Dcéra sa chce odsťahovať

2. jan 2025

ahojte. moja dcera ktora ma uz po 20-tke sa chce odstahovat a chce si najst pracu. samozrejme ja a jej mama ju v tom podporujeme. teraz sa momentalne stara o nasho rodinneho prislusnika a pobera opatrovne uz rok. predtym normalne pracovala samozrejme. no teraz by bola rada keby opatroval niekto iny. rada by sa odstahovala, nasla si pracu niekde dalej a prenajala si izbu nie byt, hoci penazi ma nasetrenych dost. na vyber bud bratislava (bola tam a velmi sa jej tam pacilo) alebo kosice (sme z vychodu a byvame asi hodinu odtial). vravela mi ze by najradsej pracovala v supermarkete, konkretne v lidli ze tam platia najviac (bohuzial nema ani maturitu) cize moj nazor je ze radsej kosice. no co som pozeral ponuky izieb je ich tam velmi malo a ceny pomaly tak isto ako v bratislave. pozeral som v skupinach na fb aj na stranke spolubyvanie. nikde inde ma uz nenapada. je 250€ za izbu v kosiciach v pohode? a nebude problem si najst podnajom bez toho ze by bola zamestnana? ma prijem ale viete ako to myslim...

janai1
2. jan 2025

Toto tu už bolo, že?

autor
2. jan 2025

@janai1 nikdy predtym som tu nepisal cize neviem

janinah
2. jan 2025

Prečo si neurobí maturitu? Postačí jej doterajšie vzdelanie do dôchodku? Ak nemá vážny problém s učením,tak by som ju podporovala skôr týmto smerom.

autor
2. jan 2025

@janinah nie nema problem s ucenim. maturitu si moze spravit neskor ked sa osamostatni. teraz medzi tym aj tak az taky velky rozdiel nie je pokial nemas vysoku cize je to trochu jedno.

hellionka
2. jan 2025

nehnevaj sa, ale ako sa chce zamestnať a osamostatnit keď nemá v 20tke ani maturitu … veď to je v dnešnej dobe uplny zaklad …” trochu jedno” to určite nieje

autor
2. jan 2025

@hellionka vies kolko ludi bez maturity z mojho okolia poznam ktori sa osamostatnili? je ich celkom dost takze mi nevrav ze je to nemozne.

anjelicek26
2. jan 2025

Co je to za hlupost, ze maturitu si dorobi po osamostatneni? Kedy? Ked bude treba platit byvanie a ucty, vtedy sa vrati do skoly, lebo to bude potom jednoduchsie? Co je to za hlupost... nemat maturitu je vec jedna - nemat ani vyucny list je vec druha.. to ma len zakladne vzdelanie na papieri ci ako?

autor
2. jan 2025

@hellionka a podotykam ze nema len zakladne vzdelanie. co je asi presne to co mas na rozume.

autor
2. jan 2025

@anjelicek26 ked sa povie ze "nema maturitu" to automaticky neznamena je ma len zakladne vzdelanie. preco vacsinu ludi automaticky napadne zakladne vzdelanie?

autor
2. jan 2025

@anjelicek26 ma vyucny list

klementinka58
2. jan 2025

moja nechtarka s vyucnym listom zaraba 2x tolko ako ja s VS 🙂 takze da sa uplatnit aj s ucnovkou...Ved uz rok sa osamostatnuje mlada a furt je tam kde je, takze ja by som toto neriesila pokial naozaj nezacne konat...este tu moze vzniknut xy takych tem o odstahovani a furt bude doma

sisaka
2. jan 2025

Moja dcéra sa osamostatnila, keď mala 18. Chodila na denne VŠ štúdium popritom pracovala a bývala v zdieľanom byte. Nehľadala som jej ani školu, ani prácu, ani ubytovanie.
Moja rada - Tvoja dcéra má 20 rokov, je dospelá, zodpovedná sama za seba, nie je najmenší dôvod, aby si jej organizoval život. Nech si ho mladá zorganizuje sama akú prácu si nájde, takú bude mať, aké ubytovanie si nájde, tak bude bývať. Ak máš pochybnosti o jej mentálnej spôsobilosti tak ju radšej nechajte bývať doma a nech dochadza do roboty z domu.

haggard_222
2. jan 2025

@janai1 Podľa mňa to píše všetko tá istá osoba :D

lorrainet
3. jan 2025

Ja som odišla z domu v 19tich, našla som si prácu , maturitu som urobila externe. Šla som rovno do bytu v BA. Nájomné z výplaty normálne a depozit na dve splátky. Zvládla som.

som_realistka
3. jan 2025

Ked sa chce osamostatnit a ma taky plan ako.hovoris, nechaj ju. Na jej mieste by som zvolila BA. Ale pises divne, napisat nema ani maturitu, vyznieva, ako keby sa vykaslala na skolu, preto tie reakcie.

martinka13
3. jan 2025

No môj postup na jej mieste by bol nasledovný: 1.spravit si maturitu, čo bude asi najjednoduchšie počas poberania opatrovného
2. Nájsť si prácu a zanechať opatrovanie
3. Odsťahovať sa, ale do bytu/garsónky. V tomto veku by som určite nežila s niekym cudzím

autor
3. jan 2025

@martinka13 Len neviem či by tú garsónku/byt utiahla, hoci by bola sama. V Lidli sice zarábajú oko 1000€, čo som pozeral, ale aj tak...

martinka13
3. jan 2025

Preto píšem postup. Nemusi sa sťahovať hneď. Môže si najprv niečo našetriť. No ale v dnešnej dobe bez maturity veľa vody nenamúti

autor
3. jan 2025

@martinka13 Ako som písal vyššie, našetrené má dosť z predchádzajúceho zamestnania aj opatrovného. Niekoľko tisíc eur určite.

beata_k
3. jan 2025

V BA zarobi viac, ale zrejme tu uz ostane. Ak bude za podnajom platit, tak nikoho nezaujima, ci chodi do prace.

andrea2667
Včera o 18:12

Ona sa osamostatňuje a začína tým, že ty za ňu riešiš? Veď ju nechaj. Je to jej vec.