Ahojte, zase raz by som potrebovala poradit,tentokrat s takou neprijemnou situaciou. Manzel dedi s bratom a svokrou po svokrovi. Ide o dom,pozemok,auto a dalsie pozemky. Kedze na dome je hypoteka a treba ho prerobit tym padodom zobrat dalsiu hypoteku,rozhodlo sa,ze dom moze zdedit len jeden,aby sa dal zatazit. U nas to nebolo moze,lebo mame sami hypoteku a male dieta takze nie je mozne aby sme tam so svokrou fungovali a prerabali. Ale bolo nam to ponuknutte. Takze do domu siel svagor pochopitelne je sam a bez dlhov. Tym sa dedicstvo uzavrelo.Vsetko bude mat svagor aby vyplatil dlhy a prerobil dom. Ale o ostnom majetku nepadlo ani slovo. Manzel sa citi trochu ukrivdeny lebo je tu este auto a pozemky ale tie sa maju pouzit na splatenie dlhov po ich predaji. Nechce nic povedat svagrovi lebo nevie ako a svagor je dost prchky a jeho jedina odpoved je tak tam chod ty byvat. Koniec debaty. Lenze podla mna ked jeden dostane dom s pozemkov tak preco by druhy nemal dostat aspon auto ale musi sa vzdat komplet celeho dedicstva. Nededila som tak nemam skusenosti ale zda sa mi to nefer hlavne ked vidim manzela ze mu je to luto.Ja to riesit nemozem ani nechcem ale nejak by som mu rada poradila....dedicske je uz zajtra...dakujem za kazdu odpoved dufam ze ste sa z toho vyznali 🙂
@cicimotinka ved jasne,ja to chapem a dom bude prepisany na svagra aj s pozemkom,ja hovorim o aute a ostatnych pozemkoch,nejakej kompenzacii pre druheho surodenca
@lucka227 neviem či som dobre pochopila - ale švagor zdedí dom zaťažený hypotékou, plus musí zobrať ďalšiu aby ho mohol dať do poriadku, a tvoj manžel sa cíti ukrivdený? 😕 zdediť dlhy to je asi úplne že super a závidieť aj to je také slovenské 😝
vo vašom prípade by som navrhovala všetko predať, vyplatiť dlhy a zvyšné peniaze si rozdeliť - svokra ako manželka má nárok na polovicu, zvyšnú polovicu deti rovným dielom, čiže tvoj muž a švagor...máte po starostiach aj po hádkach, nikto sa nezadĺži na zvyšok života a každý sa niečo ujde...
@lucka227 ak to spravne chapem a co si matne pamatam z hodin prava, tak je to tak, ako pise cicimotinka.
dom zatazeny hypotekou sa berie ako dlh. cize by ste mali splatit polovicu dlhu. ale kedze ten dlh sa podujal splatit cely svagor, tak aj zisk chce cely, to je logicke.
divne by bolo, keby dlh zobral len on, ale zisk aj vy.
@lucka227 mám pocit že hovoríš o otázke vzdania sa podielu z dedičstva v prospech druhého súrodenca... ak sa manžel nevzdá dedičstva, dedíš podiel na majetku ale aj podiel dlhov.. mali by ste si ujasniť aká je vlastne celková výška dlhov, či vlastne neprevyšuje hodnotu majetku, či majetok nie je "predĺžený"... a tiež sa dohodnite na nákladoch za pohreb (možno kruté, ale ľudia na to zabudnú a potom sú z toho v rodine hádky).. drž sa a daj vedieť ako ste dopadli..
@sissy27 no neviem ako to funguje tu ale moj otec dedil v cechach,a sestra ho vyplatila z polovice hodnoty domu a potom si zobrala dalsiu hypoteku a prerabala. A dom je zatazeny na asi 15000 eur ale hodnotu ma 500000 tak aka nespravodlivost? Tu vobec nejde o to ze by sme chceli hrabat po niekom,ale ked tu svokra nebude tak manzel nebude mat ani rpistup do domu a pod.
@zabka88 nie to urcite nie,hodnota domu je asi 50000,auto 4000,dalsie pozemky zhruba 30000 a dlhy su asi 150000 takze urcite nie. Niektore kocky si tu zase myslia ako je na MK samozrejme ze sa navazaju,ze chceme hrabat po nebohom ale ide o to ze majetok nie je maly a preco by mal mat jeden vsetko a drzuhy nic. Co sa domu tyka nemoze sa hypoteka delit medzi nich,potom by sa uz nemohol zatazit dom a tym padom s nim hnut
@lucka227 ale tu nemáš čo kompenzovať... môžu sa ako bratia dohodnúť, zavolať odhadcu vyčísliť dlh, vyčísliť zisk z predaja ostatného a ak by to vyšlo do plusu, tak ísť do toho spolu, predať čo sa dá, vyplatiť hypo predčasne, ak sa dá, potom predať nezaťažený dom a rozdeliť si peniaze... tak by sa to možno dalo s dobrým poradcom v tomto smere... ale ak si švagor nechá dom a ide ho ťahať z dlhu, tak určite nemáte nárok na tú časť, ktorá predajom vyprodukuje zisk...
@cicimotinka ako som povedala ja nehovorim o dome,tam je samozrejme ze bude svagrov ked vezme na seba dlh a prerobi si ho, ale o aute a tych dalsich pozemkoch. Dom sa predat za ziadnu cenu nechcu a byva v nom aj svokra....
@lucka227 ako chápem, že pri tých sumách "do plusu" máte pocit krivdy, chcelo by to dajakého dobrého poradcu, všetko sa dá, ak teda švagor nechce v dome ostať bývať... ak hej, tak je to pasé
Este raz: dlhy 150.000,- dom+auto+pozemky 84.000,- E ? Vsak to ma 2x viac dlhov ako je znalecky hodnota majetku spolu (co nemusi byt vobec realna teraz v case krizy :-/ ). No nic moc dedicstvo :-/
@lucka227 nehovoríš o dome, ale pri dedičskom konaní sa berie všetko ako celok... tj. dedičstvo v hodnote xy... takže musíš to vziať komplet a hľadať spôsob pre kompletné riešenie... škoda, že si to nezačala skôr, do zajtra je málo času... ☹
@lucka227 a nezvazovali ste aj moznost, ze nech vsetko zdedi svokra - ich mama? Synovia by sa vzdali podielu v jej prospech. Ona by mohla predat pozemky (to su ine pozemky ako pod tym domom zatazenym hypotekou? Ak ano, to by bol ten lepsi pripad) a auto, cim by mozno mala financie na splatenie hypoteky a mohla by zostat byvat v dome. Synovia by potom dedili rovnym dielom po jej smrti...
@lucka227 neviem, ci som ta pochopila spravne, ale svokor mal aj nejake dlhy (okrem hypoteky na dom), ktore ostali po jeho smrti nevyplatene?
lebo ak ano, tak potom sa peniaze ziskane z auta a pozemkov zrejme maju pouzit na splatenie tychto dlhov. to je to najlepsie riesenie, ktore existuje. lebo dedia sa aktiva aj pasiva-takze tvoj M by mohol sice zdedit auto, ale aj adekvatnu cast dlhov, a to nema prakticky zmysel. preto sa to robieva tak, ze sa dedicstvo spenazi na uhradu dlhov.
svagor sice bude mat dom s pozemkom, ale zaroven aj hypoteku-majetok aj dlh. takze aj ked to moze vyzerat nefer, je to naozaj len na prvy pohlad.
a este detail-ked sa vzdas celeho dedicstva, tak naozaj komplet celeho-nemas narok a nic a za porucitela /zomreleho/ neplatis ani halier dlhov. inak to nejde. a ak si to myslela tak, ze by sa dedicia dohodli na tom, ze si casti majetku rozdelia inak ako kazdu vec rovnym dielom (to sa tiez da) a tym padom by tvoj M ziskal auto, to by sa dalo, ale znova-jedine ak by sa podielal v tej casti aj na uhrade dlhov, ak tam nejake su..a sme na zaciatku🙂
@suem
@lucka227
@cicimotinka baby, ona tam má podľa mňa preklep, inak by bolo dedičstvo predĺžené a to by som sa tomu bratovi čudovala že ho chce..
presne ako cicimotinka píše, Lucka dedičstvo sa chápe ako celok, preto sa nedá započítať dlhy voči domu a ostatný "čistý" majetok už nezaťažiť.. osobne sa čudujem že sa chcete niečoho vzdávať, podľa mňa by ste mali dediť v pomere 1/2 manželka-svokra, 1/4 jeden brat, 1/4 druhý brat... a to čo sa týka aktív aj pasív...
@hradnapani ano su to ine pozemky. No musi ist niekto ku nej byvat,lebo to nezvlada sama platit
@zabka88 no neviem, ak by to bol preklep, boli by v pluse a tým pádom by nemala čo riešiť, vedeli by sa dohodnúť... možno len dačo nechce povedať tak na priamo...
@zabka88 Isto, ze dedenie podla zakona bola 1.moznost. Podla mojho nazoru, aje nehnutelnost hodnotna a je vyhodnejsie vziat na jej dokoncenie dalsiu hypoteku, ako ju v terajsej dobe v terajsom stave predat. Kedze manzelka zomreleho je uz predpokladam po 60r. (banky v takychto pripadoch hypoteku urcite neposkytnu a uver vo vyssom objeme tiez nie) , @lucka227 s manzelom uz maju hypo, cize dalsiu nedostanu, ako jedina moznost ako neprist o nehnutelnost je vzdat sa jej v prospech brata, ktory nie je uverovo zatazeny a hypoteku by mal dostat, snad :-/ Riesenie dalsich pozemkov, auta mozu prerokovat zajtra, resp. zajtra dedicske konanie neukoncit, s tym ze zistia vsetky nalezitosti a dedicske konanie bude zvolane este raz. Ved dedicske konanie nemusi byt ukoncene po prvom sedeni u notara, ani 5. , aj ked oni to tak najradsej robia, aby mali pokoj a percenta vyplatene za jedno sedenie.
@lucka227 drzim paste, 🙂 neponahlajte sa, aby ste nemuseli nasledne otvarat dedicske konanie a narusit vztahy.
@lucka227 mali sme v rodine podobny pripad... Napokon to skoncilo podla mna celkom dobre: predalo sa vsetko co len mohlo, vratane zadlzeneho domu a starej panej sa kupil maly domcek, ktory vladze platit... Myslim, ze celkom fer riesenie, nikto sa neciti ukrateny, dlhov sa zbavili...deti budu dedit uz len tento domcek
@lucka227 inak nechápem, prečo nechcete predať pozemky? nevidím opodstatnenie v tom, že sa nezmaže dlh a budú sa držať pozemky úplne na nič, lebo ja by som predala čo najviac a znížila dlh čo najviac... v dnešnej dobe dlhy nie je nič moc...
@cicimotinka lebo zatial je to orna poda a do buducnosti to maju byt stavebne
@lucka227 je to preto, lebo u nás sa nemôžeš podieľať len na zisku... pri dedičstve sa musíš rovnomerne podieľať aj na zisku, aj na strate... v prípade, že sa nechcete zapojiť do dlhov pri prerábke, nemali by ste si ani nejako nárokovať iba na zisk... tak je to aj v zákone, alebo aj-aj, alebo sa zrieknuť úplne...