Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o rady alebo skúsenosti iných ludi.
Ide o to že ja s mojimi dvomi súrodencami dedime polovicu domu po starom ocovi , ale problém je v tom ze s mamou nebol. Starká od neho odišla keď bola mama ešte bábätko. Mama už nežije a preto dedime my. Moja mama s ocom v kontakte nikdy nebola a vychoval ju druhý manžel mojej starkej. Mamin biologicky otec už ďalšie deti nemal, no má manželku. Rozmýšľam teda či by nebolo najspravnejsie keby sme sa vzdali v prospech nej. Na druhej strane sama neviem čo robiť...
Ďakujem za každú radu 😊
@kacena4 nechcem starú ženu zaťažovať tým aby nás musela vyplatiť. Však je doba zla určite peniaze nema. Ani ja ale nemám bývam v podnájme aj s malým a peňazí je malo. Ale keby sa nedajbože niečo stane vdove po mojom starkom tak by som sa asi dala vyplatiť lebo nikoho by som o bývanie nepripravila. Ale v tomto prípade je to také ze nechcem jej robiť problemi...neviem či by sa to dalo aj takto poriešiť ale asi nie...
@katarina19970 kto ma druhu polovicu? Preco nededi teda jeho zena?
@klotildabazarik jeho žena má druhu polovicu o to ide...
moj muz so suredencom sa tak vzdali velkeho bytu v prospech otca a myslim si, ze to bolo správne, kde by teraz stary clovel zobral peniaze a sa niekde stahoval
Otazne je, co na to tvoji dvaja surodenci. Nechcem byt zlym prorokom, ale traja sa uz malokedy dohodnu na velkorysosti, ktora je u teba obdivuhodna. Cize bude to chciet porozpravat sa s nimi. Zvacsa sa najdu poradcovia, ktori vam (im) velkorysost rychlo vyhovoria.
@zobaka v prospech rodiča by som sa tiež určite vzdala... a ak sa rodičovi niečo stane zas sa to dedí nazad akoby
@katarina19970 ked ona umre po nej kto bude dedit danu polovicu? Nechapem nemala by ona nahodu zdeit aj vasu polovicu?
ak ona umre bude dedit jej strana rodiny , keby mas nazvys neriesila by som,ale sama pises ze nemas.. tak by som jej nic neprepisala,ale spisala u notara ze sa bude o dom starat a moze tam byvat s tym ,ze si nebudete narokovat na prenajme etc ...
@katarina19970 presne tak
@madeincssr no ja a sestra rozmýšľame tak isto ..brat by chcel peniaze ale podla mňa by dal na nás...neviem ako najspravnejsie sa zachovať. Rozmyslala som už len tak ako som písala vyzsie že by sme sa nevzdali ale nechali ju tam normálne dožiť nechceli by sme aby nás vyplatila. Ale ak sa jej niečo stane tak ti ostatní dediči po nej by to predali a mali by sme všetci podiel nejaký. Len neviem ci je to možné...
@klotildabazarik ona zdedí našu polovicu ak sa vydáme v prospech nej. Ak ona umrie a my budeme mat polovicu tak jej polovicu dedí asi ktokoľvek z jej rodiny sestra brat neter a podobne . Aspoň si myslim
@katarina19970 tak toto bude riadny zmätok. Ak sa vzdáte,tak po jej smrti bude dediť jej rodina. Ak dožiť, tak jej celá časť pôjde na jej rodinu, snáď sa dohodnete, ale pochybujem.
@ukgirls áno to by bolo dobre riešenie ale ak sa jej nedajbože niečo stane tak my o tom nebudeme vedieť lebo bude o tom vedieť len strana rodiny ktorá vlastne jej podiel bude dedit či? Ako potom budem žiadať o vyplatenie? Toto neviem ako je...
@tetapetra hmm áno na jej rodinu a o to ide že ich môže byť veľa a ak sa dom preda nebude z toho dokopy nič ale zas ak požiadame o vyplatenie po jej smrti tak potom ako?
@katarina19970 trosku problem v tej velkorysosti vidim v tom, ze to je ako keby ste tu "vasu" polovicu domu darovali dedicom tej pani. Asi sa chod porozpravat s nejakym pravnikom (mozno sa najdu aj bezplatne poradenske sluzby, minimalne na nete), alebo aj relitakom ci notarom, ak nejakych poznate. Ako umoznit tej pani v dome v pokoji dozit, ale aby z toho pre vas nehrozili nejake rizika ako spolumajitelov nehnutelnosti - myslim napr. ak by pani neplatila dan z nehnutelnosti, faktury za energie a pod. (z akychkolvek dovodov). Chcelo by to, aj v pripade tej velkorysosti (nechat ju v dome v pokoji dozit) nejaku zmluvu s tou pani.
@katarina19970 ja by som si tu svoju polovicu nechala, nikdy nevies co sa moze stat,
@katarina19970 bud vas vyplatia, alebo sa to preda ina moznost nebude
@klotildabazarik joj ale odkiaľ zobere peniaze? Nechcem aby kvôli nám išla do domovu dôchodcov alebo tak...
@madeincssr Toto by bolo asi najvýhodnejšie ...dakujem
@katarina19970 ja som myslela uz tych jej dedicov, nech tam ona dozije
@katarina19970 veď môžete prijať dedičstvo a môžete ju tam nechať dožiť a dedičstvo riešiť až po jej smrti
dom napisat na vsetkych ako na to mate pravo a potom po jej smrti riesit
@klotildabazarik ahaa už chápem...
@zobaka áno? Dá sa to aj tak? Ja som si myslela ze sú len dve možnosti a to buď sa vzdať alebo sa nechať vyplatiť teraz...
@katarina19970 môžete ju tam nechať dožiť, ale treba ošetriť povinnosti užívateľa nehnuteľnosti ...
ja by som ju tam nechala dozit a dedicstvo si narokovala potom - skuste sa poradit s pravnikom
@katarina19970 ano vzdala by som sa v prospech tej zeny ak si ponechate podiel musite sa podielat aj na starostlivosti o nehnutelnost
ale nechala by som jej to z moralneho hladiska
klobuk dolu, nie kazdy ma taky charakter, ze by sa dokazal vzdat majektu v prospech ineho. za mna vy sa musite rozhodnut ako to citite, aby vas to "bremeno" netazilo do konca zivota...