciu dobu (súd,vymáhanie …)
Neviem, či takéto kúpy realizujú. Už rozmýšľam všelijako. Inak nemôžeš nič bez súhlasu ďalších majiteľov.
@draik Myslela som si, že nie. Teda bez súhlasu ostatných ani krok. 🙂
nech ta vyplatia, ked ho nechcu predat a potom, nech si s tym domom robia co chcu 🤷♀️