Neviem..je normálne keď 14rocna dcéra otcovi nadáva keď jej v niečom nevyhovie? Povie mu že ho nenávidí? My sme si toto k rodičom nedovolili… Rozprávajú sa takto s vami vaše deti v puberte? Alebo som divná keď to považujem za nenormálne?
zalezi ako na to otec reaguje a samozrejme i matka-nielen dieta ale kazdy si dovoli len tolko kolko mu dovolime my ...
Žiaľ, ja som to raz otcovi povedala, mala som 15, nechcel ma pustit na disku...narobila som vtedy rososo, 😭😭😭...a do dneska ma to mrzí a to mam cez 40. Puberta je puberta...rodicia si "uziju" a deti si z toho mozno beru nieco do budúcnosti
nikdy som si nedovolila takto správať ako tvoja dcéra - môj otec by s nami deťmi spravil poriadok raz - dva
nie, ani naše deti si to ku nám nedovolia....
Aj deti si dovolia len toľko, čo im rodičia dovolia. Puberta je zložitá pre každú zúčastnení stranu, ale rodičia sú tí, ktorí nastavujú mamtinely
Toto keby môjmu mužovi povedala tak jej dám facku nie silnú samozrejme ale výchovnú toto si nesmie decko dovoliť
@miskozvychodu ona to nehovorí predo mnou. Ona je vlastne z mužovho predchádzajúceho vzťahu. Žije so svojou mamou. Ja mám s malou pekný vzťah ale tieto jej reči ma šokujú. Ale nikdy to nepovie predo mnou.
Tak to podľa mňa mení situáciu. Aj keď vlastne v princípe ani nie. Len teda, mladá slečna pravdepodobne počuje nadávať na otca doma svoju mamu, tak má pocit, že to môže povedať. A tiež záleží v akých situáciách mu to vykričí. Ak pri nejakom zákaze, tak to asi patrí k veku, treba jej určiť hranice. Ak to robí pri hocičom, aj pokojnom rozhovore, tak s ňou treba dať reč, takú od srdca. Aby vysvetlila prečo má tieto pocity. Možno ju škrie, že má novú rodinu, ďalšie deti a žiarli. Treba vysvetliť, že ona preňho bude stále dôležitá aj keď spolu nebývajú. A opakovať stále. Verím, že z toho dcéra vyrastie.
@klarolinne veď to som jej vysvetľovala. Ale nepomohlo. Predo mnou mu nehovorí nič a je dobrá. Nadáva mu keď jej niečo nekúpi lebo na to nemá atd.. tak hádam z toho vyrastie.
Možno dcéra opakuje len to co na otcovu adresu počúva od mamy. A ešte to puberta umocňuje. Jediný kto je kompetentný robiť s tým poriadok je jej otec. On by to mal zatrhnut
Aha už chápem, prepáč, no ja by som sa porozprazpravala s jeho ex (aj s ním) s nejak to spraviť alebo aspoň skúsiť
@elizabet173 popravde on to rieši tak, že potom ju ignoruje a nestretne sa s ňou. Neviem, či je to riešenie.. viacero ľudí mi radilo nech to neriešim, že som v podstate len cudzia osoba. Ku mne sa mala chová vždy slušne.
To je problem rozvodov a deti po nich. Doma pocuva, ze otec urcite ma neviemkolko penazi a same sa sypu z neba, len sa tvari, ze nema ... Tak si dcera mysli to iste.
Tak keď sa k tebe slušne sprava, skus jej vysvetliť ty, že sa ti to správanie nepaci. Ze je to jej otec, nie kamarát a zároveň tvoj muž a že ťa to hnevá.
Inak pre dievčatá v tom veku je ťažké vidieť otca s inou ženou. Spracováva v sebe všelijaké pocity. Jej správanie určite úzko súvisí s rodinnou situaciou.
To je naozaj problem deti z rozvedených/rozidených vzťahov (nezovšeobecňujem). Ja som tiež už dlhšie rozvedená pred svojími deťmi som nehovorila nič zle o ich otcovi, ale on keď boli chlapci s nim mi "posielal odkazy...ta kur....a" a podobné "teplé" slová to som vtedy ešte nevedela...chlapci pár krát na otcovu adresu povedali pár škaredých slov a odmietali tam chodiť. Ja som ich stále upozornila, že je to ich otec a neželám si, aby takto o ňom rozprávali. Nakoniec deti skončili na kuratele lebo ex podával na mňa sťažnosť za sťažnosťou, že odmietam k nemu púšťať deti...koniec bol taký, že psychologička odporučila iba písomný vzťah otca a deti lebo otec ma svojím správaním negatívny vplyv na deti. Niekedy nevieme prečo deti určitým spôsobom reagujú...možno nadáva mama na otca, možno dcéra ma zlosť na otca kvôli niečomu, možno ma iné problémy/starosti. Ja by som sa s nou určite porozprávala je v "kritickom" veku...a to, že sa otec s ňou nestretne jej určite nepomôže skôr ju utvrdi v tom, že ju otec nechce
Mam pubertacku a xxx krát v nervoch povedala ze sme "hrozna rodina" a "nenávidí to tu" pripadne som "otrasná".... Neverím ze na svete existuje pubertak ktorý by nepovedal niečo drze rodičom. Pubertaci sú presne ako tie 3 ročne deti hadzajuce sa o zem, nevedia zvládať svoje emócie, pocity.
Keby mi vykrikuje ze ma nenávidí tak jej s úsmevom poviem ze ja ju tiez milujem, hlavne keď kričí. Keď povie ze som "hrozna" s úsmevom jej poviem ze obidve sme jak dve hrozná... Jedna hrozna, druhá hrozna. Keď nadáva na rodinu poviem jej ze budúci reinkarnáciu si ma vybrať inú matku ktorej sa narodí.....
Vždy s úsmevom, kľudom. Mna jej záchvaty hnevu nevytacaju, skôr mi prídu smiešne. Ona si ale moc nedovolí, proste vie ze to u mňa nepadne na úrodnú pôdu a väčšinou ju ešte predbehnem v drzosti. Naučila som ju keď ma nervy nech sa z toho vypíše, to aj robí, pise si do denníka slohy plne nadávok, ukludni sa tým...A ešte zachviľu príde sladká ako med, aj sa ospravedni, lebo ju to samu mrzí ako sa spravala.
Celkovo takýchto situácií keď bola doma hnusná a drzá je u nás naozaj minimum.
Zato s otcom (môj ex) si skáču do vlasov stále. Obidvaja sú podobné vybusne povahy, chlap keď je unavený z prace je podráždený ona mu to hneď začne zrkadlit. Vie byť direktívny, presne ten štýl "toto nesmieš", nevysvetľuje, nediskutuje len zákazy a príkazy.
Lenže to už na 14 ročnú neplatí, s pubertackou nemôže jednať ako s malým deckom.
No a úplne najhoršie čo môže spraviť je riešiť konflikt tým ze sa oduje a nekomunikuje s nou.
Dám ti konkrétny príklad..... Nadáva mu keď jej niečo nekúpi lebo na to nemá atd..
Dobre, je to veľké dievča, musí vedieť ze peniaze sa nemnozia samé. Normálne v kľude s nou otvoriť tému financií, pozri zarábam toľko a toľko viac nie. Ale môžem ti dávať vreckové, môžeš si našetriť. Môžem ti dat prácu. Myslím ze 10 - 15 eur za komplet upratanie bytu sa nájde v každej rodine...
Nemyslím si ze by začala mladá nadávať len tak z ničoho nic, ako malé decko ktorému nechcú kúpiť lízatko. Nejako k tej situácii muselo dôjsť, nejako sa to muselo vyhrotit. A nejako sa takéto situácie dajú eliminovať.
Nehovorím ze pubertaci sú zlatíčka, to nie. No stále sú produktom svojich rodičov a ich výchovy, ich správania sa voči nim.
Dospelý ma stále mentálne navrch nad dieťaťom, stále ma všetky konflikty, ich vznik aj riešenie vo svojich rukách.
Rodičia sú na to aby dieťa vychovali. Keď im je jedno, že nadáva nič s tým nespravíš.