Dedičstvo eticky alebo právne

2. jan 2024

Zaujíma ma váš názor.
Vypočula som si príbeh od kamarátky, alebo skôr jej súčasnú životnú situáciu. Chcela poradiť, tak už dva dni nad tým rozmýšľam.
Mala otca, od jej útleho veku boli rodičia rozvedení, dôvod bol opakované nevery z jeho strany.
On sa oženil druhý raz, to isté zasa, aj druhá žena sa rozviedla, lebo ju podvádzal.
Kamoška žila skromne, žiadne veľké majetky, mama zostala na dve deti sama, poctivo pracovala, robila pre nich maximum.
Kamoska s muzom si vzali hypo, maju deti, funguju.
Jej brat rovnako.
Nic nedostali zadarmo, ziadne byty, pozemky.
Otec si kupil z dedičstva po svojich rodičoch byt, v ktorom dožil. Posledne roky mal partnerku, nie manželku, ktorej byt napísal, aby ho doopatrovala, keď bude treba. On bol zapísaný ako bremeno dožitia.
Pritom posledných cca 25 rokov sa ona a brat s otcom normalne stykali, aj mu pomahali, nakupovali, vozili ho do nemocnice, bol uz imobilny.
Partnerka sa starala tiez.
Robili to aj keď vedeli ze byt zostane jej, proste mali ho radi ako otca, nech bol kedysi akykolvek.
Otec zomrel a partnerka býva v byte. Ale ona už ma tiez vyssi vek.
Nema deti. Nikdy nebola vydata. Ma dalsiu nehnutelnost v inom meste, prazdnu. Nasetrene vela, vysoky dochodok.
A teraz kamoska ma dilemu, ze jej je luto, ze byt po otcovi dostane cudzia rodina, ked partnerka umrie. A mysli ze, by mala napisat zavet v prospech jej a brata. Oni sa museli postarat o seba, s holymi zadkami zacinat, mrzi ju ze si nepomozu aspon s hypotekami. Byt ma teraz hodnotu cca 120 tisic €.
Co myslite?
Je fer ze byt zdedi jej rodina, co boli jemu cudzi ludia a davno maju vzhladom k veku vsetko zabezpecene a splatene?

splatene?

syslik81
2. jan 2024

tak sa rozhodol ich otec a oni sa s tym musia mierit ... fer to nieje ale je to zivot .. ak s jeho partnerkou mali dobry vztah mozu sa s nou v klude o tom porozpravat a vysvetlit jej akos a citia.. no pochybujem ak vztah nemali,ze im byt len tak prepise

autor
2. jan 2024

@syslik81 vztah maju, aj sa po smrti otca stretavaju, chodia na cintorin...ja ju chapem, ako to citi, nandruhej strane, povedz niekomu ze napis zavet, lebo nam to pride fer. Tazko je to.

autor
2. jan 2024

@syslik81 otec asi myslel, ze ako sa on vy...l na deti, aj ony by sa nanho vykaslali ked bude stary. Asi neratal s ich dobrotou, tak sa poistil.

jamimo
2. jan 2024

ťažko polemizovaŕ. My máme v rodine takýto prípad. Beriem to ako fakt, že starkin bezdetný brat zdedil majetok po rodičoch, žil dlhé roky s jednou ženou. On umrel, nemal ani 60 rokov. Pani všetko ostalo. Majetok ostane jej neteriam, synovcom. Ja neriešim, moja mama sa s tým nevie zmieriť. Ale nie z pohľadu €€€ ale z pohľadu toho, že cudzí ľudia prišli k majetku jej pôvodnej rodiny, tam kde vyrastala ako malá. Skôr taká nostalgia.
Ináč tu tetu normálne navštevujeme, je fajn. Ale s týmto neurobíš nič a nenapadlo by ma žiadať od nej majetok. Keby chcela, urobí to sama 🤷‍♀️

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mk1111111111
2. jan 2024

Porozpravat sa mozete, ak je rozumna pochopi to. Ale, spravodlivo by bolo, napisat tam aj deti z druheho manzelstva, ani tie nemozu za to, ze mali takeho otca, ako mali.

0kristina0
2. jan 2024

Tvoja kamoska o tom vedela ze byt nezdedi, kedze je majitelom niekto iny. Bola s tym v pohode a teraz nie je? To si mala s ockom vydiskutovat ked este zil. Nehambi sa ziadat cudziu zenu o prepisanie majetku na nu a brata? Zrazu sa jej ziadaju peniaze, ked otec zil vtedy sa jej neziadali. Parnertka jej otca doopatrovala, bola s nim 24 hodin denne, co ona bratom neboli. Ja byt nou, nesla by som pytat majetok na ktory nemam narok, ani po pravnej ani etickej stranke.

0kristina0
2. jan 2024

A dalsia vec je, ze ak bol ich otec taky kanec, ktovie ci niekde nebehaju aj iny surodenci o ktory nevie.

mirkam3
2. jan 2024

@0kristina0 ja tiež ináč absolútne nechápem toto “mám nárok na dedičstvo”. Nemyslím konkrétne ani tuto tému, ale pravidelne sa tu ozývajú ľudia s podobnými nárokmi … akože nenažranosť národa je fakt nekonečná. Keď blízki chcú aby som dedila, tak dediť budem. Keď nechcú, môže ma aj rozdrapiť. Mna by hanba fackaka čakať čo kedy zdedime po mojej alebo muzovej strane (alebo si ísť dokonca pýtať) a argumentovať že mám deti, hypo… otras.

luccija
2. jan 2024

Otec nečakal, že sa o neho postarajú a poistil sa?veď píšeš, že 25 r sa stretávali vzťahy neboli zle... keď má pani vysoké úspory svoj byt a ešte jeho byt mohli to spraviť tak, že vás vyplatí...asi nemal záujem to riešiť.Obidvaja mohli s majetkom nakladať ako uznajú za vhodné jeho partnerka vie ako to je s majetkami môže konat...hlavne netreba zabúdať, že má este ďalšie 2 deti
@0kristina0 píše, že pomáhali aj sa stretavali

rorino
2. jan 2024

Ak otec byť prepísal je to fér,nik nie je povinný nechať dedičstvo potomkom.Tvpja kamoška za jeho života s tým bola v pohode a odrazu jej to vadí.Aj keby mala ten najlepší vzťah s otcom,neznamená to,že musí dediť.

sasa1310
2. jan 2024

možno napísala závet v prospech detí jej partnera.

autor
2. jan 2024

@0kristina0 nie, nebola s tym asi v pohode. Myslim, ze si zbytocne ostra. Ona nic nepyta, ani si to nevie predstavit ze by pytala.
Ak si citala pozorne, starali sa vsetci. Ok, byt ma partnerka. ale tu sa jedna o to,.ze ju neskutocne mrzi,.ze otcov byt po jej smrti prejde do ruk uplne cudzim ludom, co sa ani nestarali, ani nejak velmi nenavstevovali...trosku ti chyba empatia.
Ja ju chapem, nikdy na otca zle nepovedala, hoci kludne mohla, pomahali mu ona aj jej manzel.

kikushaa
2. jan 2024

Aj ked boli rozvedeni, stale su to jeho deti, oni su v prvej dedicskej vetve, nejdem davat rady lebo nie som pravnik. Mozno @draik poradi

draik
2. jan 2024

@kikushaa
Otec detí v čase smrti byt už nevlastnil, ten preto nie je predmetom dedenia.

petamich
2. jan 2024

fer, nefer, smutne, nesmutne, luto, neluto - zial nema pravo na nic 🤷‍♀️ otec sa za zivota rozhodol a aktualne s tym nic neurobi a otcova partnerka nema ziadnu povinnost a neexistuje ani ziadny pravny narok, aby sa domahali, aby nejakym sposobom po jej smrti byt pripadol opat im

autor
2. jan 2024

@draik ano to je jasne. Preto je v nadpise "eticky".
Ďakujem.

mamutka
2. jan 2024

Ocko deťom nechcel nič nechať. Tak ako sa na ne vykašľal, keď boli malé ( a ak mal s druhou ženou ďalšie, tak aj na tie ) lebo jeho nadržanosť a arogancia mu boli prednejšie ako deti, tak ich okaslal, ked boli veľké. Neviem prečo sa od takého “charakteru” očakávalo, že sa počas posledných rokov stretávania mohol uvedomiť ako by mohol naložiť s bytom. Nová partnerka sa na to može rovnako vykašľať. Obom sa im len pravdepodobne hodilo, že sa okolo nich krútili mladi, pretože to vo vyššom veku bolo už naozaj nápomocné. To by som brala ako realitu, nie to, že ocko precitol a zrazu boli vlastne deti preňho to najdôležitejšie. Takže sa treba zmieriť s tým, že naložil s majetkom ako mu právo umožnilo a celú etiku odložil v darčekovom balení v podobe nejakých vzťahov vo vyššom veku pekne nabok 🙁

zanka777
2. jan 2024

Mňa by zaujímalo aká jej rodina keď píšeš že nemá deti ani muža ani nikoho???

0kristina0
2. jan 2024

@rorino pomahat a stretavat sa neznamena doopatrovat. Autorka vedela na koho je byt pisany.

0kristina0
2. jan 2024

Opakujem este raz, autorka vedela koho je byt, bola s tym v pohode a ked nebola preco to neriesila este ked jej otec zil? Ked sa autorka nechysta si pytat podiel z bytu naco tu zakladas tuto temu?

rorino
3. jan 2024

@0kristina0 aj keby ho doopatrovala,neznamená to,že musí byť zdedit

simca06022011
3. jan 2024

ak maju s priatelkou dobre vztahy a ona nema deti, mohla by sa s nou porozpravat, ci by tu zavet nenapisala na deti "partnera", co sa tyka toho bytu. Ak nebude chciet, nebude chciet, ale mozno jej to tiez docvakne, ze z ludskeho, moralneho hladiska, aj tak jej nik blizky pravdepodobne dedit nebude a im to pomoze, pripadne zahrat na city, ze ide o byt starych rodicov, potom otca a nechceli by ho len tak nechat... pre vnucence raz by napr. bol ;)
inak niektori rodicia su fakt charakterni, aj ked teda chapem, ze aj partner casto tlaci, ze "nechce byvat v cudzom", ale takto bez premyslu prepisat vsetko na priatelku, ked pritom ona nema nedostatok.. jedine ze by nemala byvanie a pod. a bal by sa ze po jeho smrti ostane na ulici.

selena_luna
3. jan 2024

On jej ten byt prepisal za zivota, to nie je dedicstvo. Dedicstvo je len to, co vlastnil v okamihu smrti. A za zivota, so svojim majetkom si moze kazdy nakladat ako chce. Bodka. Chapem tvoju kamaratku, ale nema na ten byt ziadny narok a podla mna ani ten eticky.

katka700
3. jan 2024

Autorka nebuď naivná. Ktorá žena čo má pred sebou posledných par dobrých rokov života keď jej zdravie ako tak slúži si na krk uviaze starého capa ktorého treba doopatrovat. Keby to bola veľká láska tak po chlapovej smrti ide do vlastného bytu a ten jeho nechá dedičom.
Nevieš či po nej tie jej deti vôbec dačo uvidia. Možno oba byty predá a odíde do luxusného domova dôchodcov niekam do tepla. Ak jej tvoja kamoška chce pomáhať nech to robí z čistej nezistnosti ale nech nečaká že jej dačo z toho kvapne. Ak nadhodí tému o prepise bytu na ňu a muža na 100 percent to skončí scénou kde ich madam obviní že si myslela že jej a nebohému pomáhajú z dobroty srdca a oni hyeny sa zatiaľ na byt triasli 😂

simca06022011
3. jan 2024

@katka700 laska nema nic s bytom.. ja by som tiez len tak nenechal byt niekomu, keby ho partner na mna napise a neutekam prec :D mozno to tam ma rada a je tam zvyknuta, roky tam zila atd. preco by mala utekat prec?
Urcite by som sa ale zamyselal, co bude, ked po mojej smrti byt padne niekomu, komu podla mna nema...

autor
3. jan 2024

@zanka777 sestra jej zije, ktora ma muza a dospele dve deti v zahranici.

lubka_95
3. jan 2024

Myslim ze to nieje fer… aj ked si niekoho nasiel mal mysliet na svoje deti… no teraz uz asi velmi tazko nieco urobi byt je napisani na nu, jedine zeby ina mala nejaku empatiu v sebe a zanechala ho potom im ale toto si nemyslim… urcite bude v prvom rade mysliet na svoju rodinu a zanecha ho svojim detom… zial tak to je… ale ja by som sa jej soytala ze co z tym bytom olanuje urobit, aby som sa vedela zariadit, nakolko patril jej otcovi…

mamutka
4. jan 2024

Nejde o to, čo je alebo nie je fér. Treba si uvedomiť, že ten chlap sa správal ako chrapun, okaslal rodinu, deti, ich matka to mala celý život s deťmi ťažké. Od takých ľudí sa férové činy očakávať nedajú, on tým deťom byt nechcel nechať a preto sa poistil. Ešte sa da pokračovať v stretávaní s pani, opatrovať ju a dúfať, že byt zato prepise ona na tie deti a nenecha ho sestre s príbuzným v zahraničí. Ti ju asi nedoopatruju…ale to by si bolo treba ošetriť a nie opatrovať a nemať vôbec nič.